Студопедия — ІІ. Вступ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІ. Вступ






І.Організаційний момент

Актуалізація опорних знань студентів;

Перевірка знань з теми: методи навчання (тести)

Мотивація пізнавальної діяльності студентів; одже ми з Вами були в майстерні, відпрацьовували методику приймів показу трудових дій, а зараз поговоримо про самі майстерні

Повідомлення теми лекції:

Рекомендована література:

1. Педагогічна книга майстра виробничого навчання. /За ред. Н.Г.Ничкало.- К.: Вища школа, 1992.- 333 с.

2. Методика профессионального обучения с практикумом. /Г.И.Кругликов.-Москва.2007.

организация и методика профессионального обучения.-В.А.Скакун.2007

Хід самостійної роботи учнів з виконання навчального завдання, а тим паче

зміст поточного інструктажу майстра або викладача неможливо передбачити в усіх

деталях, але основне може й повинно бути передбачено й сплановано, а саме:

1. Характер завдання, яке повинен виконати учень.

2. Розділення завдання по частинах.

3. Визначення та обґрунтування того головного, на що має бути звернена увага викладача й майстра виробничого навчання під час виконання учнями завдання.

4. Прийоми та методи виконання завдань, які мають бути особисто показані викладачем або майстром виробничого навчання.

5. Методика особистого показу.

6. Методика контролю свідомих дій учнів з виконання завдання.

7. Засоби, які забезпечують дотримання учнями правил техніки безпеки.

8. Методи виховання в учнях культури праці.

9. Методи відпрацювання в учнях самостійності в роботі.

10. Зміст поточного інструктажу учнів на різних етапах заняття.

11. Пересування по робочих місцях.

 

Щоб правильно визначити характер завдання, треба розуміти, що в основі практичного навчання лежить операційно-комплексна система, суть якої полягає втому, що перші вміння учень отримує при засвоєнні окремих операцій, а остаточно їх удосконалює при виконанні спочатку простих, а потім більш складних комплексних робіт. Ця система дає можливість розумно поєднувати навчання з виробничою працею.

При визначенні характеру завдання, необхідно вирішити питання про те чи носить воно характер навчально-тренувальний (без виготовлення продукції), чи буде виконуватися на базі виробничої праці. При вирішенні цього питання треба враховувати складність завдання, ступінь новизни його для учнів, час для його виконання, практичну й теоретичну підготовку учнів. Якщо ми приходимо до висновку, що учні будуть виконувати завдання на основі виробничої праці, зразу ж треба вирішувати, який виріб чи яку роботу краще підібрати для цього. Виріб має бути таким, щоб учень:

1) зміг його зробити у відведений час;

2) складність виробу відповідала підготовці учня;

3) по ходу виготовлення виробу засвоїв усі вправи, передбачені програмою.

 

Великі, складні завдання, які складаються з кількох прийомів і операцій, краще розділити на частини. Тоді учень має можливість щоразу зосереджувати свою увагу на вузькому колі питань і краще засвоїть їх. Тому слід дати рекомендації, на які частини краще розділити завдання, як із тих частин скомпонувати спочатку окремі найбільш комплексні роботи, а потім – виконати завдання в усьому обсязі.

У будь-якій роботі є щось головне, основне, найбільш складне для засвоєння, те, що значною мірою визначає якість всієї роботи. Знайти це головне, порекомендувати звернути увагу на нього викладачу й майстру виробничого навчання, пояснити, як це зробити, - одна з задач цієї лекції.

Частина особистого показу викладача й майстра виробничого навчання не включається у вступний інструктаж, а переноситься на поточний, тому в цьому розділі треба описати прийоми та методи виконання завдання, яке буде особисто показуватися викладачем і майстром виробничого навчання, а також методику показу. Щоб виховати з учня робітника, який міг би творчо виконувати роботу, треба щоб ще в стінах навчального закладу він не просто засвоював вправи, удосконалював уміння, а й глибоко усвідомлював сутність виконуваної роботи. Без цього не може бути новаторства, прагнення удосконалювати процес.

Якщо, наприклад, це заняття з вивчення будови вузлів, агрегатів, механізмів або машин, треба перевірити чи розуміють учні, чому саме така будова та як можна вдосконалити їх. Якщо заняття з виконання регулювання, треба провести бесіду про регулювальні дані, пояснити, чому виникає потреба в регулюванні, розповісти до чого може призвести робота з порушеним регулюванням. Якщо мова йде про ремонт, слід відмітити способи ремонту традиційні й нетрадиційні (що не передбачені технологією). Якщо мета заняття засвоїти якісь прийоми, треба пояснити, чому прийоми виконуються саме так, а не інакше.

Щоб виховати в учнів тверду звичку дотримуватися правил з охорони праці, треба постійно переконувати учнів у тому, що тільки ті прийоми й способи, які рекомендує викладач і майстер виробничого навчання, є безпечними; бути вимогливими до учнів з цих питань, пояснювати до чого призводить виконання завдання іншим способом.

Під час практичного заняття важливе значення має культура праці.

Викладач і майстер виробничого навчання мають виховати в учнях здатність самостійно працювати, вміти без сторонньої допомоги вирішувати виробничі й навіть життєві задачі.

 

Зміст інструктажу на різних етапах заняття повинен мінятися, як змінюються по ходу заняття й вирішуванні учнем задачі. На першій стадії учні, як правило, знайомляться з робочим місцем, обладнанням і документацією, необхідними для виконання завдання, обсягом завдання, а на наступних етапах послідовно вивчають будову машин і механізмів, взаємодію деталей і вузлів, правила розбирання та складання, регулювання тощо. Тому необхідно дати описання змісту й методики проведення поточного інструктажу на кожному етапі заняття, на кожній стадії самостійної роботи учнів.

Виконання багатьох завдань пов’язано з переходом учнів з одного робочого місця на друге. Тому слід передбачити й той бік організації заняття.

Наведемо типові вимоги до проведення поточного інструктажу.

Типові вимоги до проведення поточного інструктажу
Методичні вимоги Завдання обходів робочих місць учнів Особливості поточного інструктажу
Чітке визначення навчальної діяльності учнів на уроці.   Включення в роботу як окремого учня, так і всієї групи.   Розвиток в учнів вміння самостійно планувати та аналізувати свою роботу.   Заохочення творчого підходу учнів до вирішення.   Виховання високої культури праці, навичок раціональної організації робочого місця.   Раціональне використання учнями робочого часу, приділення уваги якості роботи, продуктивності праці.   Розвиток в учнів здібностей самостійно визначити помилки й знаходити способи їх усунення, навичок групового та колективного контролю.   Принципове та вимогливе ставлення до дотримання учнями правил охорони праці. Перевірка правильності застосування учнями способів і прийомів роботи.   Перевірка дотримання учнями технологічного процесу виконання робіт.   Перевірка правильного використання контрольно- вимірювальних інструментів і приладів, навчально-технічної документації, інструкційно- технологічних карток тощо.   Контроль за якістю виконання навчально- виробничих робіт.   Перевірка виконання правил техніки охорони праці.   Прийом та оцінка навчально-виробничих робіт При вивченні операцій: - забезпечення під керівництвом майстра виробничого навчання відпрацювання та засвоєння учнями правильних прийомів і методів виконання окремих частин операцій, окремих прийомів, способів виконання робіт; - при необхідності повторення показу трудових прийомів майстром в/н на робочому місці для окремого учня, групи; - використання документів письмового інструктажу (інструкційно- технологічна карта тощо). При виконанні робіт комплексного характеру: - Спрямування інструктажу на якісне забезпечення виконання учнями навчально- виробничих робіт з врахуванням високої продуктивності праці у відповідальності з завданням або самостійно розробленим технологічним процесом (майстер в/н звертає увагу на виконання спеціальних вправ з відпрацювання нових, незнайомих учням, складних прийомів праці); - широке застосування міжпредметних зв’язків; - контроль якості виконання навчально- виробничих робіт; - стимулювання самостійності учнів, - розвиток в них самоконтролю в процесі виконання робіт. Під час навчання на виробництві: - поточне інструктування на виробництві проводиться з метою забезпечення якісного й високопродуктивного виконання учнями робіт в умовах виробництва, вимог організації праці по технології; - псрямування її на забезпечення умов по засвоєнню учнями сучасної техніки та технології, передових високопродуктивних прийомів і способів праці

 

 

Методичні рекомендації з прийому робіт учнів

Ці вимоги мають бути обґрунтовані рівнем підготовки учнів.

Методика прийому робіт:

1) прийом завдання від кожного учня окремо, щоб не відволікати увагу інших, хто ще не завершив виконання;

2) виділити для прийому робіт час, щоб аналізувати кожну роботу для всієї групи.

 

Метод прийому роботи залежить від мети прийому:

- удосконалення вмінь чи атестація учнів.

- орієнтування у визначенні часу, необхідного для цієї частини заняття.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 364. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия