Студопедия — II. Завершення роботи Microsoft Word. 1. Перше число: -4.78, друге число: -67.356
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

II. Завершення роботи Microsoft Word. 1. Перше число: -4.78, друге число: -67.356

1. Перше число: -4.78, друге число: -67.356

2. Перше число: 5.87, друге число: -45.89

3. Перше число: 12.890, друге число: 6

4. Перше число: 5, друге число: 187.6

5. Перше число: -1.7, друге число: 56.9

6. Перше число: 4.8, друге число: -86.2

7. Перше число: -678.1, друге число: 33.1

8. Перше число: 12.4, друге число: -45.99

9. Перше число: 11.23, друге число: -61

10. Перше число: -10, друге число: -9

 

Зауваження:Звіт повинен містити титульну сторінки відповідно до зразка (див. додаток л.р. №1), мету, завдання роботи, варіант завдання, хід роботи та висновки.

 

Контрольні запитання:

1. Яке число називається числом у форматі з плаваючою крапкою?

2. Що означає термін нормалізація?

3. Що означає термін денормалізація?

4. Опишіть тип даних SINGLE. Які він має особливості?

5. Опишіть тип даних DOUBLE. Які він має особливості?

6. Опишіть тип даних REAL. Які він має особливості?

7. Опишіть тип даних EXTENDED. Які він має особливості?

8. Словесно опишіть алгоритм додавання чисел у форматі з плаваючою крапкою.

9. Що означає урівноваження порядків доданків?

10. В чому відмінність алгоритмів додавання та віднімання чисел у форматі з плаваючою крапкою?

Лабораторна робота № 1

 

ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD.


СПОСОБИ ЗАПУСКУ, ЕЛЕМЕНТИ ІНТЕРФЕЙСУ, МЕНЮ. ФОРМАТУВАННЯ ДОКУМЕНТА, БУКВИЦЯ, КОЛОНКИ, АВТОТЕКСТ, ПОШУК І ЗАМІНА СИМВОЛІВ.

АРТ WORD. РОБОТА ЗІ СПИСКАМИ, СПЕЦІАЛЬНИМИ СИМВОЛАМИ, ФОРМУЛАМИ.

Мета: ознайомитися з інтерфейсом текстового редактора WORD, придбати перші навики роботи: навчитися набирати, редагувати та форматувати текст, перевіряти орфографію та правопис, встановлювати параметри сторінки, зберігати та друкувати документ. Набути навичок роботи зі списками при створенні текстового документа, навчитися вставляти в текст спеціальні символи, та складні математичні формули.

 

Постановка завдання:ознайомитися з інтерфейсом редактора WORD, надрукувати автобіографію, здійснити перевірку тексту на правопис, пошук та заміну символів, форматування тексту.

А також створити:

-різні види маркованих та нумерованих списків згідно варіанту,

-простий математтчний вираз з використанням вставки спеціальних символів,

-складний математичний вираз з використанням редактора формул.

КОРОТКІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ТЕМІ.

 

I. Запуск програми Microsoft Word.

· Якщо на робочому столі знаходиться ярлик Microsoft Word, то двічі клацнути по ньому.

· Використовуючи головне меню, вибрати Пуск/Программы/Microsoft Word.

· Відкрити файл з розширенням doc, створений в програмі Microsoft Word.

II. Завершення роботи Microsoft Word.

· Натиснути на верхню праву кнопку серед кнопок управління вікном.

· Двічі клацнути по піктограмі рядка імені.

· Вибрати команду Файл/Выход.

III. Інтерфейс програми Microsoft Word.

У верхній частині вікна текстового редактора Word 97 розміщуються рядок заголовка, головне меню, панелі інструментів і горизонтальна лінійка форматування; у нижній — горизонтальна смуга прокручування та рядок стану системи; у правій — вертикальна смуга прокручуванні У центрі — робоча область вікна, а в лівій частині — вертикальна лінійка форматування. Більшість із перерахованих обєктів можна вмикати або вимикати; їхнє положення на екрані не є сталим і встановлюється користувачем (Вид).

3.1. Рядок заголовка. Містить кнопку системного меню Word, назву програми Microsoft Word, назву поточного файла, наприклад: Документ 2. Крім того, тут є стандартні кнопки вікна Windows: згортання, відновлення та закриття вікна.

3.2. Головне меню містить дев'ять спадних меню: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Таблица, Окно і довідку?. Кожне меню виконує відповідні функції, має кілька команд керування роботою редактора і відкривається за допомогою миші або натисненням на клавішу <Alt> разом із клавішею літери, підкресленої в імені меню. У рядку головного меню також знаходяться кнопки згортання, відновлення та закриття вікна документа.

3.3. Панелі інструментів. Це групи піктограм-кнопок, за допомогою яких здійснюється більш швидкий і наочний вибір та виконання команд. У Word 97 використовується ряд системних панелей інструментів: «Стандартная», «Форматирование», «Таблицы и границы», «Автотекст», «Формы», «Рисование», «Элементы управления», «WordArt» та ін.

Як правило, на екран викликаються тільки дві панелі інструментів: стандартна і форматування. Перша містить кнопки виконання основних команд Word 97 (створення, відкривання, збереження і друкування документа тощо), друга — кнопки виконання основних функцій форматування (вибір стилю документа, типу, розмірів і накреслення шрифту, способу вирівнювання тексту тощо).

При підготовці редактора до роботи користувач може оперативно вимикати окремі кнопки з панелей або доповнювати їх новими за командоюСервис — Настройка. Вмикання (вимикання) панелей інструментів виконується за командою Вид — Панели инструментов.

3.4. Лінійки форматування. За допомогою їх і миші можна швидко встановити відступи абзаців, розмір поля сторінки, розміри колонок на сторінках та в таблицях, а також точки табуляції тексту. Вмикання (вимикання) лінійок виконується за командою Линейка з меню Вид. У звичайному режимі перегляду документа на екран виводиться тільки горизонтальна лінійка. У режимах розмічання сторінок і попереднього перегляду документа виводиться також вертикальна лінійка.

3.5. Смуги прокручування. Ці смуги призначені для переміщення вмісту робочої області вікна за допомогою миші по вертикалі та горизонталі. Клацанням лівою клавішею миші на кнопках із стрілками-трикутниками вертикального прокручування документ переміщується на один рядок угору або вниз. Перехід між сторінками забезпечується клацанням лівою клавішею миші на інший парі кнопок із звичайними стрілками. Клацанням цією клавішею миші на смузі прокручування вище або нижче індикатора-бігунка виконується переміщення документа на висоту екрана відповідно назад або вперед. Аналогічні результати дає застосування клавішей керування курсором. Порядок використання горизонтальної смуги прокручування є таким самим, як і вертикальної. Вмикання (вимикання) смуг прокручування здійснюється за командоюСервис — Параметры — Вид.

3.6. Рядок стану. В нього виводять різноманітні повідомлення та довідкову інформацію. Наприклад, номери поточної сторінки і поділу документа, задану кількість сторінок, відстань від курсора до верхньої межі сторінки, номер поточного рядка і позицію курсора в ньому, а також повідомлення про виконання системою окремих операцій (ЗАП, ИСПР, ВДЛ та ЗАМ). Останні викликаються подвійним клацанням лівою клавішею миші. Вмикання (вимикання) рядка стану виконується за командоюСервис — Параметри — Вид.

3.7 Основні режими роботи Word. У Word використовується п'ять основних режимів зображення документа на екрані монітора. Розглянемо їх у порядку проходження:

• режим «Обычный» є стандартним режимом роботи з документом. Використовується для введення, редагування і форматування тексту;

• режим «Электронный документ». У цьому режимі на екрані в збільшеному масштабі відображається тільки текст документа, решта елементів середовища Word (меню, панелі, смуги прокручування тощо) вимикаються;

• режим «Разметка страницы» забезпечує посторінкове зображення документа на екрані так, як він виглядатиме на папері після друкування. Тільки в цьому режимі можна переглянути на екрані такі об'єкти сторінок, як рисунки, ілюстрації, діаграми і т. д.;

• режим «Структура». У цьому режимі на екрані відображається тільки ескіз усього документа, тобто ієрархія його частин і заголовків. Вибираючи та переміщуючи рівні ієрархії, можна переміщуватися по тексту документа і змінювати положення його окремих фрагментів;

• режим «Главный документ» дає змогу створювати складні документи, що мають кілька вкладених документів. При цьому створюються новий зміст, предметний покажчик і система перехресних посилань. У разі необхідності головний документ можна поділити на частини.

IV Основні операції редагування

4.1. Введення тексту. При створенні нового документа Word, заснованого на шаблоні Normal, ви бачите пусту робочу область, що містить тільки два елементи:

• Мерехтлива вертикальна лінія — курсор клавіатури, що відзначає місце в документі, де з'явиться набраний вами текст і де можна здійснювати редагування;

• Горизонтальна лінія — це оцінка кінця документа.

У новому порожньому документі ці два маркери знаходяться в тому самому місці. Щоб ввести текст, просто набирайте його на клавіатурі. В міру набору текст буде з'являтися, і крапка введення буде рухатися вправо. Якщо рядок тексту досягне правого краю вікна, Word автоматично почне новий рядок, т.б. виконає перенос слів. Не натискайте <Enter> доти, поки не захочете почати новий абзац. Якщо ви наберете більше рядків, ніж міститься у вікні, Word прокрутить раніше введений текст нагору, щоб залишити курсор в полі зору

4.2. Абзаци в Word. Поняття абзацу важливо для Word, тому що в цьому текстовому процесорі є засоби форматування абзаців. У Word ви закінчуєте один абзац і починаєте новий, натискаючи клавішу <Enter>. Word вставляє новий рядок і переносить курсор на його початок.

Вид тексту на екрані зміниться, якщо вивести спеціальні символи кінця абзацу. Ці символи звичайно невидимі, але якщо клацнути на кнопці “Непечатаемые символы” стандартної панелі інструментів, вони будуть відображатися. Клацніть по цій кнопці ще раз, щоб сховати символи кінця абзацу. Ця кнопка дуже корисна, коли вам потрібно бачити, де точно починається і закінчується абзац у вашому документі.

Для злиття двох абзаців в один треба виконати наступне:

1. Встановіть курсор на початок першого рядка другого абзацу.

2. Натисніть клавішу < Backspace > для видалення символу кінця абзацу.

4.3. Переміщення по документу. При роботі з документом часто необхідно переміщувати курсор для перегляду чи зміни різних його частин. У більшості випадків для цього можна користатися клавіатурою. Можна пересувати курсор і за допомогою миші. Якщо необхідне місце розташування курсору знаходиться в полі зору на екрані, просто клацніть мишею в потрібному місці. Якщо ж його не видно, прокрутіть документ, щоб знайти потрібне місце, і клацніть там мишею.

Потрібно відзначити, що прокручування за допомогою миші не переміщує курсор. Він залишається на місці, в той час, як на екрані представляється інша частина документа. Клацніть мишею у новому місці, щоб перемістити туди курсор.

4.4. Виділення тексту. В багатьох документах, які набираються в Word, необхідно спочатку виділити текст, який буде змінюватись. Наприклад, щоб підкреслити слово, потрібно його виділити, а потім клацнути на кнопці “Подчеркнутый”. Виділений текст з'явиться на екрані в інверсному виді.

Текст можна виділити за допомогою миші або за допомогою клавіатури.

Способи виділення тексту

Що потрібно виділити Як це зробити
За допомогою миші будь-який текст Встановіть покажчик миші в початок тексту, натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, тягніть покажчик по тексту до кінця блоку
Одне слово Двічі клацніть на слові
Одне речення Натисніть клавішу <Ctrl> і, утримуючи її, клацніть де-небудь на реченні
Один рядок Клацніть у смузі виділення поруч з рядком
Кілька рядків Натиснувши ліву кнопку миші, тягніть покажчик у смузі виділення уздовж рядків, які потрібно виділити
Один абзац Двічі клацніть у смузі виділення поруч з абзацом
Весь документ Натиснувши й утримуючи клавішу <Ctrl>, клацніть де-небудь у смузі виділення
За допомогою клавіатури будь-який текстовий блок Установите курсор у початок текстового блоку, натисніть і утримуйте клавішу <Shift>, пересуваючи курсор до кінця потрібного фрагмента, використовуючи клавіші пересування
Весь документ Натисніть <Ctrl+ A>

Для скасування виділення клацніть де-небудь на екрані.

4.5. Видалення, копіювання і вирізання тексту.

Клавіша <Delete> вилучає символ, розміщений справа від курсора і <Backspace> - зліва від курсору.

Для того щоб вилучити частину тексту, спочатку виділить її.

• Якщо потрібно просто видалити текст — натисніть клавішу <Delete> чи <Backspace>.

• Якщо видаливши текст, потрібно замінити його іншим, — наберіть новий

текст.

Для того щоб перемістити або скопіювати текст, спочатку виділить його.

1. Щоб скопіювати текст потрібно виконати одну з таких операцій:

· виберіть команду Правка/Копировать;

· клацніть на кнопці “Копировать” стандартної панелі інструментів;

· натисніть <Ctrl+ C>.

2. Щоб перемістити текст потрібно виконати одну з операцій:

· виберіть команду Правка/Вырезать;

· клацніть на кнопці “Вырезать” стандартної панелі інструментів;

· натисніть <Ctrl+ X>.

3. Встановіть курсор у те місце документа, куди ви хочете перемістити чи скопіювати текст і виконайте одну із команд:

· виберіть команду Правка/Вставить;

· клацніть на кнопці “Вставить” стандартної панелі інструментів

· натисніть <Ctrl+ V>.

Для переміщення і копіювання тексту можна також використовувати мишу. Цей метод зручніший для текстових блоків невеликих обсягів, тоді, коли старе і нове місця розташування тексту видні на екрані. Це робиться так:

1. Виділіть текст.

2. Встановіть покажчик миші на цей текст. Форма покажчика поміняється з I-образного на стрілку.

3. Для копіювання тексту натисніть і утримуйте клавішу <Ctrl>. Для переміщення тексту цього робити не потрібно.

4. Перетягніть покажчик у нове місце розташування.

5. Відпустіть кнопку миші і, якщо ви копіювали, клавішу <Ctr>.

4.6.Форматування тексту. Word пропонує широкий вибір шрифтів для використання в документах. Кожен шрифт має назву, що визначає вид його символів, такі як Arial, Courier, Times New Roman. Кожен шрифт, крім того, має розмір, що вказується в пунктах (пункт дорівнює 1/72 дюйма, таким чином, у шрифті розміром 36 пунктів висота символів дорівнює 1/2 дюйма). У більшості документів використовуються шрифти, розмір яких знаходиться в діапазоні від 8 до 14 крапок, але великі і менші розміри використовуються в заголовках і інших випадках.

4.6.1.Вибір шрифту. Ви можете змінити шрифт уже набраного тексту. Для цього спочатку виділіть текст. Щоб указати шрифт для тексту, що ви тільки збираєтеся набрати, просто встановіть курсор на початок майбутнього тексту. Потім виконаєте наступне:

1. Виберіть команду Формат/Шрифт, щоб відкрити діалогове вікно Шрифт.

2. У списку Шрифт представлені назви існуючих шрифтів. Прокрутіть список і виберіть потрібний.

3. У списку Розмір зазначений розмір поточного шрифту. Виберіть новий розмір з списку чи введіть число в текстовому полі. У вікні Зразок з'явиться вид обраного шрифту.

4. Клацніть на кнопці ОК.

Швидко вибрати назву і розмір шрифту можна за допомогою панелі форматування. У текстових полях Шрифт і Розмір шрифту виводяться найменування і розмір поточного шрифту. Можна змінити шрифт, вибравши потрібний зі списків, що розкриваються.

4.6.2. Використання курсиву, напівжирного накреслення і підкреслення

Будь-який шрифт Word використовується з різними накресленнями: напівжирним, курсивом чи з підкресленням. Можна використовувати два чи три ефекти одночасно. Накреслення, як і інші види форматування, застосовується як до вже існуючого тексту (попередньо виділеному), так і до того, що набирається.

Щоб швидко установити потрібне накреслення, скористайтеся кнопками на панелі форматування. Клацніть на потрібній кнопці для запуску відповідного атрибута, потім клацніть на ній знову, щоб відключити його.

Установити накреслення для обраного вами шрифту можна за допомогою діалогового вікна Шрифт. Наприклад, якщо ви хочете використовувати інший вид підкреслення (за замовчуванням використовується підкреслення однією лінією).

4.6.3. Застосування спеціальних ефектів для шрифтів. У Word існує безліч спеціальних ефектів шрифтів: верхні і нижні індекси, закреслювання, тінь, контур і ін. Крім того, можна ховати текст, це значить, що він не буде відображатися на екрані і не буде роздруковуватися. Щоб застосувати ці ефекти до виділеного тексту чи тексту, що ви збираєтеся набирати, потрібно зробити так.

1. Вибрати команду Формат/Шрифт, щоб відкрити діалогове вікно Шрифт.

2. В області Ефекти установите потрібні прапорці, щоб відмовитися від ефекту, зніміть відповідний прапорець. В області Зразок ви побачите текст з обраним вами ефектом.

3. Клацніть на кнопці ОК.

4.6.4. Відступи. Відстань між текстом і лівим та правим краями сторінки задається лівим і правим полями і відступами. Поля застосовуються до всього документа або до більшої його частини. Для невеликих фрагментів тексту, таких як рядок і абзац, використовують відступи.

Найпростіше установити відступ — використовувати горизонтальну лінійку і мишу.

Відступи застосовуються до окремих абзаців. Щоб установити відступ одного абзацу, установите курсор де-небудь у межах обраного абзацу. Якщо ви установлюєте відступ для декількох абзаців — виділіть їх. Потім перетягніть мітки відступів на лінійці в потрібні позиції.

Найбільш швидко установити відступ першого рядка абзацу — помістити курсор у початок рядка і натиснути клавішу <ТаЬ>.

Word дозволяє установити відступи за допомогою діалогового вікна Абзац. Для цього виконайте наступне.

1. Виберіть команду Формат/Абзац, щоб відкрити діалогове вікно Абзац, потім клацніть по вкладкі Відступи й інтервали.

2. В області “Відступи ліворуч і праворуч” можна збільшити або зменшити відступ. Область Зразок сторінки показує, як виглядають у документі поточні установки.

3. Клацніть на кнопці ОК. Нові установки будуть застосовані до усіх виділених абзаців або до нового тексту.

4.6.5. Вирівнювання тексту. Вирівнювання — це засіб форматування, при якому ліві і праві краї рядків тексту розташовані уздовж умовно вертикальних ліній. Word пропонує чотири види вирівнювання.

Ø По лівому краю — вирівнює ліві краї рядків.

Ø По правому краю — вирівнює праві краї рядків.

Ø По ширині — вирівнює одночасно ліві і праві краї рядків.

Ø По центру — установлює центр кожного рядка між лівим і правим полем.

Щоб змінити вирівнювання одного чи декількох абзаців, спочатку виділіть їх, потім клацніть на одній із кнопок вирівнювання на панелі форматування.

Якщо ви використовуєте для зміни вирівнювання діалогове вікно, виділіть потрібні абзаци, а потім зробіть наступне:

1. Виберіть команду Формат/Абзац, щоб відкрити діалогове вікно Абзац, і, якщо потрібно, клацніть по вкладкі “Відступи і інтервали”.

2. Зі списку Вирівнювання виберіть потрібне.

3. Клацніть на кнопці ОК.

4.6.6. Зміна міжрядкового інтервалу. Міжрядковий інтервал визначає відстань між рядками тексту. Word пропонує різні види міжрядкових інтервалів. Для зміни міжрядкового інтервалу виконаєте наступне.

1. Виберіть Формат/Абзац, щоб відкрити діалогове вікно Абзац. Якщо потрібно, клацніть по вкладкі Відступи й інтервали.

2. Виберіть потрібний інтервал зі списку, що розкривається

Назви Одинарний, Полуторний, Подвійний говорять самі за себе. Інші види інтервалів такі.

• Точно. Інтервал між рядками буде точно відповідати тому значенню (у пунктах), що ви введете в текстовому полі Значення.

• Мінімум. Інтервал між рядками буде дорівнює як мінімум тому значенню, що ви введете в текстовому полі Значення. Word збільшить інтервал, якщо в рядках містяться великі символи.

• Множник. Інтервал зміниться у визначене число раз, що відповідає тому коефіцієнту, що ви вкажете в текстовому полі Значення. Наприклад, якщо ви введете значення 1.5, інтервал збільшиться в півтора разу, якщо 2, то в два рази.

3. Щоб додати інтервал перед першим рядком чи після останнього рядка абзацу, введіть величини цих інтервалів (у пунктах) Перед і Після.

4. Клацніть на кнопці ОК.

4.6.7. Зміна параметрів сторінки

Для зміни параметрів сторінки необхідно виконати команду головного меню Файл/Параметры страницы. У вікні, яке з’явиться на екрані необхідно в закладці поля задати відступи для полів: зліва, зправа, знизу, зверху та натиснути кнопку ОК. Закладка Размер бумаги встановлює формат листа, на якому надрукований текст, а також тут можна задати орієнтацію тексту на листі: Альбомная, Книжная.

V. Збереження файлу в Microsoft Word:

· виконати команду Файл/Сохранить.

· натиснути кнопку “Сохранить” на панелі інструментів Стандартная.

· виконати команду Файл/Сохранить как… для збереження під іншим іменем.

5. Створення списків.

1. Word дає можливість маркувати списки різноманітними символами або нумерувати їх цифрами і літерами.

Маркований список – це послідовність абзаців (речень або слів), на початку кожного з яких стоїть маркер.

Нумерований список - це така ж послідовність з розміщеним на початку порядковим числом або літерою.

2. Щоб маркувати або нумерувати список, досить виділити відповідну кількість рядків і натиснути на панелі інструментів одну із кнопок:

- „нумерация”

- „маркеры”

Цими ж кнопками можна скористатися і під час введення списку в документ, натиснувши одну з них перед його введенням. В цьому випадку після кожного натискання клавіші ENTER з місця абзацу наступного рядка буде проставлений наступний номер або маркер.

Для закінчення введення списку і відміни режиму „Список” потрібно клавішу ENTER натиснути двічі підряд.

Недолік такого способу реалізації списків в тому, що маркування ведеться єдиним видом маркера, а нумерація одноступенева.

 

3. Для того, щоб замінити стандартний маркер на інший або створити інший спосіб нумерації, потрібно скористуватися командою меню „ Формат=>Список”

або в контекстному меню виконати команду „Список...”

З”явиться діалогове вікно, у якому в залежності від потреб вибирають одну із вклади нок:

v маркированный;

v нумерованный;

v многоуровневый.

 

Далі вибирають символ маркування або вид нумерації (вибрані символи обрамляються синьою рамкою) і натискають кнопку „ОК”.

ТП Word дає також можливість замінити вигляд маркера на інші по такій технології:

Þ установити курсор клавіатури на елемент списку з маркером;

Þ відкрити діалогове вікно „Список...”;

Þ натиснути кнопку „Изменить...”;

Þ натиснути кнопку „Маркер...”;

Þ із списку „Символы из:” вибрати потрібний вид шрифту і в ньому символ маркера;

Þ натиснути на вибраний символ і потім на „ОК” та „ОК” у вікні „Изменение маркированного списка».

Новий маркер змінить існуючий у всіх виділених рядках.

4. Якщо для роботи вибрано список з багаторівневою нумерацією, то для переходу з одного рівня нумерації на інший (наприклад, з 1.3.4 на 1.4) у контекстному меню використовують команду „Уменьшить отступ” або „Увеличить отступ” (з 1.4 на 1.4.1).

Кнопки з аналогічним призначенням можуть бути і на панелі інструментів.

 

6. Вставка спеціальних символів у текстовий документ.

 

За допомогою меню „Вставка=>Символ” у текстовий документ Word можна вставляти літери різних алфавітів, спеціальні символи та знаки, для чого активують меню „ Вставка=>Символ ”, обирають потрібну таблицю у списку „ Шрифт”, виділяють потрібний символ та клацають на ньому двічі або ж натискають кнопку „ Вставить”, після чого обраний символ вставляється в позицію курсору в документ та одночасно потрапляє в рядок „ Ранее использовавшиеся символы”, у якому можна також обирати використані символи (особливо це зручно, якщо символи знаходяться у різних таблицях). Для переходу в режим редагування тексту досить клацнути на документі мишею, не закриваючи вікно „ Символ”, якщо воно ще потрібне для вставки символів.

 

7. Створення математичних виразів за допомогою редактора формул.

Щоб вставити формулу в текстовий документ, потрібно реалізувати таку технологію:

§ встановіть курсор в те місце, де потрібно вставити формулу;

§ виконайте команду „Вставка=>Объект=>MS Equation 3.0 ”або натисніть на панелі інструментів кнопку ;

§ на панелі Редактора формул натиснути на кнопці з потрібною групою макетів, та клацнути на відповідному макеті;

§ ввести в макет потрібні параметри;

§ коли створено математичний вираз, необхідно клацнути мишею поза рамкою редактора формул, внаслідок чого відбудеться вставка формули у позицію курсорy і вихід із редактора формул;

§ для редагування створеного математичного виразу потрібно клацнути на ньому мишею.

При необхідності формулу можна перемістити, змінити її розміри, як це робиться з графічним об’єктом.

 

Для додання кнопки до панелі інструментівнеобхідно активізувати Вид=>Панели инструментов=>Настройка =>;вкладку Команды=>;категорію Все команды, у вікні Команды встановити вказівник миші на кнопку InsertEquation3.0 (або Редактор формул) та перетягнути її мишею до панелі інструментів.





<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Лабораторна робота №5 Створення форм за допомоги HTML. | ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1. І. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ІНТЕРФЕЙСОМ ТЕКСТОВОГО РЕДАКТОРА WORD Ознайомтесь з інтерфейсом програми, елементами меню

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 467. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия