Студопедия — Експресивний натовп
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Експресивний натовп






Домінантна ознака експресивного натовпу. Відмінною рисою діючого натовпу, як ми побачили, являється направлен-ность уваги на яку-небудь загальну мету; дії натовпу - ця поведінка, зроблена для досягнення цієї мети. У противопо-ложность цій характеристиці домінантною ознакою экспрес-сивной натовпу є її обращенность на саме себе, интровертность. Вона не має ніякої мети - її пориви і емоції розтрачуються не більше ніж в експресивних діях, зазвичай ні в чому не стримуваних фізичних рухах, що дають зняття напруги і що не мають ніякої іншої мети.

Ми спостерігаємо подібну поведінку в його яскраво выражен-ной формі на прикладі вакханалій, карнавалів і танцюючих натовпів примітивних сект.

Порівняння з діючим натовпом. Пояснюючи природу экспрес-сивной натовпу, ми повинні відмітити, що і по своїй освіті і по фундаментальному характеру вона дуже нагадує діючий натовп. Вона складається із збуджених людей, які товчуться і тим самим поширюють і интенсифициру-ют збудження. У їх середовищі виникає той же стан контакту, відмічений швидкодіючою і неосмисленою взаємною отзыв-чивостью. Індивіди втрачають самосвідомість. Пробуджуються пориви і емоції, і вони більше не схильні до обмеження і контролю, які зазвичай здійснює над ними індивід. У цих стосунках експресивний натовп в основі до своєї подібний діючому натовпу.

Фундаментальна відмінність полягає в тому, що експресивний натовп не виробляє образу якоїсь мети і, отже, навіювання не веде до дії, не бере участь в побудові якогось плану дій. Не маючи ніякої мети, у напрямі якої вона могла б діяти, натовп виявляється в змозі розрядити виниклу в ній напругу і збудження тільки у фізичному русі. Якщо сформулювати це стисло, то слід сказати: натовп повинен діяти, але вона не має нічого, у напрямі чого вона може діяти, і тому вона просто вдається до збуджених рухів. Збудження натовпу стимулює подальше збудження, що не організовується, проте, навколо деякої цілеспрямованої дії, яка могла б прагнути виконати цей натовп. У такій ситуації зовнішнє вираження збуджених почуттів стає самоціллю, тому поведінка може приймати форми сміху, плачу, крику, стрибків і танців. У своєму різкішому вираженні вона може приймати такі форми, які супроводжуються невиразним мимренням всякої нісенітниці або ж найсильнішими фізичними судомами.

Ритмічне вираження. Ймовірно, найцікавішою рисою цієї експресивної поведінки, оскільки воно осуще-ствляется колективно, являється його тенденція ставати ритмічним; при повторенні і достатньому контакті воно набуває форми узгодженої дії людей. Легко заме-тить, що воно може стати схожим з колективним танцем; саме цей аспект підштовхує до визначення експресивного натовпу як танцюючою.

Можна сказати, що, подібно до того як діючий натовп посилює свою єдність за допомогою формування якоїсь загальної мети, експресивний натовп формує свою єдність за допомогою ритмічного вираження своєї напруги.

Ця риса має виняткову важливість, оскільки проливає деяке світло на цікавий зв'язок між "танцюючою" поведінкою і первісним релігійним почуттям. Для иллюстра-ции цього пункту розглянемо переживання індивіда в танцюючому натовпі.

Індивід в експресивному натовпі. Збудження, яке инди-вид сприймає від тих, хто знаходиться з ним в контакті, зменшує його звичайний самоконтроль, а також будить імпульсивні емоції, що поступово заволодівають ім. Він чувству-ет, ніби він захоплений деяким духом, походження якого невідоме, але дія якого сприймається дуже гостро. Ймовірно, дві умови роблять це переживання переживанням екстазу і екзальтації і надають йому священний, або боже-ственный, відтінок. Перше полягає в тому, що це переживання за природою своєю є катарсическим. Індивід, який нахо-дился в стані напруги, дискомфорту і, можливо, тривоги, несподівано отримує повну розрядку і переживає радість і повноту життя, що приходять з подібним полегшенням. Це природне задоволення, безумовно, доставляє наслаж-дение і радість, які роблять це переживання дуже значущим. Той факт, що подібний настрій завойовує такий повний і безперешкодний контроль над індивідом, легко приводить його до відчуття, ніби він одержимий або виконаний деяким позамежним духом. Інша умова, яка надає цьому переживанню релігійний характер, полягає в заохоченні і схваленні, що полягають в тій підтримці, яка виходить від тих, з ким він знаходиться в контакті. Той факт, що і інші розділяють це ж переживання, позбавляє останнє від подозре-ний і робить можливим його беззастережне прийняття. Коли яке-небудь переживання доставляє повне і досконале задоволення, коли воно соціально стимулюється, заохочується і підтримується, коли воно виступає у формі таємничої одержимості потойбічними силами, воно легко набуває релігійного характеру. Розвиток колективного екстазу. Коли експресивний натовп досягає вищої точки подібного колективного екстазу, це почуття придбаває тенденцію проектуватися на ті об'єкти, які відчуваються як що знаходяться з ним в деякому таємному і тісному зв'язку. В результаті ці об'єкти стають священними для членів натовпу. Ці об'єкти можуть бути усім чим завгодно; у їх число, можуть включатися люди (наприклад, який-небудь религи-озный пророк), танець, пісня або ж фізичні об'єкти, які сприймаються як пов'язані з цим екстатичним досвідом. Поява таких священних об'єктів закладає основу для формування якого-небудь культу, секти або примітивної релігії.

Не усі експресивні натовпи досягають цього ступеня розвитку. Більшість і них не заходять далі за ранню стадію товкотнечі, або збудження. Але імпліцитно вони мають можливість такого розвитку і більшість з цих характерних рис, нехай навіть і в пригніченій формі.

Як і діючий натовп, експресивний натовп не обязатель-но обмежується якою-небудь невеликою компактною групою, члени якої знаходяться в безпосередній фізичній близькості один до одного. Характерна для неї поведінка можна іноді зустріти і в якій-небудь великій групі, такий, наприклад, як громадськість (public) в масштабах цілої нації.

Оцінка. Тут можна привести коротку оцінку діючого натовпу і експресивного натовпу. Обоє вони є спонтанними групуваннями. Обоє вони є елементарними колективами. Їх форму і структуру неможливо звести ні до якої культурної моделі або ж набору правил; структури, які вони мають, абсолютно самобутньо розвиваються з товкотнечі збуджених індивідів. Діючий натовп фокусує свою напругу на деякій меті і таким чином організовується навколо деякого плану дій; експресивний натовп просто розряджає свою напругу в експресивному русі, який має тенденцію ставати ритмічним, і саме таким чином встановлює певна єдність. У обох натовпах індивід втрачає більшої частини репертуару своєї звичайної свідомої поведінки і стає поступливим, податливим в тиглі колективного збудження. З руйнуванням його колишньої особової організації індивід повинен розвивати нові форми поведінки і викристалізувати якусь нову особову організацію, рухаючись в нових і таких, що відрізняються від колишніх напрямах. У цьому сенсі стадна поведінка є засобом, за допомогою якого здійснюється руйнування соціальної організації і особової структури, і в той же час потенційним проектом виникнення ноых форм поведінки і особи. Діючий натовп є однією з альтернативних ліній для такої реорганізації - розвиток агресивної поведінки у напрямі цілеспрямованої соци-ального зміни. Ми побачимо, що ця лінія реорганізації приводить до виникнення політичного устрою. Експресивний натовп є іншою альтернативою - розрядкою внутрішньої напруги в поведінці, яка має тенденцію ставати священним і відміченим глибоким внутрішнім почуттям.

Її можна розглядати як що призводить до виникнення релігійного ладу поведінки.

Маса

Ми вибираємо термін маса для позначення іншого эле-ментарного і спонтанного колективного групування, яке у багатьох відношеннях схоже з натовпом, проте докорінно відрізняється від неї в інших стосунках. Маса представлена людьми, що беруть участь в масовій поведінці, такими, наприклад, які збуджені якою-небудь подією національного масш-таба, або беруть участь в земельному бумі, або цікавляться яким-небудь судовим розглядом у справі про вбивство, звіти про яке публікуються в пресі, або беруть участь в якійсь великомасштабній міграції.

Відмінні риси маси. Що розуміється так само, маса має ряд відмінних рис. По-перше, її члени можуть займати саме різне громадське положення, походити з усіх можливих шарів суспільства; вона може включати людей, що займають самі різні класові позиції, відрізняються один від одного за професійною ознакою, культурним рівнем і матеріальним станом. Це можна спостерігати на прикладі маси людей, що стежить за судовим розглядом у справі про вбивство. По-друге, маса є анонімною групою, або, точніше, складається з анонімних індивідів. По-третє, між членами маси майже немає взаємодії і обміну переживанням. Зазвичай вони фізично відокремлені один від одного і, будучи анонімними, не мають можливості товктися, як це роблять люди в натовпі. По-четверте, маса має дуже рихлу організацію і нездатна діяти з тими узгодженістю і єдністю, які відрізняють натовп.

Роль індивідів в масі. Той факт, що маса складається з індивідів, що належать до самих різних локальних груп і культур, має велике значення. Бо це означає, що об'єкт інтересу, який привертає увагу тих, хто составля-ет масу, знаходиться за межами локальних культур і груп і, отже, що цей об'єкт інтересу не визначається і не пояснюється в термінах представлень або правил цих локальних груп. Об'єкт масового інтересу може мислитися як відволікаючий увагу людей від їх локальних культур і сфер життя і обертаючий його на ширший простір, на такі області, на які поширюються правила, регулятивы або экспектации. У цьому сенсі маса може розглядатися як щось, що складається з відособлених і відчужених індивідів, обернених лицем до тих об'єктів або областей життя, які цікаві, але збивають з пантелику і які нелегко зрозуміти і упорядкувати. Перед подібними об'єктами члени маси, як правило, випробовують замішання і невпевненість у своїх діях. Далі, не маючи можливості спілкуватися один з одним, хіба що обмежено і недосконало, члени маси вимушені діяти відособлено, як індивіди.

Суспільство і маса. З цієї короткої характеристики виявляється, що маса позбавлена рис суспільства або общини (community). У неї немає ніякої соціальної організації, ніякого корпусу звичаїв і традицій, ніякого сталого набору правил або ритуалів, ніякої організованої групи установок, ніякої структури статусних ролей і ніякого уміння, що зміцнилося. Вона просто складається з деякого конгломерату індивідів, які відособлені, ізольовані, анонімні і, таким чином, однорідні в тій мірі, в якій мається на увазі масова поведінка. Можна помітити далі, що поведінка маси, саме тому що воно не определя-ется ніяким передвстановленим правилом або экспектацией, є спонтанною, самобутньою і елементарною. У цих стосунках маса значною мірою схожа з натовпом. У інших стосунках в наявності одна важлива відмінність. Вже відзначалося, що маса не товчеться і не взаємодіє так, як це робить натовп. Навпаки, індивіди відокремлені один від одного і невідомі один одному. Цей факт означає, що індивід в масі, замість того щоб втрачати своєї самосвідомості, навпаки, здатний досить сильно загострити його. Замість того щоб діяти, відгукуючись на навіювання і схвильоване возбужде-ние з боку тих, з ким він полягає в контакті, він діє, відгукуючись на той об'єкт, який притягнув його увагу, і на підставі пробуджених їм поривів.

Природа масової поведінки. Це піднімає питання про те, яким чином поводиться маса. Відповідь обумовлена прагненням кожного індивіда відповісти на власні потреби. Форма масової поведінки парадоксальним чином вишиковується з індивідуальних ліній діяльності, а не з узгодженої дії. Ці індивідуальні діяльності в першу чергу виступають у формі виборів - таких, наприклад, як вибір нової зубної пасти, книги, п'єси, партійної платформи, нової моди, філософії або релігійних переконань, - виборів, які є відгуком на неясні пориви і емоції, що будяться об'єктом масового інтересу. Масова поведінка навіть в каче-стве деякої сукупності індивідуальних ліній поведінки може набути важливого значення. Якщо ці лінії сходяться, вплив маси може бути величезним, як це показують дії, що далеко йдуть, на громадські інститути, витікаючі із зрушень у виборчих інтересах маси. Із-за подібних зрушень в інтересах або смаках може потерпіти крах яка-небудь політична партія або ж комерційне підприємство.

Коли масова поведінка організовується, наприклад, в який-небудь рух, воно перестає бути масовою поведінкою, але стає за природою своїй громадським (societal). Уся його природа міняється, придбаваючи деяку структуру, деяку програму, деякі визначальні традиції, наказані правила, культуру, певну внутрішньогрупову установку і визначене "ми - свідомість". Саме з цієї причини ми належним чином обмежили його тими формами поведінка, яка і була описана вище.

Зростаюче значення масової поведінки. У современ-ных - міських і промислових - умовах життя масова поведінка вийшла на перший план по зростанню свого масштабу і значення. Це в першу чергу обумовлено дією тих чинників, які відособили людей від їх локальних культур і локального групового оточення. Міграції, зміни место-жительства, газети, кіно, радіо, освіта - усе це способ-ствовало тому, щоб індивіди зривалися з якорів своїх традицій і кидалися в новий, ширший світ. Стикаючись з цим світом, вони були вимушені якимсь чином приспо-сабливаться, виходячи з абсолютно самостійних виборів. Збіг їх виборів зробив масу могутньою силою. Часом її поведінка наближається до поведінки натовпу, особливо в умовах збудження. У таких випадках воно схильне до впливу тих або інших збуджених закликів, що з'являються в пресі або по радіо, - закликів, які грають на прими-тивных поривах, антипатіях і традиційних фобіях. Це не повинно затуляти той факт, що маса може поводитися і без такого стадного шаленства. Набагато більший вплив на неї може чинити художник або письменник, яким вдається відчути смутні емоції маси, виразити і артикулиро-вать їх.

Приклади масової поведінки. Щоб прояснити природу маси і масової поведінки, можна коротко розглянути ряд прикладів. Золота або земельна лихоманка ілюструє багато рис масової поведінки. Люди, що беруть участь в них, зазвичай самого різного походження; разом вони складають деякий різнорідний конгломерат. Так, учасники Клондайку лихо-радки або Оклахомского земельного буму походили з самих різних місць і областей. В період лихоманки кожен індивід (чи у кращому разі сім'я) мав власну мету, тому між учасниками спостерігалися мінімум кооперації і дуже мало почуття відданості або лояльності. Кожен прагнув випередити іншого, і кожен повинен був піклуватися тільки про себе. Як тільки лихоманка отримує хід. у наявності мінімум

дисципліни і ніякої організації для того, щоб встановити порядок. У цих умовах легко спостерігати, як лихоманка перетворюється на поголовну втечу або паніку.

Масова реклама. Дещо доповнити наше розуміння природи масової поведінки дозволяє короткий розгляд масової реклами. У такій рекламі заклик має бути адресований анонімному індивідові. Відношення між рекламою і передбачуваним покупцем пряме - немає ніякий организа-ции або керівництво, яке могло б, так би мовити, видати корпус покупців продавцеві. Замість цього кожен індивід діє на підставі свого власного вибору. Покупці є деякою різнорідною групою, що походить з багатьох громад і шарів суспільства; як члени маси, проте, унаслідок своєї анонімності вони є однорідними або, по суті, однаковими.

Пролетарські маси. Те, що іноді називають пролетарськими масами, ілюструє інші риси маси. Вони є деякою великою популяцією, що має малу міру організації і малоефективне повідомлення. Такі люди були зазвичай вирвані з коренями з якогось сталого групового життя. Вони зазвичай збиті з пантелику, стурбовані, нехай навіть це виражається у формі смутних надій або зміни смаків і інтересів. Як наслідок, в їх поведінці багато пошуку напомацки - невизначеного процесу вибору між об'єктами і ідеями, що привертають їх увагу.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 156. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия