Студопедия — Вектор руху
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вектор руху






 

Віце_президент із стратегічного розвитку ПІІ «Лукойл_Україна» зібрав керівників підрозділів, щоб підбити підсумки діяльності та визначити стратегію на найближчі 5 років. Доповідь містила основні заходи, які було проведено за роки діяльності в Україні.

Доповідь віце_президента:

Перша половина 2002 року стала переломним моментом на ринку нафтопродуктів, що значно зміцнів, тому що уряд знайшов взаєморозуміння з виробниками, заводи збільшили випуск продукції, ціна нафтопродуктів регулюється попитом та пропозицією. Основні напрями бізнесу ПІІ «Лукойл_Україна»:

– паливна промисловість;

– фінансовий сектор;

– хімічна промисловість.

Нині опорними підприємствами «Лукойл» є одеський НПЗ, калузький нафтохімічний завод – ЗАТ «Лукор», бердянський завод – СП «Азмол».

Про постачання і переробку нафти на українських НПЗ у першому півріччі 2002.

Річний оборот у 2002 році становив 2,5 млрд грн, обсяг реалізації нафтопродуктів в Україні за 2002 рік – 440 тис. т. У 2001 році доход ПІІ «Лукойл-Україна» становив понад 1,5 млрд грн, ЗАТ «Лукор» – 182,5 млн грн, одеського НПЗ – 175 млн грн.

ПІІ «Лукойл-Україна» у 2002 році одержав від ВАТ «Лукойл» (Росія) додаткові повноваження щодо прийняття оперативних рішень.

Головний принцип менеджменту: кожний повинен робити свою справу і відповідати за наслідки своїх рішень. Це призвело до скорочення структурних одиниць з 13 філій до 5 територіально_виробничих управлінь. Але ці заходи, проведені на місцях, не усунули внутрішніх суперечностей: боротьба за чисельність штату, за бюджет, інші ресурси.

У 2002 році «Лукойл» закінчив створення дочірнього банку «Петрокомерцбанк-Україна» у Севастополі, реорганізував систему транспортування і збереження продукції. Усі невиробничі структури виділено в окремі підприємства, дочірні компанії.

ЗАТ «Лукор» одержав у 2002 році 20 млн дол. інвестицій для реконструкції основних фондів. У затвердженій довгостроковій інвестиційній програмі модернізації ЗАТ «Лукор» планується вкласти 240 млн дол. «Лукойл» забезпечує «Лукор» дизельним паливом і прямогонним бензином, у 2001 році обсяг їхнього постачання становив 449 тис. т. Подібні плани розглядаються і відносно. На першому етапі на «Азмолі» намічено подвоїти виробництво мастил і вийти з ними на внутрішній і зовнішній ринки. У 2002 році виробництво мастил становило 65 тис. т наливних і 2,5 тис. т фасованих (16–18% українського ринку мастил). Для реалізації мастил створено мережу регіональних філій у Києві, Одесі, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Сімферополі, Луцьку. У Києві компанія планує освоїти 7–10% ринку, зробивши акцент на роздрібній реалізації.

Одночасно продовжується реконструкція одеського НПЗ. За два роки обсяг інвестицій збільшився в 10 разів і становив у 2002 році 19,6 млн дол. Загальний обсяг інвестицій становитиме 39,5 млн дол. Акцент робиться на різкому збільшенні обсягів виробництва високооктанових бензинів і підвищенні їхньої якості. У 2002 році введено в дію установку ізомеризації, яка дозволила збільшити частку високооктанових марок в обсязі бензинів, що випускаються, до 90%. Відповідно до програми модернізації заводу до 2005 року усі вироблені на ньому нафтопродукти будуть відповідати вимогам ІSO 9000. Якщо в 2000 році глибина переробки нафти становила 48,8%, то в 2002 році – 58,7%, у 2004 році планується досягти європейського рівня – 79,8%.

Компанія ПІІ «Лукойл_Україна», крім виробництва, велику увагу приділяє реалізації і збуту продукції. Але придбання компанією «Лукойл» НПЗ «Петротел» у Румунії усуне необхідність відвантаження 60% нафтопродуктів у цю країну з одеського порту.

6 вересня 2002 року ПІІ «Лукойл_Україна» представила дуже амбіційну програму – відкриття другої бази реалізації продуктів нафтопереробки в Борисполі – газонаповнювальної станції (ГНС) потужністю 10 тис. т газу. Завдяки їй зрідженим газом будуть забезпечені споживачі Києва, Київської, Черкаської і Житомирської областей, а повітря в столиці стане значно чистішим через скорочення викидів шкідливих газів в атмосферу на 10%. Нині уже 10 АЗС оснащені газовими модулями, до кінця 2002 року – буде 36. У найближчі два роки компанія розраховує вийти на реалізацію 35 тис. т зрідженого газу.

Для населення балон зі зрідженим газом коштуватиме 35–36 грн, для підприємств – 40 грн, тоді як середня ціна становить 45 грн. Компанія гарантує, що в балоні буде саме 21 кг газу ± 100 грамів на балон.

Російський «Лукойл» здатний вийти на ринок як найбільший постачальник природного газу. Якщо сьогодні добувається 80 млн тонн нафти і 5 млрд м3 газу в рік, то в 2010 році розраховують вийти на рівень 50 млрд м3 газу, що дозволить стати другою компанією в Росії після «Газпрому». Частка газу в загальному обсязі видобутку вуглеводнів компанією збільшиться до 30–40%.

У 2001 році створено ДП «Лук_авиа ойл», що приступило до серійного випуску пального для авіалайнерів.

Компанія постійно виходить на нові ринки. Щомісяця реактивним паливом заправляється близько сотні літаків в аеропортах «Бориспіль», «Жуляни», Чернівці, Рівне. Контракти укладено з національними авіакомпаніями «Аеросвіт», «МАУ», «Авіалінії України». У 2002 році поставлено 15 тис. т реактивного палива, у 2003 році обсяг реалізації реактивного палива збільшиться вдвічі.

Основними ж напрямами реалізації залишаються дизельне паливо і бензин. Мережа зі 142 АЗС ПІІ «Лукойл-Україна» охоплює 13 областей України: Київську, Одеську, Житомирську, Вінницьку, Миколаївську, Черкаську, Запорізьку, Івано-Франківську, Волинську, Львівську, Чернівецьку, Херсонську й АР Крим. Однак масштаби роздрібної реалізації можуть бути збільшені вдвічі. У перспективі планується довести мережу АЗС до 250. У вересні 2003 року АЗС «Лукойл» відкрито у Донецьку.

Якщо в 2000 році через свої АЗС продано 5% бензину, то в 2001 – 33%. У 6 разів зросла і частка реалізованого через АЗС дизпалива. У 2001 році через АЗС було реалізовано 112,5 тис. т пального, у 2002 – цей показник збільшився втричі.

Інвестиції в будівництво АЗС становили 11 млн дол. Ще 19 млн дол. будуть спрямовані на придбання існуючих підприємств нафтопродуктозабезпечення і реконструкцію станцій. Згодом нова АЗС під брендом «Лукойл» будуватиметься лише у випадку, якщо на ній передбачається реалізація нафтопродуктів в обсязі не менш 10 т/день. Реконструкція старих АЗС проводитиметься за умови продажу нафтопродуктів не менш 7 т/день.

У Києві укладено 2 масштабні угоди з компаніями «ТІКО» і «Етрекс». Договори допускають ведення бізнесу на паритетних засадах, у підсумку кількість АЗС у Києві зросла до 24.

З метою вдосконалення оперативного управління діяльністю АЗС у штаб_квартирі «Лукойлу» введено в дію центр диспетчерського зв’язку з АЗС. Він дозволяє автоматизувати процес забезпечення АЗС паливом, полегшує контроль за витратою нафтопродуктів і дає можливість одержувати оперативні дані про рух нафтопродуктів у режимі реального часу. У найближчому майбутньому також планується використання комплексу супутникового спостереження за рухом бензовозів на базі системи GPS.

Запущено Інтернет-сайт www.lukoil.ua, що, крім виконання функцій інформаційного ресурсу, обслуговує корпоративних клієнтів. Зокрема, клієнт «Лукойлу» тепер може прямо зі свого робочого місця довідатися, де і коли заправлялися його автомобілі, номінали, типи палива і залишки пального, одержуваного за відповідними паливними картками. Низку АЗС переведено на дилерську систему управління. Так, високий відсоток прибутку, що відраховується як винагорода колективам дилерів, дозволив лише за останні 3 місяці збільшити обсяги продажу майже на третину. При цьому майно всіх АЗС залишалося на балансі штаб-квартири.

Найпопулярніші бренди АЗС в Україні наведено в дод. 2. Різке збільшення кількості АЗС ставить проблему збереження якості бензину. Вирішення цієї проблеми буде контролюватися на всіх етапах від виробництва до продажу. Гарантувати високий рівень якості дозволить угода про контроль якості нафтопродуктів на АЗС і нафтобазах з найбільшим міжнародним інспекційним товариством «Бюро Веритас». У його рамках діє незалежний, визнаний в усьому світі експерт.

Відповідно до підписаної угоди регулярно здійснюватиметься добір проб і лабораторний аналіз нафтопродуктів на всіх етапах руху нафтопродуктів до споживача – на одеському НПЗ, у залізничних цистернах, на нафтобазах і АЗС. Це дозволить підвищити ефективність контролю якості, швидко виявляти відповідні порушення і вирішувати суперечки.

Усі названі заходи покликані зробити АЗС «Лукойлу» найкращими в Україні. У свою чергу, це дозволить збільшити присутність цієї компанії на українському ринку з нинішніх 10 до 18–20%.

Розвивається і відповідна інфраструктура.

У 2002 році АЗС підключено до системи продажу нафтопродуктів за пластиковими картками, що дозволило скоротити витрати на них на 20%. Розвиватиметься ринок надання сервісних послуг, страхування.

Створено спеціалізоване підприємство з перевезення нафтопродуктів ДП «Лук-транс». На його баланс передано всі транспортні засоби структурних підрозділів ПІІ «Лукойл-Україна». Завдання цієї дочірньої компанії – перевезення палива автомобільним, залізничним і морським транспортом. Придбано великовантажні бензовози фірми Scanіa. Ведуться переговори щодо закупівлі залізничних цистерн. ДП «Лук-транс» уклала договір з найбільшим автоперевізником України – компанією «Укртрансавто». Консолідація зусиль і збільшення власного транспортного парку дозволили скоротити терміни постачань і знизити ризик втрати якості нафтопродуктів.

Водночас компанія будує власні нафтобази чи повністю їх орендує. Уже побудовані термінали в Борисполі, Севастополі, Сімферополі. Місткість задіяних у роботі нафтобаз становить 48 тис. т. 4 вересня 2003 року на засіданні Кабінету Міністрів України керівництво «Лукойл_Україна» погодилося продавати дизпаливо сільськогосподарським підприємствам (під забезпечення майбутньої збиральної кампанії) по 1700 грн/т, хоча його собівартість 1850 грн/т. Це ще один зі шляхів збільшення обсягів продажу на внутрішньому ринку ціною тимчасових збитків.

Окрім цього, ми реалізували низку спонсорських проектів.

ПІІ «ЛУКОЙЛ_Україна» підтримує національну збірну України з тайського боксу. Компанія допомагає команді в період між змаганнями, вирішує питання працевлаштування спортсменів, які йдуть з великого спорту.

У листопаді 2002 року ПІІ «ЛУКОЙЛ-Україна» та Федерація мотоциклетного спорту України підписали Меморандум про співпрацю. Компанія спонсорувала 5_й етап Чемпіонату Європи з мотокросу серед юніорів у Дніпропетровську та Кубок Києва з мотокросу.

22 лютого компанія виступила Генеральним спонсором Першого Фестивалю Московських театрів.

Мою доповідь завершено. Якими Ви бачите перспективи компанії?







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 170. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия