Студопедия — СЛОВНИК ОСНОВНИХ ФІЛОСОФСЬКИХ ТЕРМІНІВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СЛОВНИК ОСНОВНИХ ФІЛОСОФСЬКИХ ТЕРМІНІВ






Абсолют [лат. absolutus - довершений, необмежений] -вічна, незмінна, нескінченна духовна першооснова світу; осно­вна характеристика Бога в середньов. його осмисленні, яка пе­редбачає доведення позитивних якостей Бога до гранично мо­жливого стану повноти та досконалості.

Агностицизм [грец. agnostos — недоступний для пі­знання] - філос. вчення, яке заперечує можливість пізнання су­ті речей та закономірностей розвитку дійсності.

Антропосоціогенез - тривалий істор. процес виник­нення соц. форми руху матерії, становлення і формування лю­дини і суспільства.

Базис [грец. basis - основа] - 1) у марксистській конце­пції: сукупність виробничих відносин, що складають екон. структуру даного суспільства; 2) головне, на чому будується що-небудь, сутність чого-небудь.

Буття - філос. категорія, яка позначає реальність, що існує об'єктивно, поза і незалежно від свідомості людини.

Відображення - загальна властивість матерії, що поля­гає у відтворенні ознак, властивостей і відношень об'єкта, що відображається.

Відчуття - відображення у свідомості людини окремих властивостей предметів і явищ, які безпосередньо впливають на органи відчуття.

Властивість - сторона предмета, яка обумовлює його відмінність або подібність з ін. речами.

Гіпотеза [грец. hypothesis - підстава, припущення] -форма розвитку науки; спосіб пізнавальної діяльності, побудо­ви можливого, проблемного знання, в процесі якого формулю­ється одна з можливих відповідей на питання, що виникло протягом дослідження.

Гуманізм [лат. humanus ~ людський, людяний] - на­прямок сусп. думки, що виник в епоху Відродження, згідно з яким людина розглядається як вища цінність, захищається її свобода і всебічний розвиток.

Деїзм [лат. deis - бог] - філос. вчення, згідно з яким Бог є безособова першопричина світу, яка знаходиться поза приро­дою та соціумом і не втручається в їхній розвиток.

Діалектика [грец. dialektike - мистецтво вести бесіду] -наука про найзагальніші закони розвитку природи, суспільства та мислення; метод пізнання дійсності в її суперечливості, цілі­сності, розвитку; процес розвитку чого-небудь у всій різнома­нітності його форм і у всій його суперечливості.

Дуалізм [лат. dualis - подвійний] - філос. вчення, про­тилежне монізму, яке виходить з визнання рівноправними, такими, що не зводяться одне до одного, двох субстанцій, начал: духу та матерії, ідеального та матеріального.

Дух [лат. spiritus - букв,: подув, подих, запах] - у ши­рокому смислі поняття Д. тотожне ідеальному, свідомості, на відміну від матеріального начала; у вузькому смислі поняття Д. адекватне поняттю мислення.

Елемент [лат. elementum - стихія, початкова речовина] -філософ, категорія для позначення частин цілого, які знахо­дяться між собою у взаємозв'язку.

Емпіризм [грец. етреігіа - дослід] - напрямок у теорії пізнання, який визнає чуттєве дослідження джерелом знання і вважає, що зміст знання може бути представленим або як опи­сання цього дослідження, або зведеним до нього.

Єдине - філософ, поняття, що означає початок неподі­льності, єдності й цілісності як реально сущого (речі, душі, сві­домості, мови, особистості тощо), так і віртуального планів буття (поняття, закону, числа).

Життя - сутнісна ознака біологічної та сусп. форм ру­ху матерії. Найважливішими її властивостями є: подразливість, розвиток, здатність розмножуватися, в основі яких лежать про­цеси самооновлення, пов'язані з підтриманням живою систе­мою своєї цілісної організації шляхом обміну з навколишнім середовищем речовиною, енергією та інформацією.

Закономірність - більш широке, порівняно із законом, поняття. Якщо закон проявляється суворо в конкретних умо­вах, то 3. проявляється як взаємозв'язок низки законів.

Заперечення - філософ, категорія, яка виражає певний тип відношення між двома послідовними стадіями, станами об'єкта, який розвивається. Це відмирання старого, того, що віджито, не відповідає умовам, які змінились. Ідеалізм [грец. idea - поняття] - філософ, напрямок, який віддає перевагу у причинно-генетичному відношенні ідеї, духу, свідомості, а не матерії.

Ідеальне [грец. idea - ідея, образ] - філософ, поняття, що характеризує загальну властивість усіх образів свідомості і поля­гає у тому, що вони містять інформацію про об'єкти дійсності, але не мають матеріальності ані об'єктів, ані людського мозку.

Ідея [грец. idea - ідея, поняття] - уявлення, яке розумі­ється також як форма духовно-пізнавального відображення пе­вних закономірних зв'язків та відношень зовнішнього світу, спрямована на його перетворення. За своєю логічною будовою І. є формою мислення, різновидом поняття, зміст якого своєрі­дно поєднує в собі як об'єктивне знання про наявну дійсність, так і суб'єктивну мету, спрямовану на її перетворення.

Існування - поняття, що вживається для характерис­тики зовнішніх виявів буття, речі або явища. Онтологічно по­няття І. протистоїть категорії "сутність".

Істина - адекватне відображення об'єкта суб'єктом, який, пізнаючи, відтворює його таким, яким він існує сам по собі, поза і незалежно від людини та її пізнання.

Категорія [грец. kategoria - висловлення, ознака, влас­тивість] - найзагальніше, основне наукове поняття, що відо­бражає суттєві властивості і відношення предметів та явищ, котрі мають достатньо великий ступінь спільності.

Кількість - така визначеність, у якій виражаються від­мінності одноякісних речей або спільність різноякісних речей, явищ.

Культура - сукупність осмисленої творчої діяльності людей; багатофункціональна система, що містить різноманітні аспекти людської діяльності. К. - категорія для позначення створеного людьми штучного середовища проживання й само-реалізації, яка виступає джерелом регулювання соц. взаємодії.

Логос [грец. logos - слово, поняття, розум, закон] - у давньогрец. філософії: загальний закон, основа світу, його по­рядок і гармонія; в ідеалістичній філософії: духовний першо-початок, світовий розум, абсолютна ідея.

Людина - істота, яка має певні потреби, задовольняє їх у процесі виробництва завдяки спілкуванню й здатності свідомо, цілеспрямовано перетворювати світ і саму себе; вищий ступінь еволюції живих організмів на Землі, суб'єкт сусп.-істор. діяльності і культури.

Матеріалізм [лат. mater talis - речовий] - філософ, на­прямок, протилежний ідеалізму у вирішенні головного питання філософії. М. виходить із первинності матерії і вторинності ду­ховного, ідеального.

Матеріальне - характеристика буття, яка вказує на йо­го об'єктивно-реальне, тобто незалежне від свідомості існу­вання. М. протилежне ідеальному.

Матерія [лат. materia - речовина] - філософ, категорія для позначення об'єктивної реальності, всього того в об'єктивній реальності, що впливає тим чи ін. чином на люди­ну, спричиняючи відчуття.

Метафізика [грец. meta - після і physika - букв.: те, що після фізики] - спосіб мислення і метод пізнання, який розглядає предмети і явища поза їх внутрішнім зв'язком і розвитком, не осягає внутрішні протиріччя як джерело саморуху, а також без­перервність і стрибкуватість розвитку в їх органічній єдності.

Метод [грец. methodos - шлях дослідження] - спосіб організації практичного і теоретичного освоєння дійсності, зумовлений закономірностями відповідного об'єкта.

Мислення - вища форма активного відображення об'єктивної реальності, яка полягає у цілеспрямованому, опо­середкованому і узагальненому пізнанні суб'єктом суттєвих зв'язків і відношень предметів та явищ, у створенні нових ідей, у прогнозуванні явищ та дій.

Міра - певний кількісний інтервал, у межах якого предмет зберігає свою якість. М. - кількісні межі існування предмета.

Монізм [грец. monos - один, єдиний] - протилежний дуалізму і плюралізму філософ, принцип пояснення різномані­тності світу як прояву єдиного начала - матерії або руху. Ма­теріалісти началом, основою світу вважають матерію. Ідеалісти єдиним началом усіх явищ вважають дух, ідею тощо.

Наслідок ~ філософ, категорія для позначення явища, процесу, які обумовлені ін. явищами, процесами.

Необхідність - філософ, категорія, яка відображає вну­трішні, стійкі, суттєві зв'язки явищ і визначає їх закономірну зміну і розвиток. Н. існує у природі й суспільстві у формі об'єктивних законів. Непізнані закони проявляються як "сліпа" необхідність.

Номіналізм [лат. потіпа - назва, ім'я] - напрямок у се­редньовічній філософії, який вважає поняття лише іменами. На противагу реалізму, номіналісти стверджували, що реально іс­нують лише окремі речі з їх індивідуальними якостями.

Номос [грец. nomos - закон] - в ант. філософії: універ­сальна, безособова сила, що підпорядковує своїй владі відно­шення людей і оберігає все краще, найцінніше, що є у людсь­кому житті.

Об'єкт [лат. objectum - предмет] - те, на що спрямова­на пізнавальна і перетворювальна діяльність людини (суб'єкта).

Об'єктивна реальність [лат. objectum - предмет] -буття поза свідомістю; найзагальніше визначення матеріально­го світу.

Об'єктивне [лат. objectum - предмет] - характеристика природної і соц. дійсності як такої, що існує поза і незалежно від свідомості суб'єкта.

Пантеїзм [грец. pan - все і theos - бог] - філософ, вчен­ня, яке ототожнює Бога та світ. П. існував у двох формах: натуралістичний П., який наділяв природу якостями живого, божественними властивостями і розчиняв Бога у природі, та містичний П. - все у Богові, тобто розчиняв природу у Богові.

Патристика [грец. pater - батько] - сукупність теологі­чних, філософ, і соц.-політ. доктрин христ. богословів II-VIII ст.

Пізнання -- вища форма відображення об'єктивної дій­сності; процес збагачення людини новим знанням; сусп.-істор. процес творчої діяльності людей, який формує їх знання на ос­нові яких виникають цілі й мотиви людських дій.

Позитивне право - діюча система правових норм, від­носин і присуджень.

Поняття - форма мислення, у якій виражаються влас­тивості, зв'язки і сторони предмета, що повторюються.

Правова інтерсуб'єктивність ~ відмінна риса сучас­них концепцій природного права; спосіб осмислення права, згідно з яким зміст права виводиться із взаємодії право-суб'єктів.

Правова реальність - поняття для позначення особли­вого автономного світу права з його законами, логікою функ­ціонування та розвитку, "базисними конструкціями", а також способом їхнього зв'язку в одне ціле.

Правовий об'єктивізм - спосіб осмислення права, що вбачає джерела права в об'єктивному світі, у соц. реальності.

Правовий позитивізм - спосіб осмислення права, що зводить багатогранну правову реальність до позитивного пра­ва; ґрунтується на емпіричному пізнанні права, стверджує від­носність правових норм і цінностей, ціннісну нейтральність права і вважає право похідним лише від волі держави.

Правовий суб'єктивізм - спосіб осмислення права, згідно з яким зміст права вбачається у свідомості суб'єкта, ідеї права.

Практика [грец. praktikos - діяльний] - матеріальна, чуттєво-предметна, цілеспрямована діяльність людини, основ­ний зміст якої полягає в освоєнні і перетворенні природних і соц. об'єктів. П. складає всезагальну основу, рушійну силу розвитку людського суспільства і пізнання.

Природно-правове мислення - одна з ключових пара­дигм філософ.-правового і юрид. мислення, що спирається на ідею універсальних ціннісних принципів, здатних бути міри­лом справедливості законоположень, встановлених державою.

Причина - філософ, категорія для позначення явища, процесу, які обумовлюють, викликають ін. явище, процес.

Простір - одна з основних об'єктивних форм існування матерії. Поняття П. характеризує розташування матеріальних об'єктів один відносно ін., виражає протяжність тіл, їх співіс­нування.

Протилежність - одночасно існуючі у предметах і явищах сторони або тенденції, притаманні об'єкту як системі, які взаємно передбачають і в той же час виключають, запере­чують одна одну.

Протиріччя - активне взаємовідношення, взаємодія протилежностей, їх єдність і протидія.

Раціоналізм [лат. ratio - розум] - 1) напрямок у теорії пізнання, який визнає розум основою пізнання і поведінки лю­дей; 2) філософ, напрямок, згідно з яким основним джерелом та критерієм достовірності знань є розум.

Реалізм середньовічний — напрямок у середньов. фі­лософії, який стверджував, що загальні поняття мають реальне існування і передують існуванню одиничних речей.

Релятивізм [лат. relativus - відносний] - заперечення існування об'єктивного змісту знання, впевненість в існування тільки відносних істин.

Рефлексія [лат. reflexio - звернення назад] - унікальна здатність людської свідомості (і думки) у процесі сприйняття дійсності сприймати і себе саму; внаслідок цього людська сві­домість постає водночас і як самосвідомість, як думка про ду­мку, як знання про саме знання.

Розвиток - 1) вищий тип руху, при якому відбувається незворотна, спрямована, закономірна зміна матеріальних та ідеальних об'єктів від одного якісного стану до ін.

Рух - спосіб існування матерії, її всезагальний атрибут. Р. - будь-яка зміна у природі і суспільстві. Матерія без Р. не іс­нує, оскільки не існує і Р. без матерії.

Свідомість - одне з основних понять філософії, психо­логії і соціології, яке означає вищий рівень відображення об'єктивної дійсності, притаманний лише людині. С. - продукт сусп.-істор. розвитку, функціональна властивість мозку, ідеа­льне відображення дійсності, регулятор цілеспрямованої діяль­ності людини.

Світогляд - сукупність поглядів, оцінок, принципів, що визначають найзагальніше бачення, розуміння світу, місця у ньому людини, її істор. походження і призначення.

Сенсуалізм [лат. sensus - почуття] - філософ, вчення, яке визнає відчуття єдиним джерелом достовірних знань; на­прямок у теорії пізнання, згідно з яким чуттєвість є головною формою достовірного пізнання.

Система - філософ, категорія для позначення цілісної сукупності елементів, у якій усі елементи настільки щільно пов'язані між собою, що виступають щодо навколишніх умов та ін. систем як єдине ціле.

Структура - філософ, категорія для позначення відно­сно стійких зв'язків елементів цілого, система відношень еле­ментів у межах даного цілого.

Суб'єкт [лат. subjectus - той, що знаходиться знизу, лежить в основі] - активно діючий, такий, що володіє свідоміс­тю та волею, індивід або соц. група.

Субстанція [лат. substantia - сутність] - одне з центра­льних понять новоєвроп. філософії, яке означає таку основу світу, яка охоплює та пронизує собою всі форми та явища дій­сності, є самодостатньою і не потребує для свого буття ніяких ін. джерел або причин; першооснова, сутність всіх речей і явищ, причина самої себе.

Суспільна свщомість - філософ, категорія, яка відо­бражає духовну сторону життя суспільства, систему ідей, теорій, поглядів, почуттів, настроїв, які стихійно виробляються соц. групами, класами, націями під впливом їх повсякденного життя. Суспільне буття - філософ, категорія, яка відображає матеріальну сторону життя суспільства, систему матеріальних відносин, що визначають в результаті суспільну свідомість.

Суспільство - відокремлена від природи частина мате­ріального світу, яка являє собою форму життєдіяльності лю­дей, що істор. розвивається.

Сутність - філософ, категорія, яка виражає внутрішні, глибинні зв'язки, становить основу предмета.

Схоластика [грец. scholastikos - шкільний, вчений] -1) середньов. реліг. філософія, що з'єднує теолого-догматичні передумови з раціоналістичною методикою й інтересом до фо­рмально-логічних проблем; 2) формальні знання, відірвані від життя та практики.

Теїзм [грец. theos - бог] - реліг. концепція, що вихо­дить з існування особистісного, зовнішнього щодо світу Бога, який створив світ і керує ним.

Теологія [грец. theos- Бог і logos - поняття] - бого­слов'я, теоретична складова реліг. віровчення, покликана узго­джувати між собою основні догми релігії та пояснювати їх

Тотожність - відношення речі самої до себе та до ін. речей, сторонами якого є подібні властивості, сили, тенденції.

Трансцендентальний [лат. transcendo - що виходить за межі] - здобутий не з зовнішнього досвіду, а споконвічно властивий людському розуму, людській свідомості.

Трансцендентний [лат. transcendens - той, що вихо­дить за межі] - потойбічний, надчутливий, метафізичний; про­тилежний іманентному.

Уявлення - відтворення у свідомості чуттєво-наглядного образу предмета чи явища об'єктивної реальності, які у даний момент не сприймаються, але сприймалися раніше.

Феномен [грец. phainomenon - те, що являється] - 1) у матеріалістичній філософії: те саме, що і явище; в ідеалістич­ній філософії: суб'єктивний зміст нашої свідомості, що не ві­дображає об'єктивну дійсність; 2) рідкісне, незвичайне явище або видатна, виключна в якому-небудь відношенні людина.

Філософія [грец. philosophia від phileo - любов і sophia - мудрість] - система ідей, поглядів на світ і на місце в ньому людини; наука про найзагальніші закони розвитку природи, суспільства і мислення.

Філософія права - філософ, вчення про право, яке від­повідає на питання, що виникають у правовій сфері методом філософії; комплексна, суміжна дисципліна, що знаходиться на стику філософії і юриспруденції.

Форма [лат. forma - зовнішній вигляд] - філософ, кате­горія, яка позначає спосіб зовнішнього прояву змісту, а також спосіб зв'язку елементів змісту.

Цивілізація [лат. civilis - громадський] - 1) рівень сусп. розвитку, матеріальної і духовної культури; 2) сучасна світова культура; 3) у культурно-істор. періодизації, прийнятій у науці XVIII-XIX ст.: третій ступінь сусп. розвитку, наступний за варварством (перший ступінь - дикість) (введений Л. Мор-ганом, Ф.Енгельсом).

Ціле - філософ, категорія для позначення предмета, який складений із часток.

Цілісність - внутрішня єдність об'єкта, віддиференці-йованість його від навколишнього середовища, а також сам об'єкт, що має такі властивості.

Цінність - поняття, яке вказує на людське, соц. і куль­турне значення певних явищ дійсності; соц. схвалені більшістю людей уявлення про те, що таке добро, справедливість, патріо­тизм, романтична любов, дружба тощо.

Час - одна із основних об'єктивних форм існування матеріальної реальності, яка характеризує тривалість існування процесів і явищ, послідовність зміни станів у розвитку всіх ма­теріальних систем.

Чуттєве пізнання - безпосереднє відображення у сві­домості людини зовнішніх сторін, властивостей предметів і явищ об'єктивного світу за допомогою органів відчуття.

Явище - філософ, категорія для позначення у предметі, процесі того, що безпосередньо виявляється, постає перед на­ми. Являє собою зовнішню більш змінну і рухливу сторону предмета, процесу.

Якість — 1) об'єктивна і всезагальна характеристика об'єктів, що проявляється у сукупності їх властивостей; 2) як філософ, категорія, поряд з категорією кількість, відображає важливу сторону об'єктивної дійсності.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 176. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия