Студопедия — Завдання №19
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання №19






Візуальне оформлення теми «Надання першої долікарняної допомоги»

Літературні джерела:

1. Мягченко О.П. Безпека життєдіяльності. – К.: Центр учбової літератури», 2010, С. 177-192.

2. Касьянов М.А та ін.. Безпека життєдіяльності.–Луганськ, 2006, С. 158-172.

Виконання завдання потребує аналізу літературних джерел, стислого (до 10 стор) викладання основних вимог долікарняної допомоги та графічного оформлення (формат А-4), бажано у 2-х примірниках– 4 рисунки чи схеми.

Цінується оригінальність та достовірність графічного оформлення теми.

Візуальне оформлення теми:

Перша долікарняна допомога потерпілим від нещасного випадку потребує використання

Головні умови успіху при наданні першої допомоги - швидкість дії і уміння людини, яка подає допомогу.

Повинні бути виділені і спеціально навчені особи для надання першої допомоги потерпілим, на яких покладається також відповідальність за стан аптечок першої допомоги.

Допомога, яка надається не фахівцями, є допомогою до лікаря, а не замість лікаря і повинна обмежуватися тільки наступними видами:

– тимчасовою зупинкою кровотечі;

– перев'язкою рани;

– мобілізацією перелому (непорушна пов'язка);

– заходами, що оживляють (штучне дихання, масаж серця);

– перенесення потерпілого.

Рекомендується мати в наявності апарат для штучного дихання з набором інструментів для відкривання роту, витягування і утримання язика і таке інше, а також носилками для перенесення потерпілого.

 

НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ УРАЖЕННІ ЕЛЕКТРИЧНИМ

СТРУМОМ

Дотик до струмопровідних частин, що знаходяться під напругою, викликає в більшості випадків мимовільне судорожне скорочення м'язів, внаслідок чого потерпілий сам не може звільнитися від дії електричного струму.

Якщо потерпілий залишається в контакті з струм о ведучи ми частинами, необхідно перш за все швидко визволити його від дії електричного струму.

Першою дією повинно бути швидке відключення електроприладу чи електропроводу, до якого доторкнувся потерпілий.

Якщо відключити швидко неможливо, необхідно вжити заходів щодо відокремлення потерпілого від струмопровідних частин, до яких він доторкнувся. При цьому необхідно пам'ятати, що без вживання належних

заходів обережності торкатися до людини, яка знаходиться під струмом, небезпечно для життя.

Заходи першої допомоги залежать від того стану, в якому знаходиться потерпілий після звільнення його від струму:

– якщо потерпілий у свідомості, але до цього був у непритомному стані чи довготривалий час знаходився під струмом, йому необхідно забезпечити повний спокій до приходу лікаря чи терміново доставити в лікарню;

– при відсутності свідомості але при збереженому диханні, потерпілого треба покласти зручно і по можливості рівніше, розстебнути одяг, створити притік свіжого повітря, дати понюхати нашатирний спирт, оббризкувати потерпілого водою, розтирати і зігрівати його тіло до приходу лікаря;

– якщо потерпілий не дихає або дихає дуже погано (рідко, судорожно із схлипуванням) і дихання поступово гіршає, необхідно до приходу лікаря зробити штучне дихання.

Ні в якому разі не можна заривати потерпілого в землю, так як це не тільки не корисно, але й шкідливо.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ПОРАНЕННІ

Усяка рана може бути легко забруднена мікроорганізмами, які знаходяться на травмуючому предметі, на шкірі потерпілого, а також на руках людини, яка надає допомогу, на брудному перев'язочному матеріалі та інш. Для уникнення зараження стовбняком особливу увагу треба приділяти ранам, що забруднені землею. Термінове звертання до лікаря і введення протистовбнячної сиворотки попереджає це захворювання.

Для того, щоб уникнути забруднення рани під час перев'язки, той хто надає першу допомогу при пораненні повинен чисто (з милом) вимити руки, а якщо з яких-небудь причин зробити це неможливо, необхідно пальці змастити настойкою йоду. Доторкатися до самої рани навіть вимитими руками забороняється.

При наданні першої допомоги необхідно суворо дотримуватися наступних правил:

– не можна промивати рану водою чи якими-небудь лікарськими розчинами, засипати порошками і прикривати мазями - все це перешкоджає заживленню і може викликати нагноювання рани;

– не можна стирати з рани пісок, землю і таке інше, так як при цьому можна глибше втерти в рану і, таким чином, легше викликати її зараження;

– не можна видаляти із рани згустки крові, так як цим можна викликати кровотечу;

– не можна замотувати рану ізоляційною стрічкою або накладати павутину, так як в останній нерідко бувають збудники стовбняка.

Для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти стерильний перев'язочний матеріал, що міститься у ньому на рану і зав'язати її бинтом.

Індивідуальний пакет необхідно розкрити так, щоб не торкатися руками тієї частини пов'язки, яка повинна бути накладена безпосередньо на рану.

Якщо індивідуального пакету якимось чином не буде, то для перев'язки необхідно використати чисту (якщо можливо свіжовипрасовану) носову хустинку, чисту полотняну ганчірку і т.інш. На те місце ганчірки, що приходиться безпосередньо на рану, бажано накапати декілька крапель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану. Особливо важливо застосовувати настойку йоду зазначеним чином при забруднених ранах.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ КРОВОТЕЧІ.

Для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно:

– підняти поранену кінцівку вверх;

– кровоточиву рану закрити перев'язочним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, іпридавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати на протязі 4-5 хвилин; якщо кровотеча зупинилася, то не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце (з деяким натиском);

– при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов'язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, при допомозі згинання кінцівок в суставах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ПЕРЕЛОМАХ, ВИВИХАХ, УДАРАХ.

При переломах і вивихах основне завдання першої допомоги - дати пошкодженій частині тіла зручне і спокійне положення.

Це правило є обов'язковим не тільки для усунення хворобливих відчуттів, але і для попередження ряду додаткових ушкоджень тканин.

При переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною пластинкою, картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев'язки або хустинки до шиї і прибинтувати до тулуба.

При передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або рота) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом або снігом, чи холодною водою) або зробити холодну примочку.

При підозрі перелому хребта необхідно потерпілого обережно покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз, наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався з метою уникнення ушкодження спинного мозку.

При переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлі, чханні і рухах, необхідно туго забинтувати груди чи стягнути їх рушником під час видиху.

При впевненості, що потерпілий одержав тільки удар, а не перелом чи вивих, до місця удару необхідно прикласти холодний предмет (сніг, лід, ганчірку, змочену холодною водою) і ретельно забинтувати ушкоджене місце.

НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОПІКАХ КИСЛОТАМИ І

ЛУГАМИ

При попаданні кислоти або лугу на шкіру, ушкоджені ділянки необхідно ретельно промивати цівкою води протягом 15-20 хвилин, після цього пошкоджену кислотою поверхню обмити 5%-ним розчином питної соди, а обпечену лугом - 3%-ним розчином борної кислоти або 3%-ним розчином оцтової кислоти.

При попаданні на слизову оболонку очей кислоти або лугу необхідно очі ретельно промивати цівкою води протягом 15-20 хвилин, після цього промити 2%-ним розчином питної соди, а при пораженні очей лугом - 2%- ним розчином борної кислоти.

При опіках порожнини рота лугом необхідно полоскати 3%-ним розчином оцтової кислоти або 3%-ним розчином борної кислоти, при опіках кислотою - 5%-ним розчином питної соди.

При попаданні кислоти в дихальні шляхи необхідно дихати розпиленим за допомогою пульверизатора 10%-ним розчином питної соди, при попаданні лугу - розпиленим 3%-ним розчином оцтової кислоти.

Аварійна ситуація чи нещасний випадок можуть статися в разі: ураження електричним струмом, загорання апаратури тощо.

При раптовому припиненні подавання електроенергії вимкнути комп'ютер у такій послідовності: периферійні пристрої, ВДТ, процесор, стабілізатор напруги, витягнути штепсельні вилки з розеток.

При виявленні ознак горіння (дим, запах гару), вимкнути апаратуру, знайти джерело займання і вжити заходів щодо його ліквідації, повідомити керівника робіт, не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.

Якщо стався нещасний випадок, необхідно потерпілому надавати першу медичну допомогу; за необхідності потреби швидку допомогу.

При попаданні кислоти або лугу на шкіру, ушкоджені ділянки необхідно ретельно промити водою протягом 15—20 хвилин, після цього пошкоджену кислотою поверхню обмити 5 % розчином питної соди, а обпечену лугом — 3 % розчином борної кислоти або розчином оцтової кислоти.

При попаданні на слизову оболонку очей кислоти або лугу необхідно очі ретельно промити водою протягом 15—20 хв, після цього промити 2 % розчином питної соди, а при ураженні очей лугом — 2 % розчином борної кислоти.

При опіках порожнини рота лугом необхідно полоскати 3 % розчином оцтової кислоти або 3 % розчином-борної кислоти, при опіках кислотою — 5 % розчином питної соди.

При попаданні кислоти вдихальні шляхи необхідно дихати розпиленим за допомогою пульверизатора 10 % розчином питної соди, при попаданні лугу — розпиленим 3 % розчином оцтової кислоти.

Надання першої допомоги при теплових опіках.

При опіках вогнем, парою, гарячими предметами, ні в якому разі не можна відкривати пухирі, які утворюються, та перев'язувати опіки бинтом.

При опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом.

При опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3 % марганцевим розчином або 5 % розчином таніну.

При опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов'язкою та викликають лікаря.

Перша допомога при кровотечі

Для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно:

– підняти поранену кінцівку вверх;

– кровоточиву рану закрити перев'язочним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, придавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати протягом 4—5 хв; якщо кровотеча зупинилася, то не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце (з деяким натиском);

– при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов'язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, за Допомогою згинання кінцівок у суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.








Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 834. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия