Студопедия — Інститути соціалізації - це конкретні групи, в яких особистість прилучається до систем норм і цінностей і які виступають своєрідними трансляторами соціального досвіду.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інститути соціалізації - це конкретні групи, в яких особистість прилучається до систем норм і цінностей і які виступають своєрідними трансляторами соціального досвіду.

Якість життя — ступінь задоволення матеріальних, культурних і духовних потреб людини. Якість життя визначається порівнянням фактичного рівня задоволення потреб із базовим. Такі процедури можна розділити на дві основні групи:

засновані на суб'єктивній самооцінці;

засновані на зовнішній об'єктивній оцінці.

75.

Інститути соціалізації - це конкретні групи, в яких особистість прилучається до систем норм і цінностей і які виступають своєрідними трансляторами соціального досвіду.

Інституціоналізація – процес визначення і закріплення соціальних норм, правил, статусів і ролей, приведення їх в систему, здатну діяти у напрямі задоволення деякої суспільної потреби.

Інтерв'ю — це бесіда, вибудована за певним планом через безпосередній контакт інтерв'­юера з респондентом з обов'язковою фіксацією відповідей. В соціології використовується як один з основних методів збору первинної соціологічної інформації.

Інтеріоризація — психологічне поняття, що означає формування розумових дій і внутрішнього плану свідомості через засвоєння індивідуумом зовнішніх дій з предметами і соціальних форм спілкування.

Клас — сукупність, розряд, група предметів, явищ, що мають спільні ознаки, однакові якості. Предмети (явища), що утворюють клас, називаються його елементами.

Конфлікт стереотипів - стан, коли етнічні групи можуть ще чітко не усвідомлювати причин суперечностей, але створюють стосовно опонента негативний образ «недружнього сусіда», «небажаної етнічної групи».

Конформність - характеристика позиції індивіда стосовно позиції групи, міра підпорядкування індивіда груповому тиску.

Координація - форма соціальної взаємодії, учасники догрого займають рівне положення, де немає відносин підпорядкування або переваги на відміну від субординації.

Культурний релятивізм — ствердження рівноправності всіх типів культур, відмова від виділених систем культурних цінностей.

Маргінал — суспільний індивід — людина, що перебуває на краю, на межі різних систем — культур, соціальних цінностей, і яка зазнає їхнього суперечливого впливу. В індивідуальному плані — це особа, що має групову приналежність без групової ідентифікації.

Метод - систематизована сукупність кроків, які потрібно здійснити для виконання певної задачі, досягнення мети.

Методика - совокупность методов, приемов, опробованных и изученных для выполнения определенной работы.

 

Методологія — це система принципів і засобів організації та побудови теоретичної і практичної діяльності, атакож вчення про цю систему.

 

Міжетнічні конфлікти – це одна з форм стосунків між національними спільностями, що характеризується станом взаємних претензій, має тенденцію до наростання протистояння аж до озброєних зіткнень і відкритих воєн.

Напівзакриті питання - містять варіанти відповіді респондента на поставлене запитання, але при цьому респондент може не обмежуватися запропонованим списком варіантів, а запропонувати свій варіант відповіді. Напівзакриті питання більш складні в обробці, але дозволяють зібрати більш цікаву інформацію, ніж закриті.

Народ — форма національної та етнічної єдності (нація, народність, іноді плем'я).

Невключене спостереження — спостереження, за якого дослідник перебуває поза процесом чи явищем, які вивчає, тобто є зовнішнім спостерігачем.

Неконтрольоване спостереження - має на меті вивчення реальних життєвих ситуацій, загальний опис певного процесу, явища, а також соціальної атмосфери, в якій вони відбуваються. У такого спостереження, як правило, нема чіткого плану, заздалегідь визначається лише головний об’єкт спостереження.

Нерівність — положення в суспільстві, коли окремі соціальні групи мають різний соціальний статус, належать до різних суспільних класів або соціальних кіл.

Нормальна ідентичність - позитивні уявлення про свій народ у сукупності з толерантними установками на спілкування з представниками інших народів.

Опитування – це збір первинної інформації шляхом безпосередньої (бесіда, інтерв’ю) або опосередкованої (анкета) взаємодії дослідника з опитуваними (респондентами).

Основні компоненти анкетного опитування це… анкетер, сама анкета, респондент.

Основні питання – формулюються для отримання необхідної інформації з проблеми дослідження.

Особистий статус – це становище людини в малій (первиннії) групі, що обумовлюється тим, як ставляться до нього оточуючі.

Паспортні питання (паспортичка) – містять у собі відомості про респондентів з метою перевірки надійності інформації. Це питання, що стосуються статі, віку, освіти, місця проживання і т.д.

Первинне відхилення – поведінка, яка в цілому відповідає культурним нормам, прийнятим у суспільстві. У даному випадку чинені індивідом відхилення так незначні і терпимі, що він соціально кваліфікується девіантом і не вважає себе таким. Для нього і для оточуючих відхилення виглядає просто маленькою витівкою, ексцентричністю або помилкою.

Перший, хто висунув ідею про можливість використання експериментального методу в соціальних науках був …???

Питання дихотомічне – питання, що передбачає дві відповіді («так» чи «ні»). Дихотомічні питання широко використовуються в опитуваннях і відносяться до більш загальної категорії закритих (структурованих) питань. Питання, які передбачають більше двох відповідей від респондента,- питання з множинним вибором.

Питання-фільтри – вживаються в тих випадках, коли шукана інформація може бути отримана не від усієї сукупності опитуваних, а тільки від певної її частини.

Плем`я – це етнічна спільність і тип соціальної (суспільної) організації епохи первіснообщинного ладу.

Польове спостереження – тип спостереження, здійснюваний в природних умовах реального життя.

П'єр-Симон Лаплас - видатний французький математик, фізик і астроном. Відомі його роботи в області небесної механіки, диференціальних рівнянь, в області чистої та прикладної математики; він був одним з творців теорії ймовірностей. Величезні його заслуги в області астрономії.

Рабство – це система устрою суспільства, де людина (раб) є власністю іншої людини (господаря) або держави.

Референтна група – реальна або умовна соціальна спільність, з якою індивід співвідносить себе як з еталоном і на норми, думки, цінності і оцінки якої він орієнтується в своїй поведінці і самооцінці.

Рольова концепція особистості виникла в американській соціальній психології в 30-х роках ХХ ст. (Дж. Мід) і отримала широке розповсюдження в різних соціологічних плинах, насамперед у структурно – функціональному аналізі. Т. Парсонс і його послідовники розглядають особистість як функцію від того безлічі соціальних ролей, які властиві будь-якому індивіду в тому чи іншому суспільстві.

Рольове очікування – це очікувана модель поведінки, яку асоціюють з даним статусом, тобто типова поведінка (в рамках норм і стандартів) для людей данного статусу в данній соціальній системі.Інакше кажучи, це така поведінка, якої чекають від нас оточиючі, знаючи наш соціальний статус.

Рольовий конфлікт – це зіткнення рольових вимог, пропонованих людині, викликане множинністю одночасно виконуваних ним ролей, а також іншими причинами.

Самоконтроль – усвідомлення й оцінка суб’єктом власних дій, психічних процесів і станів. Поява і розвиток самоконтролю визначається вимогами суспільства до поведінки людини. Формування довільної саморегуляції припускає можливість людини усвідомлювати і контролювати ситуацію, процес. Самоконтроль – це вміння підкорити емоції власному розуму.

Самоповага – це оцінка себе, своєї діяльності, свого становища а групі та свого ставлення до інших членів групи.

Санкції — це покарання і винагороди, які застосовуються суспільною групою до індивіда.

Середній клас – група людей, що має стійкі доходи, достатні для задоволення широкого кола матеріальних і соціальних потреб. До середнього класу, як правило, відносять таких людей, які мають високий рівень освіти і кваліфікації, і що займають в суспільстві проміжне становище: між багатою невеликою частиною і значною – низькооплачуваною частинами населення.

Система соціальних ролей за Т. Парсонсом: він вважав, що будь-яка роль може бути описана за допомогою п’яти основних характеристик

Систематичне спостереження – тип спостереження, здійснюванний за здалегідь розробленим планом вивчення об’єкта протягом певного часу.

Соціалізація – це процес засвоєння соціальних ролей і культурних норм того суспільства, у якому живе індивід.

Соціальна мобільність — перехід індивіда, соціального об'єкта або цінності, створеної або модифікованої завдяки людській діяльності, від однієї соціальної позиції до іншої.

Соціальна група — сукупність осіб, об'єднаних спільною метою, ідеєю, працею; сукупність індивідів, що взаємодіють певним чином на основі сподівань кожного члена групи, що розділяються, відносно інших.

Соціальна норма — система уявлень, що становить певний шаблон поведінки, що розділяється членами соціальної групи і необхідний для здійснення сумісних узгоджених дій.

Соціальна роль — поведінка, очікувана від того, хто має певний соціальний статус. Обмежується сукупністю прав і обов'язків, відповідних цьому статусу. Також соціальну роль визначають як сукупність нормативно обумовлених соціальних властивостей, очікувань і зобов'язань у поєднанні з конкретною соціальною позицією.

Соціальна система — це сукупність соціальних явищ і процесів, що перебувають у відносинах і зв'язках між собою і створюють деякий цілісний соціальний об'єкт.

Соціальні спільноти — це такі спільноти, що реально існують і є емпірично зафіксованими сукупностями індивідів, котрі характеризуються відносною цілісністю як самостійні суб’єкти соціальних дій та поведінки, мають певний кількісний склад, достатньо міцні зв’язки, виконують ту чи ту спільну діяльність.

Соціальна стратифікація — диференціація суспільства на соціальні класи та верстви населення. Стратифікація — це розташування індивідів і груп згори вниз горизонтальними шарами (стратами) за ознакою нерівності в доходах, власності, рівні освіти, обсягу влади, професійному престижі, стилі життя.

Соціальна структура суспільства — внутрішній устрій, що складається з певним чином розташованих, впорядкованих частин (в групі — соціальних індивидів, осіб), що знаходяться у соціальному зв'язку, взаємодіють між собою.

Соціальний інститут як термін широко застосовується для опису регулярно повторюваних протягом тривалого часу соціальних практик, що підтримуються за допомогою соціальних норм і мають важливе значення в структурі суспільства.

Соціальний контроль стосовно суспільства виконує функції (охоронну та стабілізуючу)

Соціальний статус - досить чітко визначене положення індивіда в соціальній ієрархії групи або групи у взаємостосунках з іншими групами.

Соціальна взаємодія — це форма соціальних зв'язків, що реалізуються в обміні діяльністю, інформацією, досвідом, здібностями, уміннями, навичками та у взаємному впливі людей, соціальних спільнот; система взаємообумовлених соціальних дій, зв'язаних циклічною залежністю, при якій дія одного суб'єкта є одночасно причиною і наслідком у відповідь дій інших суб'єктів.

Соціальна ді́я — одне з головних понять соціології. Це форма або спосіб розв'язання соціальних проблем і суперечностей, в основу яких покладено зіткнення інтересів і потреб основних соціальних сил певного суспільства. У широкому розумінні до соціальної дії належить будь-яка акція, вчинена соціальним суб'єктом для забезпечення своїх інтересів і потреб у певній соціокультурній ситуації.

Соціальний закон — об'єктивний і повторюваний причинний зв'язок між соціальними явищами та процесами, які виникають внаслідок масової діяльності людей або їх дій.

Соціальні інтереси — спонукальні сили діяльності соціальних груп, мас людей, спираючись на які суспільство може вдаватися до необхідних управлінських впливів на цю діяльність. Соціальний (суспільний) інтерес спрямований на соціальні інститути, устаноіи, норші взаещовідіоси у суспільстві, від яких залежить розподіл предметів, цінностей і благ, що забезпечують задоволення потреб. Соціальні інтереси лежать в основі будь-яких форм боротьби й співробітництва між людьми.

Соціальні норми - системи уявлень, що становлять певний шаблон поведінки, що розділяється членами соціальної групи і необхідний для здійснення сумісних узгоджених дій.

Соціальні потреби — сукупність суспільно необхідних життєвих потреб та інтересів громадян, об'єднаних за територіальними, демографічними, професійними та іншими ознаками.

Соціальні приписи - визначають соціальну поведінку людини, тобто ставлення людини до інших членів суспільства.

Соціальні санкції - це засоби соціального контролю, які виконують функцію інтеграції групи, регулюють поведінку її членів.

Соціально-груповий статус залежить від положення тієї чи іншої соціальної групи в соціальній стратифікації суспільства.

Соціометричний метод опитування — це метод опитування, націлений на виявлення міжособистісних відносин шляхом фіксації взаємних почуттів симпатії і неприязні серед членів групи (наприклад, студентської групи).

Спеціальні соціологічні теорії являють собою відповідну підсистему соціологічного знання та пізнання соціальної реальності, одну з основних структурних ланок соціологічної науки. Вони вивчають соціальні закони та закономірності становлення, функціонування і розвитку соціальних спільнот.

Спостереження - метод наукового дослідження, що полягає в активному, систематичному, цілеспрямованому, планомірному і навмисному сприйнятті об'єкта, в ході якого отримується знання про зовнішні сторони, властивості і відносини досліджуваного об'єкта.

Статусний набір - це певна кількість статусів, які має конкретна особистість.

Субординація - це вид соціального управління, при якому здійснюється вертикальне впорядкування, а один з елементів якої спільноти або одна з взаємодіючих спільнот відіграє роль ведучого, визначального початку в діяльності всіх інших.

Суперництво — це боротьба за визнання особистих досягнень і творчих здібностей суспільством, групою, колективом. Об'єктом суперництва бувають кращі соціальні чи професійні позиції, нагороди, оцінка підлеглих, визнання колег або керівництва.

Прихильники теорії стигматизації взяли за основу головну ідею конфліктології, згідно з якою індивіди часто не можуть порозумітися один з одним, так як розходяться в своїх інтересах і поглядах на життя, при цьому ті, хто стоять при владі, мають можливість висловлювати свої погляди і принципи в нормах, які керують інституційної життям, і з успіхом навішують негативні ярлики на порушників цих норм. Їх цікавить процес, в результаті якого окремі індивіди отримують клеймо девиантов, починають розглядати свою поведінку як девіантна.

Формальна соціальна група - група, групова структура та діяльність якої раціонально організовані та стандартизовані з чітко приписаними груповими нормами та правилами, цілями та рольовими функціями.

Формальний контроль заснований на засудженні або схваленні з боку офіційних органів влади або адміністрації.

Якщо менеджер дає підлеглому завдання і не контролює хід його виконання, то він удається до??? контролю

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Цели, задачи и движущие силы воспитания.

Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 183. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия