Студопедия — Додаток 1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Додаток 1






ГЛОСАРІЙ

 

Автентичний (грецького походження) - справжній, дійсний, що ґрунтується на першоджерелах.

Атрибуція - вивчення усіх ознак, властивих предметам, які мають неприродне походження.

Атрактивність - привабливість, здатність привертати до себе увагу.

Археологія (грецького походження) - наука, яка на основі пи­семних і речових археологічних пам'яток вивчає і реконструює розвиток людського суспільства часів стародавньої історії народів планети.

Архітектура (грецького походження - будівництво, зодчество) - мистецтво будувати споруди відповідного призначення (житлові, громадські, адміністративні, господарські, культові та ін.) та їх комплекси. Відображає рівень розвитку продуктивних сил. Ха­рактеризується співвідношенням функціонального призначення та естетичністю архітектурної форми, вмінням вписатися у навко­лишню місцевість.

Біологічний режим - одна з форм роботи працівників фондів та експозиційних підрозділів, основна мета якої є забезпечення умов збереження музейних предметів від дії біологічних шкідників.

Виставка - одна з ефективних форм музейної комунікації, ос­вітня і виховна мета якої здійснюється шляхом тимчасової де­монстрації музейних предметів, організованих і розташованих згідно до розробленої наукової концепції і сучасних принципів архітектурно-художніх рішень. Вони популяризують історичні знання, формують науковий світогляд, складають інформаційний фундамент у виховних процесах школярів, юнацтва і трудящих.

«Відкритий лист» - документ, який засвідчує право дослідни­ка на проведення археологічних розкопок. Надається на дослід­ження конкретних територій чи пам'яток Польовим комітетом Інституту археології НАН України.

Графіка (грецького походження - живопис) - мистецтво рисування, письма і креслення. Протиставляється живопису олійними фарбами.

Дискусія (латинського походження - дослідження, розгляд) - обговорення питань, винесених на семінарські заняття; форма са­мостійної роботи у процесі семінарських занять.

Екскурсія (латинського походження - вилазка) - колективний огляд музею чи позамузейних об'єктів, який проводить спеціаліст-екскурсовод згідно з визначеною темою чи маршрутом.

Експозиція (латинського походження) - основна форма музейної комунікації, освітня і виховна мета якої здійснюється шляхом демонстрування музейних предметів і взаємозв'язаних з ними науково-допоміжних матеріалів, організованих і розташованих відповідно до розробленої наукової концепції і сучасних принципів архі­тектурно-художніх рішень.

Експозиційний комплекс - об'єднання музейних предметів у групи, кожна з яких розташовується на конкретній обмежено-експозиційній площі і являє собою тематичну і зорову єдність.

Експонат (латинського походження - виставлений напоказ) - музейний предмет, який знаходиться в експозиції.

Експозиційні матеріали - музейні предмети і взаємозв'язані з ними науково-допоміжні матеріали.

Етнографія (грецького походження - народ, пишу) - галузь істо­ричної науки, що дає класифікацію народів світу, вивчає їх склад, походження, розселення і з'ясовує особливості матеріальної, сус­пільної і духовної культури народів всіх частин планети.

Зона охорони пам'яток - встановлена навколо пам'ятки терито­ріальна охоронна зона, зона регулювання забудови, зона охоронюваного ландшафту, зона охорони археологічного культурного шару, в межах яких діє спеціальний режим.

Комплектування музейних фондів - спосіб здійснювати музеями функцію накопичувати інформацію і документувати розвиток сус­пільства.

Культурна спадщина - сукупність успадкованих людством від попередніх поколінь об'єктів культурної спадщини.

Леквас - так названий грунт у давньому українському образотворчому мистецтві.

Музей - культурно-освітні та науково-дослідні заклади, приз­начені для вивчення, збереження та використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури, прилучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини.

Музейна справа - спеціальна галузь культурно-освітньої та на­укової діяльності, яка здійснюється музеями щодо комплектування, збереження, вивчення і використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури.

Музеєзнавство - самостійна суспільна дисципліна, яка вивчає процеси збереження соціальної інформації, пізнання і передачі знань та емоцій за допомогою музейних предметів, а також вивчає музейну справу та музеї як суспільний інститут, його соціальні функції і форми реалізації їх у різних соціально-економічних умовах.

Музейний фонд України - сукупність рухомих пам'яток приро­ди, матеріальної і духовної культури, які мають художнє, історичне, естетичне та наукове значення, незалежно від їх виду, місця створен­ня та форми власності, та зберігаються на території України, а також нерухомих пам'яток, що знаходяться в музеях України і обліковані у порядку; визначеним Законом України «Про музеї і музейну справу» (частина перша, стаття 15). До Музейного фонду України можуть на­лежати також пам'ятки, що знаходяться за межами України і відпо­відно до міжнародних договорів підлягають поверненню в Україну.

Музеєфікація - сукупність науково-обґрунтованих заходів, що­до приведення об'єктів культурної спадщини у стан, придатний для екскурсійного відвідування

Музейна територія - територія, відведена для музею, на якій за­бороняється діяльність, що суперечить його функціональному призначенню або може негативно вплинути на стан зберігання му­зейного зібрання, а також інша діяльність, яка є несумісною з ді­яльністю музею як закладу культури.

Музейний предмет - предмет музейного значення, який вилу­чено із первісного середовища, і який включено у фонд музею і який здатний там довго зберігатися.

Науково-допоміжні матеріали - сукупність матеріалів у фондах, які не володіють ознаками музейних предметів, але допомагають їх вивченню та експонуванню.

Об'єкт культурної спадщини - місце, споруда (вівтар), комплекс, їхні частини, пов'язані з ними водні об'єкти, інші природні, природно-антропогенні або створені людиною об'єкти незалежно від стану збереження, що донесли до нашого часу цінність з антропогенного, археологічного, етнічного, етнографічного, історично­го, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність.

Облік музейних фондів - направлення в роботі фондових підрозділів, основна мета якої є юридична охорона музейних фондів і право музею щодо отримання результатів вивчення музейних предметів і даних про них.

Облікова документація - сукупність документів, які мають юри­дичну силу щодо реєстрації, інвентаризації і збереження музейних предметів.

Облікові позначення - охоронні державні знаки, які запобіга­ють втраті або підміні музейних предметів.

Олімпіада (грецького походження) - у стародавніх греків - пері­од в 4 роки між двома проведеннями олімпійських ігор; музейні олімпіаді - форма масової роботи з учнями та юнацтвом у вигляді змагань на базі музейних матеріалів.

Охорона культурної спадщини — комплекс заходів з обліку (виявлення, наукове вивчення, класифікація, державна реєстрація) збереження, належного утримання, відповідного використання, консервації, реставрації, реабілітації та музеєфікації об'єктів куль­турної спадщини.

Паволока тканина, яку наклеювали на лицеву дерев'яну основу стародавніх ікон спеціально, щоб вразі появи тріщини в дошці не осипався левкас і фарбниковий шар.

Прикладне музеєзнавство - структурна частина музеєзнавства.

Пам'ятка — об'єкт культурної спадщини національного або місцевого значення, який занесено до Державного реєстру нерухо­мих пам'яток України.

Реабілітація — сукупність науково-обґрунтованих заходів щодо відновлення культурних та функціональних властивостей об'єктів культурної спадщини, приведення їх у стан, придатний для вико­ристання.

Реставрація - сукупність науково-обґрунтованих заходів щодо укріплення фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності.

Світловий режим - система захисту музейних предметів від пря­мої дії світла.

Система фондової документації - взаємозв'язана сукупність документів, складених згідно зі встановленою формою в процесі об­ліку фондів. їх класифікації і систематизації, фізичної охорони, яка необхідна музеям для виконання їхніх соціальних функцій.

Соціальні функції музеїв - основні напрямки музейної роботи.

Структура фондів - складові частини фондів.

Темпера (латинського походження, що в перекладі означає змішування фарб) - техніка живопису, в якій зв'язуючою (з'єднавчою) речовиною найчастіше була емульсія із води та яєчного жовтка. Іноді емульсію виготовляли із рослинного чи тваринного клею, розчиненого у воді із домішками масла або масляного лаку.

Температурно-зволожуваний режим - комплекс заходів, направ­лених на збереження музейних предметів шляхом регулювання температури і вологи у фондосховищах та експозиції.

Тематико-експозиційний план - базовий музейний документ про створення експозицій.

Фасад (французького походження) - зовнішня стіна будинку. Фасадом можуть служити передня, бокова або задня частина стін будівлі.

Фонди - сукупність всіх музейних предметів і взаємозв'язаних з ними науково-допоміжних матеріалів, які є у власності музею.

Фестон (французького походження) - живописна чеканна чи ви­ліплена прикраса у вигляді гірлянди, вузької смужки, хвилястого, зубчастого, точеного та іншого орнаменту.

Фриз (французького походження) - горизонтальна частина екс­позиції, розташована між стелею та базовою частиною експозиції.

Храм - культова споруда, призначена для богослужіння та від­прави релігійних обрядів. До цього виду будівель належать святилища, християнські церкви, костьоли, мусульманські мечеті, юдейські синагоги тощо.

Художнє проектування - унікальний музейний документ, в яко­му відображено основні художні принципи побудови музейної екс­позиції, образне художньо-просторове розкриття її ідейного змісту.

Яблуко підхресне - архітектурний елемент у вигляді кулі, встановленої під хрестом на церковному куполі.

Язичництво, поганство - термін, вживаний для позначення дохристиянських релігій. Термін виник в Римській імперії в первісних християнських общинах, де ним називали людей нехристиянської віри.

Ярлик (тюркського походження) - вид облікового державного знака на музейному предметі, який запобігає його підміні.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 184. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия