Студопедия — ІІ. Навчальні цілі.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІ. Навчальні цілі.






Знати:

- причини порушення функцій нирок(α=ІІ);

- розлади діурезу (α=ІІ);

- якісні зміни сечі(α=ІІ);

- клінічні прояви ниркової недостатності(α=ІІ);

- гостра і хронічна ниркова недостатність (α=ІІ)

- класифікації хвороб нирок(α=ІІ);

-гострий і хронічний пієлонефрит (α=ІІ);

-форми гломерулонефриту (α=ІІ);

-нефросклероз як наслідок запальних і судинних уражень нирок (α=ІІ);

-первинно- і вторинно-зморщена нирка (α=ІІ)

 

 

План лекції.

1. Пієлонефрит, гострий і хронічний,етіологія, патогенез, патоморфологія, ускладнення, причини смерті.

2. Сучасна класифікація гломерулонефриту.

3. Етіологія і патогенез гострого і хронічного гломерулонефриту, патоморфологічні зміни, ускладнення причини смерті.

4. Гостра і хронічна ниркова недостатність.

5. Гіпертрофія передміхурової залози, форми, патоморфологія, ускладнення, наслідки.

6. Морфологічна характеристика залозистої гіперплазії ендометрію.

7. Патоморфологія ендоцервікозу.

 

 

1. Пієлонефрит, гострий і хронічний. Етіологія, патогенез, патоморфологія, ускладнення, причини смерті.

Пієлонефрит - неспецифічне запалення ниркової миски, її чашечок, паренхіми нирки з переважною локалізацією процесу в проміжній тканині. У зв’язку з цим, пієлонефрит називають інтерстиціальним нефритом. За характером запалення це гнійний нефрит, який може мати гострий або хронічний перебіг. Хворіють переважно жінки (1:5), що зумовлено анатомічною будовою уретри і гормональним статусом. З’ясовано, що естрогени викликають злущення і метаплазію епітелію, розслаблення лоханки. Сеча вагітних змінюється за амінокислотним складом, і ця зміна сприяє розвитку бактерій. Крім того, їх ріст посилюється гормоном жовтого тіла і його продуктами. У чоловіків пієлонефрит розвивається, переважно, в “простатичному” віці. До того секрет передміхурової залози, що містить антибактеріальні фактори, забезпечує специфічний захист. Урогенному розповсюдженню інфекції (кишкова паличка, ентерокок, стрептокок, стафілокок, протей) сприяє дискінезія сечоводів і миски. Інфекція може проникати в нирку, в тому числі й у миску, гематогенним (сепсис, ангіна, пневмонія) і лімфогенним (черевний тиф, коліт, ентерит, ендометрит) шляхами. Для розвитку пієлонефриту мало самого проникнення інфекції. Його виникнення визначається реактивністю організму і низкою місцевих причин, які зумовлюють порушення відтоку сечі й сечовий стаз.

При гострому пієлонефритіт проміжна тканина всіх шарів нирки набрякла і густо інфільтрована нейтрофілами.

Часто з’являються мікроабсцеси і геморагії. Нирка збільшена, повнокровна. Порожнини мисок і чашечок розширені, заповнені мутною сечею або ж гноєм. На розрізі тканина нирки строката з наявністю абсцесів.

Для хронічного пієлонефриту характерне поєднання склеротичних процесів з ексудативно-некротичними. Канальці дистрофічно змінені й атрофовані. Просвіти збережених канальців розширені й наповнені колоїдоподібним вмістом, епітелій приплюснутий. Така нирка за будовою нагадує щитовидну залозу (щитовидна нирка).

Гострий процес ускладнюється утворенням карбункула нирки, з’єднанням гнійних порожнин із мискою (піонефроз), переходом запалення на фіброзну капсулу (перинефрит) і навколониркову клітковину (паранефрит), а також папілонекрозом. Хронічний пієлонефрит ускладнюється нефрогенною артеріальною гіпертензією і хронічною нирковою недостатністю.

2.Сучасна класифікація гломерулонефриту.

Гломерулонефрит - переважно інфекційно-алергічне захворювання, яке морфологічно характеризується дифузним пошкодженням мембранних структур клубочка і клінічно проявляється олігурією, гематурією, протеїнурією, артеріальною гіпертензією і набряками. У його виникненні у 80 % випадків бере участь b -гемолітичний стрептокок (бактеріальний гломерулонефрит). Особливо яскраво і типово проявляється хвороба після перенесеної ангіни, скарлатини, бешихи та інших інфекційних захворювань, здатних сенсибілізувати організм. Небактеріальний гломерулонефрит виникає у хворих із дифузним ураженням сполучної тканини (системний червоний вовчак, вузликовий періартеріїт), після вакцинації і серотерапії, охолодження, дії хімічних сполук, у тому числі й лікувальних препаратів.

3.Етіологія і патогенез гострого і хронічного гломерулонефриту, патоморфологічні зміни, ускладнення причини смерті.

За механізмом розвитку розрізняють імунокомплексний і нефротоксичний (антитільний) гломерулонефрит. В основі імунокомплексного гломерулонефриту лежить фіксація на базальній мембрані клубочка імунних комплексів, які утворюються і циркулюють у крові. Вони можуть бути гетерологічними, якщо до їх складу входять антигени бактеріального походження, або аутологічними, коли антигенами є білки власних тканин. На імунокомплексну форму припадає 80 % усіх випадків хвороби. Антитільний варіант трапляється рідше. Він пов’язаний з утворенням антитіл проти глікопротеїду базальної мембрани клубочка.

Імунні комплекси, що пошкоджують базальну мембрану, можуть відкладатися субендотеліально, субепітеліально або мезангіально. Субендотеліальні відклади нагадують пух. Вважають, що це комплекси антиген-антитіло. Субепітеліальні відклади виявляють субмікроскопічно у вигляді поодиноких гранул на зовнішній поверхні базальної мембрани. Мезангіальні відклади - це переважно глобуліни. Вони знаходяться біля мезангіальних клітин, які поглинають їх. Крім фагоцитарної функції, мезангіальні клітини продукують фібриноген, що проникає у простір між ендотеліальними клітинами і базальною мембраною.

З гетерологічними імунними комплексами пов’язана реакція капілярів клубочка за механізмом гіперчутливості негайного типу. Вона характерна для гострого і підгострого гломерулонефриту. Пошкодження мембрани аутологічними імунними комплексами здійснюється за механізмом гіперчутливості сповільненого типу, яка характерна для хронічних форм хвороби. При аутоімунізації (антитільний гломерулонефрит) полем запалення служить капсула клубочків, і хвороба носить підгострий характер.

Гострий гломерулонефрит розпочинається з інтракапілярних ексудативних змін, до яких швидко приєднуються екстракапілярні ексудативні, а потім лише продуктивні зміни. Це дало можливість виділити такі морфологічні форми гломерулонефриту, як інтракапілярний (патологічний процес розвивається в капілярах і мезангіумі) й екстракапілярний, при якому основні морфологічні зміни відбуваються в капсулі клубочка. За характером запалення вони можуть бути як ексудативними, так і продуктивними.

Ексудативний інтракапілярний гломерулонефрит виникає як реактивний процес на субендотеліальні відклади імунних комплексів. З пошкодженням мембран пов’язані плазморагія і лейкодіапедез, які призводять до набряку мезангіуму й інфільтрації його лейкоцитами. Ексудативний екстракапілярний гломерулонефрит характеризується накопиченням ексудату (серозного, фібринозного, геморагічного) в порожнині капсули, що по суті є морфологічним проявом ступеня пошкодження базальної мембрани капілярів.

Для проліферативного інтракапілярного гломерулонефриту притаманне розмноження ендотеліальних і мезангіальних клітин.

Нирки при гострому гломерулонефриті набряклі. Піраміди темно-червоні, кора сіро-коричневого кольору з червоним крапом на поверхні (строката нирка). Але на початку захворювання вони майже не змінені. Діагноз у таких випадках можливо встановити лише при гістологічному дослідженні.

Підгострий гломерулонефрит ще називають “швидкоплинним”, або “злоякісним”, що пов’язано із швидким розвитком (через 0,5-2 роки) хронічної ниркової недостатності. Гістологічним проявом його є розростання ендотеліальних клітин капсули. Вони наповнюють порожнину, розтягуючи її навпроти воріт, що за формою нагадує півмісяць. Розвивається екстракапілярний продуктивний гломерулонефрит.

Макроскопічно нирки при підгострому гломерулонефриті збільшені, в’ялі. Корковий шар широкий, набряклий, жовто-сірий, тьмяний, із червоним крапом, добре відмежований від темно-червоної мозкової речовини (велика строката нирка).

Хронічний гломерулонефрит не слід вважати фіналом гострого або підгострого.

Частіше це самостійне захворювання, яке перебігає латентно, з рецидивами протягом багатьох років і закінчується хронічною нирковою недостатністю. За особливостями клінічного перебігу виділяють чотири форми хвороби: латентну, гіпертензивну, нефротичну і змішану (нефротично-гіпертензивну). Назви їх підкреслюють провідний синдром і ступінь його прояву.

Гістологічна картина хвороби строката. Вона представлена різними гістологічними типами.

Мембранозний гломерулонефрит морфологічно проявляється потовщенням та розщепленням базальної мембрани капілярів клубочка і не пов’язаний із проліферацією клітин. Імунні відклади однакового розміру виявляють субепітеліально. До цього часу немає пояснення, чому саме імунні комплекси розташовуються на субепітеліальному боці мембрани.

Мезангіальний гломерулонефрит характеризується проліферацією мезангіальних і епітеліальних клітин. Імунні комплекси виявляють у мезангіумі, субендотеліально і субепітеліально. З’ясовано, що мезангіальні клітини здатні продукувати тропоколаген, внаслідок чого мезангіум розширений і склерозований. Залежно від ступеня вираження змін мезангіуму і стінок капілярів, ця форма гломерулонефриту може бути мезангіо-проліферативною, мезангіо-капілярною і лобулярною. У першому випадку переважає проліферація мезангіоцитів без суттєвих змін капілярів, у другому - проліферація мезангіоцитів у поєднанні з дифузним потовщенням і розщепленням мембран капілярів, у третьому - внаслідок проліферації мезангіоцитів у центрі клубочка капіляри зміщуються на периферію, де стискаються і піддаються гіалінозу.

Завершується розвиток вказаних форм гломерулонефриту склерозом і гіалінозом капілярних петель, утворенням злук у порожнині капсули, що є морфологічним проявом фібропластичного гломерулонефриту. Нирки стають малими, сухими, малокрівними, зморщеними. Оскільки пошкоджені нефрони зазнають атрофії і склерозу, а збережені нефрони гіпертрофуються, поверхня нирок набуває зернистого вигляду. Іншими словами, розвивається вторинне (нефротичне) зморщення нирки.

4. Гостра та хронічна ниркова недостатність

Це клінічний синдром різної етіології, який характеризується значним і раптовим зниженням клубочкової фільтрації, в результаті чого нирки втрачають здатність підтримувати склад рідин організму. За добу при нормальній дієті й нормальному метаболізмі в організмі утворюється 600 мосмоль осмотично активних речовин. Вони виводяться в 1,5-2 л води (добовий діурез). Мінімальна кількість сечі, з якою вони ще можуть бути виведені, складає 500 мл. Гостра ниркова недостатність виникає тоді, коли швидкість клубочкової фільтрації падає до 10 мл/хв (при нормі 100-140 мл/хв), а добовий діурез стає нижчим від 500 мл. Цей стан називають олігурією. Якщо добовий об’єм сечі не перевищує 100 мл, говорять про анурію.

Причини гострої ниркової недостатності поділяються на три категорії - преренальні, ренальні й постренальні. До преренальних причин відносять ті, що зменшують об’єм циркулюючої крові (травматичний шок, крововтрата, опіки, блювота, діарея), збільшують судинну ємкість (сепсис, анафілаксія), викликають серцеву недостатність (інфаркт міокарда). Ренальні причини пов’язані з нирковою патологією, яка може виникнути при дії нефротоксинів і медикаментів (важких металів, органічних розчинників, антибіотиків, рентгеноконтрастних речовин), при внутрішньосудинному гемолізі еритроцитів (ДВЗ-синдром), гострому гломерулонефриті, тромбозі й емболії ниркової артерії. Постренальні причини - це обструкція сечовивідних шляхів камінцями, пухлиною, згустками крові, гіпертрофованою передміхуровою залозою.

У перебізі гострої ниркової недостатності виділяють чотири фази. Початкова фаза - це період від ураження нирок до розвитку олігурії, триває вона від кількох годин до тижня. Олігурична фаза характеризується різким зниженням швидкості клубочкової фільтрації, її тривалість - від кількох днів до кількох тижнів. Хворі гинуть саме в цей період. Під час наступної, діуретичної фази об’єм сечі поступово збільшується, а протягом фази видужання ниркові функції повністю відновлюються.

Гостра ниркова недостатність супроводжується високою смертністю. Цей показник найвищий при ішемічній і травматичній формах - 50-70 %, при інших формах він дорівнює 10-35 %.

Хронічна ниркова недостатність

Симптоматика хронічної ниркової недостатності розвивається тоді, коли швидкість клубочкової фільтрації знижується до 30 мл/хв (25 % від норми)

Причини хронічної недостатності нирок

Первинно клубочкові хвороби

Хронічний гломерулонефрит

Вогнищевий нефрит

Первинно канальцеві хвороби

Хронічний пієлонефрит

Туберкульоз нирок

Судинні хвороби

Гіпертонічна хвороба

Стеноз ниркової артерії

Дифузні хвороби сполучної тканини

Склеродермія

Вузликовий періартеріїт

Хвороби обміну речовин

Діабетичний гломерулосклероз

Подагра

Обструктивні нефропатії

Сечокам’яна хвороба

Гідронефроз

Уроджені аномалії

Полікістоз нирок

 

Морфологічною основою хронічної ниркової недостатності є нефросклероз. Порушення ниркових функцій відбувається за рахунок зменшення маси діючих нефронів або за рахунок значного зниження швидкості клубочкової фільтрації в кожному нефроні без зменшення їх числа. Початкові ознаки недостатності з’являються при зниженні маси діючих нефронів до 50-30 % від вихідної кількості. Виражена клініка розвивається при зменшенні маси діючих нефронів до 30-10 %. Подальше зменшення їх кількості призводить до уремії. Людина може вижити при наявності 40000 нефронів (2 % від норми).

Хронічна ниркова недостатність характеризується системним ураженням організму. Серед гематологічних симптомів найхарактерніша анемія. Головним фактором, який спричиняє її розвиток, вважають дефіцит еритропоетину, що продукується нирками. Але навіть при достатній кількості еритропоетину кістковий мозок у ниркових хворих не здатний відповідати на його вплив повноцінною реакцією. Еритропоез зростає незначно, а новоутворені еритроцити мають високу схильність до гемолізу, який скорочує тривалість їх життя. Крім того, у хворих з хронічною нирковою недостатністю частим явищем є шлунково-кишкові кровотечі.

Порушення згортання крові проявляється у вигляді подовження часу кровотечі. Цей симптом пояснюється якісним дефектом тромбоцитів. Їх функція пригнічується гуанідинянтарною і оксифенілоцтовою кислотами, що нагромаджуються у крові.

Серед серцево-судинних ускладнень найважливішим є гіпертензія. Механізмів її виникнення багато: гіперпродукція реніну, недостатнє утворення вазодилятаторних простагландинів, обмеження екскреції натрію, збільшення об’єму позаклітинної рідини.

Характерна для хронічної ниркової недостатності остеодистрофія. Із зменшенням маси нефронів зменшується рівень іонізованого кальцію в крові, що стимулює паращитовидні залози. Виникає вторинний гіперпаратиреоз. Настає резорбція кісток, втрачається їх щільність. Остеодистрофічним змінам сприяє затримка всмоктування кальцію у травному каналі, оскільки при ураженні нирок сповільнюється утворення активної форми вітаміну D.

Термінальну фазу хронічної ниркової недостатності називають уремією. Симптоми уремії стають добре вираженими, коли швидкість клубочкової фільтрації опускається до 10 мл/хв і нижче. Вирішального значення в патогенезі цього синдрому надають уремічним токсинам, які є відпрацьованими продуктами азотистого обміну. Сюди відносять сечовину, похідні гуанідину (креатин, креатинін, гуанідинянтарну і гуанідиноцтову кислоти), ароматичні сполуки (фенол, індол, ароматичні аміни), кон’юговані амінокислоти, низькомолекулярні пептиди. Мають значення ацидоз і порушення балансу електролітів.

Важлива патогенетична роль належить пептидним гормонам: паратгормону, інсуліну, глюкагону, гастрину, вазопресину, адренокортикотропному і соматотропному гормонам. Нирки - важливий орган їх катаболізму, тому ниркова патологія призводить до нагромадження їх в організмі.

Поглиблює уремію дефіцит деяких сполук, які перестають синтезуватися за цих умов: еритропоетину і активної форми вітаміну D (1,25-диоксихолекальциферолу).

5.Гіпертрофія передміхурової залози.

Аденома передміхурової залози, або доброякісна гіпертрофія передміхурової залози — це доброякісне пухлиноподібне розростання. Аденома спостерігається головним чином у чоловіків старше 50 років. Частота цього захворювання збільшується з віком. Точні причини появи аденоми невідомі. Можливо, хвороба пов'язана з гормональними змінами, властивими нормальному процесу старіння. При збільшенні передміхурової залози відбувається здавлення нижнього відділу сечового міхура і верхньої частини сечовипускального каналу. Таким чином створюється перешкода для відтоку сечі з міхура. При аденомі великих розмірів сечовипускальний канал перекривається повністю. У цих випадках необхідна термінова операція, щоб забезпечити безперешкодний відтік сечі з міхура.

Ускладненням доброякісної гіпертрофії передміхурової залози є необоротні пошкодження нирок. Сеча, що залишається в міхурі після неповного його спорожнення, стає сприятливим живильним середовищем для бактерій. Інфекція може переміщатися по сечоводах вгору, до нирок, і приводити до інфекційно-запальних явищ в сечовидільній системі. Унаслідок повторних спалахів інфекційного процесу можуть розвиватися необоротні пошкодження нирок і явища ниркової недостатності.

Симптоми аденоми передміхурової залози: симптоми доброякісної гіпертрофії передміхурової залози включають труднощі на початку сечовипускання; зменшення напруження струменя сечі, що часто вимагає додаткового натуження; прискорене сечовипускання вночі; неповне спорожнення сечового міхура; наполегливі або неспинні позиви на сечовипускання і появу крові в сечі (гематурія). До симптомів загального характеру відносяться відчуття дискомфорту в животі, втрата апетиту і стомлюваність.

Аденома передміхурової залози, або доброякісна гіпертрофія передміхурової залози — це доброякісне пухлиноподібне розростання. Аденома спостерігається головним чином у чоловіків старше 50 років. Частота цього захворювання збільшується з віком. Точні причини появи аденоми невідомі. Можливо, хвороба пов'язана з гормональними змінами, властивими нормальному процесу старіння. При збільшенні передміхурової залози відбувається здавлення нижнього відділу сечового міхура і верхньої частини сечовипускального каналу. Таким чином створюється перешкода для відтоку сечі з міхура. При аденомі великих розмірів сечовипускальний канал перекривається повністю. У цих випадках необхідна термінова операція, щоб забезпечити безперешкодний відтік сечі з міхура.

 

Ускладненням доброякісної гіпертрофії передміхурової залози є необоротні пошкодження нирок. Сеча, що залишається в міхурі після неповного його спорожнення, стає сприятливим живильним середовищем для бактерій. Інфекція може переміщатися по сечоводах вгору, до нирок, і приводити до інфекційно-запальних явищ в сечовидільній системі. Унаслідок повторних спалахів інфекційного процесу можуть розвиватися необоротні пошкодження нирок і явища ниркової недостатності.

 

Симптоми аденоми передміхурової залози: симптоми доброякісної гіпертрофії передміхурової залози включають труднощі на початку сечовипускання; зменшення напруження струменя сечі, що часто вимагає додаткового натуження; прискорене сечовипускання вночі; неповне спорожнення сечового міхура; наполегливі або неспинні позиви на сечовипускання і появу крові в сечі (гематурія). До симптомів загального характеру відносяться відчуття дискомфорту в животі, втрата апетиту і стомлюваність.

6. Морфологічна характеристика залозистої гіперплазії ендометрію.

Гіперплазія ендометрію — захворювання тіла матки, що проявляється через зміну залоз і строми ендометрія. Гіперплазія ендоментрія може стати причиною розвитку раку ендометрія та безпліддя.

Форми гіперплазії

Здебільшого виділяють 3 форми: залозиста, залозисто-кістозна та атипова гіперплазія. Також можуть розвиватися поліпи ендометрія.

Залозиста і залозисто-кістозна гіперплазії майже ідентичні, вони розрізняються тільки ступенем вираженості. При залозисто-кістозній формі спостерігаються розширення кістозно-змінених залоз, а при залозистій формі кіст немає. Форма атипової гіперплазії ендометрія характеризується залозами, що розрослися.

Причини розвитку та симптоми

Причинами розвитку гіперплазії ендометрія є надлишок естрогенів і дефіцит прогестерону. До захворювання більш схильні жінки, які страждають на цукровий діабет, ожиріння, артеріальну гіпертонію.

Симптоми гіперплазії ендометрія: тривалі ановуляторні маткові кровотечі. В деяких випадках хвороба може протікати без цих симптомів або з маловираженими симптомами.

 

7. Патоморфологія ендоцервікозу.

Ендоцервикоз – патология, которая среди женщин боле известна как эрозия шейки матки, а также эктопия (или же псевдоэрозия), классифицируется как фоновое заболевание, после которых в ряде случаев может развиваться злокачественная опухоль. Эндоцервикоз протекает с нарушением целостности, а так же изменением эпителиального покрова шейки матки.

 

Во время осмотра при помощи зеркал определяются ярко-красные участки вокруг наружного зева шейки матки.

Этиология эндоцервикоза (причины эндоцервикоза)

Появление эндоцервикоза может являться следствием воспалительного заболевания (как правило, вирусного) шейки матки, полученной травмы химическими и барьерными контрацептивами или следствием неправильного спринцевания. Изъявление появляется во время протекания ракового процесса.

Клинические проявления эндоцервикоза (симптомы эндоцервикоза)

Чаще всего (порядка 10-15% женщин) на шейке матки развивается так называемая «псевдоэрозия», или эктопия. Она характеризуется разрастанием секретного эпителия и распространением его на наружную поверхность шейки матки. Такое явление обычно обуславливается нестабильным гормональным фоном во время периода полового созревания. Сама эктопия – фоновое, или доброкачественное состояние, но оно несет в себе угрозу осложнений.

Завдання для самоконтролю.

Питання.

1. Дайте визначення пієлонефрита.

2. Які його причини та форми ви знаєте?

3. Розкажіть про морфологію пієлонефрита.

4. Які його ускладнення та наслідки?

5. Дайте визначення гломерулонефрита.

6. Які його причини та форми ви знаєте?

7. Розкажіть про морфологію гломерулонефрита.

8. Які його ускладнення та наслідки?

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 140. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия