Студопедия — Гуманістичні ідеї освіти і виховання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Гуманістичні ідеї освіти і виховання






Епоха Відродження зробила крок вперед, проте гуманізм цієї епохи був обмеженим, буржуазно-аристократичним, обслуговуючи ідеї обмеженого класу осіб – верхівки суспільства. Гуманісти не виступали проти експлуатації селян, не захищали їх прав на освіту, тому що вважали цих людей робочою силою держави, а культура залишалася доступною тільки заможному населенню. Що стосується релігії, то і вона і церква, як і раніше, продовжували впливати на школу і виховання дітей.

У школі панував дух доброзичливого відношення до дітей, для яких знаходження тут повинне приносити радість. Необхідно так поставити викладання, щоб дітям було цікаво. У справі виховання насильство тільки заважає, не досягає мети, воно принижує дитину і щепить їй рабську психологію.

Франсуа Рабле (1494-1553), видатний французький письменник-гуманіст, один з видатних представників педагогічної думки епохи Відродження. У своєму романі «Гаргантюа і Пантагрюель» піддавав критиці схоластичну освіту, показав її порожнечу і нікчемність. Виклав свою систему виховання, в якій показував навчання, засноване на вільному інтересі і активності дитини. Джерелом знань служать не тільки книги, а і вивчення природи шляхом безпосереднього спостереження, бесіди, які збуджують дитячу думку, а також широке знайомство з навколишнім світом. Ф. Рабле пропонував давати дітям універсальні знання (мову, математику, астрономію, природознавство, історію, право, фізичне виховання). Важливою складеною різностороннього виховання він вважав мистецтво.

Еразм Роттердамський (1466-1536) також педагог-гуманіст. Народився в Роттердаме, в молодості декілька років провів в монастирі. Освіту здобув в Девентері. Більшу частину життя провів в подорожах. Його головними роботи: «Похвала глупості», «Християнський государ», «Грубі вчителі», «Домашні бесіди» та ін. У памфлеті «Похвала дурості» Еразм Роттердамський змалював страшну картину життя народу того часу, піддав жорстокій критиці стан освіти, навчання, виховання дітей і молоді в багатьох країнах Європи. Він вимагав реформ, які б сприяли розвитку справжньої освіти. Е. Роттердамський піддавав нещадній критиці все верстви феодального суспільства, гостро критикував священнослужителів.

М. Монтень (1533-1592) народився в спроможній освіченій купецькій сім'ї. Стверджував, що всі релігії, у тому числі і християнство, є вигадкою і направлені на те, щоб тримати людей в підкоренні. Вони завжди шкодили людям, провокували їх на такі якості, як фанатизм і нетерпимість. М. Монтень виступав за справжню науку, яка вивчає книги, а не займається порожніми роздумами, спирається на досвід і надприродне, розумне пояснення фактів. Вважав, що освіта повинна розвивати розум учнів, самостійність їх думок, критичне відношення до будь-яких поглядів і авторитетів. Головне, на думку Монтеня, - прищепити смак і любов до наук. Наставник повинен виховувати в дітях критичне відношення до матеріалу, який вивчається, а також до своєї особи. Разом з розвитком розуму найважливішим завданням він вважав виховання високих моральних якостей дітей. Для того, щоб виконати ці завдання, необхідне спілкування з навколишнім світом – зустрічі з рідними людьми, подорожі в інші країни.

Учень повинен вчитися «у всякого, кого б він не зустрів – пастуха, каменяра; необхідно використовувати все і узяти від кожного за його можливостях» - так писав Монтень в своїй знаменитій роботі «Досліди». М. Монтень різко виступав проти християнської аскетичної етики, вимагав, щоб учням викладалася філософія, наповнена життєлюбністю і оптимізмом.

Питання для самоконтролю:

1. У чому полягає обмеженість виховної системи Середньріччя?

2. Назвіть засади виховання дітей світських феодалів?

3. Що нового відбулось в системі освіти з початком епохи Відродження?

4. Чому Томаса Мора та Томазо Кампанелли називають утопістами - соціалістами?

5. У чому виявляються гуманістичні погляди на освіту та виховання Ф. Рабле, Е. Ротердамського, М. Монтеня?

6. З чого складалася система освіти в середньорічному університеті.

Резюме:

1. З занепадом Римської Імперії в історії Європи розпочався новий етап історичного розвитку – етап Середньовіччя. На зміну рабовласницькому ладу прийшло феодальне суспільство, в якому політична влада належала світським і духовним феодалам. Ідеологічною твердинею феодалізму стали релігія і церква, які монополізували науку, мистецтво та освіту.

2. Система шкільної освіти світських феодалів (хлопчиків) складалася з „Семи лицарських доброчесностей”, дівчаток навчали в монастирях, виховання в монастирі було підпорядковане підготовці жінки до виконання своєї основної функції: бути гідною дружиною, матір’ю, господинею.

3. В ХІІ – ХІІІ ст. почала складатися особлива форма вищих навчальних закладів – університети. Університети мали чотири факультети – молодший або артистичний, та три старших факультети – медичний, юридичний, богословський.

4. Епоха Відродження знаменувала собою відродження античного ідеалу діяльної, гармонічно розвиненої люди. Вітторино да Фельтре був представником епохи Відродження, ним була відкрита школа „Будинок радощі”, навчання в якої було побудовано на гуманістичних засадах.

5. Т. Мор та Т. Кампанелли були представниками утопічного соціалізму, в своїх працях вони малювали ідеальний образ суспільного ладу, за яким люди живуть на засадах повної політичної і економічної рівності, навчання є загальним для всіх дітей обох статей, ведеться рідною мовою.

6. В епоху Відродження з’являється нове ідейна течія – гуманізм. Гуманісти на перше місце ставили культ людини і боролися проти релігійного світогляду, який закріпачував особистість. Представниками гуманістичної течії були Ф. Рабле, Е. Ротердамський, М. Монтень.

 

 








Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 1518. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия