Студопедия — Общеобразовательная школа №13
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Общеобразовательная школа №13

 

Тема: ЗНИЖЕННЯ ВТРАТ ВОДИ В СИСТЕМАХ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ МІСТ

 

Мета роботи: Розробити рекомендації та запропонувати технічні рішення для зниження втрат води в міських водопровідних мережах та водопровідних очисних станціях

 

Завдання досліджень:

  1. Аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду боротьби з втратами води з водопровідних мереж.
  2. Розробка теоретичних засад методів боротьби з втратами води в міських водопроводах
  3. Аналіз факторів впливу на обсяги втрат води з міських водопровідних мереж
  4. Вивчення процесу промивання та властивостей промивної води швидких фільтрів.
  5. Розробка рекомендацій з повторного використання промивних вод швидких фільтрів.

 

Об’єкт досліджень:

  1. Міські водопровідні мережі
  2. Система промивання швидких фільтрів водоочисних станцій

 

Предмет досліджень:

Втрати води з водопровідних мереж та на водопровідних очисних спорудах.

 

Література

1. Кресіна І.О. Українська національна свідомість і сучасні політичні процеси: (Етнополітологічний аналіз). – К., Вища школа, 1998. – С.89.

2. Обушний М.І. Етнонаціональна ідентичність в контексті формування української нації. Автореферат на здобуття наукового ступеня доктора політичних наук / НАН України. Інститут політичних і етнонаціональних досліджень. – К., 1999. – С. 1-3.

3. Див.наприклад: Діяк І.В. Українське відродження чи нова русифікація? – К.,Гранослов, 2000. – С.170-181.; Державність української мови і мовний досвід світу / За ред. М.Жулинського, І.Драча та ін. Матеріали міжнародної конференції (Конгрес української інтелегенції). – К.,ІНВіП, 2000. – 445 с.

4. Феномен нації: основи життєдіяльності / За ред. Б.Попова. – К.: Тов-во "Знання”, 1998. – С.169-170.; Уткін О. Українське прикордоння – фактор взаєморозуміння чи нестабільності? // Віче. – 2001. – №2. – С.36-53.

5. Колодій А. Радянська ідентичність та її носії в незалежній Україні //www.politics.lviv.ua/nations/soviet; Белецкий М.И., Толпыго А.К. Национально-культурные и идеологические ориентации населения Украины. По данным социологических опросов // Социс. – 1998. – №4. – С.76-78.

6. Priezel I. National Identity and Foreign Policy: Nationalism and Leadership in Poland, Russia, Ukraine. Cambrigde: Cambridge University Press, 1998. – 371 p.; Гаврилишин Б. Україна між Заходом і Сходом, Північчю та Півднем: геополітичні можливості та обмеження // Україна на шляху до Європи / За ред. Лутц Хоффманн – К., Фенікс, 2001. – С.17-27.

7. Климанська Л. Філософсько-соціологічний аналіз проблеми політичної ідентичності // Зміни у свідомості українського суспільства на зламі тисячоліть. – К., Видавничий дім "KM Akademia”, 2001. – С.111-119.

8. Stebelsky I. National Identity of Ukraine // Geography and National Identity / Edited by Hooson D. Oxford: Blackwell Publisher, 1994. – P.233-248.

9. Див. наприклад: Нагорна Л. Українська політична нація: лінії розламу і консолідації // Віче. – 2000. – №1. – С.132-146.; Зміни у свідомості українського суспільства на зламі тисячоліть / За ред. С.Рябова та ін. – К., Видавничий дім "KM Akademia”, 2001. – 268 с.; Popson N. Ukrainian National Identity: The ‘Other Ukraine'// www..ics.si.edu/kennan/reports/1999/wilson.htm

10. Ситник П.К., Дербак А.П. Духовні засади та механізми формування національної самосвідомості //www.niurr.gov.ua/ukr/publishing/panorama/

11. Колодій А. Етно-національні ідентичності і легітимність влади в Україні //www.politics.lviv.ua/nations/legitimacy.

12. Про кількість та склад населення України за підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001р. // www.ukrstat.gov.ua/

13. Цит. за Дашкевич Я. Українське відродження і національні меншості // Україна в сучасному світі. – К., 1990. – С.51.; Феномен нації: основи життєдіяльності / За ред. Б. Попова. – К., Тов-во "Знання”,1998. – С.230.

14. Див. наприклад: Лісовий В., Проценко О. Націоналізм, нація та національна держава // Націоналізм: Антологія – К., Смолоскип, 2000. – С.32-34.; Діяк І.В. Українське відродження чи нова русифікація?. – К., Гранослов, 2000. – С.213-216.

15. Білорус О.Г., Лук'яненко Д.Г. та ін. Глобальні трансформації і стратегії розвитку. Монографія. – К., Інститут світової економіки та міжнародних відносин НАН України, 1998. – С.148.

16. Докладніше див.: Уткін О. Українське прикордоння – фактор взаєморозуміння чи нестабільності? // Віче. – 2001. – №2. – С.41 – 45.

17. www.politik.org.ua

 

Тема. Формування особистості молодшого школяра

План

1. Розумові особливості.

2. Емоційні особливості

3. Вольові якості

4. Індивідуально-типологічні особливості

5. Розвиток здібностей

6. Засвоєння морально-етичних якостей, норм і правил поведінки

7. Формування взаємовідносин, груп і колективів

 

1. До ознак, за якими можна судити про розумовий розвиток учнів, належать такі, як: якість знань;

Ø вміння застосовувати їх у навчаль­ній роботі;

Ø орієнтування у матеріалі;

Ø самостійне набування знань; знаходження нових способів навчальної роботи;

Ø темп і легкість засвоєння нового матеріалу;

Ø міцність запам'ятовування матеріалу;

Ø самостійна постановка запитань, які логічно випливають з відомих у задачі співвідношень;

Ø знаходження можливих способів розв'язування нових задач, виділення серед них найраціональніших.

Ці ознаки доповнюються показниками розвитку окремих сторін інтелекту. Такими є:

Ø точність зорового, слухового, дотикового сприймання;

Ø повнота і детальність описування картини, яку учень бачить уперше;

Ø способи свідомого запам’ятовування навчального матеріалу;

Ø здатність помічати помилки або неточності в міркуваннях ровесників,

Ø гнучкість мислення, що виявляється в доцільному варіюванні способів дій,

Ø легкість і швидкість переходу від мислення, що спирається на реальні або зображені предмети, до мислення з опорою на графічні схеми, числові й буквенні формули.

У розумовому розвитку в учнів початкових класів є індивіду­альні відмінності. Вони виявляються в загальних здібностях учитись і в спеціальних здібностях (до математики, малювання, музики, технічного конструювання та ін.) Індивідуальні відмін­ності проявляються в швидкості виконання навчальних завдань, в їх якості, в успішності, хоч остання залежить не тільки від здібностей учнів, зокрема від їх ставлення до навчання, уміння вчитися.

Для визначення рівнів розумового розвитку молодших школярів шкільні психологи мають користуватися різними методами діагностики, включаючи і тести.

Наявність індивідуальних відмінностей у темпі роботи та якісних особливостях розумового розвитку молодших школярів вказує на важливість індивідуального підходу до них у процесі навчання. Завдання його полягає не в тому, щоб нівелювати ці відмінності, а в тому, щоб допомогти кожному, учневі успішно вчитися, оволодівати знаннями, вміннями і навичками відповідно до його можливостей.

Як зазначалось, майже всі першокласники приходять до школи з бажанням учитися, у них більш-менш успішно прохо­дить адаптація до школи. Проте, з часом у частини молодших школярів відбувається «шкільна дезадаптація», яка виявляєть­ся у відхиленнях у навчальній діяльності — відставання у нав­чанні, недисциплінованість, конфлікти з ровесниками тощо. Виявлені три основних причини «шкільної дезадаптації» мо­лодших школярів:

1) Коли в учня процес формування навчаль­них умінь і навичок проходить важко, непродуктивно, учень починає відставати від навчальної програми, а вчитель і батьки не враховують індивідуальні особливості дитини.

2) Коли дитина не вміє довільно регулювати свою поведінку, увагу, адекватно сприймати вимоги, коли учень виконує навчальні завдання не за власною ініціативою, а внаслідок зовнішньої стимуляції (коли її лають, змушують).

3) Коли дитина ослаблена, часто хворіє, втомлюється, невитривала, пасує перед труднощами, недооці­нює свої можливості.

 

2. Основним джерелом емоцій у молодших школярів є учбова та ігрова діяльність.

До емоційної сфери особистості молодших школярів належать переживання нового, здивування; сумніву, радощів пізнання, які стають основою формування пізнавальних інтересів, допитливо­сті учнів. Групові заняття та ігри сприяють розвитку в учнів моральних почуттів і формуванню таких рис характеру, як відповідальність, товариськість. Розвивається в учнів усвідомлення своїх почуттів і розуміння їх виявлення в інших людей. Для молодших школярів загалом характерним є життєрадіс­ний, бадьорий настрій. Молодші школярі емоційно вразливі. У них відбувається подальша диференціація сором’язливості, яка виявляється в тому, як діти реагують на людину, оцінка якої має певне значення для них. Розвивається далі почуття самолюбства, що виявля­ється в гнівному реагуванні на будь-яке приниження їх особистості й позитивному емоційному переживанні визнання тих чи інших позитивних їх особистих якостей.

У першому класі спілкування з ровесниками та старшими дітьми, роль учителя у вихованні моральних почуттів особливо важлива. Провідна роль його зберігається і на наступних етапах навчання учнів, але поряд з цим зростає й значення як фактора формування в учнів моральних почуттів, зокрема почуття дружби, товариськості, обов'язку, гуманності.

У молодшому шкільному віці розвивається почуття симпатії. Воно відіграє важливу роль в утворенні малих груп, та позакласних об'єднань.

У дівчаток 10—12 років більше проявляється турбота і співчуття, ніж у хлопчиків цього віку. За цими показниками хлопчики наздоганяють дівчаток переважно у юнацькому віці.

На емоційний стан молодших школярів впливають взаємини в сім'ї та жорстоке ставлення батьків до дітей.

 

3. Формуванню вольових якостей сприяє перш за все шкільне навчання, тому що, вони вимагає від учнів усвідомлення й виконання обов’язкових завдань, підпорядкування їм своєї активності, довільного регулювання поведінкою, вміння активно керувати своєю увагою, слухати, думати, запам’ятовувати, узгоджувати свої потреби з вимогами вчителя.

Негативно впливають волю такі фактори:

- підвищена емоційна збудливість;

- нестримність бажань;

- мінливість настрою;

- прагнення наслідувати інших, особливо «відважних» і «сміливих».

Виховати волю дитини означає:

ü організувати її діяльність, навчати розумної поведінки, тренувати в хороших вчинках;

ü формувати здатність до інтенсивної і систематичної роботи, до переборення труднощів у житті і праці;

ü виробити звичку завжди і в усьому бути енергійною, рішучою, наполегливою;

ü прищеплювати вміння підпорядковувати свою діяльність свідомо поставленим цілям, переборюючи сторонні бажання, страх, лінощі.

Молодші школярі піддають навіюванню. Учні 1-2 кл легко наслідують не тільки хороші, а й погані вчинки. Для подолання поганих вчинків важливу роль відграють індивідуальна, виховна робота з неофіційними лідерами груп та правильно поставлені дорослими вимоги до молодших школярів.

Правильно ставити вимоги — досить складна річ. Якщо не виявити терпіння, такту й оперувати лише наказами (зроби те, збігай туди і т.п.), то можна викликати негативізм. Вимоги тут мають визначатися не міркуваннями власної зручності, а перспективою виховання повноцінної людини. Форма вимог буває різною: нагадування, заклик до дії, застереження, і заборона. Всяка вимога мусить бути: 1) правильною, бо непродумані, нерозумні вимоги можуть лише зашкодити вихованню; 2) зрозумілою для учня, до того ж висловленою коротко, бо багатослів'я знижує спонукальну силу і затемнюєзміст; 3) посильною для дитини, бо непосильні вимоги призводять до невдач, породжують невпевненість і слабовілля; 4) безапеляційною, рішуче висловленою, без натяку на упрошування, яке шкідливо впливає на учня; 5) висловленою спокійним, доброзичливим тоном, цілком серйозно — крик, роздратованість, глузування неприпустимі, бо викликають протидію та інші небажані реакції.

 

4. Індивідуально-типологічні особливості. На формуванні вольових та інших якостей особистості молодшого школяра позначається тип його нервової системи, що є основою його темпераменту.

Діти із сангвіністичним темпераментом характеризуються легкою збудливістю почуттів. Діти цього темпераменту швидкі й рухливі, але меншою мірою, ніж сангвініки дорослі.

Діти холеричного темпераменту характеризуються легкою збудливістю почуттів, силою й стійкістю їх у часі. У групах вони часто виділяються прагненням до самоствердження, люблять організовувати ігри, охоче включаються у громадську роботу. За правильних умов виховання ці діти виявляють активність і наполегливість у роботі, а за неправильних — стають неслухняними, запальними, образливими.

У дітей флегматичного темпераменту почуття важко збуджувані, однак тривалі і стійкі. Молодший школяр-флегматик повільний, він здебільшого неохоче спілкується, часто нехтує справами, що вимагають від нього швидкості, турбот, зайвих рухів. Така спокійна дитина здебільшого уникає доручень, діставши їх, виконує з бажанням, але не поспішаючи, дотримується порядку, організованості. Дитина-флегматик ухиляється від конфліктів, її важко образити, але коли вступає в конфлікт, то переживає глибоко, хоч зовні це не виявляється так яскраво, як у дітей вищезгаданих типів.

Діти з меланхолійним темпераментом надзвичайно чутливі, почуття у них виникають легко, вони міцні і стійкі у часі. Такі діти здебільшого сором'язливі, малоактивні, важко пристосо­вуються до нових обставин. Вони відзначаються хворобливою вразливістю, швидкою втомлюваністю, невпевненістю в своїх силах, поганою пристосованістю до нових обставин, зниженим настроєм, острахом перед труднощами. Меланхоліки скаржаться на ровесників, бояться образ, плачуть і намагаються гратися самотньо. Вони часто розгублюються при опитуванні, хоч і мають хороші знання.

Оцінні судження у молодшому шкільному віці займають важливе місце і виконують різну функцію. Оцінні судження батьків, учителів та інших дорослих про дітей цього віку є засобом корегування не тільки навчальних дій, а й моральних вчинків учнів. З боку батьків мають переважати позитивні оцінні судження навіть по відношенню до тих дітей які не встигають у навчанні. Це необхідно для того, щоб за­побігти появі у дитини комплексу неповноцінності.

Уважного індивідуального підходу потребують діти, які вчаться посередньо. Однак нерідко учень, який одержав «трійку», затратив більше зусиль, ніж той, якому поставили «5». Тому вчителеві важливо помічати зусилля «середнього» учня, його ставлення до учіння, й відповідно оцінювати їх. Окрилений заслуженою похвалою, він, як правило, починає значно краще вчитись і поводитись, поступово змінювати негативне ставлення до учіння і учителя.

Індивідуального підходу потребують і ті вихованці, самооцінка яких завищена або занижена. Якщо учень занадто високої думки про себе, бажано більше уваги звертати на його недоліки в роботі, щоб він усвідомив: ставлення до нього визначається справжніми, а не бажаними успіхами. Ті школярі, які недооцінюють себе, природньо, потребують підкреслення навіть ледь помітних успіхів. А якщо вони розгублені від невдачі, вчителю треба показати їм, що він у них вірить і чекає нових досягнень у навчанні і поведінці.

У молодших школярів формується самоповага до себе.

 

5. Розвиток здібностей. Уже на початку навчання в школі першокласники відрізняються один від одного рівнем обізнаності з навколишнім світом, спостережливістю, вмінням думати, запам'ятовувати й відтворювати, висловлювати свої думки за допомогою усного мовлення та ін.

У процесі навчання здібності в учнів не тільки використову­ються, а й розвиваються. Виробляються уважність, спостереж­ливість, якості пам'яті, мислення й мовлення, а також емоційні й вольові властивості.

Розвиток цих компонентів відбувається в молодшому шкіль­ному віці нерівномірно. Повільніше розвиваються перцептивні, мнемічні компоненти, порівняно більших прогресивних змін за­знають якості, пов'язані з уявою, мисленням та мовленням. Фор­муються й емоційні, вольові компоненти здібностей учнів. До них належать упевненість, наполегливість, самоконтроль у роботі, терпеливість, витримка, здатність чинити опір навіюванню.

В окремих випадках в учнів проявляються значні здібності до математики, до музики, до живопису. Математичні здібності виявляються, наприклад, у швидкому оволодінні складними обчислюваннями в умі, самостійному знаходженні закономір­них відношень у рядах чисел, узагальнених способів розв'язу­вання задач, оволодіння основами алгебри. Той факт, що в молодшо­му шкільному віці ті чи інші діти не виявляють спеціальних здібностей, не дає підстав говорити, що в них немає цих здібно­стей. Біографії талановитих людей (математиків, письменни­ків, художників, винахідників та ін.) свідчать про те, що в мо­лодшому шкільному віці деякі з них не відзначалися великими здібностями, що їх можливості оволодіння математикою, ма­люванням, музикою кваліфікувалися педагогами як посередні.

Індивідуального підходу потребують усі учні, як сильніші, так і слабші. Здібні до навчання учні, як правило, легко засвою­ють знання, уміння й навички, але іноді зазнаються (особливо, коли їх дуже захваляють), що негативно позначається на їх успіхах і розвитку здібностей.

Особливої уваги потребують учні, що відзначаються невисокою здатністю вчитися, відстають у навчанні. Серед невстигаючих звичайно, виділяють такі групи: діти педагогічно занедбані; ті, що перенесли захворювання у передродовому періоді свого розвитку, при народженні чи в самому ранньому віці, що значно знизило їхню здатність учитися; діти з ослабленою, внаслідок захворю­вання, працездатністю та ін.

6. Засвоєння морально-етичних якостей, норм і правил поведінки. Основна частина морально-етичних якостей закладається ще у дошкільному та молодшому шкільному віці. Діти цього віку вже мають деякі уявлення, зв'язані з вічними цінностями (доброта-жорстокість, чесність-нечесність тощо). Для деяких молодших школярів притаманні уявлення про національні цінності (поняття національної гідності, любов до рідної мови, національних свят і традицій тощо). При сприятливих умовах молодші школярі одержують деякі уявлення про громадські, сімейні цінності (пошана до Закону, піклування про батьків і старших у сім'ї, гостинність тощо). Молодшим школярам притаманні і деякі цінності особистого життя (почуття гумору, життєрадіс­ність, працьовитість, увага до власного здоров'я тощо). Проте, ці цінності не виникають стихійно, їх необхідно формувати, і, насамперед, на рівні моральності батьків та вчителів.

Результати аналізу «читанок» для молодших школярів пока­зує, що їх зміст в основному дає можливість для формування різноманітних моральних якостей.

В останні роки, кількість текстів, що дозволяють формувати у молодших школярів уявлення про моральні якості, має тенденції до збільшення. Рівень моральної вихованості молодших школярів багато залежить від рівня усвідомлення ними мотивів вчинків літературних персонажів

Молодші школярі вживають терміни, зв'язані з моральними якостями але далеко не всі учні розуміють їх зміст, далеко не всі ці терміни входять у механізм регуляції поведінки.

Моральні норми правил поведінки успішно засвоюються молодшими школярами, коли учитель не тільки розкриває їх зміст, на конкретних прикладах показує, як їх треба виконува­ти (як вітатися з товаришами, старшими і т.п.), а й ретельно стежить за неухильним виконанням, залучає колектив до участі в контролі за дотриманням правил його членами. Успіх засвоєння учнями цього віку моральних норм і правил поведінки залежить від того, як ставиться вчитель до випадків їх невиконання і якою мірою його підтримують колектив і батьки.

7. Формування взаємовідносин, груп і колективів. Першо­класники спілкуються переважно в процесі виконання навчальних завдань або під впливом зовнішніх обставин (учні сидять за однією партою). Стосунки між дітьми в класі складаються в основному за сприяння вчителя. Учитель завжди виділяє деяких учнів у класі як зразок для інших в навчанні і поведінці, одночасно звертає увагу й на хиби в поведінці деяких учнів. Як правило, більшість першокласників відтворює в своєму ставленні до них ставлення вчителя, не досить ще усвідомлю­ючи критерії, з яких він виходить у своїй оцінці тих чи інших учнів. Від стилю взаємин, що складаються між учнем і вчителем ' залежить активність і самопочуття дитини. Характер і спілкування з учителем значно впливає на формування не тільки провідної діяльності учіння, а й моральних якостей учня. На жаль, у практиці трапляється і негативний стиль роботи класовода. Він проявляється в тому, що класовод «диктує» вимоги, не стимулює ініціативу і самостійність дитини, дозволяє собі грубі, образливі характеристики дитини, проявляє нетерпимість, підвищує голос на дитину; коли у нього є любимі та нелюбимі діти. Такий класовод має сам зайнятись своїм перевихованням, пам'ятаючи, що, за умови згаданого стилю спілкування з дитиною, у неї не можна сформувати не тільки позитивного ставлення до навчання, а й позитивних моральних якостей.

Тиск групи, колективу на окремих учнів може бути як позитивним (сприяти підвищенню навчальної мотивації), так і негативним (куріння, антигромадські вчинки). Негативному впливові більше піддаються хлопчики у порівнянні з дівчатками.

Досить часто у молодших школярів виникають почуття і симпатії.

Характер дружби у дітей змінюється. В учнів І—11 класів дружба має егоцентричний характер. У III—IV класах діти починають встановлювати більш-тісні взаємини з друзями. Ця дружба сильна, але недовготривала. Дружба двох молодших школярів може бути різною. Так, в одних випадках вона може базуватись на тому, що одному подобається командувати, іншому —підпорядковуватись. У других випадках — один може сприймати другого як модель, яку треба навчати, як «правиль­но» поводити себе, одягатись тощо. У третіх— дружба будується на рівноправ'ї, без чітко виражених ролей.

Молодші школярі здатні оцінювати моральні якості оточуючих людей при визначенні ідеалів та людей несимпатичних їм.

У межах молодшого шкільного віку змінюється зміст і якість скарг дітей один на одного. Першокласник, на якого скаржаться, здебільшого не ображається, оскільки скарги в учнів першого класу та навіть другого мають особливий зміст. Скарги першокласників є наслідком намагання дитини сумлінно й відповідально виконати класне завдання, шкільні правила поведінки. Першокласник не тільки намагається сам виконувати вимоги вчителя, а й турбується про те, щоб усі учні класу робили згідно з встановленими правилами. Під кінець II і в III класі ця форма впливу змінюється, і скарги набувають іншої якості. Іноді вони набувають характеру ябед. Тому учні III класу починають сприймати скаргу на товариша як щось негативне, а учень, який тихенько поскаржився на товариша, засуджується колективом класу.

 

Общеобразовательная школа №13

 

Баскетбольные площадки в центре Макеевки:




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ТРЕТИЧНЫЙ СИФИЛИС | Программа тренировок

Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 413. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия