Студопедия — В Ужгороді обговорили президентські вибори 2014.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В Ужгороді обговорили президентські вибори 2014.






Основними трендами Президентської кампанії 2014 стануть:

- високий рейтинг Порошенка, який набрав від 10 до 15% голосів менше ніж за півроку;

- велика кількість кандидатів (близько 30), зокрема, і нетрадиційних, як от Дарт Вейдер;

- розпад асоціації з опозиційною трійкою;

- відсутність Януковича та наявність кандидатів від Партії Регіонів тощо.

Олександр Пелін, професор УжНУ, соціолог, розповів, що у мисленні виборців мало що змінилося. По-старому в країні залишається східне і західне поле, а між ними знаходяться Закарпаття і центральна Україна, які займають проміжну позицію.

Наразі є багато кандидатів від опозиції, як от Порошенко, Тимошенко тощо. При цьому основним противником Порошенка, на думку пана Пеліна, може виступати саме Тігіпко, але аж ніяк не Добкін, на якого ставляться великі прогнози. При цьому високий рейтинг Петра Порошенка вже є вичерпаним. Його 44-45% на Західній Україні нівелюються Східною Україною. Разом з тим в Україні залишаються групи тих, хто вагається чи не хоче йти на вибори. Цей ресурс швидше за все належить Тігіпко чи Симоненку, котрі їх переберуть на свій бік. Тобто у цілому вибори проходитимуть по старій парадигмі – схід проти заходу. І якщо західний електорат не збереться з силами, можуть виникнути різні варіанти. Особливо, якщо наприклад, у другий тур вийдуть Тимошенко і Порошенко, то схід України може їх банально проігнорувати і таким чином вибори можуть навіть визнати нелегітимними.

Сергій Федака, професор УжНУ, історик, журналіст, зауважив, що різке зростання рейтингу Порошенка – це не так його заслуга, як програш трьох лідерів опозиції – Яценюка, Кличка та Тягнибока. Електорату банально треба було вибрати іншого кандидата. А Петро Порошенко вів польову роботу на площі, добре себе зарекомендував, отож і перетягнув симпатії виборців. Він єдиний із кандидатів, який має шанс перемогти у першому турі. І це було б дуже добре, бо якщо буде другий тур, то протягом отих трьох тижнів можлива дуже брутальна боротьба навіть між прозахіднми кандидатами.

Якщо говорити про проросійський вибір, то це перш за все Петро Симоненко та ряд інших кандидатів зі сходу. Але є питання, наскільки вони зараз сильні та наскільки вони зможуть мобілізувати свій східний електорат. Той табір ще ніколи не був таким розпорошеним і розслабленим. І це прекрасно, на думку пана Федаки. Теоретично, якби вони протягом у цих двох місяців сконцентрувалися на одній фігурі, а це Тігіпко, то у нього були би сильні шанси пройти у другий тур.

Пан Федака також наголосив, що кандидатів у Президенти не є багато, просто вони занадто різношерсті і здається, що їх багато.

За словами Сергія Федаки, дійти до моменту, коли боротимуться лише дві політичні сили Україні поки не вдалося. На це був шанс після помаранчевої революції, але Віктор Ющенко спустив цю можливість нанівець. Отож, наразі ж ми ближчі до французької виборчої системи, ніж до американської.

Михайло Шелемба, політолог, взявся прокоментувати кандидатуру Поршенка.

«Було очікувано, що Порошенко або Кличко зважиться на цей крок. Але якби не було чинної ситуації, цього могло б і не бути..».

Тим не менше, на його думку, станом на 25 травня у Порошенка не може бути сформована власна команда, отож він мусив до когось пристати.

«Вважаю, що основна боротьба буде проходити між Тимошенко і Порошенко, тому дійсно було б дуже добре, якби вибори пройшли у одному турі. Тоді вдасться уникнути боротьби добра і добра».

Наразі ж йде більша боротьба за третю позицію. Її намагатиметься зайняти Тігіпко, аби показати своє місце у власній політсилі.

Протягом перших днів виборчої кампанії, за спостереженнями пана Шелемби, нічого не змінилося. У Тігіпка, наприклад, піднялося питання статусу російської мови. І так буде надалі. Між Сходом і Заходом завжди була і буде боротьба.

Також майже кожен кандидат говорить про налагодження співпраці з РФ. І кожен з них говоритиме про повернення Криму, адже їх рейтинг без цього буде падати.

Святослав Бабіля, координатор Громадської мережі «Опора» на Закарпатті, в першу чергу, зауважив, що допоки не з’явилися програми кандидатів, говорити про їхні шанси важко.

Після подій лютого громадськість майже заспокоїлася. А ВРУ була змушена зайнятися питаннями вдосконалення виборчого законодавства. Змусили її до цього зокрема, і численні звернення громади.

Пан Бабіля також наголосив, що Президентські вибори – не єдині. Не менш важливі вибори, а саме місцеві також будуть відбуватися за новими правилами. І про це не слід забувати.

Щодо прозорості виборів, то ВРУ показала бажання провести вибори чесно. Зокрема, це заборона виборцям показувати результати свого голосування, за що може навіть настати адмінвідповідальність. Друге, це формування виборчих дільниць за територіальним принципом. Отож тепер система виборів стала більш логічною.

Згадав пан Бабіля і про центральну виборчу комісію, строк повноважень якої стікає 1 червня цього року. Цю проблему слід вирішити, адже зміна ЦВК посеред виборів дуже нелогічна. Важливе також питання голосування на окупованих територіях. Грузія, Абхазія та інші країни, котрі стикнулися з подібними проблемами, запропонували свої варіанти вирішення ситуації Криму. Адже забезпечити прозоре голосування там неможливо. Тому швидше за все у Херсонській області організують додаткові комісії, котрі діятимуть протягом тижня. Туди зможуть приїжджати кримчани з українським паспортами.

Щодо адмінресурсу, то є, звісно, ризики, що теперішня владна вертикаль спробує використати його на свою користь. Але це дуже ризиковано. Тому влада на місцях і говорить про чесні та прозорі вибори без використання адмінресурсу. Мережа «Опора» у свою чергу моніторитиме ситуацію і постарається забезпечити цей процес.

Олександр Пелін додав, що східна та західна Україна значно відрізняються між собою. Шокові події можуть вплинути на рейтинг тих чи інших кандидатів, але все одно можна виділити при будь-якому розкладі цілих три України - східну, західну та центральну.

Східна Україна – це наразі загадка. Не факт, що вони підтримають кандидата від Партії Регіонів. Цілком легко вони можуть перенести свої симпатії на Симоненка, адже у цих людей одне виборче поле. Можливо, навіть проголосують за Дарта Вейдера, особливо ті, хто не визначився остаточно зі своїм вибором. Але за Тимошенко чи Порошенка вони навряд чи захочуть голосувати.

Що важливо, чим більше кандидатів у Президенти, тим гірші показники у прозахідних і кращі у просхідних кандидатів. Відбувається банальне перетягування голосів. Таким чином у Тігіпка чи Добкіна можуть бути кращі показники, ніж якихось опозиційних кандидатів.

Однак з приводу цих двох кандидатів пан Пелін зауважує, що Добкін набере багато голосів на Харківщині, але перемогти Тігіпко, Порошенка чи Тимошенка він не зможе.

На Україні зараз багато хто голосуватиме за Порошенка через те, що Кличко самоусунувся від виборів Президента. Але сподівання боксера-політика про те, що його голоси перейдуть Порошенку невиправдані. Насправді цілком може бути, що вони перейдуть Тягнибоку.

Олександр Пелін з приводу Тимошенко зазначив, що Захід дуже пильно стежить за Україною. В силу того, що Тимошенко взяла дуже радикальні гасла, вона планує взяти якісь голоси і на заході, хоча завжди проходила по центральній Україні. Але це може себе не виправдати і їй варто замислитися над зняттям своєї кандидатури. Втім її висловлювання про ядерну зброю можуть навіть бути грою і підготовкою до якихось наступних виборів.

Святослав Бабіля зазначив, що імовірність того, що вибори перенесуть, можлива лише у разі введення війни. За новим законом навіть за умови неможливості встановлення результатів голосування у певних регіонах вибори все одно вважаються чинними. Ця реформа робилася спеціально під Крим та Донбас. Тому наразі найнебезпечнішим напрямком є саме зовнішня загроза – введення військового стану. Але це можливо лише у випадку прямої воєнної агресії. Перенесення виборів може бути вигідним комусь, але це потрібно робити лише чужими руками (В Ужгороді обговорили президентські вибори 2014 // Мукачево.net (http://www.mukachevo.net). −2014. − 01.04).

Клуб молодого політолога провів круглий стіл «Президентські вибори 2014», що відбулися в дискусійному клубі «Експертна думка» 1 квітня о 17.00.

На зустрічі було представлено актуальне соціологічне опитування громадської думки Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень:

Тематика обговорення:

- Вплив політичної ситуації на громадську думку.

- Президентські вибори 2014: реалії та прогнози.

- Політична ситуація в Чернігівській області.

Свою думку щодо політичної ситуації та президентської кампанії озвучили Юрій Паперний, Олександр Бондарєв, Сергій Жигинас, Василь Амельченко, Олександр Рись та Олександр Ломако.

Презентовано соціологічне дослідження «Президентські вибори 2014» // Час Чернігівський (http://cntime.cn.ua/chas-analitika/prezentovano-sotsiolohichne-doslidzhennia-prezydentski-vybory-2014.html). −2014. − 02.04).

Сергей Тарута, губернатор Донецкой области: в регионе пройдут самые честные в истории страны выборы. «Я уже довел до сведения мэров всех городов, что они должны сделать все для того, чтобы обеспечить честные выборы на местах». Что касается финансирования президентской гонки, то пока никаких денег Донбасс не получил.

Сергей Северин, глава Ассоциации семейных врачей Донецкой области: выборы нужны, и что они вполне легитимны. «Если следовать букве закона, так у нас ни одна больница не может считаться легитимной, ибо не может похвастаться выполнением плана по лечению больных за бюджетные средства. Так что выборы надо проводить. Новый же президент не должен быть царем! Он и не сможет вести себя так, как предыдущие. Он вынужден будет лавировать между разными группами политиков, искать баланс интересов. Мне не нравится, конечно, что так много кандидатов. Их должно быть 2-3, ну 5 в крайнем случае. Один федералист, один либерал и евроунионист, например. Ну и парочку экстремистов к ним – куда ж без них в нынешней Украине. А вот Дарт Вейдер в кандидатах – это, мне кажется, попытка сделать выборы посмешищем».

Сергей Иванько, шахтер: «Все равно Майданные победители протащат своего. К тому же нет такого предтавителя востока, которому бы мы доверяли. Все они – Добкин, Царев, Марков – оказались такими же, как Янукович –предателями и соглашателями. И даже если допустить фантастический вариант победы представителя востока, то в Киеве ему не дадут ничего сделать против планов ЕС по деиндустриализации Украины. То есть, голосуя, мы согласимся с легитимностью этой власти и ее планами, сами себя похороним... А если будем бойкотировать выборы, тогда, хоть они и посчитают оставшиеся голоса в свою пользу, все на востоке будут знать, что выборы – незаконны, а это – возможность организации широкомасштабного протеста».

Сегей Чепик, политолог: президентские выборы могут объявить состоявшимися, но признает ли результаты этих выборов общественность – большой вопрос. «У юго-востока нет своего единого узнаваемого лидера. Родом из Донбасса лишь два кандидата: коммунист Петр Симоненко и Юрий Бойко, экс-глава «Нафтогаза». Но если Симоненко имеет шансы взять какие-то голоса, то о Бойко тут не знают. Нет шансов и у Тимошенко, особенно после ее заявлений об «атомной бомбе на юго-восток», а Порошенко ассоциируется с закрытием кондитерской фабрики в Мариуполе. И если выборы объявят состоявшимися, не исключено, что общестенность будет против их итогов. Это как в 1918 году после выборов в Учредительное Собрание придет такой себе матрос Железняк с ружьем и скажет: «Караул устал» и... все разойдутся» (Дубовая Т. Дончане перед выборами требуют адекватного кандидата и российское ТВ: А милиция поддерживает Тигипко / Т. Дубовая, М. Газизов, О. Измайлов // Вести (http://vesti.ua/donbass/45251-donchane-pered-vyborami-ne-hotjat-novogo-carja-i-ne-vidjat-nolrmalnyh-kandidatov). – 2014. − 01.04).

Андрей Самброс, политолог:

В Харькове большинство голосов по традиции достанется кандидату от Партии Регионов. «Если рассматривать пару Добкин – Порошенко, то Харьков сделает выбор в пользу первого. В целом же Михаил Маркович улучшил свои шансы, став кандидатом от ПР. Но при этом Бойко, Кузьмин, Царев откусят у него часть голосов. Что касается Порошенко, то за него будут голосовать противники Добкина, которые не хотят видеть у власти Тимошенко». Еще одним харьковским кандидатом стал бизнесмен Андрей Гриненко. Правда, о своей программе он ничего рассказать пока не смог. «Я хочу донести до людей правду о том, что происходит в нашей стране», – сообщил «Вестям» беспартийный кандидат, ранее не занимавшийся политикой (Федосенко П. От Харькова в президенты идут два рыбака // Вести (http://vesti.ua/harkov/45320-ot-harkova-v-prezidenty-idut-dva-rybaka). – 2014. − 01.04).

 

У неділю учасники традиційного народного віче в Дніпропетровську вшанували пам’ять Небесної сотні та обговорили кандидатів на пост Президента України. Учасники віче заявили, що однозначно не підтримають висуванців від Партії регіонів і Компартії на пост Президента України. «Це має бути український президент, патріот, – розповів журналістам координатор дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко. – Ми будемо збиратися, щоб обговорювати кандидатів, контролювати майбутні вибори, спостерігати, аби не повторилося те, що відбувалося на минулих» (Вимагали люстрації і відставки міністра внутрішніх справ // Голос України (http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=325428). – 2014. − 31.03).

30 марта, в центре Луганска возле памятника Тарасу Шевченко проходит митинг «Украина – это Русь».

На площади собрались люди с плакатами «Украина, Россия, Беларусь – это Святая Русь», «Кто с дубиной к нам придет – от нее и погибнет», «Луганск за Януковича», «Долой таких «голубей мира», а также флагами Российской Федерации.

Активисты со сцены озвучили собравшимся результаты «Народного референдума Луганщины». Кроме того митингующие скандируют «Да» – референдуму, «нет» – выборам президента!».

Активисты выдвинули свои требования депутатам городского совета, областного совета, а также народным депутатам Украины, избранным в Верховную раду от Луганской области.

«Мы требуем признать незаконной власть, избранную в Киеве, а также губернатора Луганской области. Всю местную власть народ должен выбирать сам, начиная от начальников милиции, прокуратуры и других силовых ведомств, заканчивая губернатором и депутатами всех уровней. Мы за референдум о федерализации. Мы хотим, чтобы на местах было больше полномочий. От имени народа призываем провести всеукраинский референдум. Также требуем запретить на территории области радикальные партии с неофашистской символикой. Мы против понижения социальных стандартов. Мы против насильственной европеизации и подписания каких-либо соглашений с НАТО. По-прежнему мы выступаем за то, чтобы освободили наших активистов, среди которых Арсен Клинчаев и Александр Харитонов», – озвучил требования со сцены один из активистов ( «Нет» выборам президента! «Да» – референдуму!»: в центре Луганска проходит масштабный митинг // Сxiд Медiа Холдинг (http://cxid.info/laquo-net-raquo-vyboram-prezidenta-laquo-da-raquo-nbsp-mdash-referendumu-quot-v-centre-luganska-prohodit-masshtabnyy-miting-foto-n113284). – 2014. – 30.03).

Наталія Горобець, заступник начальника управління податкового та митного аудиту Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області:

«Задля створення сприятливих умов для діяльності засобів масової інформації в період президентської виборчої кампанії у другому кварталі прикарпатські мас-медіа планово не перевірятимуть».

За її словами, в рамках дії постанови Верховної Ради України від 13.03.14 № 875-18 запроваджено мораторій на перевірки засобів масової інформації протягом передвиборчої кампанії 2014 року (Міндоходів області не перевірятиме засоби масової інформації до виборів // Бриз (http://briz.if.ua/19254.htm). – 2014. – 28.03).

Олександр Неберикут, співкоординатор ГМ «ОПОРА» на Львівщині:

«Можна говорити про кулуарне визначення кандидатів. Воно буде предметом певних домовленостей. І тоді кандидат може перемогти навіть в першому турі. Тому під час цієї виборчої кампанії, соціологія не матиме великого значення і впливу».

«Не варто очікувати і на значні фальсифікації. Немає сторони, яка була би дуже заікавлена у фальсифікаціях, оскільки сфальсифікувати довелось би кілька мільйонів голосів» (Президентські вибори будуть неконкурентними, – експерт // Щоденний Львів (http://dailylviv.com/news/polityka/prezydentski-vybory-budut-nekonkurentnymy-ekspert-5955). – 2014. – 26.03).

Олександр Неберикут, співкоординатор ГМ «ОПОРА» у Львівській області:

…на цих виборах немає двох протиставних сторін. Неберикут додав, що націонал-демократичний табір зараз посилений і швидше за все саме з цього середовища буде новий президент.

За його словами, регіонали це розуміють, а тому просто працюватимуть на парламентські вибори, адже для них вони матимуть більше політичне значення, чим президентські (Регіонали на президентських виборах почнуть працювати на парламентські вибори, – експерт // Агенція регіональної інформації та аналітики (http://galinfo.com.ua/news/158170.html). – 2014. – 26.03).







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 309. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия