Студопедия — Определения
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Определения






03.10.11 04:54 | Автор(и) ПОЄДИНОК ВАЛЕРІЯ ВІКТОРІВНА, к.ю.н., доцент кафедри господарського права Київського національного університету ім. Т. Шевченка | |

http://legalactivity.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=69%3A2011-10-03-03-00-58&catid=16%3A-4&Itemid=12&lang=ru

Науково-практична Інтернет-конференція 04.10.2011 - Секція №4

У господарсько-правовій літературі звертають увагу на те, що господарська діяльність є граничним поняттям, в рамках якого окремі її сфери (види) потребують поглибленого регулювання та слугують або принаймні здатні слугувати системоутворюючим критерієм для окремих комплексних галузей та/або підгалузей права, зокрема, інвестиційного права [1, c.94]. Термін «інвестиційне право» на сьогодні міцно увійшов до лексикону вітчизняної, а також російської юридичної науки, про що свідчать хоча б назви численних опублікованих підручників та навчальних посібників. Але при цьому відсутній єдиний погляд на місце інвестиційного права у системі права, галузеву належність його норм.

З господарсько-правових позицій інвестиційне право визначає О.М. Вінник. На думку авторки, наявність: (1) власного предмета регулювання (інвестиційних відносин, що складаються щодо безпосереднього здійснення інвестування та його організації і переважно є різновидом господарських відносин); (2) методів правового регулювання, аналогічних методам господарського права, що забезпечують збалансоване врахування публічних та приватних інтересів; (3) інвестиційного законодавства як нормативно-правової основи інвестиційного права; (4) різноманітності інвестиційних відносин, зумовленої численністю форм інвестування дозволяють визнати інвестиційне право підгалуззю господарського права. Відповідно, інвестиційне право визначається як підгалузь господарського права, що регулює інвестиційні господарські відносини за участю інвесторів та інших учасників інвестування із застосуванням методів правового регулювання, притаманних господарському праву, і базується на інвестиційному законодавстві як підгалузі господарського законодавства [2, c.54].

Для дослідника, який перебуває на вихідних позиціях науки господарського права, визначення інвестиційно-правового регулювання саме як господарсько-правового є найбільш очевидним рішенням. Менш очевидним, однак, є місце інвестиційного права в межах самого господарського права, співвідношення його з іншими підсистемами, що виділяються в господарському праві, як-от: будівельне право, корпоративне право, правове регулювання фондового ринку, правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності тощо. Слід відзначити, що доктринальні визначення поняття інвестиційного права даються переважно в навчальній літературі, а відтак підпорядковані системі і структурі викладення матеріалу в рамках відповідних учбових курсів. Останні, у свою чергу, зазвичай намагаються охопити якнайширше коло правовідносин, тим чи іншим чином пов’язаних з вкладанням та реалізацією інвестицій, причому під останніми розуміється якнайширше коло капіталовкладень.

Має рацію С. Теньков, який, коментуючи легальне визначення інвестиційної діяльності, вказує, що так само можна визначити будь-яку підприємницьку, господарську діяльність [4, c.177] – адже інвестиційна діяльність здійснюється в усіх галузях і сферах господарювання та з використанням численних правових форм найрізноманітнішими суб’єктами. Якщо відносити до інвестиційного права усі правові норми, що прямо чи опосередковано стосуються усіх аспектів інвестиційної діяльності, існує небезпека його розчинення в господарському праві загалом. На нашу думку, виділяти інвестиційне право як структурний елемент системи права має сенс, якщо мати на увазі відносно обмежену сукупність правових норм, що характеризується більш-менш очевидною концептуальною єдністю. Але виділити таку сукупність за предметною ознакою вкрай складно, зважаючи на об’єктивну динамічність самого поняття «інвестиція», контекстозалежність його визначення.

Плідним для відмежування інвестиційно-правового регулювання від суміжних сегментів правового регулювання є розгляд інвестиційних відносин як елементів інвестиційного ринку, здійснений В.В. Кудрявцевою. Як зазначає авторка, інвестиційний ринок як елемент системи економічних відносин виділено не за предметною (ринок нерухомості, ринок цінних паперів, ринок засобів виробництва, ринок тих чи інших послуг), а за функціональною ознакою, за місцем в циклі економічного відтворення. Функціональна природа інвестиційного ринку дозволяє визначити його як певну надсистему над ринками окремих об’єктів права, у тому числі і різних видів фінансових активів, що не поглинає їх цілком, а об’єднує у разі відповідності правовідносин з такими об’єктами за їх інвестиційним призначенням в межах підприємницького обігу. При цьому далеко на всі відносини, пов’язані зі здійсненням банківських операцій, з емісією та обігом цінних паперів тощо можна назвати інвестиційними [3, c. 82, 84, 86-87].

Уявляється, що сутність інвестиційного права неможливо зрозуміти, спираючись виключно на предметну ознаку. Інвестиційно-правове регулювання – це передусім ракурс і перспектива регулювання певної сукупності суспільних економічних відносин. В серці інвестиційної діяльності – операції, пов’язані з рухом капіталу, рушійною силою яких, у свою чергу, є економічна мотивація інвестора до примноження цього капіталу. Відтак інвестиційне право – це система правових норм, спрямована на регулювання умов та процесу руху капіталу від інвестора до реципієнта інвестицій, визначення статусу інвестора та встановлення режиму капіталу як цінностей, що визнаються інвестиціями.

Основними сегментами такого регулювання виступають:

1) правові умови започаткування інвестиційної діяльності, зокрема: доступні організаційно-правові форми господарювання; заборони або обмеження будь-яких видів/форм інвестицій; заборони або обмеження здійснення інвестицій у певних галузях/сферах або на певних територіях; обмеження граничної участі іноземних інвесторів; типи процедур допуску іноземних інвестицій, а саме: повідомні або перевірочні/дозвільні процедури; вимоги до продуктивності (performance requirements), як-от: обов’язковий трансфер технологій, обов’язкове використання місцевої сировини та робочої сили (локалізація виробництва), необхідність експортувати певну частку виробленої продукції (хоч вимоги до продуктивності стосуються постінвестиційної стадії, технічно вони є умовами започаткування інвестиційної діяльності);

2) правовий режим інвестиційної діяльності, зокрема: способи та порядок укладання інвестиційних договорів; правовий режим інвестиційних проектів, у тому числі забезпечення їх підготовки та реалізації за принципом «єдиного вікна»; державна експертиза інвестиційних програм (проектів); заходи державної підтримки інвестиційної діяльності; спеціальні режими інвестиційної діяльності; надання іноземним інвесторам національного режиму та режиму найбільшого сприяння; правовий режим інвестицій як майнових цінностей.

3) гарантії прав та законних інтересів інвесторів, а саме: у разі зміни законодавства; у разі примусового вилучення інвестицій, а також від незаконних дій органів влади та їх посадових осіб; у разі припинення інвестиційної діяльності; переказу прибутків та використання доходів від іноземних інвестицій; вирішення спорів між іноземними інвесторами та приймаючими державами; інші гарантії здійснення інвестиційної діяльності;

4) правові умови припинення інвестиційної діяльності, зокрема: умови повернення інвестицій; забезпечення вільного переказу прибутків, доходів та інших коштів, одержаних на законних підставах внаслідок здійснення іноземних інвестицій.

За такого підходу до інвестиційного права не належатимуть норми та правила, які, хоч і мають значення для провадження інвестиційної діяльності і впливають на прийняття інвесторами інвестиційних рішень, але не визначають безпосередньо умови та процес руху капіталів та правовий режим капіталовкладень. Це, наприклад, норми та правила щодо: державного замовлення і державних закупівель; встановлення ставок і порядку стягнення податків і зборів; патентування певних видів підприємницької діяльності; технічного регулювання у сфері господарювання; застосування нормативів і лімітів; регулювання цін та тарифів; захисту економічної конкуренції (за винятком регулювання злиттів та поглинань); банкрутства; охорони праці та довкілля; боротьби з корупцією.

Вважаємо, що уточнення місця інвестиційного права в системі права України, виявлення його характерних рис сприятиме структуруванню і поглибленню спеціалізації подальших наукових досліджень інвестиційних відносин, зміцнить їх методологічну основу, що, у свою чергу, позитивно впливатиме на якість регулювання цих відносин законодавством.

 

Список використаних джерел:

1. Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти): Монографія / О.А. Беляневич. – К., 2006. – 592 с.

2. Вінник О.М. Інвестиційне право: Навчальний посібник / О.М. Вінник – К., Правова єдність, 2009. – 616 с.

3. Кудрявцева В.В. Кодифікація інвестиційного законодавства України: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.04 / В.В. Кудрявцева. – Х., 2010. – 228 с.

4. Теньков С. Проблемні питання правового регулювання фінансування будівництва житла (огляд судової практики) / С. Теньков // Вісник господарського судочинства. – 2006. - № 2. – С. 176 – 179.

 

Определения

В этих Правилах:

Заявитель означает сторону подавшую жалобу в отношении регистрации доменного имени.

ICANN означает Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Взаимная Юрисдикция означает судебную юрисдикцию по месту или
(а) основного офиса Регистратора (при условии, что держатель доменного имени по условиям Регистрационного Соглашения подчинился этой юрисдикции для судебного рассмотрения споров в отношении доменного имени или по поводу его использования) или
(б) адрес держателя доменного имени как указано в базе данных Whois регистратора во время подачи жалобы в Организацию.

Комиссия означает административную комиссию назначаемую Организацией для рассмотрения жалобы в отношении регистрации доменного имени.

Член Комиссии означает физическое лицо назначенное Организацией в Комиссию

Сторона означает Заявитель или Ответчик

Единые Правила означает Единые Правила Рассмотрения Споров о Доменных Именах, которые являются составной частью Регистрационного Соглашения. Организация означает организацию по рассмотрению споров, уполномоченную ICANN. Список таких организаций опубликован на www.icann.org/udrp/approved-providers.htm.

Регистратор означает лицо через которое Ответчик зарегистрировал доменное имя, являющееся предметом жалобы.

Регистрационное Соглашение означает соглашение между Регистратором и держателем доменного имени.

Ответчик означает держатель доменного имени в отношении которого подана жалоба.

Завладение Доменным Именем означает использование Единых Правил для недобросовестных попыток повлечь прекращение регистрации доменного имени.

Дополнительные Правила означает правила принятые Организацией ведущей процесс для дополнения этих Правил. Дополнительные Правила не должны противоречить настоящим Правилам или Единым Правилам и должны охватывать такие предметы как платежи, ограничение количества слов и страниц, а также правила передачи сообщений в Организацию и Комиссию, и правила оформления.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 317. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия