Студопедия — Внетелесных
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Внетелесных






Із викладеного легко дійти висновку, що праця вчителя фізичної культу­ри складається з багатьох компонентів. Щоб усі ці компоненти склались в єдину систему фізичного виховання школярів, учителеві необхідно багато знати, вміти і, що особливо важливо, постійно підвищувати свій творчий потенціал, не відставати від вимог часу, прогресу, науки, запитів своїх уч­нів. Учитель все життя повинен сам учитися, безперервно поповнювати власні знання, пам’ятаючи, що педагог доти залишається вчителем, доки продовжує самоосвіту.

Як відбувається процес творчого пошуку?

Учителеві раптом відкривається: те, що здавалось безперечним, сьогодні вже недостатньо ефективне, мало придатне. Причиною для роздумів про ре­зультати своєї праці найчастіше є діти, їхнє ставленім до навчання, їхні знання, вміння. І тоді починається пошук. Що я роблю не так? Що із загальноприй­нятого повинно бути вдосконалене? Що треба відкинути і чим замінити?

Нові думки та ідеї відкриваються тільки тому, хто постійно думає над про­блемами, що постають, шукає необхідні матеріали, уважно спостерігає за роботою колег, аналізує поведінку учнів, читає літературу, стежить за публі­каціями у періодиці. Коли ми в пошуку, то і читання стає іншим. У відомих книжках виявляється те, чого раніше не зауважували.

Організовувати самостійну роботу7 з піднесення власного професійно­го рівня майбутній педагог повинен навчитися за студентських років. У будь-якому випадку ця робота повинна переслідувати конкретну мету, мати чіткий план і терміни реалізації, форму кінцевого результату, постій­не робоче місце.

Метою самостійної роботи вчителя може бути вивчення ефективності засобів фізичного виховання, методів організації навчальної діяльності, при­йомів навчання і регулювання навантаження, форм фізичного виховання учнів різних класів, методів просвітницької роботи тощо.

Результат творчої роботи — впровадження нових форм фізичного ви­ховання у школі; використання вчителем нових методів діяльності; написання рефератів і методичних розробок для батьків, вчителів початкових класів і класних керівників; підготовка доповідей і виступів на методичних нара­дах, засіданнях педрад; підготовка наочних посібників тощо.

Постійне робоче місце доцільно обладнати в методичному кабінеті школи, де зосередити підшивки газет і журналів, методичні посібники, підруч­ники, довідники,словники,енциклопедичні видання.

План самоосвіти містить її основні етапи, терміни початку і кінця, кінце­вий результат. Працювати радимо щоденно, без зволікання, не очікуючи натхнення, а зусиллям волі створювати робочий настрій. Натхнення прийде під час роботи.

Важливим джерелом самоосвіти є постійний аналіз діяльності учнів. Педагог повинен учитись у дітей. Повчальним у цьому плані є досвід вчителя-методиста з Одещини В. Радзівілла. Переважно наприкінці навчального року педагог опитує учнів про якість уроків фізичної культури, пропонує їм відповісти на питання, що їм сподобалось і що не сподобалось на заняттях. Анкета викликає великий інтерес у школярів, а педагог враховує поради і про­позиції учнів, які часто не поступаються зауваженням досвідчених методистів. Такий зворотний зв’язок дає змогу коригувати навчальну роботу, сприяє на­лагодженню довірливих взаємин з учнями, котрі часто продовжуються і по закінченні школи.

Важливою ланкою самоосвіти є вивчення і впровадження досвіду інших учителів і вчителів-новаторів. Вивчаючи досвід, не орієнтуйтеся тільки на кращих. У кожного вчителя є “краплини”, котрі можна запозичити.

Аналіз передового досвіду показує, що переважно він високоефективний лише в окремих ділянках навчально-виховної роботи. Водночас підвищення ефективності фізичного виховання на сучасному етапі вимагає розробки і ви­користання кожним учителем комплексної методики навчання, тренування і виховання, яка включає всі компоненти педагогічної діяльності, необхідні для успішного засвоєння школярами знань, формування рухових навичок, удосконалення фізичних можливостей та виховання почуття відповідальності учнів за свій фізичний стан, їх моральних і вольових якостей та мотивації до самовдосконалення.

Важливо також не обмежуватись вивченням досвіду тільки колег за спе­ціальністю, знахідки вчителів інших предметів також можуть знайти своє втілення у фізичному вихованні. Процес вивчення і засвоєння досвіду педа­гогами можна представити як його послідовне сприйняття, відтворення, застосування і творче осмислення. Наша сьогоднішня освітня система, на думку фахівців, функціонує на другому рівні засвоєння досвіду, в окремих випадках — між другим і третім. Водночас суть самоосвіти полягає не в тому, щоб відтворити відоме, а в умінні знайти з допомогою мислення відповідний до конкретної ситуації спосіб дії, творчо і самостійно вирішувати педаго­гічні завдання, які ставить життя.

Уникайте примусового запровадження передових методик — це на добро не вийде. Сила творчої людини не в наслідуванні, копіюванні, а в знаходженні власного підходу до справи. Не можна говорити про творчість, підмінюючи один шаблон іншим. Будь-який досвід, передусім педагогічний, має в собі ознаки, властиві конкретній людині. Виявляються вони в індивідуальних ри­сах особи вчителя, у його здібностях. Передовий учитель створює свій стиль викладання — сплав особистих якостей і обраних залежно від них методів роботи. Новаторів краще сприймати на рівні ідеї. У цьому випадку ви самі повинні розробляти технології навчання і виховання. А якщо будете сприймати новаторів на рівні сучасних тенденцій, то станете автором нових самостій­них ідей, які варто перевірити на практиці.

Вирішуючи здійснити педагогічний експеримент, ви повинні вірити в себе, у своїх учнів, у педагогічну науку і практику. Головне, ви повинні бути певні, що ваші методи не зашкодять навчанню, вихованню і здоров’ю дітей.

І от ви, сповнені віри, ідете з новою ідеєю в клас, і вам, зазвичай, нічого не вдається. Причин цьому може бути декілька: або думка невдала, або ви ще не вмієте нею користуватись і втілити її, або діти ще не звикли до нового. Тоді слід почекати, і ваша ідея дасть результати. Нагородою за терпіння буде щастя творчості, а той, хто хоч раз пережив його, постійно буде праг­нути знову пережити цю велику душевну насолоду.

Утвердження нового вимагатиме від вас чимало мужності. Нове завжди виростає на ґрунті старого і заперечує його, а отже, у нього завжди будуть противники. Важлива опора для нового — діти. Адже вчительська творчість необхідна для розвитку творчих здібностей учнів. Якщо діти працюють із задоволенням, будьте певні в успіху. Той педагог, котрий багато чекає від уч­нів, і той, хто чекає мало, одержить те, чого чекав. Не забуваймо, що непідготовлені учні — плід “праці” непідготовленого вчителя, а в процесі навчання і виховання кожного нового покоління стоять такі завдання: 1) пов­ноцінно успадкувати досвід попередніх поколінь; 2) використовувати цей досвід у відповідних галузях життєдіяльності; 3) удосконалювати історич­ний досвід, збагачувати його і піднімати на вищий рівень досконалості шляхом передбачення принципово нового досвіду; 4) передати соціальний досвід майбутнім поколінням, підготувати їх так, щоби вони чинили ще ефектив­ніше у процесі вирішення викладених завдань.

То ж бажаємо Вам на цьому нелегкому шляху творчих успіхів і задово­лення від своєї професійної діяльності!

 

 


[1] Триліс С. Правильне дихання — ключ до здоров’я // Фізичне виховання в школі. — № 1. — 1997. — С. 45-48.

[2] Пальчевський С. Сугестопедичні підходи до фізичного виховання на уроках фізич­ної культури // Фізичне виховання в школі. — 2000. — №3. — С. 43-44.

[3] Детальніше про це див.: Баранова Т.П. Повнішая познавательность урока // Физи- ческая культура в школе. — 1991. — № 3. — С. 39.

[4] Круглов Г. Метод слова на уроках физической культури // Физическая культура в школе. — 1999. — № 3. — С. 36-38.

[5] Детальніше про це див.: Кудинов С.И. Вводная часть урока: неиспользованньїе ре- іервьі // Физическая культура в школе. —• 1994. — № 3. — С. 21.

[6] Рекомендації щодо розробки комплексів вправ для колового тренування див: Физическая культура в школе. — 1990. — № 3. — С. 15; 2000. — № 5. — С. 22.

[7] Погляди на сучасний урок дивись:

1. Мейксон Г.Б., Копьілов Ю.А. Основьі будущего закладьіваются сегодня // Физичес­кая культура в школе. — 1994. — № 6. — С. 3.

2. Сергеев В. Главное достижение цели // Физическая культура в школе. — 1996. — № 1. —С. 5.

[8] Детальніше про це дивись:

1. Коркин В.П. Зкскурсия по родному городу (сюжетно-ролевне уроки) // Физичес- кая культура в школе. — 1991. — № 9. — С. 16.

2. Худолиева О.В. Нетрадиционньїе формьі и методьі оздоровлення учащихся (из опьі- та работьі Надсждьі Николаевной Майсеенковой) // Физическая культура в шко­ле. — 1993.-№ 6.— С. 15.

3. Поваляева В.В. Сказочное путешествие // Физическая культура в школе. — 1994. — № 1. — С. 34.

4. Долотика О. Игровьіе уроки в І классе // Физическая культура в школе. — 1997. — №3. — С. 21-25.

5. ЗотоваИ. МьінаОлимпиаде// Физическая культура в школе.— 1997.—№ 1.—С. 55-58.

6. Моринь Н. Санитарьі леса (сюжетний урок в начальних классах) // Физическая культура в школе. — 1997. — № 3. — С. 26-27.

7. Беймен В. Картотеки подражательннх упражнений для первоклассников // Физи­ческая культура в школе. — 1998. — № 4. — С. 37-40.

8. Губарева О. Путешествие по железной дороге // Физическая культура в школе. — 1998, —№ 4.-С. 41-42.

9. Антонов А. Сюжетнне уроки по льіжной подготовке // Физическая культура в шко­ле. — 1999. — № 6. — С. 36.

[9] Варіанти використання мікрокалькуляторів з цією метою див.: Физическая культу­ра в школе. — 1987. — №8. — С. 28; 1988. — №12. — С. 19.

[10] 1. Лях В.И., Мейксон Г.Б., Копьілов Ю. Оценка успеваемости по физической куль- туре // Физическая культура в школе. — 1991. — № 11. — С. 3.

2. Шустиков Г.С. Нужна ли оценка? // Физическая культура в школе. — 1994. — № 2. — С. 48.

[11] Диференційовану оцінку розвитку у школярів гнучкості див.: Физическая культура в школе. — 1988. —№7. — С. 36. У № 6,7 того ж журналу за 1988 р. пропонуються методи і критерії оцінки координаційних здібностей школярів.

[12] Присяжнюк С. Система заліків з фізичної культури для учнів 3, 9 та 11 класів за­гальноосвітньої школи // Фізичне виховання в школі. — 1998. — № 4. — С. 7-10.

[13] “Рейтингова система оцінювання на уроці фізичної культури” (Досвід вчителя-ме­тодиста Кубая 1.1.).

[14] Детально про це див.:

1. Клименко В. Механізми психомоторики людини. — К., 1997. — 190 с.

2. Омельяненко І. Розвиток психомоторних здібностей першокласників на уроках фізичної культури: Автореф. дис.... канд. наук з фізич. вихов. і спорту: 24.00.02 —

' Луцьк, 1999.

[15] Каменцер М.Г. Уроки сделать инструктивньїми // Физическая культура в школе. — 1991.—№2, —С. 12.

[16] Докладніше з цієї теми див.:

1. Физическая культура в школе. — 1970. — №8.

2. Губський В. 12 порад Порфирія Іванова // Фізичне виховання в школі. — 1996. — № 1, —С. 30-33; № 2. — С. 47-50; 1997. — № 1. —С. 39-41.

3. Короп Ю. Хибні звички та їх профілактика // Фізичне виховання в школі. — 1996. — № 1. — С. 34-41; № 2. — С. 44-47.

4. Бондарєв Б.Ф. їм потрібні чуйність і делікатність // Фізичне виховання в школі. —

1996, — №2. — С. 53-54.

5. Триліс С. Правильне дихання — ключ до здоров’я // Фізичне виховання в школі.

1997. — № 1, —С. 45-48.

6. Рощенко В. І цікаво, і корисно // Фізичне виховання в школі. — 1997. - №2.

С. 50-55.

7. Пачасій А., Сторчак С., Короп М. Шейпінг — це здоров’я і краса// Фізичні- мим> вання в школі. 1997. — № 3. — С. 34—39.

8. Скворцова Г. Шейпинг в школе // Физическая культура в школе,- 1997 С. 65-79; № 6. — С. 72-73; № 7. — С. 67-77.

9. ОвчинниковаН., НестероваТ., Сосіна В. Сучасні засоби оздоровчої сприм

// Фізичне виховання в школі. — 1997. — № 4. — С. 9-15.

10. Язловецкий В.С. Физическое воспитане детей с ослабленньїм здороіи • м ' Здоровье, 1991.

[17] Борисенко О. Навчально-виховний процес потребує управління // Фізичне вихо­вання в школі. — 1996. — № 1. — С. 26-29.

[18] Коленецкий Д. Воспитание творческой активносте и самостоятельности учащихся // Физическая культура в школе. — 2000. — № 5. — С. 11-12.

[19] Сінгаївський Є. Фізичне виховання школярів (теоретична підготовка) // Фізичне виховання в школі. — 1999. — №2. — С. 25-28.

[19] Про способи повідомлення учням знань. Див.: Физическая культура в школе. —

1996. —№3, —С. 16-17.

Овчинкова И. Физическая культура и биология // Физическая культура в школе. 1998 №3. -С. 33-34.

[22] Гоциридзе Г. Физическая культура и физика // Физическая культура в школе. — 1998, —№ З, —С. 17-18.

[23] Конкретньїе задания для учеников 1-3 классов // Физическая культура в школе. —• 1989, —№2.

[24] Детально про це див. В. Велитченко. Самоконтроль // Физическая культура в шко- ле. — 1996. — № 1. — С. 70-73.

[24] Тайванев Н. Задание на лето // Физическая культура в школе. — 1993. — № 2. — С. 30.

[25] Детально про це: Борисенко А. У режимі продовженого дня // Фізичне виховання в школі. — 1997. — № 1. — С. 31-35.

[26] Шляхи підвищення ефективності позакласної роботи з фізичного виховання на сучасному етапі його вдосконалення викладені в журналі “Фізичне виховання в школі”. — 2000. — № 3. — С. 21-24.

[27] Серчев В. Спорт на уроках физической культури // Физическая культура в шко­ле. — 1996. — №4, — С. 8.

[27] Про один із варіантів перерахунку абсолютних результатів у бали, що дозволяє підсумовувати змагання і визначати переможців незалежно від віку і статі дітей, див.: Физическая культура в школе. — 1990. — № 1.

[28] Детальніше про це див.: Цьось А.В. Фізичне виховання в календарній обрядовості українців. — Луцьк: Надстир’я, 2000. — 376 с.

[29] Докладніше див.: Михайлов В. Гопак — танець чи двобій // Спортивна газета, 1990. — 3 листоп.

[30] Детально про це див.: Т.Межуева. Открьітьій урок для родителей. // Физическая культура в школе. — 1998. — № 3. — С. 41-43.

[31] Додаткову інформацію див.: Руководство по скаутизму // Физическая культура в шко­ле, 1991.—№ 11; 1992. — № 6.

[32] Значення спорту і фізичного виховання у розвитку людини // Київська церква, 2000. — № 5 (II). — С. 19-20.

[33] Сапеляк Я. Спорт і церква: від байдужості до співпраці. // Київська церква. — 2000. — № 5 (II). — С. 112-113.

[34] Мисак Б. Виховання християнськомї моралі через фізичну культуру і спорт. — Броди, — 2000. — 40 с.

[35] Про теоретико-методичні основи української національної боротьби “гопак” див.: Приступа Є.Н., Пилат В.С. Традиції української національної фізичної культури. — Львів, 1991.

[36] Історичну довідку щодо змін навчальної програми на різних етапах див.: Бондарев- ский Е.Я., Кадетова А.В. О школьньїх программах по физической культуре // Фи­зическая культура в школе. — 1987. — № 3. — С. 31; № 4. — С. 32.

[37] Якщо ці завдання розподілити між студентами-практикантами, то всі документи матимуть конкретний характер, а педпрактика пройде ефективніше.

[38] Розвивающийся человек в мире профессии. Обнинск, 1993. —47 с.

[39] Тургель. Агитация и пропаганда физической культурьі // Физическая культура в школе. — 1998. — № 5. — С. 64-65.

[40] Досвід і традиції кращих учителів фізичного виховання // Фізичне виховання в школі. — 1998. — № 2. — С. 23.

[41] Зубалій М., Столітенко В. З досвіду роботи вчителя фізичної культури Ігоря Кубая // фізичне виховання в школі. — 1999. — № 2. — С. 33-34.

Козєтов І. Методика використання нестандартного обладнання на уроках фізкуль­тури // Фізичне виховання в школі. — 1999. — № 4. — С. 37-39.

[42] Леонтьева Т., Масленников С. На уроках в сельской малокомплектной школе // Фи- зическая культура в школе. — 1998. — № 3. — С. 23-29.

Борисенко А. Особливості фізичного виховання в сільській малокомплектній школі // Фізичне виховання в школі. — 1998. — № 3. — С. 8-14.

Школа

внетелесных







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 461. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия