Студопедия — Теоретична частина. Поняття бази даних (data base) як засобу опрацювання інформації з’явилось на етапі застосування комп’ютерних систем у сфері бізнесу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретична частина. Поняття бази даних (data base) як засобу опрацювання інформації з’явилось на етапі застосування комп’ютерних систем у сфері бізнесу






 

База даних

Поняття бази даних (data base) як засобу опрацювання інформації з’явилось на етапі застосування комп’ютерних систем у сфері бізнесу, фінансів та управління. Початково базою даних називався будь який масив, в якому дані накопичувались для подальшого опрацювання. З часом сам термін набув більш конкретного поняття, а технології створення, зберігання і застосування баз даних розвинулись в окрему галузь комп’ютерних наук.

Особливостями сучасних баз даних є:

- структурування і класифікація даних за певною множиною формальних та змістовних ознак;

- наявність спеціального програмного забезпечення – системи управління базами даних;

- незалежність методів і засобів зберігання даних (технологій фізичного рівня) від методів та засобив опрацювання та сприйняття даних (технологій логічного рівня);

- незалежність способів представлення і обробки даних від їх змісту та галузі застосування;

- незалежність методів і процедур опрацювання від обсягів даних;

- можливість застосування однієї бази даних для розв’язання різноманітних задач.

Термін “база даних” в цілому є достатньо об’ємним, складним та багатостороннім для однозначного визначення.

Попередньо визначимо, що база даних - це множина взаємопов’язаних даних, об’єднаних спільним середовищем зберігання, спільним застосуванням, єдиною формою представлення, єдиними методами і засобами керування.

У подальшому це визначення буде уточнюватись, розширюватись та доповнюватись з метою якнайповнішого вивчення технологій опрацювання інформації на основі баз даних.

 

Управління даними

За допомогою програми обслуговування баз даних (управління базами даних) можна зберегти дані у спеціальному форматі, вибрати з них потрібні, опрацювати, роздрукувати і т.д. При наявності готової бази даних за допомогою Microsoft Access можна здійснити у ній пошук даних по заданих користувачем критеріях. Добрим прикладом є телефонний довідник.

Для уніфікації механізмів пошуку даних зміст набору даних зберігається у стандартній формі. Мова йде про табличну форму, причому кожний запис даних (блок даних) являє собою окремий рядок таблиці. Отже набір даних складається з записів, а кожний запис даних - із окремих полів. Структура всіх записів бази однакова: всі вони мають одну і ту ж саму послідовність полів, але значення поля у кожного запису своє.

Створення бази даних проводиться у декілька етапів. Перший етап полягає у визначенні структури бази даних. На ньому встановлюється, з яких елементів (полів) складається окремий запис бази даних, і задається тип кожного елементу. Розрізняють, зокрема, текстові і числові типи. Перші призначені для зберігання тексту і можливості обробки у них значно слабші ніж у числових, у яких можна навіть проводити обчислення. Разом з типом поля вказуються різноманітні його характеристики, наприклад, довжина. Кожне поле має своє ім’я. Після розробки структури бази даних здійснюють ввід даних - це другий етап. Використання спеціальних форм (бланків) спрощує як ввід так і вивід окремих записів. За допомогою форм можна також вивести на екран значення не всіх полів кожного запису, а тільки потрібних.

Пошук інформації у базі даних здійснюється на основі критеріїв пошуку, які застосовуються до значень певних полів бази. Запити можуть бути збережені для повторного використання. Завдяки точно визначеним запитам здійснюється швидка вибірка з бази. Наступний етап це оформлення отриманої відселектованої інформації.

 

Реляційні бази даних

Для вирішення складних задач одного файлу з даними буває недостатньо. Припустимо, що необхідно скласти заявку на товари, в якій повинні бути найменування товару і адреса постачальників. Якщо всю цю інформацію зберігати тільки в одній таблиці, поруч з найменуванням товарів, варто було б передбачити також поле для адреси постачальників. Якщо ж один і той самий постачальник має декілька видів товару то дуже багато записів будуть зберігати інформацію, що дублюється: одна і та ж адреса постачальника для різних найменувань товару. Цей спосіб організації бази даних має такі недоліки:

· При додаванні у базу даних інформації про новий товар вже відомого постачальника доведеться знову вводити його адресу.

· Якщо адреса постачальника зміниться необхідно буде перевірити і обновити всі записи, що містять дану адресу.

· При збереженні у кожному записі повної адреси постачальника збільшується об’єм пам’яті, що використовується і затрати часу на управління даними, а пошук записів відповідно сповільнюється.

· Підвищується ймовірність помилки (при вводі та опрацюванні).

У подібних ситуаціях більш ефективною є база даних побудована на основі реляційної моделі. Перевага її у тому, що для кожного самостійного набору даних створюється власний файл (таблиця). У описаному прикладі це був би окремий файл найменувань товару і окремий файл постачальників. У файлі найменувань адреса постачальника вказується у вигляді посилання - номер запису файла постачальників, що містить реальну адресу. Номер запису називається також, первинним ключем. Первинний ключ являє собою індекс, тобто відсортований список, який встановлює відповідність між значенням поля та записом в якому це значення міститься. Індекс полегшує пошук всередині великих наборів даних.

 

Основні терміни та визначення

На сьогодні реляційна модель бази даних є домінуючою у різноманітних застосуваннях, тому доцільно розглянути основну термінологію та поняття які застосовуються саме для цього типу баз даних. Запропонований у 1971 р. Е. Коддом підхід до зберігання даних у вигляді двомірних файлів-таблиць за кілька десятиліть став визнаним теоретичним базисом для великої кількості технологій, а також засобів розробки прикладних систем, управління та зберігання даних. Реляційна модель ґрунтується на понятті відношення (relation). З певним наближенням відношенням можна вважати таблицю, яка володіє специфічними властивостями, хоча, у загальному випадку, поняття відношення і таблиці не слід ототожнювати.

Основні властивості відношення:

1. Стовпчикам присвоюються однозначні імена, і у кожному з них розміщуються однотипні значення окремих елементів даних (дати, прізвища, ціле число або грошові суми, тощо). У відношенні не може бути двох однакових стовпчиків.

2. Відношення складається з однотипних рядків і має унікальне ім'я.

3. Рядки мають фіксоване число полів (стовпчиків) і значень (множинні поля, повторювані групи та інші агрегатні значення неприпустимі).

4. Рядки обов'язково відрізняються один від одного хоча б єдиним значенням, що дозволяє однозначно ідентифікувати будь-який рядок такої таблиці.

5. У кожній позиції на перетині рядка і стовпчика розміщене атомарне значення або нічого. Поняття атомарності означає неможливість бути поділеним на дрібніші складові без втрати своїх властивостей.

6. Порядок рядків і стовпчиків у відношенні може бути довільним.

У термінології баз даних стовпчики таблиць називають атрибутами (attribute), а рядки – кортежами (tupple). Формально, кожен атрибут це поєднання імені деякого інформаційного показника та множини його допустимих значень. Множина значень атрибута називається доменом (domain). Кожен кортеж відношення – це елемент узагальненого декартового добутку доменів деякої множини атрибутів. Кортеж уявляє собою впорядкований n -мірний вектор, кожна компонента якого вибирається із множини значень одного атрибута.

У прикладних системах і технологіях, які ґрунтуються на теорії реляційних баз даних застосовується паралельна термінологія для позначення деяких об'єктів. Зокрема, синонімом терміну "атрибут" є терміни поле (field) і стовпчик (column), терміну "кортеж" – запис (record) або рядок (row), відношення у системах управління базами даних позначаються терміном таблиця (table).

Відношення реляційної бази даних може розглядатись як поєднання двох складових:

· множини атрибутів, яка визначає якісні параметри таблиці і називається схемою відношення;

· множини кортежів у яких зберігаються значення відповідних атрибутів (інформаційного наповнення).

Кількість атрибутів відношення називають його порядком або ступенем, кількість кортежів – об'ємом або кардинальним числом. Оскільки відношення у базах даних, у загальному випадку є динамічними об'єктами, вводиться поняття стану відношення. Станом називають значення схеми та інформаційного наповнення зафіксовані у деякий момент часу.

Реляційна база даних – це множини взаємопов'язаних відношень, які зберігають значення інформаційних показників деякої сукупності об'єктів реального світу. Частина реального світу, що відображається у базі даних називається предметною областю. Схема бази даних – множина схем відношень, які входять до її складу, а стан бази даних – це множина станів всіх її відношень, визначених на один момент часу.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 885. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия