Студопедия — Змістовий модуль 4. Граматика. Морфологія. Іменні частини мови
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Змістовий модуль 4. Граматика. Морфологія. Іменні частини мови






Граматика як учення про граматичну будову мови. Предмет граматики, її основні поняття. Граматичне значення у його відношенні до лексичного значення. Способи вираження граматичних значень слова в українській мові. Граматична форма слова, синтетичні й аналітичні форми слів. Граматична категорія. Морфологічні, синтаксичні та лексико-граматичні категорії.

Морфологія як розділ граматики. Частини мови в українській мові та принципи їх виділення. Повнозначні (самостійні) та неповнозначні (службові) частини мови. Вигуки та модальні слова. Перехід слів з однієї частини мови в іншу.

Іменник, його значення, граматичні категорії та синтаксична роль. Лексико-граматичні групи іменників: власні й загальні назви, назви істот і неістот; іменники з конкретним та абстрактним значенням; іменники збірні та з речовинним значенням.

Категорія роду як одна з основних морфологічних ознак іменника. Поділ іменників за родами. Засоби вираження категорії роду іменників. Граматичний рід абревіатур, іменників іншомовного походження та деяких власних назв. Іменники спільного роду. Хитання в роді.

Категорія числа. Значення категорії числа. Іменники, що мають тільки форми однини або тільки форми множини. Вживання форм числа. Залишки форм двоїни в сучасній українській літературній мові та в народних говорах.

Категорія відмінка. Значення категорії відмінка. Система відмінків у сучасній українській мові. Основні значення відмінків. Способи вираження значень відмінка, роду й числа в іменниках, що не мають форм словозміни.

Відмінювання іменників. Поділ на відміни і групи. Система відмінкових форм однини та множини. Зауваження до відмінкових форм іменників.Іменники, що в сучасній українській мові перебувають поза чотирма відмінами. Особливості відмінювання українських і неукраїнських власних назв (прізвищ, топонімів). Відмінювані і невідмінювані абревіатури.

Словотвір іменників.

Прикметник. Визначення прикметника як частини мови. Морфологічні властивості й

синтаксична роль прикметників. Граматична залежність категорії роду, числа й відмінка прикметників. Прикметники якісні, відносні і присвійні. Відмінність між ними у значенні та в граматичному вираженні. Перехід відносних прикметників у якісні.

Ступені порівняння якісних прикметників. Значення прикметників вищого ступеня. Засоби

утворення прикметників вищого ступеня. Значення прикметників найвищого ступеня. Засоби утворення прикметників найвищого ступеня.

Повні (стягнені та нестягнені) й короткі форми прикметників. Відмінювання прикметників.

Тверда і м'яка групи прикметників. Особливості відмінювання прикметників з другою частиною - лиций. Відмінювання субстантивованих прикметників.

Словотвір прикметників.

Числівник. Питання про місце числівників у системі частин мови. Визначення числівника. Поділ числівників за значенням. Кількісні числівники як основний розряд числівників, їх семантичні групи. Питання про порядкові та неозначено-кількісні числівники. Групи числівників за будовою.

Граматичні категорії числівника. Синтаксичні зв'язки числівників з іменниками. Стилістичні особливості числівників з іменниками. Відмінювання числівників різних розрядів.

Займенник, його місце в системі частин мови. Визначення займенника, особливості його значення. Поділ займенників за значенням і граматичними ознаками. Групи займенників, співвідносні з іншими частинами мови.

Особливості граматичних категорій займенника. Відсутність категорій роду й числа в окремих типах займенників. Суплетивні форми займенника. Розрізнення займенників та інших омонімічних з ними частин мови.

Відмінювання різних розрядів займенників.

Прономіналізація.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1004. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия