Студопедия — Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки з трудового навчання 1 клас
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки з трудового навчання 1 клас






№ з/п К-сть год. Зміст навчального матеріалу Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки
1.   Вступ. Місце праці та професії в житті людини. Трудові традиції українського народу та інших народів світу. Правила організації робочого місця на уроці. Ознайомлення з необхідними для роботи матеріалами, інструментами та пристосуваннями. Загальні правила безпеки життя на уроках. Демонстрація виробів, виготовлених учнями у попередні роки. Практична робота. Практичне ознайомлення з інструментами, прийомами безпечної роботи правилами поведінки з ними. Учень: – розуміє важливість праці та професії в житті людини; – називає трудові традиції українського народу та інших народів світу; – пояснює правила організації робочого місця на уроці; – характеризує загальні правила безпеки життя на уроках; – володіє найпростішими вміннями безпечної роботи з інструментами та пристосуваннями.
2.   Папір. Види і властивості паперу. Папір та його призначення. Загальне уявлення про виробництво паперу. Бережливе ставлення до паперу, економне використання матеріалів. Послідовність дій під час виготовлення виробів з паперу. Практична робота. Виготовлення закладки для книги. Учень: – має загальні уявлення про папір, його виробництво та призначення, – розуміє важливість бережливого ставлення та економного використання матеріалів, – називає види і властивості паперу, – характеризує послідовність дій під час виготовлення виробів з паперу.
3.   Рвання паперу. Сорти паперу. Властивості паперу. Рвання паперу. З’єднання відірваних частин паперу за допомогою склеювання. Аплікація. Послідовність дій під час виготовлення аплікації з рваних частин паперу. Охайність та акуратність під час виконання практичних робіт. Практична робота. Виготовлення аплікації з рваних частин паперу. Учень: – знає сорти паперу, їх властивості та способи рвання, – пояснює особливості з’єднання відірваних частин паперу за допомогою склеювання, – називає послідовність дій під час виготовлення аплікації з рваних частин паперу, – вміє виготовляти аплікації з рваних частин паперу.
4.   Різання паперу. Різання паперу ножицями. Різання по прямій лінії і по лінії згину. Нанесення зображення на папір за допомогою шаблону, лінійки, кутника. Поняття шаблон. Копіювання зображення за допомогою шаблону. Практична робота. Різання паперу і картону по згину, вирізання найпростіших форм розмічених за допомогою шаблону. Створення аплікацій з вирізаних форм. Учень: – характеризує специфіку різання паперу ножицями по прямій лінії та по лінії згину, – знає способи нанесення зображення на папір, – вміє копіювати зображення за допомогою шаблону, – володіє навичками копіювання найпростіших форм за допомогою шаблону та створення з вирізаних форм аплікацій.
5.   Симетричні форми. Симетрія в природі. Послідовність дій під час виготовлення простих симетричних форм з паперу. Сорт, колір і розмір паперу. Практична робота. Вирізання деталей виробів симетричної форми. Створення аплікацій з вирізаних простих симетричних форм.   Учень: – називає сорти паперу; – має уявлення про колір і розмір паперу, симетричні форми виробів; – наводить приклади симетрії в природі; – розуміє послідовність дій під час виготовлення простих симетричних форм; – володіє навичками вирізання деталей виробів простої симетричної форми; – вміє с творювати аплікації з простих симетричних форм.
6.   Згинання і складання паперу. Раціональне використання паперу. Послідовність дій під час згинання паперу. Знайомство з технікою оригамі (загальні поняття). Практична робота. Створення найпростіших виробів у техніці оригамі. Учень: – розкриває значущість раціонального використання паперу; – знає способи згинання паперу; – має загальне уявлення про техніку оригамі; – називає послідовність дій під час згинання паперу; – вміє створювати найпростіші оригамі.
7.   Аплікація з паперу. Види аплікацій. Ескіз виробу. Послідовність дій під час створення аплікацій. Практична робота. Виготовлення натюрморту. Виготовлення пейзажу. Виготовлення сюжетних казкових композицій. Виготовлення комбінованих аплікацій. Учень: – має загальне уявлення про аплікації з паперу; – називає види аплікацій; – знає що таке ескіз виробу; – розкриває послідовність дій під час створення аплікацій; – володіє навичками виготовлення натюрморту, пейзажу, сюжетних казкових композицій і комбінованих аплікацій.
8.   Робота з природними матеріалами. Природні матеріали (сухі квіти та листя, плоди, кора, гілки, мох, камінці та ін.) та їх використання для виготовлення виробів. Підготовка природних матеріалів. до роботи. Інструменти для роботи Послідовність дій під час виготовлення виробів з природних матеріалів. Практична робота. Виготовлення аплікацій з природних матеріалів з використанням клеєного способу з’єднання. Виготовлення персонажів казок та мультфільмів з природних матеріалів на площині. Виготовлення композицій за мотивами казок. Учень: – називає природні матеріали, які можна використати для виготовлення виробів; – має уявлення про підготовку природних матеріалів до роботи; – розкриває призначення інструментів для роботи; – знає послідовність дій під час виготовлення виробів з природних матеріалів; – вміє виготовляти аплікації з природних матеріалів на площині з використанням клею; – володіє навичками виготовлення композицій за мотивами казок.
9.   Прикраси з паперу. Оздоблення виробів з паперу. Послідовність дій під час виготовлення прикрас з паперу. Способи з’єднання окремих частин виробів. Практична робота. Виготовлення прикрас, валентинок, простих ялинкових іграшок з паперу (грибочки, зірочки, рибки, ланцюжки, гірлянди, дощик тощо). Учень: – пояснює значущість оздоблення виробів з паперу; – знає послідовність дій під час виготовлення прикрас з паперу; – називає способи з’єднання окремих частин прикрас з паперу; – вміє виготовляти прикраси, валентинки, прості ялинкові іграшки з паперу.
10.   Робота з пластиліном. Пластилін як матеріал для ліплення. Властивості пластиліну. Інструменти та пристосування для обробки пластиліну. Безпека праці. Послідовність дій під час виготовлення виробів з пластиліну на площині за зразком. Практична робота. Виготовлення з пластиліну плоских зображень фруктів, овочів, фантастичних тварин, казкових героїв. Виготовлення виробів з пластиліну на площині за власним задумом. Учень: – характеризує пластилін як матеріал для ліплення; – знає властивості пластиліну; – називає інструменти та пристосування для обробки пластиліну; – розкриває послідовність дій під час виготовлення виробів з пластиліну на площині за зразком; – вміє виготовляти з пластиліну за заданим зразком вироби на площині; – володіє навичками виготовлення виробів з пластиліну на площині за власним задумом.
11.   Самообслуговування. Одяг і взуття. Призначення одягу та взуття. Ознайомлення з основними матеріалами, які використовуються для виготовлення одягу і взуття. Поділ одягу та взуття відповідно до сезону. Основні відомості про правила догляду за одягом і взуттям. Практична робота. Відпрацьовування прийомів зав’язування шнурків на одязі та взутті. Учень: – розуміє призначення одягу та взуття; пояснює необхідність систематичного догляду за одягом та взуттям; – має уявлення про основні матеріали, які використовуються для виготовлення одягу і взуття; – називає асортимент одягу та взуття відповідно до сезону; – характеризує основні правила догляду за одягом і взуттям; – вміє зав’язувати шнурки на одязі та взутті.
12.   Комбіновані роботи. Початкові уявлення про конструювання та моделювання. Конструювання найпростіших виробів, іграшок за допомогою засвоєних раніше технологій аплікації. Практична робота. Конструювання і виготовлення (індивідуальних, парних, групових, колективних) аплікацій до свят. Учень: – має початкові уявлення про конструювання та моделювання; – володіє навичками конструювання найпростіших виробів; – вміє к онструювати і виготовляти аплікації календарно-обрядових свят; – володіє н авичкамиспівпраці в парі, групі та колективі.
13.   Екскурсії. Екскурсія до шкільної майстерні, кабінету обслуговуючої праці. Ознайомлення з загальними правилами безпеки життя, обладнанням, організацією праці учнів, готовими виробами. Обговорення результатів екскурсії. Теми бесід: “Бджілка мала, та й та працює”, “Землю сонце прикрашає, а людину – праця”, “Праця годує, а лінь – марнує”, “Цінуймо працю інших”, “Праця та професія в житті людини”. “Кращий мамин помічник” тощо. – має загальні уявлення про організацією трудового навчання учнів основної і старшої школи; – називає виготовлені учнями вироби; – характеризує види діяльності та результати праці старшокласників; – вміє проаналізувати й узагальнити результати екскурсії.  

 

Орієнтовне тематичне планування

№ з/п Тема уроку
Вступ (1 год)
1. Значення праці в житті людини. Правила організації робочого місця. Загальні правила безпеки життя на уроках трудового навчання
Папір. Види і властивості паперу(1 год)
2. Загальні уявлення про папір та його виробництво. Види паперу. Економне використання паперу
Рвання паперу(1 год)
3. Властивості паперу. Способи рвання паперу. Послідовність дій під час виготовлення аплікації з рваних частин паперу
Різання паперу (2 год)
4. Різання паперу ножицями по прямій лінії. Способи нанесення зображення на папір. Поняття шаблону. Правила безпечного користування ножицями
5. Аплікація з вирізаних форм за допомогою шаблону. Копіювання зображень за допомогою шаблону
Симетричні форми (1 год.)
6. Симетрія в природі. Згинання паперу. Вирізування деталей симетричної форми
Згинання і складання паперу (1 год.)
7. Мистецтво оригамі. Способи згинання паперу
8. Мистецтво оригамі. Способи згинання паперу
Робота з природними матеріалами (3 год.)
9. Природні матеріали. Ескіз виробу. Природні матеріали. Виготовлення аплікації з природних матеріалів
10. Виготовлення персонажів із казок з природних матеріалів
11. Композиції за мотивами казок. Правила безпечного користування інструментами та пристосуваннями
Аплікація з паперу (резерв 1 год.)
12. Створення пейзажу. Послідовність дій під час створення пейзажу. Ескіз виробу. Поділ ескізу на елементи
Прикраси з паперу (3 год.)
13. Прикраси для ялинки. Підбір матеріалів для виготовлення прикрас з паперу. Послідовність дій під час виготовлення ялинкових іграшок з паперу
14. Прикраси для ялинки
15. Новорічні гірлянди. З’єднання елементів гірлянди. Виготовлення новорічної гірлянди
Аплікація з паперу (4+1 год)
16. Вітальні листівки. Оздоблення листівки
17. Аплікація з паперу. Види аплікацій. Виготовлення аплікації
18. Сюжетна композиція. Послідовність дій під час виготовлення сюжетної композиції
19. Комбінована аплікація. Послідовність дій під час виготовлення комбінованої аплікації
20. Комбінована аплікація. Послідовність дій під час виготовлення комбінованої аплікації
Робота з пластиліном (4 год.)
21. Ліплення з пластиліну. Властивості пластиліну. Інструменти та пристосування для роботи з пластиліном
22. Фрукти та овочі виліплені із пластиліну
23. Фантастичні герої, виліплені з пластиліну
24. Жителі зоопарку, виліплені з пластиліну
Самообслуговування (2 год.)
25. Самообслуговування. Призначення одягу та взуття
26. Догляд за одягом та взуттям. Послідовність дій під час зав’язування шнурків на взутті
Комбіновані роботи (5+1 год.)
27. Панно для класної кімнати. Підбір технік для виготовлення
28. Панно для класної кімнати. Підбір технік для виготовлення
29. Панно для класної кімнати. Підбір технік для виготовлення
30-31. Вітальна листівка до дня матері
32. Вітальна листівка до Дня перемоги
Екскурсії (2 год.)
33. Екскурсія до шкільної майстерні
34. Бджілка мала, та й та працює







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 552. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия