Студопедия — Вимоги до тестів як методів психодіагностичного дослідження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вимоги до тестів як методів психодіагностичного дослідження






 

Галян І.М. Психодіагностика: Навч. посібник. – 2-ге вид., стереотипне. – К.: Академвидав, 2011. – С. 21-60.

Сучасні методи психодіагностики охоплюють дослі­дження усіх психічних процесів, властивостей і станів лю­дини. Створення, опис і наукове визнання наукових по­нять і явищ пов'язані з експериментальним вивченням їх психодіагностичними засобами. Визначення існування нових наукових об'єктів експериментальним шляхом неможливе без дотримання спеціальних вимог до псиході-агностування.

Основні вимоги до тестів та інших діагностичних мето­дів обґрунтував сучасний англійський психолог Пол Клайн. До них належать такі обов'язкові умови: засто­сування шкали відношень або, як мінімум, шкали інтер­валів, надійність, валідність, дискримінативність, наяв­ність нормативних даних, а також такі вимоги, як просте формулювання і однозначність тестових завдань, обме­ження часу їх виконання, соціокультурна адаптивність тесту, операціоналізація, верифікація тощо.

Застосування шкали інтервалів. Вони бувають кіль­кох рівнів, ієрархічно впорядкованих за складністю: номінативні шкали (шкали найменувань), порядкові шкали, шкали інтервалів, шкали відношень. В ідеалі розробник психологічних тестів повинен прагнути вико­ристовувати шкали відношень. Коли це неможливо, ба­жане застосування шкали інтервалів, якщо передбача­ється, що результати будуть піддаватися статистичному аналізу. Оскільки вивчення валідності тестів завжди ви­магає такого аналізу (а також тому, що можливість от­римати кількісні показники вимірювань у психологіч­них тестах є помітною перевагою порівняно з іншими видами досліджень), очевидно, нічого менш точного, ніж шкала інтервалів, використовувати не можна. Біль­шість психометричних тестів тяжіють до інтервальних шкал.

Надійність. У психометрії термін «надійність» має по­двійне значення. Тест називається надійним, якщо він є внутрішньо погодженим і дає одні й ті самі показники для кожного досліджуваного (за умови, що досліджуваний не змінився) при повторному тестуванні. Надійність при пов­торному тестуванні з плином часу називається ретестовою надійністю.

Валідність. Тест називають вал ід ним, якщо він належ­но вимірює властивості, якості, процеси. Існує багато різ­них способів доведення валідності тестів, і кожний з них відповідає різним аспектам цього значення: очевидна (зов­нішня) валідність; конкурентна валідність; прогностична валідність; змістова валідність; конструктна валідність.

Дискримінативність. Нею є диференційна здатність тесту загалом або тестового завдання, що вказує на їх здат­ність розділяти окремих досліджуваних за рівнем вико­нання. Якщо всі досліджувані дають на тестове завдання одну і ту саму відповідь, це означає, що завдання не наді­лене дискримінативністю — здатністю окремих пунктів тесту диференціювати досліджуваних стосовно «макси­мального» або «мінімального» результату тесту. Певним функціональним синонімом дискримінативності є інфор­мативність.

Наявність нормативних даних. Такими нормами вва­жають репрезентативні середні показники за тестом — показники, що репрезентують велику кількість людей, завдяки яким можна порівнювати показники певного індивіда, оцінюючи рівень його психологічного розвитку. Нормою тесту є середній рівень розвитку великої кілько­сті людей, подібних на досліджуваного за певними со­ціально-демографічними характеристиками. Ця норма визначається у результаті тестування великої вибірки ви­пробовуваних певного віку і статі та усереднення отрима­них оцінок з їхньою наступною диференціацією за віком, статтю та іншими релевантними показниками. Нормаль­ним вважається те, що належить до середини розподілу. Його «хвостові» частини вказують на сферу низьких (суб-нормальних) або високих (супернормальних) значень. Для оцінювання якості співвідносять отриманий показ­ник з іншими й у такий спосіб визначають його місце на кривій нормального розподілу.

Соціокультурна адаптованість тесту. Вона полягає у відповідності тестових завдань і тестових оцінок, які до­сліджуваний отримує за цими завданнями, особливостям культури суспільства, де використовується тест, запози­чений з іншої країни. Якщо, наприклад, створений у Єв­ропі тест інтелекту вперше застосовується в країні, у струк­турі інтелекту якої домінує не словесно-логічне, а образне чи практичне мислення, він обов'язково повинен пройти оброблення, стати соціокультурно адаптованим. В іншому разі отримані результати не відповідатимуть рівню ро­звитку мислення жителів цієї країни.

При повторному використанні тесту в умовах, відмін­них від умов країни, де він був створений, майже завжди потрібно співвідносити ці умови чи адаптувати тест. Бу­квальний переклад словесних формулювань тестових зав­дань не буває точним за змістом понять, тому від нього слід відмовитися і зробити переклад, близьким не за зна­ченнями слів, а за змістом.

Простота формулювань і однозначність тестових зав­дань. Відповідно до цієї вимоги тест не повинен передбача­ти завдань, які досліджувані можуть по-різному сприйма­ти і розуміти. Обмеження часу виконання тестових завдань. Термін виконання завдань психологічного тесту не повинен пере­вищувати 1,5—2 годин, оскільки триваліший час людині важко зберегти працездатність на високому рівні.

Операціоналізація та верифікація. Операціоналізація при впровадженні нових наукових понять передбачає обов'язкове вказування процедур, прийомів і методів, які дають змогу довести існування описаного явища, означе­ного поняттям, тобто практичних дій або операції, які може виконати дослідник для виявлення позначених по­няттям властивостей.

Вимогою верифікації є перевірка на реальне існування будь-якого поняття, що претендує на статус наукового, за допомогою відповідної психодіагностичної процедури. Наприклад, при впровадженні у науковий обіг поняття «мотив» необхідно визначити його через інші відомі по­няття доступними способами діагностування явищ, що входять до змісту поняття. Якщо пропонують таке визна­чення: «Мотив — це внутрішнє, психологічне, усвідом­люване чи неусвідомлюване спонукальне джерело дій лю­дини, яке додає їй цілеспрямованості і підтримує її ак­тивність», то передбачається, що всі знають зміст цих понять. У протилежному разі необхідно доповнити за­гальне визначення мотиву роз'ясненнями інших понять. Наступна дія операціоналізації поняття «мотив» повинна репрезентувати психодіагностичну методику, яка під­твердить його існування. На завершальному етапі переві­ряють існування явища «мотив» і всіх зазначених у його визначенні властивостей на практиці, тобто з вимогою ве­рифікації.

Психолог, обираючи методику для психодіагностуван-ня певної психологічної якості (якостей) людини, повинен чітко знати, чи відповідає обрана ним методика переліче­ним вимогам, інакше він не зможе з'ясувати достовірності отриманих результатів.

Психодіагностичні методики повинні відповідати і та­ким додатковим вимогам:

а) простота і низька трудомісткість незалежно від рівня складності тесту. Виконання методики потребує затрачений мінімум фізичних і психологічних зусиль;

б) зрозумілість і доступність для психолога і досліджуваного;

в) лаконічність і точність інструкції. Налаштовує досліджуваного на сумлінну роботу, виключає випадкові фактори, що можуть негативно вплинути на результати. Наприклад, в інструкції не повинно бути слів, що спонука-
ють досліджуваного до оцінювання відповідей;

г) відсутність сторонніх подразників (людей, музики тощо). Вони відволікатимуть увагу досліджуваного від справи, налаштовуючи на упереджене ставлення до психодіагностики.

Крім вимог, пропонованих до норм тесту, існують пра­вила проведення тестування, оброблення та інтерпрету­вання його результатів. Найважливіші з них гласять:

1)перед застосуванням тесту психологу необхідно оз­найомитися з ним і випробувати на собі чи на іншій люди­ні. Це дасть змогу уникнути можливих помилок, пов'яза­них із проведенням тестування та зумовлених недостатнім знанням його нюансів;

2)слід заздалегідь подбати про те, щоб перед початком виконання тестових завдань досліджувані добре зрозумі­ли їх та інструкцію до тесту;

3)під час тестування потрібно стежити за тим, щоб досліджувані працювали самостійно, незалежно і не впли­вали одне на одного;

4)необхідно застосовувати обґрунтовану і перевірену процедуру оброблення та інтерпретації результатів тестів, що дає змогу уникнути помилок на цьому етапі тестуван­ня. У першу чергу це стосується прийомів математично-статистичного оброблення, заздалегідь установлених пер­винних даних.

Перед початком тестування здійснюють підготовчу ро­боту. Спочатку досліджуваним дають тест і пояснюють його призначення, мету тестування, які дані можна отримати і як їх використати, роз'яснюють інструкцію. Потім психо­лог починає тестування, стежачи за дотриманням інструк­ції і всіх умов, що забезпечують вірогідність отриманих результатів»

Тести стають ефективним інструментом дослідження у тому разі, коли витримані вимоги до їх змісту.

1. Стандартизація умов і результатів. Використання тестових методик не залежить від кваліфікації користува­ча, однак для підготовки компетентного висновку (інтер­претації) за комплексом тестів слід залучити кваліфікова­ного фахівця.

2. Оперативність і економічність. Будова тесту охоп­лює серію коротких завдань, виконання кожного у часі триває не більше півхвилини, а тест займає не більше го­дини (у шкільній практиці — один урок). Тестування од­ночасно проходить група досліджуваних.

3. Кількісно диференційований характер оцінювання. Застосування шкали і стандартизованість тесту уможли­влюють їх розгляд як вимірювального інструменту, що кількісно оцінює вимірювані властивості. Кількісний ха­рактер тестових результатів дає змогу застосувати під час тестування добре розроблений апарат психометрики, що допомагає оцінити ефективність тесту на вибірці дослі­джуваних у певних умовах.

4. Оптимальна складність завдань. Професійно зро­блений тест складається із завдань, що мають оптималь­ний рівень труднощів. Середньостатистичний досліджува­ний набирає приблизно 50% з максимально можливої кількості балів. Цього досягають за рахунок попередніх іс­питів — психометричного експерименту, пілотного дослі­дження. Якщо у його процесі з'ясовують, що із завданням справляється приблизно половина досліджуваних, таке завдання визнають вдалим і залишають у тесті.

5. Надійність. Методика (тест) має точно відображати психодіагностичне вимірювання, а його результати повин­ні бути стійкі до дії сторонніх випадкових факторів, наприклад емоційного стану або втоми (якщо вони не є досліджуваними характеристиками), освітленості, темпе­ратури, інших особливостей приміщення, у якому прово­диться дослідження вмотивованості досліджуваних на об­стеження тощо. У широкому розумінні надійність тесту — це характеристика того, якою мірою виявлені у досліджу­ваних відмінності за тестовими результатами є відобра­женням дійсних відмінностей, а якого — наслідком ви­падкових помилок.

Бажаними, в ідеалі обов'язковими, є такі ознаки тес­тів і тестових методик:

а) справедливість. Вона є фактором захищеності від упередженості дослідника, оскільки тест ставить всіх досліджуваних у рівні умови. Суб'єктивізм дослідника може проявитися лише у інтерпретації критеріально-орієнтованих тестів, оскільки вона залежить від професійної підготовки психолога;

б) можливість комп'ютеризації. Внаслідок комп'ютеризації вдосконалюється процедура тестування (наприклад, при адаптивному комп'ютерному тестуванні скорочується час тестування), підвищується інформаційна безпека (вірогідність діагностики);

в) психологічна адекватність. Суть її полягає в оптимальній складності тесту, психологічному настрої досліджуваних. Недостатній або перебільшений рівень стресуспотворить результати вимірювання, особливо важливий цей фактор для організаторів і розробників вступних тестів до навчальних закладів.

Дослідник, вдаючись до використання тестів, повинен зважати і на інші їх недоліки:

1)ймовірність механічних помилок. Тест спрацьовує не автоматично, а за наявності контролю з боку людини, досліджуваний може не зрозуміти інструкцію і застосува­ти тактику, яка спотворює результати тестування;

2)небезпека профанації. Помірна легкість проведен­ня тестів інколи спричиняє залучення некваліфікованих спеціалістів. Усі проблеми вони пропонують вирішувати за допомогою 2—3 тестів. Наприклад, можливе засто­сування клінічного тесту ММРІ для добору кадрів, у яко­му високий бал за восьмою шкалою «Шизофренія» інтер­претується як «оригінальність мислення», за четвертою шкалою «Психопатія» — як «імпульсивність» тощо;

3)стресогенність. У людей зі зниженою стресостійкі-стю під час виконання тесту порушується саморегуляція, вони починають хвилюватися і помиляються;

4)втрата індивідуального підходу, «репродуктивність». Виконання тестових завдань передбачає стандартне від­творення засвоєних знань. Стандартизовані творчі тести послуговуються абстрактним матеріалом, а тести досяг­нень (знань) створені у формі стандартного набору завдань із заданою відповіддю;

5)відсутність атмосфери взаємозацікавленості. Фор­малізований характер процедури тестування позбавляє досліджуваного довіри до психолога;

6)неадекватність рівня складності тесту віку досліджу­ваного. Надто складні для дитини тести позбавляють тесту­вання сенсу. Наприклад, застосування вербальних тестів вимагає розвитку теоретичного мислення, яке у дитини ще не сформоване. Альтернативою є ігровий підхід до тесту­вання, коли всі завдання діти виконують у процесі гри.

Отже, тести не можуть бути єдиним методом діагно­стики, оскільки не забезпечують адекватного трактування досліджуваної властивості. Усвідомлення переваг і недоліків методу тестів забезпечує надійність результатів тестування.

 

5.Вимоги до користувачів психодіагностичних методик.

Галян І.М. Психодіагностика: Навч. посібник. – 2-ге вид., стереотипне. – К.: Академвидав, 2011. – С. 21-60.

 

Психодіагност повинен мати глибокі знання, бути добре ознайомленим із психологічними теоріями, на яких ґрун­туються використовувані психодіагностичні методи ана­лізу й інтерпретування отриманих результатів. Напри­клад, для компетентного і професійного використання проективно-особистісних тестів необхідно добре знати ос­нови психоаналітичної теорії особистості. У разі викори­стання тестів, що вимірюють або оцінюють особистісні риси людини, дослідник має знати загальнопсихологічну теорію рис особистості. Знання окремої методики є недо­статнім для професійної роботи в галузі психодіагно­стики, що може зумовити серйозні психодіагностичні помилки.

Висококваліфікований професіонал-психодіагност во­лодіє здатністю привертати до себе людей, викликаючи їх довіру і щирість, а також спеціальними психодіагностич-ними теоретичними знаннями. Більшість психодіагностич­них тестів є бланковими методиками, які включають пере­лік питань, звернених до свідомості людини. Якщо дослі­джуваний не буде психологічно відкритий і не довірятиме психологу, то дослідник не отримає щирих відповідей.

Важливою вимогою є досконале знання психодіагно­стичних методик і умов правильного їх застосування. Іно­ді як професійні психологи, так і початківці користують­ся новими тестами, не взявши до уваги, що для оволодін­ня ними на професійному рівні потрібно докласти чимало зусиль і часу. Послуговуючись психодіагностичними ме­тодиками, психолог повинен кваліфіковано працювати із психометричною документацією у методичній літературі з психодіагностики, знати, які психометричні характери­стики тесту мають вказати його розробники, якою мірою ці характеристики відповідають типові тесту і актуально­сті завдання, мету його використання. Наприклад, коли потрібно використати тест для прогнозу зі значним випе­редженням, а даних про перевірку прогностичності та ва-лідності не отримано, то тест не готовий для розв'язання даного завдання. Дослідник повинен вміти правильно виз­начити, які тестові норми можна застосувати в конкрет­ній діагностичній ситуації, чи потребує вона рестандарти-зації тестових норм, а за потреби, самостійно провести ре-стандартизацію.

Психолог повинен самостійно обирати дані, проводи­ти кореляційне оброблення та вимірювання емпіричної валідності, за потреби самостійно конкретизувати опера­ційні індикатори критеріальної інформації. Він має вести подвійну документацію: всі копії протоколів передавати у головну методичну організацію (науково-академічну або галузеву) для поповнення загального банку даних і вдосконалення психометричних характеристик методи­ки. Усі модифікації, що вносяться в методику (формулю­вання інструкції, окремі питання, послідовність, пропо­зиції), узгоджують з головною організацією, оскільки самостійне впровадження на місцях різноманітних моди­фікацій зумовлює втрату психометричної чистоти резуль­татів, сповільнює створення модифікацій, адаптованих до специфічних умов. Дотримання методичних стандар­тів є необхідним атрибутом психометричної культури психолога.

Вимоги до психолога як користувача психодіагностич­них методик передбачають самостійне виявлення і вимі­рювання рівня модифікаційних похибок, які зумовлюють фальсифікацію досліджуваними текстових даних; від­стоювання недостовірних протоколів; статичну фіксацію досягнення достовірності у груповій психодіагностиці. Володіння прийомами складного кількісного підрахунку непрямих текстових показників, інтегральних показни­ків, які потребують поєднання різноманітної числової ін­формації, вміння поставити завдання програмістові або психологові-психометристу для автоматизації підрахун­ків ЕОМ є необхідними професійними навичками психодіа-гноста.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 665. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия