Студопедия — Модуль І. Вступ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Модуль І. Вступ






 

Історія та історіографія в еволюції, їх місце і роль в гуманізації

Діяльності людини.

План

1. Предмет та завдання історії України, її наукова періодизація.

2. Еволюція концепцій та історіографії основних проблем курсу.

3. Історіографія проблеми генезису українського народу.

 

Вивчення Історії України в вищих навчальних закладах відповідає потребам дня.

З проголошенням незалежності вирішення всіх найважливіших питань – політичних, соціально-економічних, розбудови Української держави остаточно перейшло до рук самого українського народу.

Успіх державної розбудови України залежатиме, насамперед, від участі в цьому процесі самих українців, їх громадської активності, а це можливе при глибокому знанні ними своїх історичних коренів, минулого.

Виходячи з цього, на нашу думку, у вступній лекції доцільно зосередити увагу на таких основних проблемах: історія України як об’єкт вивчення, її метадологія та джерела, наукова періодизація курсу, місце і роль історії України та історіографії в гуманізації діяльності людини, еволюція концепцій та історіографії основних проблем курсу.

Розглянемо першу проблему: чи є Історія України наукою? На це запитання немає остаточної відповіді: одні історики відповідають ствердно, інші заперечують, відносячи історію до ідеології, політики або мистецтва. Відомий радянський історик післявоєнного часу М.Покровський стверджував, що Історія – “це політика, перевернута в минуле”. Професор Техаського технічного університету Ласло Гюнтер взагалі вважає, що Історія – “це не наука, а мистецтво”. Щоб детально розібратися в цій проблемі, необхідно, насамперед, дати визначення поняття “наука”. В Українській Радянській Енциклопедії сказано: “Наука – одна із форм суспільної свідомості, що дає об’єктивне відображення світу; система знань про закони розвитку природи і суспільства”. Постає питання, а чи є Історія об’єктивним відображенням навколишнього світу, чи дає вона систему знань про суспільство? Якщо підходити до цього питання з наукових позицій, то відповідь буде ствердною.

Що ж є предметом вивчення Історії взагалі й історії України зокрема? Предметом вивчення вузівського курсу історії України є генезис, закономірності становлення та розвитку українського народу, його боротьба за національну державну незалежність, історія його діяльності в сфері політичній, соціально-економічній та ін. від найдавніших часів до сьогодення.

Оскільки в данній та наступних лекціях розглядаються історіософські концепції щодо формування та розвитку українського народу, варто дати визначення і такій науці як історіософія.

Термін “Філософія історії” винайшов у XVIIIст. Вольтер, який застосував його для визначення передусім критичної або наукової історії, такого способу, коли історик самостійно міркує про предмет, замість того, щоб повторювати історію, вивчати із старовинних книг чи інших писемних джерел.

Сучасне визначення історіографії – це теогія історії, філософське розуміння історичного процесу. Історіографія відповідає також на питання, як історія сприймається її творцями – істориками і як перетворюються факти історії у свідомості вчених-істориків.

Кожна наука має свої властиві їй методи дослідження, методологічні принципи. Правдиве історичне пізнання минулого, як засвідчує весь досвід розвитку історичної науки, можливе тільки з об’єктивних, справді наукових методичних позицій.історична методологія є вченням про методи, прийоми і способи історичного дослідження. Що ж становить методологію історичної науки?

Методологією історичної науки є теорія пізнання історичного процесу, сукупність пізнавальних принципів та дослідницьких методів, що реалізуються в практиці історичного пізнання. Основне джерело методології – світогляд.

Для вивчення історії України важливі наступні методологічні основи й принципи:

Принцип історизму. Він передбачає, по-перше, щоб кожне чвище розглядалося з точки зору того, як воно виникло, які головні етапи в своєму розвитку проходило і в світлі цього розвитку з’ясувати, чим воно стало на момент вивчення. По-друге, принцип історизму передбачає, щоб кожне явище розглядалось у зв’язку з іншими, щоб визначалося його місце в системі суспільних відносин, було видно взаємовплив, взаємозумовленість історичних явищ. По-третє, він передбачає, щоб кожне явище розглядалось у зв’язку з конкретним досвідом історії, тобто у світлі подальших подій, тих наслідків, до яких воно привело, що між тими чи іншими явищами і наступними подіями існує справді причинний зв’язок. Власне тому розвиток людства розглядається як природно-історичний процес.

Ще одним основоположним принципом історичної науки є принцип об’єктивності. Він зобов’язує історика і кожного, хто вивчає історію, розкривати історичну закономірність суспільного розвитку, його зумовленість, насамперед, матеріальними, економічними чинниками. Об’єктивне знання – це знання справжнього змісту історичного процесу, що відбувається незалежно від волі і свідомості, мрій і теорій тих чи інших осіб.

Водночас принцип об’єктивності вимагає від того, хто вивчає історію, щоб він спирався на факти і брав їх у їхньому справжньому змісті не перекручуючи й не підганяючи під наперед задані схеми, тобто дотримуватися принципу правдивості висвітлення історії. Завдання істориків – дати правдиву історію.

Це основні методологічні принципи, на яких будується вивчення історії в цілому та історії України зокрема. Вони реалізуються через сукупність наукових дослідницьких методів – теоретично обгрунтованих способів пізнання, що входять як загальний метод історичної науки. Якими ж науковими методами користується історія України?

Історія України вдається до загальнонаукових методів, з яких насамперед, потрібно виділити два. При першому ми простежуємо явище на всіх стадіях його розвитку і в усій специфічності його перебігу в конкретних умовах місця і часу. При логічному методі ми аналізуємо явище на кінцевій стадії його розвитку, коли воно сформувалося і всі його основні властивості набули завершеного вигляду. Історичний і логічний методи пізнання взємно переплітаються, доповнюють один одного.

Історія України використовує і міжнаукові або міждисциплінарні методи конкретних соціальних досліджень, математичні, математичної статистики, що відкривають незнані раніше можливості виявлення історичних закономірностей.

Нарешті, особливу групу становлять специфічні історичні методи, властиві саме історичному вивченню. Серед них – порівняльно-історичний, при якому зіставляються різні стадії розвитку явища, що допамагають виявити ті риси, яких воно набуває або які втратило, визначає характер і напрям його розвитку. До цієї групи методів належить ретроспективний, або ретросказання, який дає змогу вивчати минуле за більш пізніми ступенями його розвитку, оскільки кожний наступний містить елементи попереднього. Метод ретросказання реалізується і тоді, коли про явище минулого судять за тими наслідками, причиною яких воно було. Тут про саму історію ми судимо за її законами.

Сучасна українська історична наука стоїть перед складною проблемою переосмислення історії України, відтворення власних наукових шкіл з інших галузей історичної науки, розвитку різних напрямів наукових досліджень. Необхідністю є дотримання свободи творчості дослідника, теоретичного і методичного плюралізму – основа не тільки демократичного суспільства, а й розвитку науки.

Розширенню розуміння історії України як галузі історичної науки сприяє засвоєння поняття про історичне джерело. Джерела дають тим, хто вивчає історію, факти, на яких грунтуються історичні знання. Вилучити із джерел факти, реконструювати з їх допомогою історичний процес допомагає спеціальна галузь наукових історичних знань – джерелознавство – нука про історичні джерела, теорія і практика їх використання в історичних дослідженнях.

Джерело з історії України – це матеріальний носій інформації, що безпосередньо відображає ту чи іншу сторону діяльності людей. Коло таких джерел дуже широке. Серед них можна назвати такі: 1) літописи, хроніки, сказання; 2) археологічні пам’ятки; 3) архівні матеріали; 4) періодична преса; 5) монографії; 6) мемуарна література тощо.

Значну допомогу у вивченні давньої української історії надає філологія, що займається науковим дослідженням мов, особливо дослідженням старослов’янської та української мов. Визначаючи місце історичних наук в загальноцивілізаційних процесах, підкреслимо особливу роль історії України в гуманізації діяльності людини, у вихованні духовності, та формування громадянської позиції та молодого покоління нашої держави. Терміном “громадянство” давні філософи (зокрема грецькі) відзначали відповідальну участь людини в громадських справах.

Громадянство детермінує наявність певної особистісної позиції людини, яка забезпечує його активну участь в усіх соціально-економічних, політичних та соціальних перетвореннях в державі, а значить створює умови для формування більш динамічних, демократичних суспільних відносин.

Така позиція грунтується на глибокому усвідомленні того, що кожна людина є невід’ємною частиною своєї нації, свого народу. В даному випадку мова йде про виховання у громадянина, особливо молодого, національних почуттів, що сприяють його індентифікації зі своїм нородом.

Національні почуття не є природженими або автоматично успадкованими. Вони базуються на рівні свідомості завдяки предметному вивченню людиною історії, традицій, культури, побуту, звичаїв свого народу. Такі почуття закріплюються в процесі комплексного національного виховання, формування у людини національної свідомості.

Фундаментом формування громадянської позиції молоді в Україні є сама держава, її дії щодо розвитку та зміцнення в суспільстві демократичних основ. Знання виникнення та еволюції цих важливих аспектів діяльності Української держави дає нам історія України.

Велику роль відіграє курс історії України у вихованні у молодих громадян, патріотичних почуттів, політичної культури. Формування духовних цінностей сучасної молоді в усіх постсоціалістичних країнах в перехідний період здійснюється в складних і неоднозначних умовах. Освоєння нових ринкових відносин господарювання не просто привело до суттєвого падіння рівня життя всього населення та молоді, зокрема. Відчутно дав про себе знати духовно-ідейний вакуум, пов’язаний з кризою системи соціальних цінностей та недостатнім засвоєнням громадянами нового соціально-духовного стану. Відсутність обгрунтованого і чітко визначеного соціального ідеалу, системи виховного впливу на молоду людину породжує духовну апатію, зменшує соціальну активність юнаків та дівчат.

Історія України посідає важливе місце у вирішенні центрального завдання духовного розвитку молоді – політичної, культурологічної соціалізації особи. Оволодіння курсом допомагає сформувати новий тип громадянина, професіонала Він має бути не тільки гармонійно розвинутою особою, але й достатньо автономним по відношенню до держави (наділеним правом та здібністю вирішувати свою долю більш самостійно та свідомо, ніж в минулому).

Вивчення курсу історії України допомагає у вирішенні проблеми формування у молодих спеціалістів нових духовних орієнтацій, заснованих на демократичних началах, що безпосереднім чином пов’язано з вихованням у них високої політичної культури, культури демократії.

Історія вчить, що прагнення та дії людей і груп повинні бути спрямованими на прогрес суспільства як в моральний, так і технологічний.

Глобальне значення тріади: наука – техніка – гуманізм – полягає в тому, що вона охоплює не тільки інтелект та емоційне світосприйняття людини, але і всі форми взаємосприйняття з її подібними на рівні класів, націй, держав, людини в цілому.

Сучасні українські історики, як один з варіантів, пропонують таку періодизацію історії України:

- Стародавня доба.

- Україна-Русь (ІХ-пер. пол. ХІV ст.)

- Литовсько-польська доба в українській історії (др. пол. ХІV-пер.пол. ХVІІ ст.)

- Українська козацька держава (др. пол. ХVІІ- ХVІІІ ст.)

- Українські землі під владою Російської та Австрійської імперій.

- Українське національне відродження (ХІХ ст.)

- Україна в період революції в Росії 1905-1907рр. та Першої світової війни.

- Українська революція, громадянська війна та іноземна інтервенція.(1917-1920рр.)

- Україна між двома світовими війнами (20-30-ті рр. ХХ ст.)

- Україна в роки Другої світової та Великої Вітчизняної війн (1939-1945рр.)

- Україна в повоєнний період, на шляху до незалежності (1945-1991рр.)

- Україна незалежна (1991-2003рр.)

 

ІІ. Важливе місце в вивченні історії України посідає історіографія – наука про розвиток української історичної думки. Вона є потрібною і водночас придатною для пробудження і розвитку національної самосвідомості, розуміння спадкоємності історичного процесу, велика її роль і в гуманізації діяльності людини, громадянина.

Звернення до минулого, осмислення попереднього історичного досвіду –необхідна умова подальшого розвитку суспільства перехідного етапу. Сьогодні українське суспільство в черговий раз опинилося перед необхідністю усвідомлення власної цілісності, нового розуміння свого місця в історії, завершення тривалого процесу національного будівництва. В зв’язку з цим зростає інтерес широких верств суспільства до історії, історичних джерел та літератури.

Інтерес до українського минулого виник в Україні давно, практично на початку української державності. Вже в часи Володимира Великого, Ярослава Мудрого літописці досліджували питання про походження Давньоруської держави. Останнім часом деякі дослідники вважають, що складання літописів почалося ще раніше, в дохристиянську пору (див.про так звану “Влес книгу” в журналі “Дніпро”№4 за 1990р., а в журналі “Дніпро”, №2 за 1988р. – “Літопис Аскольда”).

Найдавніший Київський Літописний Звід (Кодекс), що з’явився в Києві приблизно 1039р. та славнозвісна праця печерського монаха Нестора “Повість временних літ, откуда пошла єсть Руська Земля, і кто в ній начал первіє княжити і ка ка Руська земля стала єсть” (1113-1114рр.) в усіх редакціях становлять перший цикл старого українського літописання.

Найдавніший Київський Літописний Звід розповідає про заснування Києва легендарними братами Києм, Щеком і Хоривом, про князів Олега, Ігоря, Ольгу, Святослава і Володимира, про хрещення Русі, про князювання Ярослава Мудрого. Закінчується він саме похвальним словом останньому за його просвітницьку діяльність.

У “Повісті временних літ” узявши за основу праці своїх попередників, Нестор додав від себе нарис про розселення народів після всесвітнього потопу, про праслов’янську історію (хоча не виключено, що ці дані він використав із “Влеск книги”), розселення слов’ян і географію Східної Європи.

Історична частина Нестеровського твору починається роком 852 і закінчується роком 1110. “Русь”, на думку Нестора, – варязьке, (скандинавське) плем’я, яке привів Рюрик на запрошення самих слов’ян. Саме Рюрик, вважає Нестор, і став родоначальником руської княжої династії. З цією версією не погоджувалися в минулому і не погоджуються нині ряд істориків, вважаючи, що ця частина літопису в інтересах династії Рюриковичів була сфальсифікована.Праця Нестора позначена великим літературним хистом й пройнята глибоким патріотизмом.

Другий цикл – це так званий “Київський літопис”, який охоплює 1113-1200рр. й оповідає головним чином про події Київського князівства протягом цілого ХІІ ст.

Третій цикл нашого старого літописання – це так званий “Літопис Галицько-Волинський”, який охоплює майже ціле ХІІІ ст. (роки 1209-1292), і оповідає, головним чином, про події Галицько-Волинської держави.

В ХІVст. після розпаду Київської Русі, захоплення її монголо-татарами, Литвою, Польщею українська історична думка зазнала дошкульного удару. Українські студії були відроджені лише в ХVІ ст., як наслідок релігійного конфлікту в Польській Україні між правослвною та католицькою церквами, в якому обидві сторони звертались до історії, як базису іхніх ідей.

ХVІІ ст., особливо друга його половина, а також початок ХVІІІ ст. були добою кардинальних змін у політичному та соціальному житті України. В цей час Україна жила своїм власним духовним життям, мала своє шкільництво, свою літературу, і її культурних сил вистачало не тільки для задоволення власних потреб, а й для просвітницької культурної праці в Московщині.Вихідці з України часто обіймали в імперії посади, що впливали на стратегічні напрями еволюції в європейському напрямі науки, культури і навіть системи державного і церковного управління країною.

Під впливом новітніх раціональних теологічних і філософських теорій, породжених європейським протестантизмом, українська освічена еліта у другій половині ХVІІ – на поч. ХVІІІ ст. розділилась на два табори: так званих інтеграціоністів і традиціоналістів.

Інтеграціоністи, такі як М.Броневський, М.Смотрицький, Ф.Прокопович, С.Яворський, Ф.Яновський, розглядали Київ як духовний центр всієї руської землі, неприхильно ставилися до католицизму. Вони вважали, що Москва – це також молодша частина руської землі, яку треба просвітити, європеїзувати й інтегрувати та об’єднати з духовною спадщиною Києва.

Традиціоналісти такі, як П.Могила, І.Гізель, А.Зернікав, Й.Кроковський, В.Яновський також, зберігаючи зверхній погляд на Москву, тим не менш вважали, що обидві частини Русі мають іти своїм шляхом, спираючись на власні традиції, використовувати теологічні прийоми і методи інших систем – протестантизму, католицтва для зміцнення українського православ’я, намагалися зберігти підпорядкування Київської метрополії патріарху Константинопольському. Обидві течії були раціональні і впливали, хоча по-різному, на подальший розвиток філософської та історичної думки.

В ХVІІ ст. постає “козацька історіографія” в особі Романа Ракушки (Самовидця), Самійла Величка та Григорія Грабянки. На противагу богословським проблемам, барвистим панегірикам, ученим диспутам ці письменники цікавилися насамперед історією рідної землі й писали так звані козацькі літописи, у творах цих авторів спостерігається тенденція користуватися мовою і зачіпати конкретніші проблеми. Зокрема у “Літописі Самовидця”, ймовірно написаному козацьким старшиною Романом Ракушкою Романовським, увага зосереджується на подіях 1648-1657рр. Інший зразок цього літературного жанру створив Г.Граб’янка “Дії запеклої і од початків поляків кривавої небувалої брані Богдана Хмельницького, геьтмана Запорозького з поляками”, що мав на меті показати, що “українці є рівні з іншими”.

Скасування Гетьманщини також знайшло відгук у літературі. У 1762р. Семен Дивович написав довгу полемічну поему під назвою “Розмова Великоросії з Малоросією”, в якій боронив право України на автономію. У тому ж напрямку писав свої твори Григорій Полетика. Без сумніву, найсамобутнішим українським мислителем тієї доби був Григорій Сковорода. Проте в цей час історія ще не трактувалась як наука.

Особливий інтерес викликає епоха другої половини ХVІІІ – середини ХІХ ст., ознаменована занепадом старої козацької України та модернізацією усіх сфер суспільного життя, пов’язаного з преходом від феодального до капіталістичного розвитку. Зміни історичних епох у житті українського народу супроводжувались, з одного боку, втратою політичної автономії та широкомасштабною інтеграцією України до російської імперської системи, а з другого – народженням нової сучасної української нації, її самосвідомості, мови, культури, утворенням відповідного їй соціально-економічного, а згодом, і політичного простору. На початку національного відродження українців важливе, якщо не головне місце займала історіографія, нова ера якої почалася наприкінці ХVІІІ ст.

На розвиток історичної думки кінця ХVІІІ ст. впливали ідеї Західного Просвітництва – націоналізму, політичної свободи, соціальної справедливості, рівності.

Найбільшої уваги серед істориків-аматорів (всі вони писали російською мовою) заслуговують В.Рубан (“Короткая летопись малороссийская”, 1777р.), О.Шафонський (“Черниговского наместничества топографическое описание”, 1786р.), молодий, патріотично настроєний Я.Маркович (“Записки о Малороссии”, 1798р.).

У 1822р. з’являється перша наукова історія – ретельно документована чотиритомна “Історія Малоросії” Д.Бантиш-Каменського. Вірний цареві чиновник доводив, що незважаючи на свою героїчну історію, українці є відгалуженням російського народу, а возз’єднання з Росією – визначна подія їхньої історії. Для багатьох українських дворян така інтерпретація була зручною і переконливою, дозволяючи їм підтверджувати свою українську (малоросійську) специфічність, водночас наголошуючи на вірності цареві та відданості могутній Російській державі.

Дуже відмінною від згаданих творів була “Історія Русов”, яка з’явилася, ймовірно, у першому десятилітті ХІХ ст., а вийшла друком лише у 1846р. Це була робота невідомого автора, яка сміливо прославляла і романтизувала козацьку минувщину. І хоч автор не виступав за негайну незалежність України, він вбачав в українцях окремий від росіян народ і закликав надати йому певну форму самоврядування. “Історія Русов” також доводила, що Україна, а не Росія, є прямою спадкоємницею Київської Русі. Автор стверджує, що правда і справедливість є наріжними каменями кожної політичної системи, а захист життя, свободи і власності є невід’ємним правом усіх людей. Цікаве й твердження про те, що жоден уряд не може грунтуватися на тиранії та багацтві. Відтак, з появою “Історії Русов” вивчення історії України набуло ідеологічного і політичного значення.

Таким чином, в ХVІІІ ст. в період правління Катерини ІІ суспільно-політичні та ідеологічні погляди традиціоналстів та інтеграціоністів отримують нове значення і смисл. Якщо в інтеграціоністів ХVІІ ст. об’єктом інтеграції була Москва і здійснювати її мала Україна, то у новітніх інтеграціоністів, на зразок Кочубея, Шафонського, Тодороського, Гамалії, Туманського та ін. – навпаки. Вони закликають до повного злиття своєї Батьківщини з Російською імперією аж до культурної чи мовної амсиміляції, міняють свої сили на службу російській державі, російській нації, письменству, мистецтву іросійській культурі.

Традиціоналісти ж (Нащанський, Щербацький, Полетика, Кониський, Миславський, Бантиш-Каменський, Маркевия, Маркович, Репнін-Волконський та ін.), в період остаточної інкорпорації козацької держави до складу Російської імперії не лише увібрали в себе певні елементи інтеграціонізму ХVІІ ст., а й як скажімо, С.Миславський, обстоювали окремішність української й російської історії, геральдики, літературної історії та природного права. Маючи на меті реставрацію традицій у формі відновлення Гетьманату, вони слідом за С.Дивовичем обстоюють ідею якщо не вищості, то принаймні рівності України і Росії.

В цей час були засновані перші університети в Україні – Харківський (1803р.) і Київський (1834р.), котрі започаткували новий інтелектуальний період. Остаточно сформувалися у своєму первісному варіанті обидві концепції української історії – малоросійська (державно-автономістична чи регіональна) і українськанародницька (концепція сільського недиференційованого народу).

Найяскравішими представниками першої концепції були українські дворяни – вихідці з старовинних старшинських родів: С.Кочубей, В.Тарновський, В.Лукашевич, С.Алєксєєв-Харольський, М.Максимович. Другу започаткували М.Костомаров, Т.Шевченко, інші члени Кирило-Мефодіївського товариства та їхні послідовники.

Починаючи з 1840-х рр. І до кінця 1920 рр. в українській політичній історичній думці майже цілковито домінував в народницький напрям. Учені – представники цого напрямку у своїх працях основну увагу приділяли аналізові подій, пов’язаних з життям народних мас головним чином, селянських, і з особливим інтересом та симпатіями змалювали народні бунти, повстання, революції. Вони свідомо протиставляли народ і еліту і були переконані, що все, що підмається над народом, є паразитичним, морально занепалим і навіть не українським, ігнорували проблему елітного шляху державного будівництва України.

Засновником народницького напряму в українській політичній думці вважається професор Харківського і Київського університетів М.Костомаров (1817-1885рр.), талановитий історик і етнограф. Найбільш виразно народницька ідеологія була викладена в працях професора Київського університету В.Антоновича (1834-1908рр.) і професора Львівського університету М.Грушевського (1866-1934рр.).

М.Грушевський – провідний український історик, був автором близько 2000 наукових праць, в яких він досліджував всі сторони української політики, суспільного життя та культури. Найважливішими були “Звичайна схема “руської” історії і справа раціонального укладу історії східного слов’янства (1904р.) та монументальна 10-томна “Історія України-Русі” (1898-1934рр.), яка завдяки різноманітності порушених найбільш засадничих питань, багатому матеріалові, важливості поглядів є центральною в сьогоднішній українській історіографії. Крім наукового, праця М.Грушевського має ще й велике національне значення. Відродження всіх слов’янських народностей починалося або змінювалося із появою їхної наукової історії народною мовою. Такої історії немав український народ до появи цієї праці.

У контексті народницьких традицій творили і інші вчені, зокрема, О.Лазаревський, Микола Сумцов, Д.Багалій. вони порівнювали український народ з Самсоном, який розірве ланцюги рабства і уніфікували всіх українців лише під свій народницький кшталт.

В українському варіанті традиційний консерватизм, як будь-яка феодальна й аристократична ідеологія бере свій початок з часів інкорпорації російською імператрицею Катериною ІІ українського Гетьманату в 1764р. і ліквідації зплишків української автономії в наступні десятиліття.

Діяльність представників українського дворянства – шляхти оформилася у відповідну ідеологію, метою котрої була реставрація Української Гетьманської держави. Найбільш яскравими представниками українського консерватизму в українській історичній думці Наддніпрянської України були дворяни-історики – М.Драгоманов (1841-1895рр.), М.Ковалевський (1856-1916рр.), В.Липинський (1882-1931рр.), Д.Дорошенко (1882-1951рр.), письменники П.Куліш, Леся Українка та ін.

М.Драгоманов сформулював і розробив політичну програму українського руху, метою якого було досягнення політичного та соціально-економічного статусу, подібного до статусу передових європейських країн. Твердо дотримуючись федералістських позицій, він не виступав за відокремлення України від Росії. Драгоманов вважав за необхідне реорганізувати Російську ісмперію у Вільну конфедерацію автономних регіонів (створених не обов’язково на етнічних засадах), в якій рішення приймались б на місцевому рівні. Поряд з національними проблемами Драгоманов дедалі частіше висловлював радикально-соціалістичні ідеї.

Приблизно з 1907р. історик і політолог нової генерації В.Липинський, відтворюючи малоросійську концепцію історії України оформлює її в концепцію гетьмансько-консервативну, державницько-реставраційну. Загалом політична позиція В.Липинського полягає в необхідності союзу поляків і українців на спільному грунті побудови Української держави на зразок Князівства Руського. 5 грудня 1912р. В.Липинський пише трактат “Меморіал до українського комітету про наше становище супроти напруженої ситуації в Європі”, в якому висуває концепцію самостійності української держави. В.Липинський основною умовою для здійснення української державності вважав єдність – релігйну, національну, організаційну. Темою нової української версії монографії Липинського “Україна на переломі” (видана і Відні в 1920р.) стало створення Б.Хмельницьким провідної української верстви та будівництво за її допомогою української держави.

Наприкінці Першої світової війни виникає також національно-державницький напрям в українській історичній і політичній думці, творцями якої були галицькі вчені та політичні діячі – юрист і соціолог, академік С.Надніпрянський (1877-1937рр.), історик і географ, професор, академік С.Рудницький (1877-1937рр.), історик і соціолог О.Бочковський (1885-1939рр.), соціолог і юрист професор А.Яковлів (1872-1955рр.) та ін. Цей напрям дістав своє організаційне оформлення головним чином, в Австірйській Галичині, захищаючи право української нації на самовизначення у межах своєївласної етнічної території, ці вчені бачили в ідеях республікансько-демократичної національної державності основу життя української нації. Вони обгрунтували право Галичини на автономію, визначення держави в етнічних межах і опору на власні сили.

20-ті роки ХХ ст. можна назвати золотим віком української історичної науки. В цей час вся українська історіографія – і в Східній Україні, і в Галичині, і в еміграції – стояла на одних і тих самих ідейних (українських, державницьких) позиціях, зосереджуючи свою увагу на дослідженні проблем української національно-державницької незалежності в її історичному розвитку і в усіх її проявах – політичному, економічному, культурному. Саме цей державницький дух і національний характер були основними рисами української історіографії 1920-х років, зокрема і на території Радянської україни.

Поряд з представниками старшого покоління з’явились молоді талановиті науковці – О.Оглоблін, М.Петровський, М.Тищенко, П.Клименко, Л.Окиншевич, Н.Полонська-Василенко. Історичні дослідження проводилися незалежно від обов’язкової пануючої доктрини – марксизму, та її складової частини – історичного матеріалізму.

Це привело до того, що з припиненням політики українізації на початку 30-х років Українську Академію Наук розгромили, частину академіків і наукових співробітників зіслали, історико-філологічний та соціально-економічний відділи закрили, а наукове видавництво ліквідували. Судовий процес над членами Союзу Визволення України 1929-1930рр., політична чистка ВУАН 1930р., депортація М.Грушевського до Москви у 1931р., арешт багатьох істориків, офіційне засудження наукової діяльності історичних установ і ряду видатних українських істориків у 1930-1937рр. – все це було спробою тотального тиску на українську історичну науку сталінським режимом.

Окрім народницької концепції, котру продовжував розвивати в українській історичній думці на поч. 1930-х рр. в Радянській Україні. М.Грушевський та його прихильники та послідовники, в зазначений період продовжує розвиватись також консервативна концепція. Вона розроблялася в основному, в еміграції, в дослідженнях Українського Наукового інституту в Берліні В.Липинським, Д.Дорошенком, Б.Крупницьким та ін. вченими.

Переважна більшість праць з історії України Д.Дорошенка написана, як уже зазначалося, з позиції державницької школи. Так, зокрема, є двотомний “Нарис з історії України”, в якому Д.Дорошенко підсумовував своє бачення соціально-екномічного, політичного та культурного розвитку українського народу з найдавніших часів, об’ємно і повно відтворив широку панораму історії України.

Таким чином, у зазначений період народницький напрям був частково знищений, частково злився з національно-державницький. У результаті національно-державницький напрям, так само як і альтернативний йому консервативний напрям, набули в історичній українській думці всеукраїнського характеру.

У другій половині 1940-х і на поч. 1950-х рр. розпочався новий наступ офіційної радянської ідеології проти основ української історичної думки. Саме тоді українська історіографія на території УРСР значним чином втратила свій національно український характер і традиції. За певним винятком (передусім це стосується школи академіка І.Кріп’якевича у Львові) історичні праці, що з’явились в Україні в цей період, дотримувалися формальних офіційних основ історичної науки.

Радянська концепція і схема історії України – схема споковічної російсько-української єдності – постійно використовувалася в різноманітних виданнях з історії України. Ця позиція стосується і пізніших праць до початку 1990-х рр.

У той час, як в Радянській Україні успішно відбувається формування “нової радянської людини, патріота й інтернаціоналіста”, в Галичині 20-30-х рр. поширюється націоналістичний рух, що був організований у Відні як Організація Українських Націоналістів (ОУН), – ідеологом якого став Д.Донцов.

Рух опору так званих “шестидесятників”, що існував у 1960-1980-х рр., також ставив метою здійснення національної ідеї, головним чином у Галичині.

Особливість розвитку української історичної думки в Галичині і в еміграції полягали в тому, що саме тут (з ліквідацією школи М.Грушевського в Радянській Україні) українська історія продовжувала концептуально розвиватися у своїх двох основних перспективах.

На території Німеччини у 1940-1960-х рр. продовжували свою наукову діяльність під егідою Вільного Українського Університету в Мюнхені такі вчені, як Н.Полонська-Василенко, Б.Крупницький, О.Оглоблін, Л.Окиншевич, І.Мірчук, В.Залозецький. у їхніх працях дістала своє продовження і подальше теоретичне обгрунтування, консервативна конуепція української історичної думки. Національно-державницьку концепцію розвивали А.Яковлів, О.Шульгін, С.Наріжний, М.Чубатий, Р.Смаль-Стоцький та ін. дослідники, що працювали і в Європі, і в США.

Таким чином, проведений аналіз показує, що протягом ХІХ-ХХ ст. існували дві основні лінії у розвитку української історичної думки. Це – народницька – молодша лінія, яка утворилася під німецьким ідейним впливом у 40-ві рр. ХІХ ст. й поступово еволюціонувала в національно-державницьку, і консервативна – старша лінія, котра еволюціонує з малоросійської перспективи української історії, як синтез елементів традиціоналістської і інтеграціоністської схем. У Галичині в ХХ ст. також розвивалися два напрями: національно-державницький і консервативний. Всі ці чотири напрями до Другої Світової війни не були відірвані один від одного, хоча й не зливалися.

ІІІ. Перш, ніж говорити про історичні витоки українського народу, звернемося до таких понять, як народність, народ, нація, етногенез. На жаль, на сьогоднішній день серед науковців не існує одностайності в тлумаченні цих понять. Сучасні історіографи Заходу взагалі відмовляються від поняття "народність" при вивченні етнічних об’єднань на феодаольній стадії їх розвитку. Універсальний термін, який вони вживають - це "нація". Поняття "народ" і "нація" вони ототожнюють. Такої точки зору, зокрема, дотримувався радянський вчений Л.Гумільов. На близькій до цієї позиції стояли дореволюційні українські історики М.Макаревич, М.Костомаров, В.Антонович, М.Грушевський, а також сучасні українські вчені за кордоном Я.Пастернак, М.Чубатий та ін.

Переважна більшість дослідників вважає, що народ або етнос - це людська спільнота, яка характеризується власною самосвідомістю, окремою етнічною територією (батьківщиною), своєрідною мовою, культурою, характером, специфічними формами господарського життя. Етнос народжується, коли формується кістяк його етнічного комплексу, а не окремі його елементи. Родина - рід - плем’я - народність - народ - нація - такими були шлях і форми етнонаціональної історії людської спільноти.

Слово "нація" походить від латинського natio (рід, плем¢я). Народ, що історично дозрів до утворення власної держави, називають нацією. Отже нація- це вища форма розвитку етносу.

Етногенез (від грецького етнос-народ і генезис-походження) - тривалий процес утворення і розвитку племені, народу, нації. Вивчення процесів етногенезу повинно спиратися на комплексне використання даних багатьох наук: історії, мовознавства, етнографії, антропології, археології.

Чи можемо ми вважати, що племена, які заселяли прабатківщину с







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 398. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия