Студопедия — Семінарське заняття № 1 – 1 год.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Семінарське заняття № 1 – 1 год.






План:

1. Поняття і види злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

2. Зловживання владою або службовим становищем. Відмінність від заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем. Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, відмежування від зловживання владою або службовим становищем.

3. Поняття, загальна характеристика і види неправомірної вигоди. Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми. Підкуп особи, що надає публічні послуги. Зловживання впливом. Провокація підкупу.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: “службова особа”, “зловживання владою або службовим становищем”, “перевищення влади або службових повноважень”, “службове підроблення”, “службова недбалість”, “одержання, давання, провокація хабара”, „незаконне збагачення”, „комерційний підкуп”, „зловживання впливом”, „зловживання повноваженнями”.

Рекомендована література до Теми 35:1.1, 1.3.1, 1.5.1. – 1.5.35, 2.1 – 2.11, 3.1 -3.16, 4.318 – 4.351.


Теми практичних занять

 

Тема 4. ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ Складу злочину

Практичне заняття № 1 – 1 год.

План

1. Визначте види складів злочину, передбачених розділами ІІ, IV, VI Особливої частини КК.

2. Лікар-хірург Палєв, працюючи старшим судовим лікарем плавбази “Севастополь”, під час знаходження плавбази у плаванні, зробив за грошову винагороду операції з переривання вагітності 10 жінкам – членам екіпажу і працівникам переробних цехів. Наказом головного лікаря пароплавства проведення планових абортів у морі заборонено, і вагітні жінки повинні списуватися на берег. Медичних протипоказань для проведення абортів не було. Ознайомтеся зі змістом ст.134 КК і визначте, чи є в діях Палєва склад даного злочину. Свою відповідь мотивуйте.

3. Нестеров взяв у пункті прокату холодильник і телевізор терміном на 1 рік з метою їх продажу та отримання грошей. Гроші від продажу пропив. Через рік, коли строк договору сплинув, він заявив, що повертати речі не збирається і відшкодовувати їх вартість також не буде. Визначте місце і час вчинення злочину; ознайомтеся зі змістом ст.190 КК і визначте, чи є підстава для притягнення Нестерова до кримінальної відповідальності. Свою відповідь мотивуйте.

4. Власюк під час весілля свого друга в ресторані розв`язав сварку з одним із гостей, взяв на столі пляшку, розбив її об стілець і загостреними краями наніс два удари в обличчя Потапенку, спричинивши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Ознайомтеся зі змістом статей 257, 115, 121, 122, 296 КК. Визначте, чи є в діях Власюка ознаки злочинів, які види складів злочинів передбачені в зазначених статтях КК. Розкрийте наслідки злочину та їх вплив на межі відповідальності Власюка.

5. З метою одержання підвищеної пенсії Полін вніс додаткові відомості в трудову книжку про свою роботу в районах Крайньої Півночі, хоча насправді там не працював. Він подав трудову книжку до органів соціального захисту населення. Через два роки було виявлено, що він не працював в районах Крайньої Півночі. За цей час Полін незаконно одержав суму, що становила 68 мінімальних розмірів заробітної плати. Ознайомтеся зі змістом ст.190 КК і визначте, чи є в діях Палєва склад даного злочину. Свою відповідь мотивуйте.

6. Осипов, побачивши біля свого будинку автомобіль з включеним двигуном, вирішив покататися. Він сів в автомобіль, закрив дверці. В цей час з під’їзду вийшов чоловік і закричав на нього, куди він зібрався. Осипов встиг лише натиснути на педаль газу і проїхати 2,5 м. Чи є в діях Осипова ознаки злочину?

 

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: уміння тлумачити кримінальний закон щодо ознак злочину, складів злочинів різних видів, навички застосування кримінального закону при розмежуванні злочинніх діянь від незлочинни.

Рекомендована література до теми 4: 1.1, 1.3.1, 2.1 – 2.11, 3.1 – 3.16, 4.3, 4.11, 4.35, 4.40, 4.61, 4.82, 4.83, 4.97, 4.98, 4.99.

Тема № 5. Об'єкт злочину, Об'єктивна сторона злочину

Практичне заняття № 1 – 1 год.

План

Пашутін придбав у невстановленої особи імітаційні запали до учбово-імітаційних гранат та піропатрони і без передбаченого законом дозволу зберігав їх у своїй квартирі, що розташована на 5 поверсі дев’ятиповерхового будинку. Вироком суду Пашутіна засуджено за ч.1 ст.263 КК України. Визначте родовий, безпосередній головний, безпосередній додатковий об’єкти та предмет даного складу злочину. Чи вірно суд оцінив діяння Пашутіна?

Савчук, працюючи на автонавантажувачі, у порушення інструкції з техніки безпеки, навантажив і почав перевозити по території меблевої фабрики надгабаритний вантаж, частина якого впала на одного з учнів професійно-технічного училища, які були на фабриці на екскурсії, заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Судом Савчука було засуджено за ч.2 ст.276 КК України. Чи правильно суд визначив об’єкт вчиненого Савчуком злочину? Визначте: родовий, видовий та безпосередній об'єкти злочину; предмет та знаряддя злочину.

3. Бердін та Хромов вирішили вкрасти запчастини до іномарки зі складу підприємства “Аргон” і запропонували приєднатися до них Антропову. Останній, схваливши цей намір, йти з ними відмовився, але попросив вкрасти один глушник для нього і залишити в обумовленому місці, пообіцявши за це "могорич". Бердін і Хромов уночі через стелю проникли до складу і викрали запчастин на сумму, що перевищує 250 нмдг. Глушник вони залишили в канаві для Антропова, який потім забрав його додому.

Визначте: чи є в діях учасників подій склад злочину; об`єктивну сторону діянь кожного та її ознаки; які із цих ознак впливають на межі відповідальності всіх осіб і яким чином.

4. Вариков розпивав горілку з Кочканом. Після того, як була випита 3 пляшка, виникла сварка, під час якої Вариков вдарив Кочкана лезом сокири по голові, але останній закрив голову рукою і удар прийшовся по ній. При повторній спробі нанести удар Кочкан відхилив голову і удар прийшовся по правому передпліччю. Тоді Вариков підняв потерпілого і відвів у будинок. Кочкану було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження.

Визначте: об`єктивну сторону діяння Варикова та всі її ознаки; спосіб вчинення злочину та його вплив на відповідальність; наслідки та їх значення для кваліфікації злочину.

5. Бистров виготовив із нарізної мисливської рушниці обріз. З цим обрізом Бистров з метою викрадення відеоапаратури проник до будинку обласного телерадіокомітету, обеззброїв і зв'язав сторожа, засунувши йому в рот великий кляп. Потім Бистров викрав радіоапаратуру на загальну суму 25 тис. грн. Кляп перекрив дихальні шляхи і сторож помер. Ознайомтеся зі змістом статей 185-188, 115, 121 КК.

Визначте: об`єктивну сторону діянь Бистрова та її ознаки; час і місце злочинів, вчинених Бистровим; предмет і знаряддя злочину, їх вплив на межі відповідальності; поняття та види наслідків за умов задачі і їх вплив на кваліфікацію діяння.

6. Проніна заявила усно, а потім написала на ім’я начальника міліції про те, що її намагався зґвалтувати Волоцько. При цьому, як доказ, вона представила порване плаття і просила притягти Волоцька до відповідальності. Під час розслідування з’ясувалося, що Проніна обмовила Волоцька через те, що той не виконав обіцянки одружитися з нею після інтимних стосунків між ними. Зміст заяви вона підтвердила на допитах її як потерпілої. Визначте: чи є в її діях склад злочину; визначте родовий та безпосередній об’єкти; охарактеризуйте об`єктивну сторону даного злочину та всі її ознаки; визначте вид складу злочину за конструкцією.

7. Гартнер, яка працювала тренером з плавання в басейні "Олімпієць", дала групі новачків – учням молодших класів – завдання і простежила, як вони зі спеціальними дощечками в руках спускалися до басейну. Потім вона підійшла до колеги по роботі. Раптом почулися крики дітей, які кликали на допомогу. Кинувшись у воду, один з тренерів підняв з дна басейну потонулу дівчинку. Після надання першої допомоги її негайно було доставлено до реанімаційного відділення лікарні, але врятувати не вдалося. Ознайомтеся зі змістом статей 115, 119 КК. Визначте: форму об`єктивної сторони діяння Гартнер; ознаки об`єктивної сторони складу злочину; суспільно небезпечні наслідки та вид складу злочину; чи повинна Гартнер відповідати за смерть дівчинки.

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: уміння тлумачити кримінальний закон щодо ознак об’єктивних елементів складу злочину, навички застосування кримінального закону при розмежуванні об’єктів злочину, ознак предмета злочину, потерпілого від лочину, знаряддя злочину, навички розмежування різних форм злочинного діяння, з’ясування значення наслідків діяння та причинного зв’язку між діянням та наслідком.

Рекомендована література до теми 5: 1.1, 1.3.1, 2.1 – 2.11, 3.1 – 3.16, 4.1, 4.2, 4.4, 4.5, 4.10, 4.16, 4.19, 4.21, 4.22, 4.23, 4.24, 4.25, 4.27, 4.34, 4.35, 4.38, 4.39, 4.40, 4.44, 4.48, 4.49, 4.53, 4.61, 4.63, 4.67, 4.68, 4.69, 4.74, 4.76, 4.89, 4.92, 4.97.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 803. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия