Студопедия — Висновки до розділу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновки до розділу






Англійська література XIX століття і, перш за все, вікторіанський роман, по праву вважається однією з найбільш значущих і викликають постійний науковий інтерес сторінок історії європейської літератури: письменники - вікторіанці, одночасно спираючись на традиції своїх попередників і розробляючи нові теми, мотиви і прийоми, збагатили англійську реалістичну прозу, їхні твори стали фундаментом для найважливіших відкриттів англомовної літератури XX століття. При цьому немає жодних сумнівів у тому, що найважливіша роль у становленні вікторіанського роману і ширше - реалістичної естетики - поряд з Ч. Діккенсом, У.М. Теккереєм, Т. Гарді і ін, належить і жінці - письменниці XIX століття Джейн Остін. Її переконаність у необхідності зміни ідеологічних установок епохи, суспільного устрою, традиційних сімейних норм і укладу, готовність до утвердження нових соціокультурних установок знайшли цілком закономірне і адекватне вираження в її художній творчості.

Проблема «жінка і суспільство» представляється складною і багатоаспектною і від того досі викликає численні дискусії. Зі сфери суспільної і соціально-політичної вона висунулася в даний час, в першу чергу, в область науково-теоретичних філософських, соціологічних, історичних, культурологічних і навіть економічних та юридичних досліджень, в яких знаходить застосування так званий гендерний підхід (який є, зауважимо, не тільки частиною сучасної гуманітарної науки, але безпосередньо впливає на аналіз відносин - соціальних, духовних і т. д., на структурно - функціональний статус чоловіка і жінки) до осмислення тих чи інших аспектів людської діяльності і буття: сфера почуттів, емоційні реакції, поведінкові стереотипи, специфіка взаємовідносин зі світом, форми освоєння і присвоєння культурних цінностей існують в чоловічому та жіночому варіантах.

У силу сформованої літературної традиції більшість авторів - чоловіки. І «жіночій» літературі для того, щоб зайняти свою нішу, необхідно позиціонувати себе як своєрідне і незалежне культурне явище. Необхідно знайти інший, відмінний від «чоловічого», підхід до літературної діяльності. Жінка - автор, описуючи свою модель бачення і розуміння світу, робить акцент на особистих спостереженнях і переживаннях, вона шукає особливі способи сприйняття і оцінки дійсності, намагаючись не загубитися в сформованих стандартах чоловічий літературної традиції. Саме це і зробило романи Джейн Остін такими популярними.

Джейн Остін по праву вважають «першою леді» англійської літератури, критик - позитивіст Льюїс ставить її в приклад Шарлотті Бронте, її «зразковий реалізм» стає основою для послідовників цього жанру. Пізніше Дж. Еліот виявляє зв'язок своїх естетичних принципів з практикою «незрівнянної» (за визначенням В. Скотта) Джейн.

Творчість письменниці стоїть біля витоків англійського критичного реалізму XIX століття. Її літературна спадщина становлять шість романів про життя і звичаї англійського дрібнопомісного дворянства і сільського духовенства. Спостережливість Остін, як показують її романи, була надзвичайно загострена, але писала вона далеко не про все, що знала і бачила. Її цікавило психологічне підґрунтя звичайних, щоденних дій у провінційних куточках Англії. «Про таку письменницю, як Джейн Остін, не скажеш навіть, що вона оригінальна, - вона проста і природна, як сама природа», - писав один з найбільш проникливих критиків Г.-К. Честертон.

Джейн Остін - майстер побутописемництва, вона з легкістю описує характери та особи через призму тонкого гумору та іронії. Секрет нев'янучої популярності романів Джейн Остін простий: вона, на кілька століть випередивши свій час, писала про те, що так сильно хвилює людські уми та душі. Джейн Остін писала про те, як просто і непросто поєднати любов і забобони, щиру любов і необхідність «поправити» фінансовий стан за рахунок вдалого одруження. Читання будь-якого роману Джейн Остін стверджує в думці про те, що тільки той, хто сам випробував боротьбу цих суперечливих почуттів, міг так вірно їх зобразити.

 

Розділ II. Жанрова характеристика роману Джейн Остін «Гордість та упередження»

 

2.1 Характеристика суспільства в романі Джейн Остін «Гордість та упередження»

 

Якою б сильною особистістю не була б людина, соціальне середовище диктує свої принципи і правила. За ступенем активності мовців, їх ролі в ході бесіди, читач може скласти собі уявлення про соціальну приналежність співрозмовників, про суть відносин між ними, тому що мова кожного відображає його суспільну свідомість. Теми розмов зазвичай визначаються співрозмовниками, які в романі представляють соціальні «верхи». Їм належить «монополія» в бесіді. До цих людей пристосовуються ті, хто залежний від їх примхи і прихильності в силу свого «низького» походження. У розмовах вони привчаються «дотримуватися дистанції».[18,35].

Ті ж, кому властиве почуття гордості і власної гідності, не принижуються до підлещування і лестощів. Але відносно низьке соціальне становище нерідко прирікає їх на роль пасивних слухачів або, навпаки, змушує говорити, коли хочеться помовчати.

B психологічно і соціально обумовленій мові героїв Остін виділяє ще один важливий ментальний і духовний феномен: їх прагнення до самоствердження. Воно виражається, перш за все, в прямолінійних висловлюваннях героїв про себе і свої справи. У промовах людей, не тільки тих, хто звик до свідомості своєї соціальної переваги (містер Бінглі і Дарсі), а й тих, хто виріс в атмосфері соціальної приниженості (містер Коллінз, місіс Беннет), не раз повторюється самохарактеристика, повна самовдоволення, перебільшеною оцінкою своєї особистості. Показовий відгук міс Бінглі про місцеве суспільство: «Лізуть зі шкіри геть, щоб себе показати! Скільки в цих людях нікчемності і в той же час самовдоволення». [1,20]

Вже на першій сторінці, що служить увертюрою до роману, стає ясно, наскільки чітко Остін розуміла ті сили, які управляли сучасним для неї суспільством. Як би вони не маскувалися і як би часом не одягалися в красивий одяг, в основі всіх сподівань і інтересів суспільства, до якого належать персонажі її книги, лежать майнові інтереси, тобто, в кінцевому підсумку, користь, якщо ще не в прямому сенсі гроші.

У місті панує обстановка загального божевілля на ґрунті заміжжя. Усі життєві сили практично всіх героїнь роману спрямовані на здійснення благополучного заміжжя. Шлюб сприймається як вдала угода і не більше того.

Найдостойнішою подією, де можна було продемонструвати всі жіночі достоїнства і насолодитися повною мірою чоловічим товариством, був бал. На балах кожен мав можливість не тільки продемонструвати вміння зі смаком одягатися і красиво рухатися, а й уміння вести світську бесіду, в якій часто виявлялися інтелектуальні здібності персонажів. Зрозуміло, не всі люди були природженими ораторами, для того щоб легко і невимушено вести світський розмову, і більшість розмов носили безглуздий характер. Головний характер цієї розмови полягав у тому, щоб не зачепитися ні за одну глибоку або оригінальну думку, не висловити ні в чому свого власного переконання; щоб все було гладко, не стосувалося ні життя, ні уряду, ні наук; одним словом, щоб розмова не була нікому особливо цікавою і була усім зрозумілою.

Чоловіки мали всіляко підкреслювати привілейоване становище і благочестя дами, що виражалося в наданні незліченних дрібних послуг та існуванні норм етикету.

Бали були кращим місцем для закладу нових корисних зв'язків та знайомств. Дівчата могли доглянути собі так звану жертву для бажаного заміжжя. Таким чином, все і всюди в цьому світі оберталося навколо заміжжя.

Вже з перших рядків зрозуміло, що провідною проблемою суспільства в романі є вдале заміжжя: «Всі знають, що молодий чоловік, який має кошти, повинен підшукувати собі дружину». [1,1] За цим принципом і будується оповідання, тільки все відбувається навпаки - «підшукують» собі чоловіків дівчата. Різниця полягає лише в мотивах і стимулах, що підштовхують дівчат на заміжжя: хтось бажає якнайшвидшого заміжжя з раннього віку, незважаючи ні на що, слідуючи прямо-таки крок за кроком за потенційними жертвами, відвідуючи «злачні місця» зборів наречених (Лідія та Кетрін Беннет); хтось поспішає вийти заміж виходячи зі складного становища сім'ї (Шарлот Лукас); а хтось просто сприймає шлюб як належну подію в житті кожної дівчини, яка незабаром неодмінно має статися і, як годиться, із самими гідними і забезпеченими світу цього (сестри Бінглі).

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 823. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия