Студопедия — Прикладне програмне забезпечення.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прикладне програмне забезпечення.






1. Завантажити текстовий процесор MS Word для створення файлу звіту. Відкрити файл у MS Word для створення звіту. Записати цей файл MS Word на локальний диск у папку з вашим прізвищем. У файлі вірно вказати назву (це назва поточної лабораторної роботи), тему (це назва дисципліни, за якою виконується ця лабораторна робота), автора (себе), свою групу та керівника (викладача).

 

ВПРАВА 2: Програмні продукти фірми «HostelsClub»

1. Відкрити сайт фірми http://www.hostelsclub.com/. Ознайомтеся з розділом «About us». Скопіюйте необхідну інформацію в звіт (документ Word).

2. Відкрити розділ «TOUR». Ознайомтеся з загальною інформацією про програмні продукти.

3. При роботі в закладці «TOUR» виконати лабораторну роботу

 

Таблиця 1

 

Варіант Select type (виберіть тип) Select country (виберіть країну) Select a city (виберіть місто) Arrival date (дата прибуття) Currency (валюта)
  Adventure trips Albania Multiple cities tours Jan 2013 EUR
  Bike Tours Brazil Arequipa Apr 2012 EUR
  Boat Tours Bulgaria Cusco Mar 2012 EUR
  Bus Tours Cambodia Ica May 2012 EUR
  City Bus Tours Chile Lima Jun 2012 EUR
  Courses Egypt Machu Picchu Jul 2012 EUR
  Cultural Tours England Nazca Aug 2012 EUR
  Diving Germany Puerto Maldonado Sept 2012 EUR
  Events Great Britain Puno Oct 2012 EUR
  Extreme Sports Greece Multiple cities tours Nov 2012 EUR
  Land Based Sports Hungary Arequipa Dec 2012 EUR
  Pub crawls India Cusco Jan 2013 EUR
  Rail Tours Israel Ica Apr 2012 EUR
  Safaris Italy Lima Mar 2012 EUR
  Tour planners Jordan Machu Picchu May 2012 EUR
  Trekking Кenya Nazca Jun 2012 EUR
  Walking tours Malaysia Puerto Maldonado Jul 2012 EUR
  Water Sports Morocco Puno Aug 2012 EUR
  Winter Sports Nepal Multiple cities tours Sept 2012 EUR
  Events Peru Arequipa Oct 2012 EUR

 

ВПРАВА 3: Звіт лабораторної роботи

1. Застосувати «FSCapture60» на кінцевий результат пошуку та вставити у звіт у вигляді рисунку дотримуючись правил звіту лабораторних робіт.

 

Звіт лабораторної роботи дивитись зразок.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

СИСТЕМНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. ПРОВІДНИК. МЕРЕЖЕВЕ ОТОЧЕННЯ.

ФАЙЛОВИЙ МЕНЕДЖЕР TOTAL COMMANDER. АРХІВАЦІЯ ДАНИХ. АНТИВІРУСНІ ЗАСОБИ.

 

Мета роботи: освоїти основні засади роботи в режимі «Проводник», в локальній мережі та з мережевими периферійними пристроями;

набути досвіду роботи в TOTAL COMMANDER; придбати навички архівації даних та перевірки на наявність вірусів.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Класифікація програмного забезпечення комп'ютера.

Системне програмне забезпечення.

 

Програмне забезпечення персонального комп'ютера - сукупність програмних засобів, що забезпечують функціонування комп'ютера. За функціональним призначенням програмне забезпечення поділяють на системне і прикладне.

Системне (базове) програмне забезпечення включає:

1. Операційні системи (ОС) комплекс програм, призначених дляуправління ресурсами та процесами обчислювальних систем (DOS, Windows(XP, Vista), Unіх, Linux).

2. Мережеве програмне забезпечення, призначене для роботи ПК в мережах (Netware, Windows NT Server, LAN Server).

3. Сервісні програми:

- файлові менеджери (Total Commander)

- утиліти.

Утиліта (англ. utility або tool) - комп'ютерна програма, що розширює стандартні можливості обладнання та операційних систем, виконує вузьке коло специфічних завдань. Утиліти часто входять до складу операційних систем або йдуть в комплекті із обладнанням.

Призначення (функції) утиліт:

§ моніторинг обладнання;

§ управління параметрами обладнання (драйвери);

§ дискові утиліти (програми для обслуговування дисків):

- перевірка диска (Norton Disk Doctor, CHKDSK, fsck, Scandisk);

- дефрагментація диска (Diskeeper, Norton SpeedDisk);

- очищення диска (Ccleaner);

- резервне копіювання(AMANDA, BackupPC, Handy Backup…);

  • розширення функціональності апаратних і програмних засобів;
  • архіватори - програми, призначені для стиснення інформації (WINRAR, WINZIP)
  • антивірусні програми (AVP, DrWEB, NOD32, NORTON ANTIVIRUS, AVAST…).

4. Інструментальні системи - системи програмування, призначені для розробки нового програмного забезпечення (С++, Visual Вasiс, Visual С++, Jаvа, Delрhі).

 

Прикладне програмне забезпечення.

 

Пакет прикладних програм (application program package) - комплекс взаємозв'язаних програм для вирішення завдань певного класу. Прикладні програми можна поділити на дві групи: прикладні програми загального призначення та прикладні програми спеціального призначення.

 

 

Прикладні програми загального призначення – це комплекс програм, які широко використовуються серед різних категорій користувачів.

  1. Текстові редактори – програми для створення текстових документів, дозволяють вводити, редагувати, форматувати текст, вставляти малюнки, таблиці, перевіряти правопис, складати зміст та багато інших складних операцій (MS Word, OpenOffice Writer, Wordpad, Блокнот…).
  2. Графічні редактори – прикладні програми, що дозволяють створювати, редагувати, записувати у файли, посилати на пристрій виведення графічні зображення (Paint Brush, OpenOffice Draw, Adobe PhotoShop, Adobe Illustrator, Corel Draw, Free Hand, 3D Studio Max…).
  3. Табличні процесори – програми, що забезпечують роботу з великими таблицями чисел, а також автоматизацію математичних обчислень за допомогою формул, будувати діаграми, графіки, тощо (Excel, Lotus, OpenOffice Calc, Quattro Pro, Works…).
  4. СУБД (системи управління базами даних) – програми, що дозволяють створювати бази даних, здійснювати їх обробку та управління: пошук даних, генерацію звітів, сортування даних, обчислення… (Access, Раrаdох, Oracle, OpenOffice Base, FoxPro …).
  5. Програми створення презентацій (Роwеr Роіnt, OpenOffice Impress).
  6. Програми розпізнавання символів (Fine Reader).
  7. Програми-перекладачі - транслятори (Рrоmt, Lingvo, Pragma, Socrat).
  8. Програми запису даних на сd/dvd (Nero, Alcogol)
  9. Програми обробки відео- та звукових файлів (Сооl Edit, Winаmp, Windows Movie Maker).

До прикладних програм спеціального призначення можна віднести:

1. Системи ілюстративної та ділової графіки, видавничі системи (Согеl Draw, Раgeмаkеr, Аdоbе Photoshop, Аdоbе Асrоbat, Масrоmedіа Flash).

2. Навчальні системи.

3. Банківські інформаційні системи

4. Системи ведення бухгалтерського обліку (1C-бухгалтерія).

5. Правові бази даних (Ліга, Право).

6. Експертні системи.

7. Системи автоматизованого проектування (АutoCаd, Компас…).

8. Програми математичних розрахунків, моделювання і аналізу експериментальних даних (MathCad, MathLab).

РОБОТА З ФАЙЛОВОЮ СИСТЕМОЮ В РЕЖИМІ “ПРОВОДНИК”

1. Призначення програми. Файлова система ОС Windows має деревоподібну ієрархічну структуру. Під час переміщення, наприклад, файлу з папки, розташованої на диску, в іншу, розміщену на іншому диску, необхідно послідовно відкрити папки на першому диску, щоб досягти вихідної папки, а потім — на другому, щоб на екрані з'явилася цільова папка. Але при виконанні операцій з інформаційними об'єктами (папками, файлами та ярликами) інколи бажано мати швидкий доступ до цих об'єктів з урахуванням ієрархічності їх розміщення у файловій системі.

Такий наочний перехід з однієї гілки дерева файлової системи на іншу реалізовано у програмі «Проводник», призначеної для спрощення виконання операцій з інформаційними об'єктами (створення папок і ярликів, переміщення об'єктів та ін.), що розміщуються як на даному ПК, так і на інших комп'ютерах, підключених до локальної мережі.

2. Виклик програми. Запустити програму «Проводник» можна одним із таких способів:

· у меню Пуск вибрати пункт «Программы», а потім — підпункт «Проводник»(або «Программы => Стандартные => Проводник»);

· при затисненій клавіші <Shift> двічі клацнути мишею на значку будь-якої папки (наприклад, «Мой компьютер»);

· клацнути правою клавішею миші на одній із папок («Мой компьютер», «Сетевое окружение», «Корзина») або на кнопці «Пуск». Потім з контекстного меню вибрати пункт «Проводник»

· на панелі інструментів робочого вікна папки „Мой компьютер”, „Мои документі” або будь-якої іншої папки натиснути кнопку .

3. Структура вікна. Вікно програми «Проводник» складається з двох частин (рис.4): лівої (панель ресурсів комп'ютера) і правої (панель вмісту активної папки).

 

 

 

Рисунок 4 – вікно програми “Проводник”

 

На найвищому рівні дерева панелі ресурсів розміщується робочий стіл, оскільки з нього є доступ до решти ресурсів: «Мой компьютер», «Сетевое окружение» і «Корзина». Таким чином, ці три компоненти знаходяться на одному рівні ієрархії.

Якщо з нижньої частини значка якогось об'єкта виходить вертикальна штрихова лінія, то всі значки, з'єднані з нею горизонтальними лініями, є елементами цього об'єкта. Наприклад, диски є елементами папки «Мой компьютер».

Ліворуч від значка об'єкта у прямокутній рамці може бути знак «+» або «—». При натисканні мишею на значок «+» розгортається вузол, показуючи, які гілки виходять з нього (наприклад, які папки є на диску С:). При цьому знак «+» замінюється знаком «—». При клацанні мишею по кнопці «—» відбувається зворотний процес — вузол згортається (гілки вилучаються).

Переміщення по дереву у панелі ресурсів не змінює вміст правої панелі. Для такої зміни досить клацнути мишею на панелі ресурсів по значку папки, яка цікавить. Вона стане активною і її наповнення висвітиться в правій панелі.

4. Операції з об'єктами. На правій панелі можна виконувати ті самі дії, що й у звичайному вікні відкритої папки.

· Створення об’єктів. Для створення нового об’єкта досить клацнути правою клавішею миші на вільному місці робочої області і з контекстного меню, що з'явилося, вибрати пункт «Создать», потім ввести ім'я і натиснути на клавішу <Enter>. Другим способом є команда меню «Файл — Создать».

· Перейменування. Щоб перейменувати папку або файл, треба ввійти в режим редагування його імені одним із таких способів: позначити об'єкт і клацнути лівою клавішею миші на його імені, або натиснути на клавішу <F2>, або клацнути правою клавішею миші на об'єкті й у відповідному контекстному меню вибрати пункт «Переименовать».Потім змінити ім'я і натиснути на клавішу <Enter>.

· Вилучення. Для вилучення об'єкту необхідно: позначити об'єкт і натиснути на клавішу <Delete>, або позначити об'єкт і в меню вікна відкритої папки вибрати пункт «Файл—Удалить», або на панелі інструментів клацнути мишею на відповідній кнопці, або в контекстному меню вибрати пункт «Удалить», або відбуксирувати піктограму об'єкта в «Корзину».

· Переміщення, копіювання. Для переміщення і копіювання будь-якого об'єкта за допомогою миші необхідно, щоб вихідна папка була відкрита у правій панелі, а піктограму цільової було видно в лівій.

Для перенесення об’єкту в межах одного диску потрібно перетягнути мишею його піктограму із правої панелі в зображення цільової папки на лівій панелі «Проводника».

Для перенесення об’єкту з одного диску на інший потрібно перетягнути мишею об'єкт із правої панелі в ліву, тримаючи натиснутою клавішу <Shift>.

Для копіювання об’єкту в межах одного диску потрібно перетягнути мишею його піктограму із правої панелі в ліву, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>.

Для копіювання об’єкту з одного диску на інший потрібно перетягнути мишею об'єкт із правої панелі в зображення цільової папки на лівій панелі «Проводника».







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 814. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия