Студопедия — І. ОСНОВИ ФІЛОСОФИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

І. ОСНОВИ ФІЛОСОФИ






Розділі СУТШСТЬ ФІЛОСОФІЇ ТА ОСНОВНІ ЕТАПИ

її РОЗВИТКУ

Тема 1. Філософія, коло її проблем та роль у суспільстві

Загальна характеристика філософії. Мета та порядок вивчення філософії як навчальної дисципліни. Світогляд, його структура, риси, суспільно-історичний характер. Історичні ти­пи світогляду: міфологія, релігія, філософія. Філософський сві­тогляд. Предмет філософії та коло її основних проблем. Струк­тура філософського знання. Функції філософії. Філософія і право. Філософія і наука. Філософія і культура. Роль філософії у суспільстві, професійній діяльності юристів.

Тема 2. Антична філософія

Історичні передумови, час і місце виникнення філосо­фії. Антична філософія та основні етапи її розвитку. Ранній грецький натуралізм: мілетська школа, Геракліт. Онтологізм древньогрецької філософії: Піфагор, елеати, Демокріт. Висока класика: філософські вчення софістів і Сократа. Вчення Плато-на про ідеї, державу, пізнання. Філософська система Аристоте-ля. Пізня класика: філософія раннього еллінізму: кініки, скеп­тики. Епікуреїзм і стоїцизм, неоплатонізм.

Тема 3. Філософія середньовіччя та Відродження

Виникнення середньовічної християнської філософії та її основні проблеми. Специфіка типу філософування середньо­віччя. Апологетика. Патристика. Схоластика. Ідея Бога. Вчення Августина Блаженного. Філософське вчення Фоми Аквінсько-го. Реалізм і номіналізм. Філософія епохи Відродження, її ха­рактерні риси та представники.

Тема 4. Філософія Нового часу

Наукова європейська революція XVII ст. Концепції мож­ливості людського пізнання. Гностицизм та агностицизм. Про­блема методу пізнання. Емпіризм, сенсуалізм та раціоналізм. Ме­ханіцизм. Філософське обґрунтування нової картини світу (Ф.Бекон, Т.Гоббс, Р.Декарт, Б.Спіноза, Г.В. Лейбніц, Дж. Локк, Дж. Берклі, Д. Юм). Соціально-філософські аспекти у поглядах філософів Нового часу. Деїзм і матеріалізм у французькому Про­світництві. Вчення про природу і суспільство у філософії Просві­тництва (Монтеск'є, Вольтер, Ж.-Ж. Руссо). Французькі матеріа­лісти XVIII ст., їх вчення про матерію, пізнання, людину і суспі­льство (К.А. Гельвецій, П. Гольбах, Ж. Ламетрі, Д. Дідро).

Тема 5. Німецька класична філософія

Особливості та характерні риси німецької класичної фі­лософії, її місце в історії філософської думки. Теоретична філо­софія І.Канта, "коперниканський переворот" у теорії пізнання. Практична філософія І.Канта: дуалізм світу людського буття -природний і моральний. Філософія людського "Я" Й.Г. Фіхте. Філософія тотожності Ф.В.Й. Шеллінга. Г.В.Ф. Гегель, його фі­лософська система і метод. Антропологічний матеріалізм Л. Фейєрбаха. Проникнення ідей німецької класичної філософії в Україну. Вплив ідей німецької класичної філософії на євро­пейську культуру.

Тема 6. Сучасна світова філософія

Загальна характеристика сучасної світової філософії та її основні напрямки. Марксизм та неомарксизм. Позитивізм, неопозитивізм і постпозитивізм. Сучасна релігійна філософія (неотомізм, тейярдизм). Філософія життя та її напрямки. Пси­хоаналіз і неофрейдизм. Філософська антропологія. Феномено­логія. Екзистенційна філософія. Філософська герменевтика. Комунікативна філософія. Філософія постмодерну. Російська філософія XIX - XX ст.: основні напрямки та їх характерні риси.

Тема 7. Українська філософія: традиції та особливості

Джерела української філософської культури. Філософія у культурі Київської Русі. Філософія українського Відродження та Просвітництва. Проблема світу й людини у філософії профе­сорів Києво-Могилянської академії (С. Яворський, Ф. Прокопо-вич). Філософія Г. Сковороди. Сутність "філософії серця". Український романтизм (М. Гоголь, М. Костомаров, Т. Шевчен­ко, П. Куліш). Основні ідеї філософії П.Юркевича. Київська ек­зистенційна філософія XX ст. (Л. Шестов, В. Зенковський). Фі­лософські ідеї в Україні кінця XIX - початку XX ст. "Культур­не відродження" 20-х років. Українське філософське відро­дження 60-х років. Сучасна філософсько-світоглядна ситуація в Україні.

Розділ ІІ. ОНТОЛОГІЯ, ГНОСЕОЛОГІЯ, СОЦІАЛЬНА

ФІЛОСОФІЯ

Тема 8. Філософський зміст проблеми буття

Онтологія, її основні проблеми та категоріальні визна­чення. Типи онтологій. Філософський смисл проблеми буття, її історичне усвідомлення. Категорія буття: її суть і специфіка. Основні форми буття. Роль категорії "субстанція" для визна­чення онтологічних основ і способу буття світу


науково-філософського поняття матерії. Сучасна наука про складну систему організації матерії та її властивості. Матерія і рух. Простір і час як форми існування матерії. Поняття "світ" і "картина світу". Сучасні наукові моделі розвитку світу.

Тема 9. Свідомість як філософська проблема

Проблема свідомості у філософії. Походження та сут­ність свідомості. Відображення як найбільш загальна власти­вість матерії, його природа, форми і розвиток. Свідомість як ви­ща форма відображення. Свідомість як форма регулювання і не­обхідна умова життєдіяльності людини, її суспільна природа, сутність і функції. Свідомість як суб'єктивне явище. Рівні психі­чного життя людини. Структура свідомості. Свідомість і мова. Специфіка юридичної мови. Самосвідомість. Фундаментальна роль категорії свідомості у філософії, її методологічне значення для пізнання природи, суспільства і юридичної практики.

Тема 10. Діалектика та її альтернативи

Діалектика як вчення про розвиток і метод пізнання. Іс­торичні форми діалектики. Поняття категорії, закону, принци­пу. Діалектика як система принципів, законів, категорій. Об'єктивна і суб'єктивна діалектика. Принципи діалектики. Принцип загального зв'язку. Поняття відношення, зв'язку, вза­ємодії. Принцип розвитку. Поняття зміни, руху, розвитку. Ос­новні закони діалектики. Основні категорії діалектики. Значен­ня законів і категорій діалектики для теоретичної і практичної діяльності юристів. Класичні альтернативи та модифікації діа­лектики у сучасних філософських доктринах.

Тема 11. Сутність і структура пізнавального процесу. Логіка та методологія наукового пізнання

Пізнання у контексті людського існування. Суб'єкт і об'єкт пізнання. Види пізнавальної діяльності: чуттєве і раціо­нальне. Діалектика чуттєвого і раціонального у пізнанні.

Принцип визначальної ролі практики у пізнанні. Творчість як конструктивний принцип пізнання. Інтуїція. Проблема істини у філософії та науці. Практика як головний критерій істини. По­няття науки. Специфіка наукового пізнання. Методологія нау­кового пізнання. Метод і методологія. Рівні методології. Мето­ди емпіричного дослідження. Методи теоретичного дослі­дження. Сучасна методологія пізнання. Логіка наукового до­слідження та її етапи (факт, проблема, гіпотеза, доказ, теорія). Соціальні функції науки. Наука і мораль. Свобода наукового пізнання і соціальна відповідальність вченого.

Тема 12. Філософський аналіз суспільства

Суспільство як підсистема об'єктивної дійсності, дже­рела його походження та історія. Основні підходи до розуміння суспільства Суспільство як саморозвинена система. Соціальна структура суспільства. Суб'єкти суспільства. Соціальні інсти­тути. Діяльність як специфічний спосіб існування соціального. Суспільні відносини, їх сутність та зміст. Суспільні закони, їх особливості, класифікація і механізм дії. Суспільство як систе­ма органічно пов'язаних сфер життєдіяльності людей. Сфери суспільного життя (економічна, соціальна, політична, духов­на): сутність, зміст і взаємодія. Розвиток суспільства і динаміка соціальних процесів. Суспільство і природа. Проблеми еколо­гії. Ноосфера.

Тема 13. Людина як предмет філософського аналізу. Особистість і суспільство

Проблема людини в історії філософії. Основні концеп­ції походження людини (релігійна, космічна, еволюційна). Ан-тропосоціогенез, його комплексний характер. Філософська проблема природи й сутності людини. Людина як єдність віта­льного, соціального і духовного. Проблема життя і смерті у фі­лософії. Біологічні й соціальні межі життя. Сенс життя люди­ни. Зміст понять: людина, індивід, індивідуальність, особис­тість. Структура особистості. Типології особистості. Історичні типи взаємин людини і суспільства. Соціальне буття людинияк єдність індивідуального і суспільного буття. Діалектика свободи і відповідальності людини. Неспроможність протиста­влення свободи і необхідності. Зростання свободи особистості як критерій суспільного прогресу.

Тема 14. Духовне життя суспільства

Проблема духовного життя суспільства у філософії. Основні сфери духовного життя суспільства. Елементи духов­ного життя суспільства та їх взаємозв'язок. Поняття суспільної свідомості. Суспільна свідомість і суспільне буття. Співвідно­шення духовного життя суспільства та суспільної свідомості. Зміст і структура суспільної свідомості, її закономірності. Вза­ємозв'язок політичної, правової, моральної, естетичної, релі­гійної, філософської та інших форм суспільної свідомості. Культура як специфічна соціальна реальність. Культура в якос­ті способу життєдіяльності суспільства і процесу самовідтво­рення людини. Типології культур. Функції культури.

Тема 15. Сенс і спрямованість історії

Філософія історії, її предмет, структура і функції. Су­часні концепції філософії історії: гносеологічний напрямок (В. Дільтей, Г. Зіммель, Р. Коллінгвуд, Р. Арон), онтологічна концепція (Р. Мель, Р. Рамон, Е. Калло), аксіологічна концеп­ція (В. Віндельбанд, Г. Ріккерт), технократичні концепції (Д. Белл, О. Тоффлер). Проблема спрямованості історичного процесу. Формаційний підхід (К. Маркс, Ф. Енгельс). Цивілі-заційний підхід (М. Данилевський, О. Шпенглер, А. Тойнбі). Монадний підхід: єдність та багатоманітність всесвітньої істо­рії. Постановка питання про "кінець історії" у новітній філо­софії (Ф. Фукуяма). Людина як суб'єкт історичного процесу. Смисл історії й ідея історичного прогресу. Історичні типи сус­пільного прогресу. Критерії прогресу.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 160. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия