Студопедия — Дії консультанта по відношенню до суїцидальної клієнту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дії консультанта по відношенню до суїцидальної клієнту






Існують загальні рекомендації зі спілкування з потенційним самогубцем. Серед них можна виділити наступні 3:

Не нехтуйте суїцидальними висловлюваннями - краще перестрахуватися, ніж недооцінити ризик суїциду. Розмову з потенційним суїцидентів доцільно побудувати з такого приблизного плану:

1. Висловіть свою зацікавленість особистістю і долею співрозмовника, а якщо це доречно, то і любов до нього.

2. Задавайте питання в прямій, щирою і спокійній манері; використовуйте техніку активного слухання.

3. З'ясуйте, наскільки ясний образ майбутнього суїцидальної дії сформований у співрозмовника:

- Чи є у нього суїцидальний план;

- Намічені чи час і місце виконання;

- Чи були суїцидальні думки і спроби в минулому;

- Як він сам оцінює ймовірність свого суїциду.

Пам'ятайте, що чим більш грунтовно розроблений план, тим більше ймовірність його реалізації.

4. Спробуйте з'ясувати причини і умови формування суїцидальних намірів. Не примушуйте співрозмовника говорити про них, якщо розповідьдля нього занадто болючий.

5. Спонукайте його висловити свої почуття у зв'язку з проблемною областю його відносин.

6. Запитайте, чи доводилося йому розповідати кому-небудь про те, що він говорить зараз. Це питання допоможе підштовхнути співрозмовника до думки, що, можливо, головна його проблема в соціальній (само) ізоляції.

7. Будьте готові до того, що ви будете залучені (можливо, на тривалий час) у психотерапевтичну роботу з вашим співрозмовником.

Чого робити не слід:

- Не відповідайте на заяви про суїцидальних наміри (наскільки б безглуздо, з вашої точки зору, вони не звучали) репліками типу: "Чути не хочу про такі дурниці", "Чи варто говорити про речі, яких все одно не зробиш?" Такі відповіді можуть лише змусити вашого співрозмовника пошкодувати про те, що він скористався кризовою лінією;

- Не показуйте, що ви шоковані заявами звернувся, навіть якщо ви дійсно відчули емоційне потрясіння;

- Не вступайте в дискусію про допустимість самогубства.

Повідомте тільки, що ви не хочете, щоб співрозмовник йшов з життя. Розмови про те, що це не вихід, це погано, як будуть страждати близькі, що б ти повинні бути відповідальною людиною - це неї має бути головною аргументацією, якщо взагалі про це доречно говорити з деякими людьми та підлітками.

У критичному стані для потенційних самовбивць характерні біль і страждання, емоційне напруження, тривога, фрустрація, самоізоляція. Хіба вище зазначені "аргументи" допоможуть зняти страждання або знизити емоційну напругу? Як вже згадав під час критичного стану порушується розумова діяльність, людина не може адекватно сприйняти навіть абсолютно правильні логічні міркування. Підліток інфантильний, а йому говорять про відповідальність? Йому кажуть - інші будуть страждати, хіба від знання цього факту буде легше самогубцю? Декого це навіть стимулює, ось постраждає ще більше, ніж я. Тобто зазначена аргументація марна.

Людині потрібно знизити страждання і болю, зняти емоційну напругу, допомогти виконати нереалізовані можливості, вивести свідомість з вузького тунелю, дати йому широкий вибір дій під час кризи, і звичайно вивести зі стану самоізоляції.

Наступні принципи пропонуються зарубіжними службами не тільки консультантам, але і не професійним помічникам.

Якщо людина, на ваш погляд, схильний до суїциду або мав в минулому спроби до самогубства:

  • Не відштовхуйте його, якщо він вирішив розділити з вами свої проблеми, навіть якщо ви вражені ситуацією, що склалася.
  • Довіртеся своїй інтуїції, якщо ви відчуваєте суїцидальні нахили в даному індивіді. Не ігноруйте попереджувальні знаки.
  • Не пропонуйте того, чого не в змозі гарантувати. Наприклад, «Звісно, ​​твоя сім'я тобі допоможе».
  • Дайте знати, що хочете йому допомогти, але не бачите необхідності в тому, щоб зберігати все в секреті, якщо якась інформація може вплинути на його безпеку.
  • Зберігайте спокій і не засуджуйте.
  • Говоріть щиро. Постарайтеся визначити, наскільки серйозна загроза. Знайте, що питання про суїцидальних думках не призводять до спроб звести рахунки з життям. Насправді він (вона) можуть відчути полегшення від усвідомлення проблеми.
  • Постарайтеся дізнатися, чи є у нього (неї) план дій. Конкретний план - знак реальної небезпеки.
  • Переконайте його (її) у тому, що неодмінно є така людина, до якого можна звернутися за допомогою.
  • Не пропонуйте спрощених рішень типу «Все, що вам зараз необхідно, так це добре виспатися, на ранок ви відчуєте себе краще».
  • Покажіть, що хочете поговорити про почуття, що не засуджуєте його (її) за ці почуття.
  • Допоможіть йому (їй) осягнути, як управляти кризовою ситуацією і зрозуміти, що сильний стрес заважає повністю усвідомити ситуацію.Ненав'язливо порадьте знайти якесь рішення.
  • Допоможіть знайти людей або місця, які могли, б знизити пережитий стрес. При найменшій можливості дійте так, щоб трохи зменшити тиск.
  • Допоможіть йому (їй) зрозуміти, що присутнє почуття безнадійності не триватиме вічно.

Можна сказати, що пріоритетним в інтервенції з суїцидально налаштованим клієнтом є вміння якомога довше підтримувати розмову, оскільки це розвиває взаємини між клієнтом і консультантом. Ми вважаємо, що при підході, орієнтованому на екзистенційно-гуманістичну парадигму, на залишення за людиною права жити або померти це є найголовнішим, а може бути навіть єдиним з того, що повинен робити і чого може домогтися психолог-консультант.

Окрім досить простих рекомендацій по бесіді з суїцидальним клієнтом, наведених вище, багато закордонних кризові служби розробили цілі стратегії, спрямовані на зниження ризику суїциду при спілкуванні з клієнтом лицем до лиця. Наведемо деякі з них.

Поправка на вентиляцію почуттів. Дозвольте клієнту висловитися, не переривайте його. Для того щоб утримати його на дроті і не обірвати ту ниточку, яка ще пов'язує його з життям, необхідно прийняти злість і маніпулятивні дії з його боку.

Гарантія. Якщо клієнт заявляє, що ніхто не в змозі допомогти йому, вам необхідно знову і знову запевнити його, що ви можете бути корисним і зацікавлені у продовженні розмови.

Підкріплення позитивних настроїв. Якщо клієнт згадав про які-небудь своїх позитивних діях або окрилених надією думках, допоможіть йому усвідомити їх (наприклад, якщо він говорить про те, що збирався вбити себе, але спочатку вирішив зателефонувати вам - підсильте цей позитивний момент, скажіть, що раді, що він вчинив саме так).

Надайте альтернативний спосіб вираження почуттю. Ця стратегія передбачає допомогу в ідентифікації вчинків, які клієнт міг би зробити замість спроби самогубства.

Визнання страждань. Вербально підтвердити розумінь того, що загроза (або спроба) суїциду демонструє; страждання цієї людини, можна наступним чином: 1) серйозно поставитися до його турботам і ситуації, що склалася, 2) пояснити, що немає потреби здійснювати ці дії для того, щоб довести існуючий стан, 3) спробувати альтернативні варіанти.

Дослідження летальності. Визначальні фактори були наведені вище. Розмовляючи, але ні в якому разі не оцінюючи, спробуйте отримати інформацію, що відноситься до факторів летальності. Для того щоб з'ясувати, збирається чи ні індивід вчинити самогубство, чи готовий у нього план, чи є доступ до матеріалів і пр., краще всього задавати питання безпосередньо. Така стратегія дає зрозуміти клієнтові, що ви слухаєте те, що він говорить, ви зацікавлені в ньому і допоможете запобігти самогубство.

У вітчизняній суїцидології також запропоновано ряд стратегій та прийомів 4.

Структурування ситуації. Здійснюється за допомогою відповідних питань. У свідомості клієнта формується об'єктивна і послідовна картина психо-травмуючої ситуації в її розвитку.

Психолог-консультант може тактовно підвести клієнта до думки, що аналогічні ситуації зустрічаються в житті досить часто.

Проте деякі дослідники підкреслюють, що цим прийомом слід користуватися дуже обережно, тому що він може порушити спілкування, якщо клієнт замість підтримки почує заяву на кшталт: «Ваша ситуація банальна».

Зняття гостроти ситуації. Клієнти часто вважають, що, критичні обставини вимагають від них негайного, одномоментного рішення. У таких випадках консультант підкреслює, що в людини яка звернулася є час на обмірковування й ухвалення рішення.

Терапія успіхами і досягненнями. Особливо ефективна для людей невпевнених у собі, сором'язливих, з низькою самооцінкою. Розповідаючипро себе, клієнт може повідомити і про свої труднощі, які йому доводилося долати. Психолог-консультант тактовно підкреслює ці успіхи, формуючи у співрозмовника уявлення про себе, як особистості, здатної до подолання труднощів.

Планування. Психолог-консультант спонукає клієнта до вербального оформлення планів майбутньої діяльності (що відрізняється від суїциду, «замещающей суїцид»).

Крім корисних прийомів і стратегій існують м шкідливі, яких слід уникати. До них відносяться:

Прямі питання про ідентичність та місцезнаходженням клієнта при телефонному дзвінку. Вони можуть бути інтерпретовані як спроба «схопити» його.

Ворожість, сарказм, зайва дбайливість або індиферентність. Кук зазначає, що часто чув історії про те, як хтось підштовхував потенційного самогубця: «Ну, що ж, вперед, вбивай себе, раз вирішив», - і що після цього людина відмовлявся від самогубства. Це нерозумна, неефективна і непридатна для професіонала стратегія. Адже про невдалий її застосуванні повідомити вже нікому.

На закінчення необхідно відзначити, що знання конкретних прийомів і стратегій, вивчених консультантом або застосовуваних «з папірця», що лежить на столі поруч з телефонним апаратом, навряд чи допоможе саме по собі. По-перше, працюють швидше не конкретні прийоми, а загальнерозуміння та навички ведення консультативного процесу: від встановлення контакту, через прийняття і надання можливості виговоритися - до емоційного реагування, можливим рішенням змінити ситуацію способом, відмінним від суїциду. По-друге, прийоми повинні бути відпрацьовані і інтеріорізіровано в тканину консультативної бесіди. По-третє, і це, можливо, найголовніше, психолог-консультант повинен бути особистісно готовий до зустрічі з суїцидальним клієнтом.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 503. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.051 сек.) русская версия | украинская версия