Студопедия — Держава і церква: основні моделі взаємодії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Держава і церква: основні моделі взаємодії






З розвитком людства в межах однієї чи кількох дер­жав інституалізується і розвивається один з головних еле­ментів релігійного комплексу — релігійні організації: Спільність їх розвитку часто зумовлювала й спільні полі­тичні, економічні інтереси, що було додатковим спону­кальним чинником їх взаємовпливу. Тому характер дер­жавно-церковних відносин залежить від політичного устрою держави, конкретних суспільних відносин, домі­нуючих особливостей певної епохи. Іншими словами, своєрідність розвитку народу, держави і певної релігії, ре­лігійного напряму передбачає специфічні особливості їх відносин — від прямого впливу релігійного комплексу на формування і функціонування державної влади до держа-

вного контролю за розвитком релігійного комплексу чи відокремлення церкви від держави.

На сучасному етапі характер державно-церковних відносин — один з головних показників рівня розвитку і держави, і релігійного напряму, позаяк він засвідчує рі­вень реалізації принципу свободи совісті як одного з го­ловних складових фундаментальних прав і свобод люди­ни. Оскільки релігія має ґрунтовний вплив на соціальні структури і цінності, то свобода совісті є важливим чин­ником структуруючих зв'язків між частинами суспільст­ва і всім суспільством.

Поняття «свобода совісті» полісемантичне, його сутність визначається залежно від предметного поля до­слідження: права, політики, філософії, релігієзнавства, етики тощо.

Свобода совістіправо, яке гарантує недоторканність совісті людини щодо її ставлення до релігії.

Загальновизнаними основними рисами свободи совісті є:

— право особи на свободу мати, змінювати релігійні вірування за власним вибором або дотримуватися нерелі-гійних переконань;

— рівність усіх релігій та їх прихильників, а також невіруючих перед законом;

— можливість індивідуально або ж колективно, пуб­лічно чи приватно сповідувати свою релігію, брати участь у богослужіннях, обрядах, ритуалах;

— право на поширення своїх релігійних чи нерелігій-них переконань;

— невтручання держави у справи церкви (особливо ті, які стосуються віровчення), а церкви — у справи держави.

Релігійна свобода є одним із найдавніших міжнарод-но визнаних прав людини. У період Вестфальського ми­ру (1648) праву на релігійну свободу було надано міжна­родний захист. Першим конституційним актом, що стверджував його, була перша поправка до Конституції США, де зазначено, що Конгрес не створюватиме закону, що стосуватиметься інституювання релігії чи забороня­тиме вільне відправлення її.

В епоху Відродження із становленням громадянських суспільств розпочалися процеси секуляризації (набуття світських рис) суспільного життя. Цьому сприяв розви­ток наукових знань, особливо вчення про природне пра­во, згідно з яким держава та її інституції мають земне, а не божественне походження. Релігія поступово стає при- ватною справою. Наприкінці XVIII ст. починають рефор­муватися основні типи відносин між церквою і держа­вою, які існують й донині:

віротерпимість (нетерпимість), згідно з якою, одна чи кілька релігій мають привілейоване становище, інші оголошуються терпимими (чи нетерпимими);

свобода віросповідань, за якою усі релігії рівні між собою, а людина вільна у своєму виборі конфесії та від­правлення релігійного культу;

свобода совісті, крім проголошення рівності всіх релігій, яка передбачає вільний вибір будь-якої релігії чи несповідування жодної. Нині приблизно третина держав світу проголосили своїми основними законами принцип свободи совісті.

Протягом століть склалося кілька моделей державно-церковних відносин, які часто взаємно переплітаються: теократія; цезаропапизм; законодавча підтримка, що за­безпечує привілейований стан церкви; відокремлення церкви від держави; проміжний стан між моделлю дер­жавної церкви і моделлю повного відокремлення, відо­кремлення церкви і держави.

1. Теократія (грец. theos — Бог і kratos — влада). Постає як форма правління, за якої вся повнота влади в державі належить главі церкви та духовенству. Перед­бачає ототожнення світської і духовної влад, регламента­цію функціонування держави та її інституцій, усього сус­пільного життя панівною церквою та її органами.

Синонімом до теократії іноді вживають поняття «цезаропапизм» як означення боротьби церковної влади за домінування над світською. Класичне теократичне правління існувало у V—І ст. до н.е. в Іудеї, де вся вла­да була зосереджена в руках жрецтва на чолі з іудей­ським першоієрархом; у 756—1870-х роках — у Папсь­кій області, а з 1929 р. — у Ватикані, де Папа римський є абсолютним монархом. Традиція теократії розвинута в ісламських країнах (Ірані, Саудівській Аравії). Теокра­тичні періоди пережили Китай, Японія, Індія, країни Африки, Європи. Ідеї теократичної форми правління ак­тивно пропагував С. Томашівський у Галичині.

2. Цезаропапизм (лат. caelsar — цезар, papa — папа). Виявляє себе як політика світської влади, спрямована на підпорядкування собі всього церковного життя; поєднан­ня в особі державного правителя вищої світської духов­ної влади.

Передбачає повну залежність церкви від держави, одержавлення і підпорядкування світській владі церков­них структур. Класичними прикладами такого правління є Візантія, де імператори збирали церковні собори, вирі­шували догматичні суперечки, призначали чи знімали па­тріархів, митрополитів тощо. Цю модель перейняла Мос-ковія, де з XVIII до початку XX ст. главою православної церкви був імператор (імператриця). Церква стає одним з інститутів державної бюрократичної системи, а духовенс­тво — особливим прошарком суспільства зі своїми права­ми та пільгами (непідсудність світському суду, звільнен­ня від податків, військової повинності тощо).

3. Законодавча підтримка, що забезпечує привілейова­ний стан певної церкви в державі. Статус державної цер­кви передбачає державне фінансування діяльності церков­них інституцій, покладає на них певні державницькі фун­кції (реєстрація новонароджених, смерті, шлюбу тощо).

Державні церкви в різних формах існують в Англії, Швеції, Данії, Ірані, Кувейті, Саудівській Аравії, Таїланді та інших країнах. Особливий їх статус зафіксований у кон­ституціях понад 40 держав, у 22 з них главою держави мо­же бути лише особа, що належить до офіційної церкви.

4. Відокремлення церкви від держави. На практиці це означає неможливість втручання церкви у справи дер­жави за активного втручання державних інституцій у справи церкви.

Така модель була характерна для колишніх країн со­ціалістичного табору, де законодавство теоретично гаран­тувало свободу совісті, а реально віруючі зазнавали дис-кримінацій. «Атеїзація» державної політики призводила до значних порушень прав людини. Церкви як суспільні інституції активно використовувалися владою у внутріш­ній та зовнішній політиці.

5. Проміжний стан між моделлю державної церкви і моделлю повного відокремлення церкви від держави і держави від церкви. Для цього типу відносин характер­не збереження державної підтримки та привілеїв окре­мих церков. Наприклад, сучасна Німеччина, де держава хоч і проголошує нейтральність і толерантність до різних релігій, виявляє певну відмінність у ставленні до релі­гійних організацій залежно від їх чисельності та їх впли­ву на суспільне життя. Подібними є державно-церковні відносини в Японії, Австрії, Перу.

6. Відокремлення церкви від держави, що передбачає взаємоневтручання держави і церкви у справи кожної, гарантує максимальне забезпечення свободи релігії, толе­рантності в державі. Усі релігійні громади у СІЛА мають рівні права. Відсутній спеціальний орган регулювання ді­яльності релігійних інституцій — усі спірні питання ви­рішує суд. Релігійні організації звільнені від податків рі­шенням Федеральної податкової служби, яка детально експертує, чи не переслідує якась із них комерційні цілі. Законодавче закріплену свободу віри і невір'я мають гро­мадяни Франції, Туреччини, України.

Залежно від традицій, моделі державно-церковних відносин існує кілька схем фінансової підтримки держа­вою церковних інституцій:

1. Пряме фінансування державою релігійних організа­цій і державний контроль за використанням коштів. Така схема характерна для більшості країн з теократич­ною, цезаропапиською моделями державно-церковних відносин, країн з державною церквою (Ватикан, Греція, Бельгія, Люксембург, Норвегія та ін.).

2. Збір спеціального «церковного» податку, який ви­трачається згідно з побажаннями платників податку (Іта­лія, Іспанія та ін.).

3. Використання коштів «церковного» податку релі­гійними організаціями на власний розсуд з мінімальним контролем держави (ФРН, Австрія, Швейцарія, Швеція та ін.).

4. Відсутність фінансової допомоги держави конфесі­ям, які існують на добровільні пожертвування віруючих, виручки від церковної атрибутики тощо. Це характерно для країн, де церква і держава відокремлені одна від одної (США, Франція, Україна, Нідерланди).







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 284. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия