Студопедия — Страховий захист власників товарів при перевезенні вантажів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Страховий захист власників товарів при перевезенні вантажів.






Переревезення матеріальних активів транспортними засобами може в окремих випадках привезти до збитків їхніх власників, що зумовлює необхідність страхування вантажів. Суб’єктами цього виду страхування можуть бути юридичні та фізичні особи, які є вантажовідправниками або вантажоодержувачами. Залежно від того, хто з них укладає договір страхування вантажів, визначаються умови переміщення їх, юридичні права й обов’язки сторін. Передбачається можливість страхування вантажів на умовах відповідальності страховика ”за всі ризики” і ”без відповідальності за пошкодження”.

Договір страхування ”за всі ризики” означає відшкодування збитків від пошкодження чи повної загибелі всього або частини майна, що зумовлені будь–якими причинами (за винятком обумовлених окремо), а також витрати з рятування та збереження застрахованих товарів, з попередження подальшого пошкодження їх.

Не відшкодовують збитки, причиною яких були:

військові конфлікти або їхні наслідки, страйки, конфіскація або арешт вантажу, наслідки ядерного вибуху чи застосування атомної енергії або радіоактивних матеріалів, невиконання однією із сторін правил переміщення та зберігання вантажів, порушення необхідних вимог з упакування вантажів, перевезення вантажів з пошкодженнями, та інші.

Згідно з умовами договору страхування ”без відповідальності за пошкодження” відшкодовуються збитки, зумовлені повною загибеллю всього або частини вантажу, від стихійних лих, аварій чи зіткнення транспортних засобів. Сюди ж відносяться пошкодження його кригою, відмокання вантажу від забортної води, аварії при вантажно-розвантажувальних роботах, укладанні вантажу, прийомі судном палива.

У заяві про укладення договору страхування мають наводитись обов’язкові дані, що включають: точну назву, вагу вантажу, число, місяць, характер упаковки, дати і номери коносаментів (інших супроводжувальних при транспортуванні документів), вид транспорту (якщо перевезення здійснюється судном, то вказується його назва, тоннаж і рік побудови), спосіб транспортування (в контейнерах, на палубі, в трюмах, насипом тощо), порти (станції) відправлення, призначення й перевезення застрахованих товарів з одного виду транспорту на інший, дату завантаження й відправлення вантажу, його вартість (страхова оцінка), умови страхування.

Страховик може підписувати договір після огляду вантажу і складання його опису, в якому вказується: найменування товару, кількість, марка, ціна, рік випуску (якщо це машина, верстат тощо), номер технічного паспорта й загальна вартість партії.

Якщо стануться істотні зміни в ступені ризику перевезення вантажу і це стане відомим страхувальнику, то він зобов’язанний сповісти страхову організацію. Йдеться про значну затримку відправлення вантажу, відхилення від обумовленого в договорі маршруту, зміну транспортних засобів, пунктів вивантаження чи перевантаження. Одержавши повідомлення про нові обставини переміщень вантажів, страховик може переглянути умови страхування, зокрема вимагати підвищення страхових внесків. У разі відмови страхувальника від цього дія договору страхування вантажу припиняється з моменту виникнення змін у ризику, а частини платежу за час, що залишився до закінчення його строку, повертається.

Залежно від типу транспортування й обсягу страхової відповідальності застосовуються різноманітні ставки. Береться до уваги також розміщення вантажу під час перевезення його на судні. Страховик може диференціювати ставки, враховуючи технічний стан транспортних засобів, віддаль і напрям переміщення вантажу та інші чинники.

Якщо укладається договір страхування з додатковою відповідальністю, то передбачаються індивідуальні тарифні ставки, рівень яких встановлюється залежно від конкретних властивостей вантажу та змісту додаткової відповідальності.

З настанням страхової події виникають відповідні обов’язки сторін, котрі підписали договір страхування. Зокрема страхувальник (якщо це можливо) повинен активно сприяти ліквідації наслідків страхового випадку та рятуванню пошкодженого вантажу і протягом доби після того, як йому стало відомо про страхову подію, сповістити про це страхову організацію. В свою чергу, вона не пізніше ніж через три дні повинна зайнятись складанням страхового акту і обчисленням величини збитку. Для цього застосовується принцип пропорційної відповідальності, а це означає врахування грошової оцінки загиблого вантажу або ступеня його пошкодження.

5). Страхування підприємницьких ризиків:

5.1. Страхування на випадок неотримання прибутку.

5.2. Страхування непередбачених збитків, простоїв, зниження рентабельності, на випадок несплати рахунків і т.д.

По страхуванню підприємницьких ризиків- страхування на випадок зниження обговореного рівня рентабельності або доходу, на випадок непередбачених збитків, страхування від простою устаткування й ін.

Підгалузями страхування підприємницьких ризиків є різні сфери комерційної діяльності: виробнича, брокерська, маклерська, банківська, біржова й інша діяльність на одержання доходів або прибутку.

Видами страхування підприємницьких ризиків є страхування звичайних економічних ризиків, страхування специфічних ризиків, властивих тільки ринковим відносинам:

- страхування усіх видів ризику (на випадок збитку, нанесеними усіма відомими стихійними лихами);

- страхування від пожежі (включаючи порушення в підприємницькій діяльності)

- морське й авіаційне страхування

- страхування від утрати прибутку, у наслідку порушення технологічного процесу, простою, ушкодження або крадіжки устаткування

- страхування ризиків по новій техніці і технології

- страхування заставних операцій

- страхування біржових операцій і угод

- страхування відрахувань по входженню експортера на новий ринок

- страхування від утрати за рахунок коливання валютних курсів

- страхування від інфляції

- страхування від фінансових утрат, обумовлених злочинною діяльністю

- страхування вантажів і вантажоперевезень

Види страхування враховують конкретні страхові интереси организаций, підприємств і громадян, дозволяють охоплювати страховим захистом широке коло об'єктів від різних страхових випадків.

За критеріємобсяг страхової відповідальності характеризується переліком певних ризиків, при настанні яких здійснюється виплата. За цим критерієм передбачається використання систем страхування.

За критерієм сфери діяльності страховика страхові відносини поділяються на дві сфери:

- ті, що займаються страхуванням життя;

- ті, що здійснюють загальне страхування.

Законодавством України, як і в більшості країн світу, передбачено, що компанії, які отримали ліцензію на страхування життя, не можуть займатися ризиковими видами страхування, тому що фінансове забезпечення та управління у цих компаній інше, чим в тих хто проводить загальні види страхування.

Критерій класифікації страхування за формами страхування важливий з юридичної точки зору та визначає, що страхування може здійснюватись у двох формах:

Моторне (транспортне) страхове бюро є єдиним об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у Моторному

(транспортному) страховому бюро є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Стаття 15. Посередницька діяльність у сфері страхування

Страхова діяльність в Україні може провадитися за участю страхових посередників. Страховими посередниками можуть бути страхові або перестрахові брокери, страхові агенти.

Посередницька діяльність страхових та перестрахових брокерів у страхуванні та перестрахуванні здійснюється як виключний вид діяльності і може включати консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу, пов'язану з підготовкою, укладанням та виконанням (супроводом) договорів страхування (перестрахування), в тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат та страхових відшкодувань за угодою відповідно із страхувальником або перестрахувальником, інші посередницькі послуги у страхуванні та перестрахуванні за переліком, встановленим Уповноваженим органом.

Страхові брокери - юридичні особи або громадяни, які зареєстровані у встановленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності та здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу у страхуванні як страхувальник. Страхові брокери - громадяни, які зареєстровані у встановленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності, не мають права отримувати та перераховувати страхові платежі, страхові виплати та виплати страхового відшкодування.

Перестрахові брокери - юридичні особи, які здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у перестрахуванні від свого імені на підставі брокерської угоди із страховиком, який має потребу у перестрахуванні як перестрахувальник.

Страхові агенти - громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності, а саме: укладають договори страхування, одержують страхові платежі, виконують роботи, пов'язані із здійсненням страхових виплат та страхових відшкодувань.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 338. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия