Студопедия — ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ






(обов'язковий)

Терміни та визначення понять

Акцентоване освітлення - виділення світлом окремих деталей на менш освітленому фоні.

Бокове природне освітлення - природне освітлення приміщень крізь світлові прорізи у інших стінах.

Верхнє природне освітлення - природне освітлення приміщень крізь ліхтарі, світлові прорізи в і, у місцях перепаду висот будинку.

Відбивна блискість - характеристика відбивання світлового потоку від робочої поверхні у рямку очей працюючого, що визначає зниження видимості внаслідок надмірного збільшення яскравості робочої поверхні і вуалюючої дії, яка знижує контраст між об'єктом і фоном.

Відносна площа світлових прорізів Sл/Sп; Sо/Sп - відношення площі ліхтарів або вікон до освітлюваної площі підлоги приміщення; виражається у відсотках.

Геометричний коефіцієнт природної освітленості - відношення природної освітленості, яка утворюється у точці заданої площини всередині приміщення світлом, яке пройшло крізь незаповнений світловий проріз і надходить безпосередньо від рівномірно яскравого неба до одночасного значення зовнішньої горизонтальної освітленості під відкритим повністю небосхилом, при цьому участь прямого сонячного світла в створенні тієї або іншої освітленості виключається; виражається у відсотках.

Додаткове штучне освітлення - освітлення, яке використовується протягом робочого дня в зонах з недостатнім природним світлом.

Евакуаційне освітлення - освітлення для евакуації людей із приміщення при аварійному Відключенні робочого освітлення.

Еквівалентний розмір об'єкта розрізнення - розмір рівнояскравого кола на рівнояскравому фоні, який має такий самий пороговий контраст, що і об'єкт розрізнення при даній яскравості фону.

Заливаюче освітлення - загальне (рівномірне або нерівномірне) освітлення всього фасаду будинку чи споруди або його основної частини світловими приладами.

Загальне освітлення - освітлення, за якого світильники розміщуються у верхній зоні приміщення рівномірно (загальне рівномірне освітлення) або відносно розміщення обладнання (загальне цокалізоване освітлення).

Індекс кольоропередачі - міра відповідності зорового сприйняття кольорового об'єкта, який освітлюється дослідним і стандартним джерелом світла за певних умов спостереження.

Кольорова температура Тс - температура випромінювача Планка (чорного тіла), за якої його випромінювання має ту саму кольоровість, що і випромінювання об'єкта, що розглядається, К.

Кольоропередача - загальне поняття, яке характеризує вплив спектрального складу джерела світла на зорове сприйняття кольорових об'єктів, свідомо або несвідомо порівнюване із сприйняттям тих самих об'єктів, освітлених стандартними джерелами світла.

Комбіноване освітлення - освітлення, за якого до загального освітлення додається місцеве.

Комбіноване природне освітлення - поєднання верхнього і бокового природного освітлення.

Контраст об'єкта розрізнення з фоном К - відношення абсолютної величини різниці між яскравістю об'єкта і фону до яскравості фону.

Контраст об'єкта розрізнення з фоном є:

- великим - при К більше 0,5 (об'єкт і фон різко відрізняються за яскравістю);

- середнім - при К від 0,2 до 0,5 (об'єкт і фон помітно відрізняються за яскравістю);

- малим - при К менше 0,2 (об'єкт і фон мало відрізняються за яскравістю).

Коефіцієнт природної освітленості (КПО) - відношення природної освітленості, яка створюється в деякій точці заданої площини всередині приміщення світлом неба (безпосереднім або після відбивання), до одночасного значення зовнішньої горизонтальної освітленості, яка створюється світлом повністю відкритого небосхилу; виражається у відсотках.

Коефіцієнт запасу К3 - розрахунковий коефіцієнт, що враховує зниження КПО і освітленості в процесі експлуатації внаслідок забруднення і старіння світлопрозорих заповнень у світлових прорізах, джерел світла (ламп) і світильників, а також зниження відбиваючих властивостей поверхні приміщення.

Коефіцієнт пульсації освітленості Кn, % - критерій оцінки відносної глибини коливань освітленості внаслідок зміни в часі світлового потоку газорозрядних ламп при живленні їх змінним струмом, який виражається формулою

(А.1)

де Еmax, Emin - відповідно максимальне і мінімальне значення освітленості за період її коливання, лк;

Eсер - середнє значення освітленості за той же період, лк.

Коефіцієнт світлового клімату m - коефіцієнт, який враховує особливості світлового клімату

Локальне освітлення - освітлення частини будинку або споруди, а також окремих архітектурних елементів за відсутності заливаючого освітлення.

Місцеве освітлення - освітлення, додаткове до загального, що створюється світильниками, як концентрують світловий потік безпосередньо на робочих місцях.

Напівциліндрична освітленість - характеристика насиченості світлом простору і тінестворюючого ефекту освітлення для спостерігача, який рухається по вулиці паралельно її осі. Визначається як середня щільність світлового потоку на поверхні вертикально розташованого на поздовжній лінії вулиці на висоті 1,5 м напівциліндра, радіус і висота якого наближаються до нуля. Розрахунок напівциліндричної освітленості виконується інженерним методом.

Нерівномірність природного освітлення - відношення середнього значення до найменшого значення КПО в межах характерного розрізу приміщення.

Об'єкт розрізнення - предмет, що розглядається, окрема його частина або дефект, які требі розрізнити в процесі роботи.

Освітлення безпеки - освітлення для продовження роботи при аварійному відключенн робочого освітлення.

Охоронне освітлення - освітлення вздовж межі території, що охороняється.

Переносне освітлення - тимчасове місцеве освітлення, яка здійснюється ручними, переноснимі або переставними світильниками, що включаються через контактні рознімні з'єднання і мають обмежену довжину проводу.

Площа вікон Sв - сумарна площа світлових прорізів (в світлі), які знаходяться в зовнішніх стіна з освітлюваного приміщення, м.

Площа ліхтарів Sл - сумарна площа світлових прорізів (в світлі) усіх ліхтарів, які знаходяться і покрівлі над освітлюваним приміщенням або прогоном, м2.

Показник дискомфорту М - критерій оцінки дискомфортної блискості, яка викликає неприємні почуття при нерівномірному розподіленні яскравості в полі зору, який виражається формулою

(А.3)

де Lс - яскравість блиского джерела, кд/м2;

ω- кутовий розмір блиского джерела, стер;

φ0 - індекс позиції блиского джерела відносно лінії зору; к

Lад - яскравість адаптації, кд/м.

При проектуванні показник дискомфорту розраховується інженерним методом.

Показник осліпленості Р - критерій оцінки сліпучої дії освітлювальної установки, що визначається виразом

(А.4)

S - коефіцієнт осліпленості, що дорівнює відношенню порогових різниць яскравості за наявності і відсутності сліпучих джерел в полі зору.

Природне освітлення - освітлення приміщень світлом неба (прямим або відбитим), яке проходить крізь світлові прорізи в зовнішніх огороджуючих конструкціях.

Робоче освітлення - освітлення, яке забезпечує нормовані освітлювальні умови (освітленість, якість освітлення) в приміщеннях і в місцях виконання робіт поза будинками.

Робоча поверхня - поверхня, на якій виконується робота і нормується або вимірюється освітленість.

Світловий клімат - сукупність умов природного освітлення в тій або іншій місцевості (освітленість і кількість освітлення на горизонтальній і різноорієнтованих за сторонами горизонту вертикальних поверхнях, створюваних розсіяним світлом неба і прямим світлом сонця, тривалість сонячного сяйва і альбедо підстилаючої поверхні) за період понад десять років.

Середня освітленість вулиць, доріг і площ - освітленість середньозважена за площею.

Середня яскравість дорожньої поверхні - середньозважена за площею яскравість сухих дорожніх покриттів у напрямку очей спостерігача, який перебуває на осі руху транспорту.

Сельбищна зона - територія для розміщення житлового фонду, громадських будинків і споруд, у тому числі науково-дослідних інститутів та їх комплексів, а також окремих комунальних і промислових об'єктів, які не потребують влаштування санітарно-захисних зон; для влаштування шляхів міського сполучення, вулиць, площ, парків, садів, бульварів і інших місць громадського користування.

Система зустрічного освітлення транспортних тунелів - система освітлення з розташуванням, як правило, на стіні або на стелі світильників несиметричного світлорозподілення в площині, паралельній осі проїзної частини, більша частина світлового потоку яких спрямована назустріч руху транспорту.

Система симетричного освітлення транспортних тунелів - система освітлення з розташу-ванням на стіні або на стелі світильників симетричного світлорозподілення в площині, паралельній осі проїзної частини.

Стробоскопічний ефект - явище перекручення зорового сприйняття об'єктів, що обертаються, рухаються або змінюються в мигаючому світлі, яке виникає при збігу кратності частотних характеристик руху об'єктів і зміні світлового потоку в часі в освітлювальних установках з газорозрядними джерелами світла, які живляться перемінним струмом.

Суміщене освітлення - освітлення, за якого недостатнє за нормами природне освітлення доповнюється штучним.

Умовна робоча поверхня - умовно прийнята горизонтальна поверхня, розташована на висоті 0,8 м від підлоги.

Фон - поверхня, прилегла безпосередньо до об'єкта розрізнення, на якій він розглядається.

Фон буває:

світлим - при коефіцієнті відбивання поверхні більше 0,4;

середнім - те саме від 0,2 до 0,4;

темним - те саме менше 0,2.

Характерний розріз приміщення - поперечний розріз по середині приміщення, площина якого перпендикулярна до площини засклених світлових прорізів (при боковому освітленні) або до поздовжньої осі прогонів приміщення. До характерного розрізу приміщення повинні попадати ділянки з найбільшою кількістю робочих місць, а також точки робочої зони, найбільш віддалені від світлових прорізів.

Хмарне небо МКО (за визначенням Міжнародної комісії з освітлення - МКО) - небо, яке повністю закрите хмарами і задовольняє умову, за якої відношення його яскравості на висоті 9 над горизонтом до яскравості в зеніті дорівнює (1+2 кіп 9)/3.

Циліндрична освітленість Ец - характеристика насиченості приміщення світлом. Визначається як середня щільність світлового потоку на поверхні вертикально розташованого в приміщенні циліндра, радіус і висота якого наближаються до нуля. Розрахунок циліндричної освітленості проводиться інженерним методом.

Червоне відношення - відношення червоного світлового потоку до загального світлового потоку джерела світла, яке виражається у відсотках:

, (А.2)

де φ(λ)- спектральна щільність потоку;

ν(λ)- відносна спектральна чутливість ока людини.

Чергове освітлення - освітлення за відсутності основного робочого процесу.

 

 

Додаток Б

(обов'язковий)

Визначення розряду робіт при відстані від об'єкта розрізнення до очей працюючого понад 0,5 м

ІІри відстані від об'єкта розрізнення до очей працюючого понад 0,5 м розряд робіт за таблицею слід встановлювати з урахуванням кутового розміру об'єкта розрізнення, визначеного відношенням мінімального розміру об'єкта розрізнення а до відстані від цього об'єкта до очей працюючого:

 

Розряд зорової роботи Межа відношення α/l
I Менше 0,3·10-3
II Від 0,3·10-3 до 0,6·10-3
III Від 0,6·10-3 до 1·10-3
IV Від 1·10-3 до 2·10-3
V Від 2·10-3 до 10·10-3
VI Понад 10·10-3

 

Додаток В

(обов'язковий)

Визначення еквівалентного розміру протяжних об'єктів розрізнення

Для протяжних об'єктів розрізнення, які мають довжину а >2Ь, де Ь - ширина об'єкта, розряд зорових робіт визначається за еквівалентним розміром об'єкта. В інших випадках розряд зорових робіт визначається за мінімальним розміром об'єкта розрізнення.

При відстані від ока до об'єкта, меншій 500 мм, еквівалентний розмір визначається за номограмою, наведеною на рис. В. 1.

При відстані від ока до об'єкта понад 500 мм еквівалентний розмір визначається за номограмою, наведеною нарис. В.2

Перетворення лінійних розмірів об'єкта розрізнення (в міліметрах) в кутові (в кутових хвилинах) при використанні номограми, наведеної на рис. В.2, здійснюється за формулою

, (В.1)

де x - розмір об'єкта, мм;

l - відстань від очей до об'єкта, мм.

 

Перетворення одержаного за номограмою еквівалентного розміру із кутових розмірів (кутових хвилин) в лінійні (міліметри) здійснюється за формулою

 

(В.2)

 

20а,мм

Рисунок В.1 - Номограма для визначення еквівалентного розміру протяжних об'єктів розрізнення при відстані від ока до об'єкта до 500 мм.

Рисунок В.2 - Номограма для визначення еквівалентного розміру протяжних об’єктів розрізнення при відстані від ока до об'єкта понад 500 мм.

 

 


Додаток Г (обов'язковий)

Таблиця Г.1

Експлуатаційні групи світильників

Таблиця Г.2

Групи твердості світлотехнічних матеріалів

 

 

 

 

 

 

 

Вид матеріалу або покриття Матеріали (або покриття) відбивачів або розсіювачів
що відбивають світло що пропускають світло
Т - тверді Покриття силікатною емаллю Силікатне скло
СТ - середньої твердості 1. Епоксидно-порошкове покриття 1. Полікарбонат
2. Покриття нітроемаллю НЦ-25 2. Поліметилметакрилат
3. Емалеве покриття МЛ-12 3. Полівінілхлоридна жорстка плівка типу „Санлоїд"
4. Альзак-алюміній, захищений шаром рідкого скла  
М - м'які 1. Емалеве покриття МЛ-242 1. Поліетилен високого тиску
2. Емалеве покриття АК-11022 2. Полістирол
3. Покриття акриловою емаллю  
4. Алюміній, розпилений у вакуумі, із захисним лаком УВЛ-3  

Додаток Е (рекомендований)

Джерела світла для виробничих приміщень

Таблиця Е. 1

Джерела світла при системі загального освітлення

Характеристика зорової роботи за вимогами до кольоророзрізнення Освітленість, лк Мінімальний індекс кольоропередачі джерел світла Rа Діапазон кольорової температури джерел світла Tс, °К Зразкові типи джерел світла
Контроль кольору з дуже високими вимогами до кольоророзрізнення (контроль готової продукції на швейних фабриках, тканин на текстильних фабриках, сортування шкіри, підбір фарб для кольорового друку тощо) 300 і більше   5 000 - 6 000 ЛДЦ, ЛДЦ УФ, (ЛХЕ)
Порівнювання кольорів з високими вимогами до кольоророзрізнення (ткацтво, швейне підприємство, кольоровий друк тощо) 300 і більше   3500 - 6000 ЛБЦТ, ЛДЦ, ЛДЦ УФ
Розрізнення кольорових об'єктів при невисоких вимогах до кольоророзрізнення (збирання радіоапаратури, прядіння, намотування дротів тощо) 500 і більше   3500 - 6000 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ
300, 400   3500 - 5500 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, НЛВД+МГЛ
150,200   3000 - 4500 ЛБ, (ЛХБ), НЛВД+МГЛ, ДРЛ
менше 150   2700 - 3500 ЛБ, ДРЛ, НЛВД+МГЛ, (ЛР, КГ)
Вимоги до кольоророзрізнення відсутні (механічна обробка металів, пластмас, складання машин, інструментів тощо) 500 і більше   3500 - 6000 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ
300, 400   3500 - 5000 Л ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, (ДРЛ), НЛВД+МГЛ
150,200   2600 - 4500 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, (ДРЛ), НЛВД+МГЛ, НЛВД+ДРЛ
менше 150   2400 - 3500 ЛБ, (ДРЛ), НЛВД (ЛР, КГ)

 

Таблиця Е.2

Джерела світла при системі комбінованого освітлення

Характеристика зорової роботи за вимогами до кольоророзрізнення Освітленість Мінімальний індекс кольоропередачі джерел світла, Rа Діапазон кольорової температури джерел світла Тс,°К Зразкові типи джерел світла
загального місцевого загального місцевого загального місцевого
Контроль кольору з дуже високими вимогами до кольоророзрізнення (контроль готової продукції на швейних фабриках, тканин на текстильних фабриках, сортування шкіри, підбір фарб для кольорового друку тощо) 150 і більше     5000-6000 5000-6000 ЛБЦТ, (ЛДП) ЛДЦ, ЛДЦУФ, (ЛХЕ)
Порівнювання кольорів з високими вимогами до кольоророзрізнення (ткацтво, швейне підприємство, кольоровий друк тощо) 150 і більше     3500-5000 3500-6000 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ ЛБЦТ, ЛДЦ, ЛДЦУФ
Розрізнення кольорових об'єктів при невисоких вимогах до кольоророзрізнення (складання радіоапаратури, прядіння, намотування дротів тощо)       3500-5500 3500-5500 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, НЛВД+МГЛ ЛБ, (ЛХБ)
300, 400     3200-5000 3500-5000 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, (ДРЛ), НЛВД+МГЛ ЛБ, (ЛХБ)
150, 200     3000-4500 3500-5000 ЛБ, (ЛХБ), НЛВД+МГЛ МГЛ, (ДРЛ), ЛБ, (ЛХБ)
Вимоги до кольоророзрізнення відсутні (механічна обробка металів, пластмас, складання машин і інструментів тощо) 500 і більше     3500-6000 2800-5500 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, НЛВД+МГЛ ЛБ, (ЛХБ)
300, 400     3200-5000 2800-5000 ЛБ, (ЛХБ), МГЛ, (ДРЛ), НЛВД+МГЛ ЛБ, (ЛХБ)
150, 200     2400-4500 2800-4500 ЛБ, (ЛХБ), НЛВД, МГЛ, (ДРЛ) ЛБ, (ЛХБ)

Примітка 1. Застосування ламп НЛВД допускається для робіт розрядів VI - VIII.

Примітка 2. Для приміщень без природного світла при роботі з невисокими вимогами до кольоророзрізнення зазначений в таблицях діапазон кольорових температур слід обмежити 3500 - 5000 К при рівнях освітленості більше 300 лк.

Примітка 3. Люмінесцентні лампи ЛДЦ УФ мають в ультрафіолетовій області спектра склад випромінювання, близький до природного, що важливо при контролі тканин, паперу, виготовлених з оптичним відбілювачем.

Примітка 4. В дужках у таблицях зазначені енергетично менш ефективні джерела світла.


ДодатокЖ (рекомендований)

Таблиця Ж. 1

Джерела світла для загального освітлення житлових та громадських будинків

 

 

Вимоги до освітлення Характеристика зорової роботи за вимогами до кольоророзрізнення Освітленість, лк Мінімальний індекс кольоропере- дачі джерел світла Rа Діапазон кольорової температури джерел світла Tс,°К Зразкові типи джерел світла
Забезпечення зорового комфорту в приміщеннях при виконанні зорових робіт А- В розрядів Порівняння кольорів з високими вимогами до кольоророзрізнення і вибір кольору (спеціалізовані магазини „Тканини", „Одяг" тощо) від 300 до 500   3500 - 6000 ЛДЦ, (ЛХЕ)
Порівняння кольорів з високими вимогами до кольоророзрізнення (кабінети малювання, обслуговуючі види праці, закрійні відділення в ательє, зали засідань республіканського значення, хімічні лабораторії, виставкові зали, макетні тощо) від 300 до 500   3500 – 5000 ЛБЦТ, (ЛЕЦ, ЛХЕ)
від 150до300   3500 - 4500 ЛБЦТ, (ЛЕЦ)
Розрізнення кольорових об'єктів при невисоких вимогах до кольоророзрізнення (кімнати гуртків навчальних закладів; універсами, торговельні зали магазинів, ательє хімічної чистки одягу, обідні зали, криті басейни, спортзали; комори пунктів прокату, магазинів) від 300 до 500   3500 – 5000 ЛБ, ЛБЦТ, МГЛ, (ЛХБ, ЛЕЦ)
від 150до300   3500 - 4500 ЛБ, ЛБЦТ, МГЛ[7], (ЛХБ, ЛЕЦ, ДРЛ, МГЛ+НЛВД)
менше 150   2700 - 3500 ЛБ, МГЛ+НЛВД, (ГЛН, ЛР)
Вимоги до кольоророзрізнення відсутні (кабінети, робочі кімнати, конструкторські, креслярські бюро, читацькі каталоги, архіви, книгосховища тощо) від 300 до 500   3500 - 5000 ЛБ, МГЛ, (ЛХБ, ЛЕЦ)
від 150до300   3500 - 4500 ЛБ, МГЛ, (ЛХБ)
менше 150   2700 - 3500 ЛБ, МГЛ
Забезпечення психоемоційного комфорту в приміщеннях з розрядами зорових робіт Г - Ж Розрізнення кольорових об'єктів при невисоких вимогах до кольоророзрізнення (концертні зали, зали для глядачів театрів, клубів, актові зали, вестибулі тощо) від 300 до 500   2700 - 4500 ЛБЦТ, КЛТБЦ, (ЛЕЦ)
від 150 до 300   2700 - 4200 ЛБ, ЛБЦТ, КЛТБЦ, (ЛХБ, ЛЕЦ)
менше 150   3000 - 3500 ЛБ, МГЛ+НЛВД
Вимоги до кольоророзрізнення відсутні (зали для глядачів кінотеатрів, ліфтові холи, коридори, проходи, переходи тощо) менше 150   2700 - 3500 ЛБ, (ГЛН, ЛР, ДРЛ7)
Забезпечення психоемоційного комфорту в приміщеннях житлових будинків Розрізнення кольорових об'єктів при невисоких вимогах до кольоророзрізнення:        
- житлові кімнати, кухні     2700 - 4000 КЛТБЦ, ЛТБЦЦ[8], ЛЕЦ8, ЛБ8, (ГЛН, ЛН)
- вітальні, ванні кімнати     2700 - 4000 КЛТБЦ, ЛТБЦЦ8, ЛЕЦ8, ЛБ8, (ГЛН, ЛР)
Вимоги до кольоророзрізнення відсутні: сходові клітки, ліфтові холи, вестибулі менше 100   3000 - 3500 ЛБ

Примітка. У таблиці в дужках зазначені енергетично менш ефективні джерела світла.

 

Додаток И (рекомендований)

Таблиця И.1

Нормовані показники освітлення загальнопромислових приміщень і споруд







Приміщення і виробничі ділянки, устаткування, споруди Робоча поверхня і площина, на якій нормується освітленість (Г - горизонтальна, В - вертикальна) Розряд зоровоі роботи за таблицею 1 Нормована освітленість, лк Показник осліпленості, не більше Коефіцієнт пульсації, % не більше Додаткові вказівки  
при загальному освітленні при комбінованому освітленні  
всього від загального  
Склади:                
1. Склади, комори масел і лакофарбових матеріалів:                
а) з розливом на складі Г-підлога УІІІб    
б) без розливу на складі Г - підлога УІІІв    
2. Склади, комори хімікатів, карбіду кальцію, кислот, лугів тощо Г - підлога УІІІв    
3. Склади, комори металу, запасних частин, ремонтного фонду, готової продукції; деталей, які очікують ремонту, інструментальні Г - підлога УІІІб    
4. Склади зі стелажним зберіганням:                
а) експедиція прийому і видачі вантажу Г - 0,8 м від підлоги ІУв           В зонах зберігання стелажних складів з автоматичними кранами-штабелерами улаштування робочого освітлення не потрібно, необхідне аварійне освітлення, ремонтне освітлення тролеїв і чергове освітлення проходів
б) транспортно-розподільна система Г - підлога У1в      
в) зона сховища: Г - підлога УІІІв  
- на осередках і валах В УІІІб  
- на стрілах В ІУб      
5. Склади, комори, відкриті площадки під накриттям балонів газу Г - підлога УІІІв    
6. Склади громіздких предметів і сипких матеріалів (піску, цементутощо) Г - підлога УІІІв    
7. Вантажопідйомні механізми (кран-балки, тельфери, мостові крани тощо):                
- в приміщенні Г, В - пульт керування УІІІв    
В - гак крана, площадки прийому і подачі устаткування і деталей УІІІв    
- поза приміщенням Г, В - пульт керування X    
В - гак крана XII    
Г - площадки прийому і подачі устаткування, матеріалів і деталей XII    
8. Зливно-наливні естакади Г - підлога XIII    
Г - горловина цистерни XI    
Електроприміщення                
9. Приміщення розподільних пристроїв, диспетчерські, операторські (електрощитові):               Передбачити розетки для переносного освітлення
а) з постійним перебуванням людей Г - 0,8 м від підлоги ІІІВ      
  Г - стіл оператора         20/15
  Г, В- 1,5 м напанелі, пульти керування, шкали приладів ІV[9]г    
  В- 1,5 м назадній стороні щита VІІІв  
б) з періодичним перебуванням людей Г - 0,8 м від підлоги        
Г, В- 1,5 м панелі, пульти керування, шкали приладів      
В- 1,5 м назадній стороні щита VШв  
10. Пульти і щити керування: а) в приміщеннях:                
- з вимірювапьною апаратурою Г-0,8м шкали приладів В - 1,5 м ІУ9г     Передбачити розетки для переносного освітлення
- без вимірювальної апаратури Г-0.8.М В- 1,5 м на важелі, рукоятки, кнопки VI9    
б) поза приміщеннями В- 1,5 м на важелі, рукоятки, кнопки IX  
11. Окремо розташовані прилади контролю в приміщеннях: а) з постійним спостереженням Г, В - шкала приладів ІУг      
б) з періодичним спостереженням Г, В - шкала приладів IV9г      
в) поза приміщенням Г, В - шкала приладів IX    
12. Приміщення і камери трансформаторів, реакторів, статичних конденсаторів, акумуляторів В- 1,5м УІІІб    
13. Електромашинні приміщення:                
- з постійним перебуванням людей Г - 0,8 м від підлоги В - 1,5 м на щитах ІУг        
- з періодичним перебу- ванням людей Г - 0,8 м від підлоги В - 1,5 м на щитах IV9 V        
14. Електрощитові в житлових і громадських будинках Г - 0,8 м від підлоги В - 1,5 м на щитах УІІІб    
Котельні                
15. Запірна і регулююча арматура:                
а) в приміщеннях В - на топках, засувках, вентилях, клапанах, важелях, затворах, петлях бункерів тощо УІІІб    
б) поза приміщеннями Те саме X    
16. Площадки, сходи котлів і економайзерів, проходи за котлами Г - підлога Шв    
17. Приміщення паливоподачі Г - 0,8 м від підлоги IV9        
18. Приміщення димососів, вентиляторів, бункерне відділення Г,В - 0,8 м від підлоги IV9        
19. Конденсаційна, хімводоочи-щення, бойлерна, деаераторна, зольне приміщення Г - підлога УІІІб    
20. Приміщення хімводоочи-щення і генераторна Г - підлога УІІІв    
21. Надбункерне приміщення Г - 0,8 м від підлоги МІІВ    
Приміщення інженерних мереж і інші технічні приміщення                
22. Машинні зали насосних (технологічні, з перекачки води і нафтоблочні кущові насосні станції тощо), повітродувні: Г - 0,8 м від підлоги         Передбачити розетки для переносного освітлення
а) з постійним черговим персоналом В - на шкалах приладів контролю IV9г      
Г - стіл машиніста ІІІг       20/15  
б) без постійного чергового персоналу Г - 0,8 м від підлоги IV9        
В - на шкалах приладів контролю V      
23. Приміщення для кондиціонерів, теплові пункти Г - 0,8 м від підлоги УҐ9       Те саме
24. Компресорні (блоки станції, приміщення, зали):                
а) з постійним черговим персоналом Г - 0,8 м від підлоги          
В - на шкалах приладів, щиті керування компресором IV9г      
Г - стіл машиніста ІІІг       20/15  
б) без постійного чергового персоналу Г - 0,8 м від підлоги IV9        
В - на шкалах приладів на щиті керування V      
Приміщення інженерних мереж                
25. Вентиляційні приміщення і установки:                
а) камери витяжних і при- пливних вентиляторів Г - 0,8 м від підлоги УІІІв    
б) відсіки для калориферів і фільтрів Г - 0,8 м від підлоги УІІІг    
26. Галереї і тунелі струмопро-водів, транспортерів, конвеєрів Г- підлога УІІІг    
27. Тунелі кабельні, теплофікаційні, масляні, пульпопроводів, водопровідні Г - підлога УІІІг    
Підприємства з обслуговування автомобілів                
28. Оглядові канави: в приміщеннях і поза приміщеннями Г - днище машини Уб   -     Передбачити розетки для переносного освітлення
29. Пости мийки і прибирання рухомого складу: - поза приміщеннями Г - покриття XII    
- в приміщеннях Г - підлога VI9        
30. Мийка агрегатів, вузлів, деталей Г - місце завантаження і розвантаження VI9        
31. Ділянки діагностування легкових і вантажних автомобілів Г - 0,8 м від підлоги Уб        
32. Ділянки технічного обслуговування і технічного ремонту легкових, вантажних автомобілів і автобусів Г- 0,8 м від підлоги          
33. Підйомники Г - дно машини Мв 150[10]     Передбачити розетки для переносного освітлення
34. Шиномонтажна ділянка Г - 0,8 м від підлоги Уа        
35. Ковальсько-ресорна ділянка Г - 0,8 м від підлоги ІУб     20/20  
36. Зварювально-жерстяночна ділянка Г - 0,8 м від підлоги ІУв        
37. Мідницька ділянка Г - 0,8 м від підлоги          
Г - верстак ІУб    

Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1060. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия