Студопедия — Суперечності сучасного розвитку вітчизняних ЗМІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Суперечності сучасного розвитку вітчизняних ЗМІ






Демократичні перетворення у суспільстві, зокрема роздержавлення та демонополізація у сфері засобів масо­вої інформації, створюють передумови для того, щоб во­ни реально відігравали роль «четвертої влади». Водночас в оцінках діяльності ЗМІ іноді фігурують не цілком ко­ректні для них аналогії: журналістику — важливу скла­дову ЗМІ, іменують «другою найдавнішою професією». Йдеться про продажність, безпринципність, легковаж­ність та інші одіозні риси.

Причини такого становища в суперечностях, прита­манних і самим ЗМІ, і реальним умовам їх функціонуван­ня в суспільстві. Передусім за природою і суспільним при­значенням вони є суспільним інститутом, але функціону­ють в іншій системі відносин власності. За тоталітарного режиму ЗМІ перебувають під тотальним державним (дер­жавно-партійним) контролем. Сили, що здійснюють цей контроль, прокламують свою відданість суспільним ідеа­лам, фактично переслідуючи власні корпоративні або пар­тійні інтереси. Власність на ЗМІ є скоріше супер-приват-ною, ніж суспільною, що визначає умови їх діяльності.

Здавалось, роздержавлення, демонополізація, прива­тизація повинні докорінно змінити становище. Насправ­ді приватизація засобів масової інформації обернулася повним контролем власників над ними, а також тенден­цією до монополізації. Виникнення величезних інформа­ційних імперій Р. Мердока в Англії, Л. Ерсана у Фран­ції, А. Шпрінгера в Німеччині, Д. Тернера у США під­тверджують цю тенденцію. На пострадянському просторі подібні процеси ще не досягли аналогічних масштабів, але вплив доморощених медіамагнатів, наприклад, в українському, російському інформаційному просторі, є, так би мовити, «секретом Полішінеля». Залежність засо­бів масової інформації від власника, осіб, що офіційно чи неофіційно контролюють видання, теле- або радіопрогра­ми, цілком очевидна.

Головне призначення ЗМІ — продукування і трансля­ція інформації, що забезпечує реалізацію їх функцій. Але практика свідчить, що ЗМІ широко використовують як для збагачення їх власників, так і для того, щоб «робити владу». Саме власникам ЗМІ часто належить ви­рішальне слово у визначенні пріоритетів: інформація — гроші — влада. Традиційно перевагою користуються зде­більшого інтереси, пов'язані з фінансами або владою, значно рідше — міркування інформаційного порядку.

У багатьох ЗМІ набув поширення напрям, що дістав на­зву «жовта преса». Цьому напряму властиві концентрація уваги на плітках, інтимних стосунках, скандалах з життя, передусім широко відомих людей, цинізм, балансування на межі порнографії. Прихильники такої практики, переслі­дуючи комерційні інтереси, посилаються на ст. 34 Консти­туції про право кожного на свободу слова і думки, на віль­не вираження своїх поглядів і переконань. Але таке тлума­чення цієї статті ігнорує іншу — ст. 23 — Конституції про обов'язки кожної людини перед суспільством і неприпусти­мість порушення прав і свободи інших людей. Під вплив такого інформаційного потоку потрапляє значна частина молоді, не завжди здатна відрізнити реальні та сумнівні цінності. За даними правоохоронних органів, чимало зло­чинів є відтворенням побаченого на екрані тощо. Безперечно, фінансові, політичні міркування мають для діяльності засобів масової інформації величезне зна­чення, оскільки індустрія ЗМІ потребує значних коштів. Можливості державного фінансування, субсидіювання ЗМІ, особливо тих, чиїми засновниками не є державні структури (а вони становлять переважну і дедалі зроста­ючу більшість), вкрай обмежені. Ті, які виділяють, не можуть задовольнити всіх потреб і претендентів. Сконст­руювати справедливий критерій їх розподілу, який би відсік фаворитизм, неможливо. Все це зумовлює поси­лення впливу власників на діяльність ЗМІ.

Значним джерелом фінансування є прибутки від рек­ламної діяльності, яку американець Д. Бурстін вважає формою вияву демократії. Інші автори наголошують, що реклама формує смаки респондентів-споживачів. Поши­рення відомостей про товари та послуги, якими всі вони, начебто, можуть користуватися на однакових засадах (в цьому вбачають її демократичне призначення), реклама формує в людей однакові чи аналогічні потреби, що ніби­то знімає соціальні відмінності тощо.

Справді, реклама у ЗМІ охоплює широке коло грома­дян, активно впливає на формування їхніх смаків, потреб. Однак, працюючи на інтереси споживача, вона передусім переслідує інтереси рекламодавця, будучи покликаною не просто інформувати, а спонукати споживачів зробити по­купки, скористатися послугами. Реклама не тільки фор­мує, а й нав'язує смаки, будучи здатною, за словами аме­риканського дослідника Б. Бегдикяна, «долати будь-який опір людських почуттів, а іноді й людського інтелекту».

Крім того, реальні властивості рекламованих товарів та послуг не завжди відповідають штучно створеному імі­джу. Настирливе втручання реклами, зокрема в канву телепередачі, перешкоджає нормальному її сприйняттю. Власники ЗМІ змушені з цим змиритися, бо зацікавлені в надходженні коштів. Фактично рекламодавці мають значний вплив на ЗМІ і певною мірою визначають на­прям та зміст їх діяльності.

Здатність ЗМІ забезпечувати неабиякі доходи, знач­ний політичний вплив зумовлює гостру конкурентну бо­ротьбу за прибутки, ринки збуту інформації, респонден­тів. Ця боротьба має свої особливості.

1. Загострення конкурентного суперництва між різ­ними засобами масової інформації. Спричинене воно не­однаковим рівнем сприйняття інформації, друкованих і аудіовізуальних ЗМІ, орієнтацією масового респондента на спрощені методи отримання інформації.

Наслідки такої орієнтації почали спостерігати в бага­тьох розвинутих країнах у 80-ті роки XX ст. У США, Японії, інших країнах педагогічна громадськість забила тривогу з приводу того, що діти втрачають інтерес до кни­ги, літератури, замінюючи їх переглядом спрощених те-леверсій творів. А це призводить до втрати не лише звич­ки читати, але й зниження рівня грамотності. Аналогічні проблеми існують і в Україні. За гострої конкуренції між різними ЗМІ є важливим формування культури спожи­вання інформації, сталих і зрілих навичок користування всіма засобами — друкованими, аудіовізуальними.

2. Зосередженість на найяскравішій, найпривабливі-шій друкованій або візуальній інформації. Звичайно, най­краще запам'ятовуються оригінальне «схоплені», грани­чно виразні фото-, кіноматеріали. Іноді спроби вразити вдало зробленим кадром не досягають мети через непе­редбачені дрібниці. Так, під час передвиборчої кампанії Р. Ніксона, яку він того разу програв, по телебаченню для створення привабливого іміджу показали його за фортепіано, розраховуючи на сприйняття його як політи­ка з тонким музичним смаком. Але коли крупним пла­ном глядачі побачили спітніле чоло, у багатьох промай­нула думка, що людина, яка втомлюється за фортепіано, навряд чи справиться з президентством. Цей прорахунок іміджмейкерів обійшовся Р. Ніксону в кілька відсотків голосів. Іноді зусилля здобути вражаючий матеріал при­зводять до трагічних наслідків. У будь-якій конкурент­ній боротьбі існують свої правила і закони.

3. Змагання за найшвидшу, найоперативнішу подачу інформації. Це менше стосується аналітичної, фундамен­тальної інформації (хоч і вона старішає швидко), більше — інформації оперативної. Першим повідомити про урядову, парламентську кризу, підсумки виборів, початок або вда­ле врегулювання збройного конфлікту, сенсаційний спор­тивний рекорд та інші події, які викликають всезагальний інтерес, — справа професійної честі агентств, редакцій і додаткова винагорода за оперативність. Тому й існує ши­рока мережа кореспондентських пунктів із сучасним об­ладнанням для збирання, обробки та передачі інформації. Все, що допомагає обійти конкурентів в оперативності, якості, привабливості інформації, збільшує витратні стат­ті кошторисів засобів масової інформації.

Профінансувати їх здатні далеко не всі ЗМІ. Тому се­ред них є свої лідери і свої аутсайдери. Щоб вийти у лі­дери та зберегти позиції, необхідні велетенські творчі зу­силля і не менші фінансові й технічні можливості. Кон- куренція в світі інформації, як і будь-якій іншій сфері діяльності, породжує тенденцію до поглиблення, погли­нання одних іншими, могутнішими, багатшими, спритні­шими, підступнішими. Неминуча за таких умов монопо­лізація у сфері ЗМІ загрожує обмеженням свободи їх ді­яльності, посиленням залежності від політичного курсу правлячих кіл, пануючих ідеологічних доктрин, співвід­ношення сил провідних економічних угруповань тощо.

Боротьба за гроші та владу — «вторинні» функції за­собів масової інформації — все більше виходять на перед­ній план всупереч їх головній суспільній функції. Через це ЗМІ можуть бути силою, яка нехтує суспільними ін­тересами, а то й діє проти них.

Про цю небезпеку попереджав у середині XX ст. «батько кібернетики» Н. Вінер. Вважаючи однією з умов успішного розвитку суспільства досягнення та збережен­ня стану динамічної стабільності суспільного середовища, виступав, щоб саме ЗМІ сприяли зміцненню такого стану. З того часу становище на краще не змінилося. Пану­вання над ЗМІ політичних та фінансових кіл перетворює багатьох з них на засоби маніпуляції свідомістю мас, ін­струмент їх політичного та морального розбещення. Про­тистояти всім негативним впливам на ЗМІ можливо ли­ше за реальної демократизації управління ними. Попри непоодинокі спроби в різних країнах і в різні часи, ство­рити реально діючий ефективний механізм демократич­ного управління ЗМІ так і не вдалося. Так, у СІЛА неза­лежна Національна рада з питань новин, яка мала обме­жені, здебільшого аналітичні функції, проіснувала дещо більше 10 років. Ініціатива щодо її ліквідації надходила від найвпливовіших та найпрестижніших газет країни.

Подібні проблеми переслідують й українські ЗМІ, хоч роздержавлення, подолання державно-партійного монопо­лізму створили якісно нову ситуацію. Політична та ідеоло­гічна багатоманітність втілюється й у плюралізмі ЗМІ, у розмаїтті поширюваних ними поглядів. Але ще не подола­ні адміністративне втручання владних структур, невипра­вдана прискіпливість судових органів, тиск різних кланів на ЗМІ, що суттєво обмежує реальну свободу слова.

Подальший розвиток українського суспільства, укра­їнської державності залежатиме від багатьох чинників, серед яких одним з найважливіших є вдосконалення ді­яльності ЗМІ. Продукування інформації вимагатиме ве­личезних витрат, а доступ до неї залежатиме від можли-

востей користувачів, що впливатиме на майнове, фінан­сове, соціальне розшарування суспільства.

Реальна влада зосереджуватиметься у руках інфокра-тії — соціального прошарку, який контролюватиме інфор­маційні ресурси (продукування, розподіл, трансляцію). Інфократія, володіючи ефективними засобами контролю над свідомістю людей, або становитиме одну впливову гру­пу (інформаційний тоталітаризм), або складатиметься з кількох конкуруючих груп.

Можливе ускладнення глобальних аспектів інформацій­ного суспільства. Адже і тепер країни володіють неоднако­вими можливостями поширення інформації. «Рим, — за­значав 3. Бжезинський, — експортував закони, Англія — парламентську партійну демократію, Франція — культуру і республіканський націоналізм, а сучасні Сполучені Шта­ти — науково-технічні новації та масову культуру».

Маючи потужні технічні та електронні засоби транс­ляції інформації, найрозвиненіші щодо цього країни значною мірою контролюють світовий інформаційний простір, впливають на свідомість, громадську думку да­леко за межами власних кордонів.

Тому утвердження інформаційного суспільства не мо­же автоматично подолати протиріччя ні в національно­му, ні в глобальному масштабі без ефективних механіз­мів демократичного контролю та регулювання всіх сфер суспільного життя.

Запитання. Завдання

1. Перелічіть в хронологічній послідовності ЗМІ, охарактеризуйте переваги кожного з них.

2. Які особливості ЗМІ дають підстави вважати І'х однією з гілок влади («четвертою владою»)?

3. Чому аналогію між засобами масової Інформації та гілками влади вважають дещо умовною?

4. Наскільки незалежними є українські ЗМІ наприкінці XX — на початку XXI ст.?

5. У який спосіб можна подолати суперечність між необхідністю збільшення капіталовкладень у розвиток і функціонування ЗМІ і убез­печенням тотальної залежності їх від фінансово-політичних груп?

6. Охарактеризуйте основні риси Інформаційного суспільства.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 306. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия