Студопедия — Тема 5. СВІДОМІСТЬ І ПСИХІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 5. СВІДОМІСТЬ І ПСИХІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ






Питання

1. Походження і сутність свідомості. Розвиток форм відображен­ня 9 ПрИрОДІ.

2. Головна функція та основні характеристики свідомості.

3. Свідомість і мислення.

Свідомість, як і матерія, є фундаментальною категорією філософії. Завдяки здатності до психічної діяльності людина може здійснювати пізнання світу, причому не якихось фрагментів, а весь Вселенський Універсум — від мікросвіту до мегасвіту. Завдяки свідомості людина здатна не тільки до матеріального, а й до ідеального буття, формування суб'єктивної реальності та її вищої психоформи — духовного світу.

Існують..різні концепції і погляди на походження свідомості, які мають різні методологічні підстави.

Дуалізм. Цей погляд будується на тому, що природа і дух, ма­терія і свідомість являють собою два різних начала, які представлені у людини в співвідношенні «психофізичного паралелізму». За Декар-том, основною властивістю матеріально-фізичного світу є про­тяжність (континуальність), а свідомості, духу — здатності мисли­ти. Тіло мислить не може, як і ідея не має протяжності. Тому взаємодія між свідомістю і тілом неможлива через їх несумісність, і вони у людини представлені в паралельному існуванні. Свідомість — це замкнений у собі внутрішній світ людини, психічні процеси якої (сприймання, мислення) ніяк не пов'язані з фізіологічними процеса­ми.

Сучасний учений-нейрофізіолог Дж.Екклз заявляє, що в погля­дах на свідомість він не дуаліст, а триаліст. За Екклзом, існують три різні світи, які знаходяться у зовсім різних просторах буття. Перший світ — світ фізичних об'єктів, другий — світ станів свідомості (ідей, суб'єктивного знання, свобідної волі), третій — світ людської культу­ри, який існує в історичному континіумі (світ філософії, історії, мис­тецтва). Світ свідомості виступає основною реальністю, тому що свідомість відіграє роль «детектора» першої і третьої реальносгі і пе­ретворює їх у похідні своєї діяльності.

Свідомість як реальність. У Лейбніцасвідомість — це замкнене в собі духовне утворення, що уявляється загальним принципом бут­тя. У Канта свідомість творить світ у дослідних формах його сприй­няття, незалежно від оточуючої реальності, апріорно. У Гегеля свідомість є дух, що розвивається з бездуховного стану до рівня аб­солютного знання. «Філософи життя» (Шопенгауер, Бергсон, Ніцше) розглядають свідомість як невіддільну від буття реальність у формах «волі до влади», «життєвого поривання», «.життєвого розуму». У фе-номенологів (Е.Гуссерль) свідомість є первинною основою, з якої на­роджуються, здобуваються і творяться всі вихідні смисли людської ак­тивності (а не з оточуючого світу).

Свідомість як об'єктивне соціально-природне утворення. Для Е.Дюркгейма свідомість — це «соціальна свідомість», представлена «соціальним царством» людей у спільності їх індивідуальних свідомостей. Воно виникає природним шляхом з «царства» нижчогз рівня (мінерального, біологічного і психологічного) і є особлива соціальна реальність зі своєю соціальною свідомістю. Тут соціальний зв'язок людей і усвідомлення цього зв'язку — тотожні. У концепції Кречмера-Шелдона свідомість представлена як «біологічна свідомість» на методологічній основі «біологічного детермінізму». У людини вона така, яка ного біологічна конституція. Який її фізіотип, такий і пси-хотип, а всього їх три — соматоніки (тілесна домінанта), висці.-па-тоніки (мускульний тип), епілептоїди (інтелектуальний тип). У Фрей да свідомість — складно організована нервово-психічна система з трьо­ма рівнями свідомості: «Воно» (глибинний рівень несвідомого), «Над-Я» (вищий рівень свідомості з високими моральними установка­ми), «Я» як посередник між ними, яке перетворює незагнуздану волю інсгинктів «Воно» в раціональну дію за критеріями «Над-Я». У кон­цепції Верналського і Тейяра де Шардена свідомість набуває плане-тарно-космічні масштаби. Вона організована в глобальну ноосферув формі планетарної "розумної сфери». Це плансгарна свідомість лю­дини, мк.і робиіь Гі "планетарною людиною», здатною до бстисеред-ньоги інформаційного контакту з космосм і для якої Земля — єдиний соціум.

Науково підтвердженим фактом є те, шо в межах нашого ма­теріально-фізичного світу свідомість виникає природним шляхом. Природу свідомості можна визначити трьома головними умовами її ви­никнення:

1) природно-історичний характер походження свідомості, її природна (а не надприродна) природа, тобто свідомість виникає на до­статньо високих рівнях розвитку природи, в ході її тривалої еволюції. Антропоїдна форма свідомості виникає не більш як 5 млн. років тому, в той час як історія Землі налічує 5 млрд. років. Можна говорити про космічну ініціацію феномена свідомості, про стрибкоподібну появу су­часної людини-кроманіьйонця ЗО тис. років тому, про вплив зовнішніх сил на її мутагенез, але свідомість людини є психічний продукт роз­витку матеріального світу, пост-фактум матеріального онтогенезу природи до її вищих форм, коли природний розвиток піднімається до нейронної організації живих клітин у мозку людини;

2) суспільно-історичний характер походження ч свідомості, її соціальна природ», іобто свідомість виникає за умови певної соціальної орган іза ції людської спільності. Конкретно, коли у цій спільності представлене людське спілкування, досіатньо щільне, щоб служити каналом навчання, виховання і передавання соціального досвіду. Стадні форми спільності свідомість не породжують, так само як і поза навчанням вона не формується («феномен Мауглі»). тобто для появи свідомості асоціальна маїерія» мас бути достатньо високо розвинена, як і природна матерія. Вельми характерно, що в деграду­ючих соціальних системах рівень індивідуальної і суспільної свідомості різко знижусті-ся, у швидко прогресуючих суспільствах здійснює якісні стрибки;

3) д іяльнісно-історичпий характер походження свідомості, її діяльнісно- ірудова природа, тобто свідомість виникає за умови певної виробничої організації, коли люди на постійній основі відтворюють умови свого матеріального 1 соціального буття, налагоджуючи регу­лярні процеси праці з виробництва продуктів. Тобто коли людина цілсспрямопано організовує соціально-трудові процеси по створенню ^другої природи», тим самим дистанціюючи свої людські потреби від стихійних процесів «першої природи». У процесах праці людина опо­середковує, регулює і контролює обмін речовин між собою і природою, в результаті чого вона переходить від присвоєння готових продуктів природи до їх створення за допомогою штучних знарядь праці.

Таким шляхом у людини формується специфічне відношення до світу, в якому він ставить себе по одну сторону, а природу — по другу, виділяє себе з природи своєю соціальністю, трудовою діяльністю, психічно-душевною сутністю.

Сутність свідомості. Це здатність повторювати, відображати, мо­делювати матеріальні і соціальні процеси в ідеальній формі, перетво­рювати їх в ідеальні процеси. Онтологічне — це здатність матерії до ідеального самовідображення. Гносеологічне — це здатність при­роди до «само-суб'єктивізації», до самоспостереження себе очима лю­дини в ролі об'єкта, тобто до самоспоглядання. Психологічно — це на­явність у мозку людини особливого психологічного механізму «обер­нення-перетворення», який дозволяє матеріальне в людській голові перетворювати в ідеальне, а потім оперувати цим ідеальним, обер­таючи його у відтворення більш глибокого і точного бачення ма­теріального.

Людина повною мірою почала усвідомлювати свою якість ідеальності, свої здатності до ідеального відображення і вміщення ото­чуючого світу, уявити його в ідеальних процесах своєї психіки, види-мо, коли у неї виник погляд на себе як на мікрокосм, мікровсесвіт. Адже фізично взаємодіючи і відображаючи оточуючий світ, людина не змогла б пізнати і його малої дещиці. Більше того, вступивши у ма­теріально-фізичні реакції з природним світом, вона негайно загинула б через енергетичну перенапругу. Якість ідеальностідозволяє людині охоплювати своєю психікою весь мегасвіт, відображати весь мега-косм і інформаційно «згорнути» його до рівня свого мікрокосму. Підраховано, що інформаційно-психічний потенціал людини стано­вить 20 млрд. біт інформації, тобто це інформаційна ємність усієї кількості нейронів людського мозку, які працюють у режимі вибор) «так-ні», і здатного тим самим ідеально переробляти всю космічну інформацію про Всесвіт (хоча звичайний рівень його інформаційної напруги 5—7 біт інформації у режимі вибору «так-ні»). На підтримання свідомості людський організм витрачає 80% своєї енер­гетики, насамперед на живлення мозку. Тварина не може дозволити собі подібні «розкоші» і тому прояв у них вищих психічних форм епізодичний, і вся енергія витрачається на підтримання фізичного існування. У цьому смислі ідеальні процеси у співвідношенні з фізіологічними можна представити як безентропійні, вони протікають без витрати енергії, яка витрачається тільки на фізичні процеси.В ідеальних процесах психіки ентропія дорівнює ну- лкі, а у фізіологічних процесах ентропія весь час зростає.

Психічне і фізіологічне в свідомості. Тут корінне питання — що є матеріальним носієм свідомості? Це людський мозок як найбільш ви-самоорганізована форма матерії в природі і фізичному світі. Крім мозку психічна діяльність людини у фізичному світі неможлива, саме в ньому самоорганізуються нервово-психічні процеси, в його ней-ронній інфраструктурі вони досягають довершеності. Але сам по собі мозок не може породжувати психічне і нормально працює тільки на постійному зв'язку із зовнішнім середовищем. Експерименти показу­ють, що людина повністю перцептивно відключена від зовнішнього се­редовища як джерела імпульсів для їх психічного перероблення в моз­ку, через 6 годин починає психічно руйнуватися, втрачає раціональність, розум. Мозок можна порівняти з природним транс­форматором матеріального із зовнішньої дійсності в ідеальність внутрішнього психічного світу людини.

Ідеальне і матеріальне у психіці. Тут корінне питання — що є матеріальним джерелом свідомості?Це оточуюча дійсність як ма­теріальне зовнішнє середовище. Психічне не має свого самостійного змісту, адже ідеальність свідомості — це тільки його внутрішня якість, не більше. А психіка — механізм, засіб перетворення матеріальних імпульсів і сигналів у ідеальні образи і поняття. Останні не володіють властивостями своїх матеріальних аналогів, не мають ні ваги, ні розміру, ні запахів. Мова може йти лише про властивості і форми ідеальності. Нейрофізіолог У.Пенфілд вважає, що свідомість має властивість «вмістилища душі», а «центр душі» знаходиться в ретику­лярній формації стовбура мозку (продовгуватий, проміжний і середній мозок), інші вчені виділяють «духовну свідомість», знаходячи її у нер­вово-психічних центрах мозку («психоцентрах»). Нейрофізіолог М.Клара розрізняє близько 200 форм свідомості у вигляді «полів свідомості» і субполів. Серед них: «розуміння назв», «мова у вигляді речень», «активні думки», «індивідуальне і суспільне «Я».







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 404. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия