Студопедия — ІІІ. ПИТАННЯ. Українська література.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІІ. ПИТАННЯ. Українська література.






Українська література.

Українську літературу на початку 19 ст. представляли І.Котляревський, П.Гулак-Артемовський, Г.Квітка-Основяненко, Є.Гребінка, засновник сучасної української літератури та літературної мови – поет, художник і національний пророк Тарас Шевченко.

Формування нової літератури проходило в умовах посилення національного та соціального гноблення. Страждаючи від репресій царського режиму, українська література продовжувала розвиватися в дусі демократичних традицій попередніх сторіч. Створення нової української літератури було тісно пов’язано з національно-визвольним рухом і боротьбою за реалізм і народність.

Важливу роль у створенні нової української літератури зіграв Іван Котляревський (1769-1838), що відтворив сучасну українську дійсність в поемі «Енеїда», п’єсі «Наталка-Полтавка» та ін.. «Енеїда» була написана за однойменним твором римського поета І ст. до н. е. Вергілія, у якому розповідається про мандрівки троянця Енея. У Котляревського події перенесено на український ґрунт, показані побут і характери різних прошарків українського суспільства.

Г.Квітка-Основ’яненко (1778-1843) – перший видатний український прозаїк, що створив високохудожні твори, серед них повісті «Пан Халявський», «Конотопська відьма», п’єси «Сватання на Гончарівці», «Шельменко-денщик». П.Гулак-Артемовський писав байки, критикував соціальну несправедливість. Є.Гребінка писав вірші, поеми, повісті, баки. Знаменитою є пісня на слова Гребінки «Очи черные, очи жгучие», поема «Богдан».

Великим українським письменником, що писав російською мовою, є М.В.Гоголь. Його творчість має світове значення. Особливо близькі українському читачеві його твори української тематики: повісті «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Тарас Бульба», збірка «Миргород» та ін..

Початок формування нової української літератури завершив Т.Г.Шевченко (1814-1861), що своєю поетичною творчістю відкрив нову еру в розвитку суспільного і культурного життя народу. Дух Шевченка, його вплив на свідомість народу дозволили пробудити творчі сили занімілого поневоленого народу. Його «Кобзар» - епохальна віха у розвою українського письменства.

Незважаючи на заборони вживання української мови, у 2 пол. 19 ст. з’являються нові імена письменників, нові твори, серед них оповідання з народного життя письменниці Марко Вовчок (1834-1907), перший в історії української літератури історичний роман П.Куліша (1819-1897) «Чорна рада», антикріпосницькі повісті І.Нечуя-Левицького (1838-1918), роман П.Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?».

Окрему ланку української літератури сформували видатні постаті: Іван Франко (1856-1916), Леся Українка (1871-1913), Ольга Кобилянська (1863-1942), Михайло Коцюбинський (1964-1913) та ін.

Образотворче мистецтво.

І.Айвазовський. Останній жив у Криму, в Феодосії і широко відомий як автор картин на морську тематику.

Одним з видатних українських живописців поч. 20 ст. був Олександр Мурашко, що став відомий завдяки своїй історичній картині «Похорон кошового», а також психологічно точним портретам. Він один із перших художників, який виставлявся за кордоном, отримував престижні нагороди. Його картини експонувались в Парижі, Мюнхені, Амстердамі, Венеції, Берліні. О.Мурашко був одним з засновників Української академії мистецтв в 1918 році.

Українська монументальна скульптура 2 пол. 19 ст. представлена пам’ятником Богдану Хмельницькому в Києві скульптора М.Микешина, російському полководцю О.Суворову в Очакові одеського скульптора Б. Едвардса, І.Котляревському та М.Гоголю в Полтаві скульптора Л. Позена.

На поч. 19 ст. в архітектурі офіційним стилем був класицизм. Український стиль (бароко) був заборонений. В Україні у плануванні міст та спорудженні будинків взяли активну участь російські архітектори: І.Старов, Захаров, Мельников, Стасов. На звільнених від турків та татар землях виростають нові міста: Херсон, Севастополь, Одеса, Маріуполь, Миколаїв. Багато адміністративних будинків у російському стилі споруджуються в старих українських містах: Києві, Сумах, Чернігові, Полтаві, Харкові.

На поч. 20 ст. в архітектурі України був поширений стиль модерн. Характерний приклад будівлі цього стилю – залізничний вокзал у Києві архітектора Вербицького. Стиль українського модерну представлений знаменитою спорудою Полтавського земства видатного архітектора Василя Кричевського.

 

ВИСНОВКИ З ТРЕТЬОГО ПИТАННЯ:

 

Український народ у 19-20 ст., незважаючи на утиски збоку російського царату, зробив великий внесок у розвиток літератури і мистецтва, а сам цей період вважається періодом національного відродження.


ВИСНОВКИ З ТЕМИ:

1. Українська культура з причини її колоніальної залежності від російської розвивається у специфічних умовах утиску з боку російського царату. Попри важкі умови свого існування українська культура переживає в цьому столітті національне відродження, становлення національної самосвідомості. Велику роль у цьому процесі зіграв великий Т.Г.Шевченко.

2. 19 ст. – час загострення соціальних протиріч та класової боротьби, а в культурі період науково-технічного прогресу, розмежування мистецтва на офіційне, салонне, з одного боку, та народне, реалістичне, з іншого.

В літературі та інших мистецтвах 19 ст. надало людству високі зразки, пов’язані з реалістичним методом. В цьому столітті працювали такі видатні особистості як Т.Шевченко і М.Гоголь, І.Франко та Леся Українка.

Україна ХІХ ст. дала світу, крім Шевченка, імена І.Котляревського, М.Лисенка, П.Чайковського, І.Рєпіна, С.Васильківського, І.Карпенка-Карого, М.Кропивницького, Соломії Крушельницької, М.Грушевського, О.Потебні.

 

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 344. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия