Студопедия — Практичне заняття № 5. ПРОГНОЗУВАННЯ ВИКИДІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ ТА ПОБУДОВА БАГАТОФАКТОРНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Практичне заняття № 5. ПРОГНОЗУВАННЯ ВИКИДІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ ТА ПОБУДОВА БАГАТОФАКТОРНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ






Тема:Схеми зовнішнього та внутрішнього електропостачання залізниць.

Мета: Ознайомлення зі схемами зовнішнього та внутрішнього електропостачання залізниць.

Залізничний транспорт споживає до 5% електроенергії всієї країни. Значна частина цієї енергії йде на тягу поїздів, частина – на живлення нетягових споживачів (станцій, депо, заводів, майстерень). Пристрої елект­ропостачання, згідно з ПТЕ мають забезпечувати безперебійний і безпеч­ний рух поїздів з установленими швидкостями і за графіком, надійне жив­лення пристроїв СЦБ і зв’язку, інших об’єктів залізничного транспорту. Для реалізації електрозабезпечення залізниці мають відповідні технічні засоби і енергетичне господарство.

Основним лінійним підприємством в електропостачанні та енергетич­ному господарстві залізниці є дистанція електропостачання (ЕЧ). Дис­танція обслуговує тягові підстанції і контактну мережу на лініях про­тяжністю від 200 до 300 км.

Система електропостачання електрифікованих залізниць складається з двох частин:

• зовнішньої системи електропостачання (електростанції, районні трансформаторні підстанції, мережа і лінії електропередачі);

• внутрішньої системи або тягової мережі, яка починається з тягової підстанції залізниці, що підключається до районної трансформаторної підстанції зовнішньої системи.

Промислова електроенергія виробляється на теплоелектростанціях, гідроелектростанціях і атомних електростанціях.

Тягову мережу (рис. 5.1.) складають тягові підстанції, фідери, кон­тактна мережа, рейкові ланцюги і відсмоктувальна лінія. Струм, що протікає від тягової підстанції до електрорухомого складу, розподіляється між проводами контактної мережі. Повернення струму на підстанцію здійснюється через рейкові ланцюги, землю і відсмоктувальну лінію.

Тягові підстанції залізниць відносять до споживачів 1 категорії. Щоб забезпечити надійне функціонування електричної тяги, передбачається подвійне живлення тягової підстанції від двох незалежних джерел. У ви­падку живлення з одного джерела резервується паралельна лінія електро­передачі від цього джерела.

Контактна мережа заліз­ничної лінії підключається, як правило, до двох тягових під­станцій, від яких електрорухо­мий склад отримує двосто­роннє живлення.

На залізницях України і країн СНД, залежно від роду струму і спосо­бу живлення ним контактної мережі, застосовуються такі системи елект­ротяги:

• система постійного струму, яка забезпечує напругу в контактній ме­режі 3 кВ (не нижче 2,7 кВ і не вище 4 кВ). Контактну мережу з’єднують живлячими проводами з шинами «+», а рейкову колію – відсмоктувальними про­водами з шинами «-» тягових підстанцій. До недоліків системи відно­сять порівняно низьку напругу в тяговій мережі (3 кВ), яка обме­жується максимально допустимою напругою, що має подаватись без­посередньо з контактної мережі на тягові двигуни без проміжного пе­ретворення її на локомотиві. Крім того, в цій системі виникають значні блукаючі струми, що спричиняють електрокорозію підземних металевих споруд, і останні потребують спеціального захисту;

• система однофазного змінного струму промислової частоти 50 Гц, яка забезпечує напругу в контактній мережі 25 кВ (не нижче 21 кВ і не вище 29 кВ). Для рівномірного навантаження фаз системи зовнішньо­го електропостачання, яка подає на тягову підстанцію трифазний струм, недопущення викривлень напруги на шинах тягових підстанцій, до рейкової мережі приєднують одну і ту ж фазу трансфор­маторів, а в контактній мережі між кожною парою суміжних підстанцій для живлення тягової мережі використовують різні фази. Рейкова мережа завжди приєднана до фази С. Щоб не замикались у контактній мережі різні фази (А і В) влаштовують еле­ктричні розділення – нейтральні вставки.

На відміну від системи постійного струму, система однофазного стру­му значно простіша і більш економна. Порівняно висока напруга в кон­тактній мережі і відповідно менші струми в ній дозволяють в 2,5-3 рази зменшити площу перерізу проводів контактної мережі, збільшити відстань між тяговими підстанціями. Тягові трансформатори, які установ­люються на електрорухомому складі, дозволяють постійно утримувати тягові двигуни паралельно включеними, що поліпшує тягові властивості електровоза. Тягові підстанції в цій системі перетворюються в звичайні трансформаторні, чим спрощується їх робота.

Контактна мережа призначена для подачі електроенергії від тягових підстанцій до електрорухомого складу і має забезпечити безперешкодне знімання струму локомотивами в умовах високих швидкостей руху і за будь-якої погоди.

Контактна мережа побудована у вигляді ланцюгових повітряних підвісок, що забезпечують мінімальне провисання контактного проводу. Найпростіша ланцюгова підвіска складається з:

• опор, висотою до 15 м, металевих або залізобетонних;

• консолей, розміщених на опорах і до яких через ізолятори підвішу­ється несучий трос;

• несучого тросу, до якого за допомогою струн підвішується контакт­ний провід;

• контактного проводу, призначеного для контакту із струмоприймача­ми локомотивів;

• струн, на яких підвішується контактний провід;

• фіксаторів, які утримують і фіксують контактний провід у певному положенні;

• ізоляторів, які ізолюють струмовідні проводи від опор та інших дета­лей підвіски.

Як показано на рис. 5.2, на опорі 3 установлені консоль 4 і фіксатор 6. Контактний провід 1 підвішений на струнах 5 до несучого тросу 2.

 

Рис. 5.2. Ланцюгова підвіска з консолями

В даній підвісці для кріплення несучого тросу застосовується кон­сольний підтримуючий пристрій. Консоль складається з кронштейна, до якого кріпиться несучий трос, і тя­ги, яка підтримує кронштейн. Іноді консоль виготовляється у вигляді кронштейна з підкосами.

Часто замість консолей викорис­товуються жорсткі або гнучкі поперечини.

Проводи контактної підвіски (контактний провід, несучий трос) повинні мати велику провідність і ви­соку механічну міцність, особливо на головних коліях перегонів і станцій.

Найчастіше застосовуються мідні фасонні (МФ) контактні проводи із твердої електролітної міді (рис. 5.3, а), а також низьколеговані проводи марки НлОл 0,04 Ф, в яких міститься 0,04% олова.

 

Рис. 5.3. Профілі проводів контактної мережі:

а – контактного проводу марки МФ; б – несучого троса марки М; в – несучого троса марки ПБСМ: 1 – стальна серцевина проводу; 2 – мідна оболонка проводу.

 

Фасонним провід називають тому, що він має два поздовжні пази для кріплення затискачами. На головних коліях перегонів і станцій, як прави­ло, застосовують контактні проводи МФ-100 (площею перерізу 100 мм2), а на станційних коліях –МФ-85 (85 мм2). На залізницях постійного стру­му у випадках, коли площа перерізу проводу 100 мм2 недостатня, підвішу­ють два проводи МФ-100.

Для несучих тросів використовуються багатониточні проводи, спле­тені з 19 дротинок (рис. 5.3, бі в). На головних коліях ліній постійного струму застосовують несучі троси марки М з чистої міді площею перерізу 120 мм2. На всіх коліях змінного струму та станційних коліях постійного струму застосовують несучі троси марки ПБСМ-95 (площею перерізу 95 мм2) та ПБСМ-70 (70 мм2) – біметалеві (сталемідні) проводи із дроти­нок, які мають сталеву серцевину і мідну оболонку.

Струни ланцюгової підвіски виготовляють із біметалевого сталемідного проводу діаметром 4 мм, відстань між точками кріплення їх на контактному проводі не має перевищувати 10 м.

Ізолятори застосовують тарільчаті (фарфорові і скляні) та стержневі (фарфорові і полімерні). Полімерні ізолятори більш міцні і компактніші, але дорожчі, ніж фарфорові і скляні.

Відстань між сусідніми опорами називають прогоном, вона визна­чається типом підвіски, маркою і площею перерізу проводів, радіусом кривих, розою вітрів та іншими факторами, буває від 30 до 70 м.

Опори, до яких кріпляться кінці контактного проводу і несучого тро­са, називаються анкерними. Відстань між сусідніми анкерними опорами називають анкерною ділянкою. Анкерні ділянки бувають довжиною до 1600 м, в кривих вони менші.

Ланцюгові контактні підвіски бувають одинарні і подвійні.

Для більш рівномірного зношування пластин полозів струмоприй­мачів контактний провід розміщують у плані зигзагом, посуваючи його за допомогою фіксаторів переміно проти кожної опори на 300 мм (на кри­вих до 400 мм) у певний бік від осі колії.

Залежно від розміщення в плані контактного проводу і несучого тро­са, ланцюгова підвіска буває вертикальна, напівкоса і коса. Як­що несучий трос розміщений у плані точно над контактним проводом, то така підвіска називається вертикальною, застосовується тільки на кривих ділянках. Якщо несучий трос підвішується строго над віссю колії, а контактний провід – зигзагом, то така підвіска називається напівкосою, застосовується на прямих ділянках колії.

У проводах контактної підвіски необхідно підтримувати постійний на­тяг, щоб забезпечити мінімальні стріли провисання контактного проводу. За способом натягування проводів ланцюгові підвіски бувають:

• декомпенсовані, коли контактний провід і несучий трос жорстко закріпленні на кінцевих (анкерних) опорах. Натягування в них і стріла провисання змінюється в повній залежності від температури, вітрового навантаження, ожеледиці; застосовувались раніше на анкер­них ділянках з невеликими швидкостями руху поїздів, на залізницях України більше не використовуються;

• напівкомпенсовані, коли за допомогою спеціальних вантажів (ком­пенсаторів) автоматично підтримується постійне натягування кон­тактного проводу незалежно від зміни температури, а несучий трос жорстко закріплюється на опорах;

• компенсовані, коли за допомогою компенсаторів у контактному про­воді і несучому тросі автоматично підтримується постійне натягування. Вантажний компенсатор у напівкомпенсованих і компенсо­ваних підвісках складається з вантажу і декількох блоків, через які за допо­могою тросу вантаж з’єднується з проводами. В компенсованій підвісці кон­тактний провід і несучий трос, як правило, мають спільний компенсатор.

Щоб забезпечити плавний перехід полоза струмоприймача з контакт­ного проводу однієї анкерної ділянки на суміжну без порушення контакту при чисто механічному (неелектричному) їх розділенні влаштовують неізолюючі спряження (сполучення) анкерних ділянок.

Для надійної роботи і зручності обслуговування контактну мережу поділяють на окремі електричні секції за допомогою секційних ізоляторів, повітряних проміжків і нейтральних вставок. Такий розподіл називається секціонуванням.

 

Рис. 5.4. Анкеровка контактного проводу напівкомпенсованої ланцюгової підвіски:

а – схема анкеровки; б – загальний вигляд напівкомпенсованої ланцюгової підвіски; 1 – залізобетонна опора; 2 – нерухомий блок; 3 – вантаж; 4 – обмежувач; 5 – рухомі блоки; 6 – контактний провід; 7 – несучий трос; 8 – коромисло.

 

Нейтральна вставка (рис. 5.5) – це окрема контактна підвіска мінімальної довжини, в яку не подається напруга (тому називається ней­тральною), влаштовується між двома секціями з різними фазами струму і з двома ізолюючими повітряними проміжками для того, щоб струмоприй­мачем не допустити електричного замикання цих проміжків і тим самим замикання суміжних секцій. При проходженні струмоприймача в зоні першого повітряного проміжку нейтральна вставка сприймає напругу першої прилеглої секції, в зоні другого повітряного проміжку – напругу другої секції, а під час проходження у власній зоні – вставка знеструмлена. Нейтральну вставку поїзд проходить без струму за інерцією. Для того, щоб поїзд не зупинився в зоні нейтральної вставки, він повинен мати відповідну швидкість. Якщо поїзд вимушено зупинився в цій зоні, його виводять, ввімкнувши спеціальний роз’єднувач 5 (рис. 5.5). Щоб ма­шиніст знав, де потрібно вимкнути і знову увімкнути тягові двигуни, вста­новлюють попереджувальні сигнальні знаки. Знак «Вимкнути струм» встановлюють за 50 м до початку нейтральної вставки, а після нейтраль­ної вставки знаки «Увімкнути струм на електровозі» – через 50 м, «Увімкнути струм на електропоїзді» – через 200 м.

Довжина нейтральної вставки розраховується таким чином, щоб не допускалось одночасне замикання контактних проводів нейтральної вставки з проводами прилеглих до неї секцій. Передусім вона залежить від виду електрорухомого складу: за використання на лінії тільки електро­возів, приймається 50 м (з урахуванням застосування кратної тяги), при електропоїздах — 200 м.

 

Рис. 5.5. Нейтральна вставка

Практичне заняття № 5. ПРОГНОЗУВАННЯ ВИКИДІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ ТА ПОБУДОВА БАГАТОФАКТОРНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ

Мета роботи. Ознайомитися з математичними методами прогнозування викидів автомобільним транспортом за допомогою багатофакторної математичної моделі.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1506. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия