Студопедия — Оцінка ділової активності.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка ділової активності.






Оцінка ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства,що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства,

Коефіцієнт обіговості активів обчислюється як відношення чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (робіт, послуг) до валюти балансу підприємства і характеризує ефективність використання підприємством усіх наявних ресурсів,незалежно від джерел їх залучення.

Ко ак = (2.5.1)

де Дч - чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (Ф№ 2,р.035),грн.;

Б - середня сума активів (Ф № 1,р.280)грн.

Ко ак =

Коефіцієнт оборотності обігових коштів (Ко) визначається як відношення доход від реалізації продукції до розміру обігових коштів та показує скільки оборотів здійснюють оборотні кошти при обслуговуванні процесу виробництва та реалізації:

Ко = (2.5.2)

де Дч – чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (Ф №2,р.035),грн.;

ОА – середня сума оборотних активів (Ф№ 1,р.260),грн.;

ВМП – середні витрати майбутніх періодів (Ф № 1,р.270),грн.

Ко =

Тривалість одного обороту коштів (То) показує період часу (в днях),за який використовуються оборотні кошти на виробництво та реалізацію продукції

То = (2.5.3)

де Т – період часу,за який проводиться оцінка (360, 270, 180, 90, 30 днів)

На початок звітного періоду:

То =

На кінець звітного періоду:

То =

Коефіцієнт обіговості дебіторської заборгованості розраховується як відношення чистого доходу(виручки) від реалізації продукції робіт,послуг до величини дебіторської заборгованості та характеризує швидкість обертання дебіторської заборгованості підприємства за період,що аналізується,розширення або зниження комерційного кредиту,що надається підприємством. Він показує скільки разів дебіторська заборгованість перетворюється на грошові кошти.

Кдз = (2.5.4)

де Кдз – коефіцієнт обіговості дебіторської заборгованості,оборотів;

Дч – чистий дохід (виручки) від реалізації продукції (Ф №2,р.035),грн.;

ДЗ – середньорічна сума дебіторської заборгованості,(Ф №1,р.161-210)

Кдз =

Тривалість обороту дебіторської заборгованості (Тдз) показує,за який час погашається дебіторська заборгованість,тобто вона перетворюється на грошові кошти.

Тзд = (2.5.5)

На початок звітного періоду:

Тдз =

На кінець звітного періоду:

Тдз =

Коефіцієнт обіговості основних засобів (фондовіддача) розраховується як відношення чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (робіт,послуг) до середньорічної вартості основних засобів. Він показує ефективність використання основних засобів підприємства,тобто скільки виручки від реалізації продукції припадає на гривню,витрачену на основні засоби.

Кобоз = (2.5.6)

де Дч – чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (Ф №2,р.035),грн.;

ОФ – середньорічна вартість основних фондів (Ф № 1,р.030),грн.

Кобоз =

Коефіцієнт обіговості власного капіталу розраховується як відношення чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (робіт,послуг) до середньорічної величини власного капіталу підприємства і показує ефективність власного капіталу підприємства.

Кобвк = (2.5.7)

де Дч - чистий дохід (виручка)від реалізації продукції (Ф № 2,р.035);

Вк – середньорічна величина власного капіталу (Ф № 1,р.380)

Кобвк =

Висновки: Коефіцієнт обіговості активів склав 84%, тобто підприємство досить ефективно використовує наявні ресурси. Визначивши коефіцієнт обіговості обігових коштів бачимо, що обігові кошти підприємства здійснюють 3 обороти при обслуговуванні процесу виробництва та реалізації. Оборотні кошти використовуються підприємством протягом 183 днів. Майже 8 разів дебіторська заборгованість перетворюється на грошові кошти. В свою чергу дебіторська заборгованість погашається протягом 130 днів. Фондовіддача на підприємстві досить низька і дорівнює 1,84%. Ефективність власного капіталу досить висока.

 

Висновки
Назва показника Фактичне значення Абсолютне відхилення Нормативне значення та позитивні тенденції
За попередній період За звітний період
  Коефіцієнт зносу 0,42 0,34 -0,08  
  Коефіцієнт придатності 0,58 0,66 -0,08  
  Рівень оновлення основних засобів -   - -  
  Доля виробничих фондів в оборотних активах 0,055 0,46 0,4  
  Доля довгострокових фінансових інвестицій в активах 0,014 0,01 -0,004  
  Доля основних коштів в активах 0,31 0,39 0,08  
  Коефіцієнт платоспроможності 0,52 0,6 0,08 > 0,7  
  Коефіцієнт фінансової залежності 0,48 0,39 -0,09 < 0,3  
  Коефіцієнт фінансування 1,08 1,5 0,42 >2  
  Чистий обіговий капітал       -  
  Коефіцієнт забезпеченості власними обіговими коштами 0,21 0,25 0,04 > 0,3  
  Коефіцієнт забезпеченості запасів власними обіговими коштами 1,17 5,43 4,26  
  Коефіцієнт маневреності власного капіталу 0,25 0,23 -0,02 > 0,15  
  Коефіцієнт покриття 1,26 1,34 0,08 > 1,5  
  Коефіцієнт швидкої ліквідності 1,04 1,28 0,24 > 0,7  
  Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,10 0,11 0,01 > 0,2  
  Рентабельність активів - 0,048 -  
  Рентабельність власного капіталу 0,10 0,04 -0,06  
  Рентабельність виробничих фондів - 0,12 -  
  Рентабельність діяльності 0,64 0,03 -0,61  
  Рентабельність продукції 0,14 0,11 -0,03  
  Коефіцієнт реінвестування 3,92 9,17 5,25  
  Коефіцієнт обіговості активів - 0,84 -  
  Коефіцієнт оборотності обігових коштів - 1,85 -  
  Тривалість одного обороту оборотних коштів        
  Коефіцієнт обіговості дебіторської заборгованості - 2,40 -  
  Тривалість обороту дебіторської заборгованості        
  Коефіцієнт обіговості основних засобів - 2,91 -  
  Коефіцієнт обіговості власного капіталу - 1,86 -  

Мною був проведений аналіз фінансового стану підприємства «ОАО Мариупольгаз» на основі таких форм звітності, як баланс та звіт про фінансові результати. На основі проведених розрахунків, можна зробити висновок, що дане підприємство ліквідне, рентабельне та платоспроможне, тому що коефіцієнт покриття показав, що у підприємства є достатньо коштів для погашення його поточних зобов’язань, рентабельність діяльності підприємства досить висока, хоча коефіцієнт платоспроможності в звітному періоді збільшився від 60% до 52%.

На початок звітного періоду знос основних засобів складав 42%. а вже на кінець – 34%. Це говорить про те, що основні засоби потребують реконструкції, тобто ремонту, або придбання нових основних засобів. В цей час придатність основних засобів до експлуатації на кінець звітного періоду збільшалась на 8% і склала 66%. Рівень оновлення основних засобів на підприємстві позитивний, а значить,підприємство оновлює основних засобів більше, ніж виводить із єксплуатації. Доля оборотних виробничих фондів оборотних коштах на початок звітного періоду склала 5,5%, а на кінець звітного періоду – 46%, тобто оборотність виробничих фондів в виробничій сфері поступово збільшалась. Доля довгострокових фінансових інвестицій на кінець звітного періоду зменшелась на 0,4% - це свідчить про не прибутковість підприємства.

Питома вага власного капіталу в загальній сумі коштів на кінець звітного періоду збільшелась на 8%, це говорить про те, що підприємство платоспроможне. Коефіцієнт фінансової залежності на початок звітного періоду становив 48%, а на кінець – зменшився до 39%, цей показник свідчить про збитковість підприємства.

Коефіцієнт фінансування на кінець періоду збільшився і показав,що підприємство не залежить від залучених коштів. Чистий обіговий капітал підприємства на початок звітного періоду складав 13214 тис грн. а на кінець 17886, тобто капітал збільшився на 4672 тис грн. Виходячи з цього, можна сказати, що підприємство спроможне сплачувати свої поточні зобов’язання, фінансувати оборотні активи за рахунок власного капіталу та розширювати подальшу діяльність. Забезпеченість підприємства власними обіговими коштами на кінець періоду збільшився на 4,26%, значить, підприємство забезпечене сталими джерелами фінансування. На початок звітного періоду коефіцієнт забезпеченості власними обіговими коштами мав меньший показник, ніж на кінець періоду. Це не позитивна тенденція, яка свідчить про те, що більшість запасів підприємства не забезпечена довгостроковими джерелами фінансування. Коефіцієнт маневреності на кінець періоду знизився на 2%, що свідчить про те, що підприємство поступово не набирає фінансової стійкості.

На кінець звітного періоду коефіцієнт покриття збільшився на 8%. Судячи з цього, можна сказати, що підприємство має достатньо ресурсів, які можуть використовуватися для погашення поточних зобов’язань. Коефіцієнт швидкої ліквідності на кінець звітного періоду дещо збільшився, а це значить, що підприємство спроможне сплачувати поточні зобов’язання за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами. Коефіцієнт абсолютної ліквідності до кінця звітного періоду збільшився на 1%, підприємство достатньо ліквідне.

Ефективність використання активів підприємства в звітному 2007 році сягнула 4,8%. Коефіцієнт рентабельності власного капіталу показав, що підприємство не достатньо ефективно вкладає власні кошти у свою діяльність. На кінець звітного періоду рентабельність виробничих фондів склала 5%, що свідчить про ефективність використання підприємством своїх виробничих фондів. На кінець звітного періоду рентабельність діяльності підприємства зменшилась на 1%. що характеризує малу ефективність господарської діяльності підприємства. На кінець звітного періоду рентабельність продукції зменшилась на 3%, а коефіцієнт реінвестування показав, що 5% від прибутку були капіталізовані.

Коефіцієнт обіговості активів склав 84%, тобто підприємство досить ефективно використовує наявні ресурси. Визначивши коефіцієнт обіговості обігових коштів бачимо, що обігові кошти підприємства здійснюють 3 обороти при обслуговуванні процесу виробництва та реалізації. Оборотні кошти використовуються підприємством протягом 183 днів. Майже 8 разів дебіторська заборгованість перетворюється на грошові кошти. В свою чергу дебіторська заборгованість погашається протягом 130 днів. Фондовіддача на підприємстві досить низька і дорівнює 1,84%. Ефективність власного капіталу досить висока.

 

 

Рекомендації підприємству:

1. Зменшити собівартість продукції за рахунок закупівлі товарів аналогів або знайти нових постачальників.

2. Удосконалити технологію обробки продукції за допомогою оновлення основних засобів.

3. Збільшити рентабельність діяльності підприємства та продукції за рахунок детального вивчення ринка збуту (маркетинг).

4. Підвищити кваліфікацію і продуктивність праці персоналу, удосконалити організацію праці на виробництві за рахунок оновлення основних засобів підприємства.

5. Зменшити витрати на транспортування сировини від постачальників до складів підприємства.

6. Для поліпшення фінансового стану підприємства буде доречно збільшити обсяг реалізації готової продукції за рахунок проведення маркетингових досліджень, у тому числі пошук нових ринків збуту і поліпшення реклами, вдосконалення системи реалізації продукції.

7. Удосконалення технології обробки продукції за допомогою оновлення основних засобів.

8. Зменшення собівартості продукції за рахунок закупівлі менш дешевої, але якісної сировини.

9. Підвищення кваліфікації і продуктивності праці персоналу, удосконалення організації праці на виробництві за рахунок оновлення основних засобів підприємства.

10. Вживання заходів щодо запобігання зниження суми власного капіталу. Для цього потрібно постійно стежити за ефективністю використання позикових джерел, котрі задіяні в обороті підприємства.

11. Необхідно залучити додаткові довгострокові джерела фінансування, це позитивно відзначиться на підвищенні ліквідності та фінансової стійкості підприємства.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 195. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.039 сек.) русская версия | украинская версия