Студопедия — ТЕХНОЛОГІЧНА ПРАКТИКА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕХНОЛОГІЧНА ПРАКТИКА






 

ПРОГРАМА

для вищих навчальних закладів I та II рівнів акредитації

з підготовки молодших спеціалістів

для спеціальності 5.02020702 «Перукарське мистецтво та

декоративна косметика»

 

 

Програму підготувала

викладач вищої категорії

Бродяна Н.О.

 

Програму розглянуто та схвалено на засіданні циклової комісії спеціальних дисциплін спеціальності

5.02020702 «Перукарське мистецтво та декоративна косметика»

Протокол №_____ від___________

Голова комісії________Н.О.Бродяна

 

 


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

 

Виробнича практика – важлива частина навчально-виховного процесу. Під час її проведення здійснюється практичне навчання професійній діяльності; формуються основні професійні уміння та навички згідно з кваліфікаційною характеристикою; поширюються, поглиблюються та систематизуються знання на основі вивчення роботи конкретних підприємств; практично засвоюється сучасне обладнання та інструменти; набувається первісний професійний досвід.

Технологічна виробнича практика студентів спеціальності 5.02020702 «Перукарське мистецтво та декоративна косметика» організується у відповідності з навчальним планом за вказаною спеціальністю.

Метою технологічної практики є придбання професійних умінь студентами за фахом, закріплення, розширення та систематизація знань, одержаних під час вивчення спецдисциплін на основі роботи конкретного салону (перукарні), придбання практичного досвіду, розвиток професіонального мислення, прищеплення умінь організаційної діяльності в умовах трудового колективу.

Технологічна практика організується на підприємствах (салонах, перукарнях) різних форм власності, а також у навчальних перукарнях, які надають перукарські послуги. Технологічна практика проводиться концентровано. Тривалість робочого тижня визначається відповідно до вимог діючого законодавства та особливостей роботи перукарів у салонах і перукарнях. Під час практики студенти знайомляться з організацією та сучасними технологіями перукарських послуг у салонах краси та перукарнях.

Наведений у програмі тематичний план технологічної практики є орієнтовним і може корегуватися цикловою комісією коледжу відповідно до вимог навчального плану та особливостей сучасної сфери надання перукарських послуг. Програми технологічної практики можуть погоджуватися з базовими підприємствами, на яких студенти проходять практику.

Навчально - методичне керівництво практикою здійснюють викладачі та майстри коледжу, загальне керівництво - висококваліфіковані майстри, призначені керівником салону краси або перукарні, де студент проходить практику.

Перед практикою студенти проходять інструктаж з техніки безпеки та охорони праці, який оформлюється у спеціальному журналі.

Викладачі спецдисциплін направляються на базові підприємства з метою керівництва практикою, надання студентам методичної допомоги, контролю за проходженням практики та врегулювання суперечних питань. У випадку порушення студентами-практикантами дисципліни (прогули, запізнення, несумлінне ставлення до своїх обов’язків та ін.), керівництво підприємства приймає заходи щодо покарання студента та сповіщає про це керівництво технікуму.

За підсумками проходження технологічної практики керівник від бази практики надає кожному студенту-практиканту у щоденнику відгук-характеристику щодо його навичок роботи, якості оформлення звіту та виконання програми практики.

Після закінчення терміну технологічної практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання.

Форма звітності студента за практику – це подання письмового звіту та щоденника, підписаного й оціненого безпосередньо керівником від бази практики.


орієнтовний Тематичний план

до програми технологічної практики

Назва тем та розділів Тривалість практики
днів годин
     
1. Ознайомлення з салоном (перукарнею)    
2. Вивчення організації праці у жіночому залі    
3. Вивчення організації праці у чоловічому залі    
4. Вивчення організації праці майстра манікюру (педикюру)    
5. Робота стажером у салоні (перукарні)    
6. Перспектива розвитку салону (перукарні)    
7. Екскурсія у перукарські салони регіону (міста)    
8. Збір та систематизація економічних даних    
9. Оформлення звіту з практики    
     
Всього    

ЗМІСТ ПРОГРАМИ ПРАКТИКИ

 

 

1 ОЗНАЙОМЛЕННЯ З САЛОНОМ (ПЕРУКАРНЕЮ)

 

Стисла історична довідка про розвиток салону (перукарні). Перелік послуг, що надаються населенню. Організація роботи салону (перукарні).

Загальна схема (фото) розташування приміщень салону (перукарні). Кількість та кваліфікація працівників перукарні. Санітарно-гігієнічні умови праці в салоні (перукарні). Управлінська структура салону.

Ознайомлення з правилами санітарії та гігієни; правилами техніки безпеки при роботі з електрообладнанням та протипожежними нормами, що діють на робочих місцях та в салоні (перукарні).

 

 

2 ВИВЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ У ЖІНОЧОМУ ЗАЛІ

 

Організація роботи жіночого залу перукарні. Кількість робочих місць та схема їх розташування у залі. Кваліфікація майстрів.

Перелік послуг, що надаються клієнтам у жіночому залі. Характеристика основних інструментів та пристосувань (фото), що використовують перукарі жіночого залу.

Асортимент та характеристика засобів для фарбування, укладання та хімічної завивки волосся, правила їх використання.

Технології сучасних методів з обробки волосся, які застосовуються у конкретному салоні (перукарні).

Технологія виконання сучасних жіночих стрижок та методів фарбування (або завивки) волосся (зовнішній вигляд, схема (фото) та перелік технологічних операцій)

 

 

3 ВИВЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ У ЧОЛОВІЧОМУ ЗАЛІ

 

Організація роботи чоловічого залу. Кількість робочих місць та схема їх розташування. Кваліфікація майстрів.

Перелік послуг, що надаються. Характеристика основних інструментів та пристосувань, що використовують перукарі чоловічого залу.

Асортимент хімічних препаратів, що використовують для надання основних видів послуг та норми їх витрачання.

Технологія виконання сучасних чоловічих стрижок та укладок (зовнішній вигляд, схема та перелік технологічних операцій).


 

4 ВИВЧЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ МАЙСТРА МАНІКЮРУ ТА (АБО) ПЕДИКЮРУ

 

Організація роботи у манікюрному (або педікюрному) кабінеті. Кількість робочих місць, їх розміщення в салоні (перукарні). Кваліфікація майстра.

Характеристика основних інструментів, пристосувань та обладнання майстра манікюру (або педикюру). Асортимент засобів, що необхідні для виконання манікюру (або педикюру).

Види та загальний технологічний процес виконання манікюру та (або) педикюру. Техніка покриття нігтів лаком.

Сучасні технології художнього розпису нігтів (зразки та схеми або фото виконання) у даному салоні (перукарні).

 

 

5 РОБОТА СТАЖЕРОМ У САЛОНІ (ПЕРУКАРНІ)

 

Під час практики студент повинен вдосконалити навички і техніку виконання основних перукарських операцій на місці стажування.

У звіті вказати види наданих послуг за весь період практики та їх кількість. Загальна характеристика наданої послуги (але не менш 4-5 видів чоловічих і жіночих стрижок та інших видів робіт). До звіту додати фото виконаних робіт

 

 

6 ПЕРСПЕКТИВА РОЗВИТКУ САЛОНУ (ПЕРУКАРНІ)

 

Необхідно провести анкетування (додаток 1) постійних клієнтів салону та бесіду з керівником підприємства на цю тему, де необхідно приділити особливу увагу таким питанням:

- розширення мережі підприємства;

- розширення видів послуг;

- підвищення кваліфікації майстрів;

- придбання нових сучасних інструментів та обладнання;

- перехід на професійні косметичні засоби для волосся та шкіри.

Після проведення анкетування та бесіди зробити власні висновки та записати їх до звіту. Анкети також додати до звіту

 


 

7 ЕКСКУРСІЯ У ПЕРУКАРСЬКІ САЛОНИ РЕГІОНУ (МІСТА)

 

Необхідно відвідати салони (перукарні) регіону з метою ознайомлення з переліком та особливостями виконання інших видів перукарських послуг (макіяжу, епіляції, пірсінгу, татуажу, косметологічних послуг, комп’ютерного дизайну зачісок, постижерних послуг та ін.)

Після екскурсії до звіту необхідно внести записи про організацію робочих місць, інструменти, пристосування, матеріали, що використовують для виконання сучасних видів перукарських та ін. послуг. Додати до звіту доповнення у вигляді наглядних зразків щодо ознайомлення з сучасними видами послуг у салонах (фото, малюнки, схеми роботи та інше).

 

 

8 ЗБІР ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЕКОНОМІЧНИХ ДАНИХ ДЛЯ ЗВІТУ ТА КУРСОВОГО ПРОЕКТУВАННЯ

 

Під час проходження технологічної практики студенти повинні зібрати наступні данні з економічної діяльності перукарні (салону) та додати їх до звіту. У цьому розділі потрібно вказати:

- загальну площу салону (перукарні) та площу робочих приміщень (зі схеми) і порівняти їх з нормативними;

- виручку на одно крісло у зміну (середні дані за декілька днів), зробити висновок про середній розмір заробітної плати майстра за місяць і порівняти її з мінімальною заробітною платою по галузі;

- кількість змін в графіку роботи і висновок про доцільність такого графіку для населення;

- норми витрат хімпрепаратів на виконання перукарських операцій (послуг), що застосовують у перукарні, та порядок списання матеріалів;

- прейскурант цін на послуги, його конкурентоспроможність у порівнянні з іншими перукарнями регіону;

 

 

ВИСНОВОК

 

Наприкінці звіту необхідно зробити узагальнені висновки щодо якості проходження студентом практики у конкретній перукарні (салоні), аналіз роботи перукарні та ін.








Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 3347. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия