Студопедия — ЗАТВЕРДЖЕНО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАТВЕРДЖЕНО






С.В.Бикова

ВЧЕНОЮ РАДОЮ факультету конструювання в промисловому та цивільному будівництві ОДАБА

Протокол № від ____________2011 р.

 

Навчальний посібник розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні науково-методичної комісії факультету Конструювання в промисловому та цивільному будівництві ОДАБА.

Протокол № від_______2011р

 

Навчальний посібник розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри філософії, політології, психології та права.

Протокол № від______2011р.

 

Укладач:

К.психол.н., доцент Бикова С.В.

 

Рецензенти:

Д.п.н., професор Мілова М. І., ОДАХ

 

К.ф.н., доцент Рибка Н.М., ОДАБА

 

Стисла анотація

 

В навчально-методичному посібнику “Основи психології і педагогіки” містяться плани семінарських занять, ключові поняття теми, рекомендації щодо написання рефератів, підготовки до семінарських занять, список рекомендованої літератури.

Посібник містить перелік тем рефератів, контрольних робіт, питання для підготовки до заліку.

Навчально-методичний посібник “Основи психології і педагогіки” призначено для студентів денної та заочної форми навчання.

 

Відповідальний за випуск: завідуючий кафедрою філософії, політології, психології та права, кандидат філософських наук, доцент Крижантовський А.В.

Світлана Валентинівна Бикова

 

«ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ»

 

Для студентів денної та заочної форми навчання

усіх галузей знань

 

 

Навчально-методичний посібник

 

Редактор

 

 

Зданого в набір..2010. Підписано в друк..201

Формат паперу 60 х 84/16. Друк. а.. Ум. а..

Зам.. Тираж 100 прим.

Друкарня ОДАБА

 

 

1. Зміст  
2. Вступ  
3. Зміст курсу  
4. Методичне забезпечення семінарських, практичних занять та самостійної роботи студентів з І модуля «Психологія»  
5. Методичне забезпечення семінарських, практичних занять та самостійної роботи студентів з ІІ модуля «Педагогіка»  
6. Методичні поради до виконання рефератів та їх оформлення  
7. Теми рефератів з курсу “Психологія і педагогіка”  
8. Перелік питань до заліку з курсу “Психологія і педагогіка”  
9. Рекомендована література      
     

Вступ

Кожен студент повинен мати відповідну психологічну культуру, яка є складовою загальної культури людини. Психологічна культура включає в себе три необхідних компоненти: пізнання себе, пізнання іншої людини, уміння спілкуватись з людьми та регулювати свою поведінку.

На формування психолого-педагогічної культури сучасного фахівця, як невід’ємної частини загальної культури людини та обов’язкового компоненту професійної підготовки спрямована навчальна дисципліна “Основи психології та педагогіки”.

Практика є важливою ланкою в навчанні і вихованні студентів. Практичне заняття є однією з провідних і найбільш складних форм навчального процесу.

Практичне заняття – це форма навчального заняття, при якій викладач організує дискусію навколо попередньо визначеної проблеми, до якої всі студенти (слухачі) готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань (рефератів).

Основне завдання практичних занять – поглибити і закріпити знання, що одержані слухачами на лекції та в процесі самостійної роботи над навчальною і науковою літературою прищепити їм навички пошуку, узагальнення, критичного аналізу навчального матеріалу, уміння висувати і захищати свої погляди з питань, що розглядаються.

Практичні заняття покликані поглибити знання студентів з актуальних проблем господарського права, навчити їх тісніше пов'язувати теорію з практикою, самостійно та творчо формулювати свої думки в усній формі, в суперечках, дискусіях, прищеплювати студентам любов до України, виховувати їх в дусі патріотизму і поваги до Конституції України.

Підготовку до семінару рекомендується починати з моменту читання лекцій з теми практичного заняття та здійснювати це в певній послідовності.

Спочатку рекомендується з'ясувати тему занять і питання практичного заняття. Заздалегідь підібрати, вивчити та законспектувати рекомендовану літературу, вивчити основні поняття проблеми. Корисно до кожного питання практичного заняття складати розгорнуті плани відповіді.

В процесі підготовки до практичного заняття рекомендується систематично накопичувати матеріали засобів масової інформації, дані суміжних дисциплін і використовувати їх у виступі. Деякі студенти, які ретельно готуються до практичного заняття, підбирають для відповіді дидактичні матеріали, використовують дошку з крейдою.

На практичному занятті студенти мають можливість виступати з будь-якого питання, при цьому можна зачитувати окремі висловлювання, цитати, цифри з конспектів. В ході дискусії на практичному занятті студент має можливість не лише розширити свої знання, але й перевірити, уточнити, закріпити те, що він вивчив під час самостійної роботи. Приймаючи участь в практичному занятті, доцільно під час виступів інших студентів робити відповідні помітки в конспекті щодо найбільш цікавих питань.

Плідна та активна робота на практиці значно підвищує ефективність опанування матеріалу та в подальшому заощаджує час на його повторення.

На кожному практичному занятті викладач оцінює підготовлені студентами реферати, їх виступи за ними, активність у дискусії, уміння формулювати та відстоювати свою позицію тощо.

Мета і завдання курсу

1.1. Основною метою викладання дисципліни «Основи психології та педагогіки» є формування у майбутніх фахівців знаньщодо механізмів психологічних виявів особистості, соціальної групи та навичок особистості майбутнього інженера у колективі; отримати уявлення про природу психіки людини, про співвідношення природних і соціальних факторів в її становленні, а також про те, як відбувається усвідомлення людиною оточуючого світу і самого себе; навчитися давати психологічну характеристику особистості, її спрямованості, темпераменту, характеру, здібностей; навчитися пояснювати власні психічних процесів, властивості, стани, а також оволодіти простими прийомами їх психічної саморегуляції; навчитися усвідомлювати особливості взаємодії людей в процесі спілкування і сумісної діяльності; оволодіння прийомами, що підвищують ефективність спілкування тощо.

 

1.2. Завдання вивчення дисципліни “Основи психології та педагогіки”:

- розкрити основні поняття психології і педагогіки

- показати значення психології і педагогіки в житті людини та її професійній діяльності;

- сформувати у студентів уявлення про себе як особистість та прагнення до самопізнання;

- висвітити психолого-педагогічні механізми взаємодії людей в суспільстві з метою упередження міжособистісних конфліктів;

сформувати у студентів навички щодо аналізу власної поведінки та поведінки інших людей.

 

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

 

  вміти:  
    – визначати певні психічні явища, та відрізняти їх одне від одного за суттєвими особливостями;
    - застосовувати отриманні знання рішенні творчих та навачально-виховних завдань з урахуванням індивідуальних можливостей; - характеризувати певні прояви поведінки та діяльності людини за типовими особливостями;
    – використовувати свої знання на практиці;
    - орієнтуватися в науковій та спеціальній літературі;
    -здійснювати науково-дослідну діяльність.
  В умовах виробничої діяльності:
    – інженерно-психологічні аспекти системи «людина-машина»
    – особливості наукової, технічної, художньої творчості;
    – психологію колективу та групи;
    – основи організації самовиховання, як спонукальної сили розвитку; - розробляти стратегію будування оптимальних відносин та виконаня власних та ділових справ.
  Знати:  
    – природу психіки;
    – основні психічні функції і їх фізіологічні механізми,
    – співвідношення волі та емоцій, необхідності та мотивації - методики дослідження і аналізу особистісно-психологічних властивостей людей їх стилів, рівнів соціальних відносин;
    – позасвідомі механізми в поведінці людини.  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
       

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 341. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия