Студопедия — Облік додаткового капіталу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік додаткового капіталу






У процесі господарської діяльності в підприємства може з'явитися нове майно чи зрости облікова вартість уже наявного, тобто збільшуються розміри активів. Для обліку джерел такого майна чи приросту його вартості в бухгалтерському обліку введене поняття додаткового капіталу. Як об'єкт обліку він виник відповідно до змін правил оцінки статей бухгалтерської звітності організацій для відображення інфляційних процесів.

Доходи організації, що відносяться на додатковий капітал, збільшують власний капітал організації, однак не впливають на фінансовий результат діяльності організації в звітному періоді. Наприклад, організація може безоплатно одержати у власність дороге виробниче приміщення, у результаті її майно і капітал будуть мати істотний приріст, однак фінансовим результатом діяльності організації в звітному періоді може стати збиток. Наявність доходів, що включаються не у фінансовий результат діяльності, приймається в розрахунок у податковому обліку: при обчисленні оподатковуваного прибутку, доходи що відносяться на додатковий капітал, приєднуються до прибутку, який підлягає оподатковуванню.

Утворення засобів відбувається шляхом:

1. Приросту вартості необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів, довгострокових фінансових вкладень і інших капітальних вкладень) підприємства в результаті переоцінки;

2. Безоплатно отриманого майна і коштів від юридичних і фізичних осіб;

3. Додаткової емісії акцій чи підвищення номінальної вартості акцій, за рахунок суми різниці між продажною і номінальною вартістю акцій, вирученої при реалізації їх за ціною, що перевищує номінальну вартість;

4. Приросту вартості необоротних активів, створених за рахунок прибутку чи фондів підприємства;

5. Відображення позитивних курсових різниць по внесках іноземних інвесторів у статутні капітали українських підприємств.

Додатковий капітал може утворюватися не тільки за перерахованими вище причинами. Що включати до складу додаткового капіталу і як його використовувати, вирішують власники підприємства, що розробляють відповідні положення. Ці положення повинні бути затверджені протоколом загальних зборів засновників, після чого закріплюються наказом про облікову політику.

Рахунок 42 “Додатковий капітал” має такі субрахунки:

· 421 “Емісійний дохід”

· 422 “Інший вкладений капітал”

· 423 “До оцінка активів”

· 424 “Безоплатно отримані необоротні активи”

· 425 “Інший додатковий капітал”.

Таблиця 15.7.

Кореспонденція рахунків в обліку Додаткового капіталу (рах. №42)

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
       
1. Відображена сума заборгованості акціонерів на різницю між продажною та номінальною вартістю розміщених акцій 46”Неоплачений капітал” 421”Емісійний дохід”
2. Безоплатно одержані:
  - основні засоби 10”Основні засоби” 424”Безоплатно одержані необоротні активи”  
  - нематеріальні активи 12”Нематеріальні активи”

Продовження табл. 15.7

       
3. Зменшення суми зносу накопиченої амортизації 13”Знос (амортизація) необоротних активів” 425”Інший додатковий капітал”
4. Відображено збільшення частки інвестора у сумі збільшення Додаткового капіталу підприємства 14”Довгострокові фінансові інвестиції” 15”Капітальні інвестиції” 422”Інший вкладений капітал”
5. Відображена сума до оцінки активів 10”Основні засоби” 11”Інші необоротні матеріальні активи” 12”Нематеріальні активи” 423”Дооцінка активів”
6. Відображена до оцінка зносу (амортизації) до оцінених активів 423”Дооцінка активів” 13”Знос (амортизація) необоротних активів”
7. Відображена уцінка необоротних активів:
  а) у межах попередньої дооцінки 423”Дооцінка активів” 10”Основні засоби” 11”Інші необоротні матеріальні активи”  
  б) понад суми попередньої дооцінки 949”Інші витрати операційної діяльності” 10”Основні засоби” 11”Інші необоротні матеріальні активи”
8. Відображено збільшення витрат на придбання або створення матеріальних та нематеріальних необоротних активів 15”Капітальні інвестиції” 425”Інший додатковий капітал”
9. Безоплатно одержані виробничі запаси 20”Виробничі запаси” 21”Тварини на вирощування та відгодівлі” 22”Малоцінні та швидкозношувані предмети” 25”Напівфабри-кати” 26”Готова продукція” 28”Товари”       422”Інший вкладений капітал”

Продовження табл. 15.7

       
  Продукція сільськогосподарського виробництва, яка призначена для продажу на сторону тощо 27”Продукція сільськогосподарського виробництва” 42”Додатковий капітал”
10. Відображена сума грошових коштів, що надійшли до каси підприємства в обмін на первісно розміщені акції, яка перевищує номінальну вартість таких акцій 301”Поточні рахунки в національній валюті” 421”Емісійний дохід”
11. Відображена сума грошових коштів, що надійшли на поточний рахунок підприємства в національній валюті від засновників підприємства у вигляді інших вкладів, яка перевищує Статутний капітал, без ухвалення рішення про його збільшення (крім акціонерних товариств) 311”Поточні рахунки в національній валюті” 422”Інший вкладений капітал”
12. Відображено придбані поточні фінансові інвестиції на суму перевищення вартості реалізації акцій, випущених підприємством, над номінальною вартістю цих акцій 35”Поточні фінансові інвестиції” 421”Емісійний дохід”
  Збільшення Додаткового капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку 44”Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” 42”Додатковий капітал”
  Заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до Статутного капіталу 46”Неоплачений капітал” 422”Інший вкладений капітал”
13. Використані кошти цільового фінансування та цільових надходжень на збільшення додаткового капіталу 48”Цільове фінансування і цільові надходження” 422”Інший вкладений капітал”
  Зменшення відстрочених податкових зобов’язань за рахунок нарахування поточних податкових зобов’язань 54”Відстрочені податкові зобов’язання” 425”Інший додатковий капітал”
14. Відображено вибуття основних засобів, інших необоротних матеріальних активів внаслідок безоплатної передачі їх уцінки тощо 424”Безоплатно одержані необоротні ативи” 10”Основні засоби” 11”Інші необоротні матеріальні активи” 13”Знос (амортизація) необоротних активів”
15. Зменшення вартості довгострокової фінансової інвестиції на суму уцінки, але не більшої від суми раніше проведеної дооцінки 423”Дооцінка активів” 143”Інвестиції непов’язаним сторонам”
16. Збільшення витрат капітальних інвестицій на придбання або створення матеріальних та нематеріальних необоротних активів 42”Додатковий капітал” 15”Капітальні інвестиції”

Продовження табл. 15.7

       
17. Зменшення Додаткового капіталу внаслідок списання з Балансу виробничих запасів 423”Дооцінка активів” 20”Виробничі запаси” 22”Малоцінні та швидкозношувані предмети” 28”Товари”
18. Зменшення вартості поточних фінансових інвестицій та вибуття 42”Додатковий капітал” 35”Поточні фінансові інвестиції”
19. Збільшення Статутного капіталу за рахунок іншого вкладеного капіталу 422”Інший вкладений капітал” 40”Статутний капітал”
20. Формування пайового капіталу, передбаченого статутними документами за рахунок Додаткового капіталу 42”Додатковий капітал” 43”Резервний капітал”
21. Збільшення Резервного капіталу за рахунок зменшення Додаткового капіталу 42”Додатковий капітал” 43”Резервний капітал”
22. Збитки, списані за рахунок Додаткового капіталу 42”Додатковий капітал” 442”Непокриті збитки”
23. Анульовані акції, що раніше були викуплені на суму, що перевищує номінальну вартість 421”Емісійний дохід” 451”Вилучені акції”
24. Зменшення Додаткового капіталу з одночасним зменшенням заборгованості засновників за внесками до капіталу підприємства 42”Додатковий капітал” 46”Неоплачений капітал”
25. За рахунок Додаткового капіталу відображена заборгованість за податками й платежами 42”Додатковий капітал” 64”Розрахунки за податками й платежами”
26. Відображено збільшення (одержання доходу) 42”Додатковий капітал” 74”Інші доходи”
         

На рахунку 421 “Емісійний дохід” відображається різниця між продажною і номінальною вартістю первісно розміщених акцій.

 

ПРИКЛАД. Для формування статутного капіталу акціонерним товариством було випущено 3000 акцій номінальною вартістю 50 грн. Продажна вартість акцій склала 55 грн. за акцію.

Таблиця 15.8.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
1. Відображено статутний капітал акціонерного товариства, виходячи з номінальної вартості випущених акцій      
2. Відображено емісійний дохід      

Різниця між продажною вартістю емітованих акціонерним товариством акцій та їх номінальною вартістю (у нашому прикладі 15 000 грн.) і являє собою емісійний дохід такого акціонерного товариства.

В подальшому акціонерне товариство може викуповувати свої акції з метою перепродажу або анулювання. Накопичений товариством емісійний дохід може бути джерелом:

· для покриття різниці між викупною і номінальною вартістю акцій, у випадку якщо ціна, за якою акції були викуплені, перевищує ціну акцій, за якою вони потім були продані;

· для покриття різниці між викупною і номінальною вартістю анульованих акцій, у випадку якщо ціна акцій, за якою вони були викуплені, перевищує номінальну вартість анульованих акцій.

В балансі акціонерного товариства залишок суми невикористаного емісійного доходу, тобто кредитове сальдо по рахунку 421 відображається по статті “Додатково вкладений капітал”.

На субрахунку 422 “Інший вкладений капітал” обліковують інший внесений засновниками товариства (крім акціонерного) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішення про зміну розміру статутного капіталу.

Нижче подано кореспонденцію рахунків з обліку додаткових внесків засновників товариства без рішення про збільшення статутного капіталу підприємства:

Таблиця 15.9

Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
Відображено додаткові внески засновників товариства без рішення про збільшення статутного капіталу підприємства: - грошовими коштами     30, 31    
- основними засобами    
- нематеріальними активами    
- товарно-матеріальні цінності 20, 22  

 

Додатковий капітал підприємства може бути одним із джерел погашення збитків підприємства, що відображається проведенням Дебет 422 Кредит 442.

В балансі підприємства залишок іншого вкладеного капіталу – кредитове сальдо субрахунку 422 “Інший вкладений капітал” відображається по статті “Інший додатковий капітал”.

На субрахунку 423 “Дооцінка активів” відображається сума дооцінки (уцінки) активів, яку здійснюють у випадках, передбачених законодавством і положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Слід мати на увазі, що лише до оцінка необоротних активів впливає на розмір власного капіталу.

До оцінка основних засобів здійснюється відповідно до П(С)БО 7 “Основні засоби” у випадку, якщо його залишкова вартість (об’єкта) значно (більш як на 10 відсотків) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. При цьому, слід врахувати вимогу пункту 20 П(С)БО 7, “Основні засоби” у якому зазначено: “Перевищення суми попередніх уцінок над сумою попередніх до оцінок залишкової вартості об’єкта основних засобів при черговій до оцінці вартості цього об’єкта основних засобів включається до складу доходів звітного періоду з відображенням різниці сумою чергової (останньої) до оцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів і вказаним перевищенням у складі іншого додаткового капіталу”.

Тому, лише у випадку, коли результат усіх попередніх переоцінок (до оцінок та уцінок) дасть певну суму перевищення всіх проведених раніше дооцінок над усіма проведеними раніше уцінками, сума останньої до оцінки буде відображена проведенням по дебету рахунку, 10 та кредиту субрахунку 423.

В момент отримання необоротних активів підприємство збільшує свій додатковий капітал на суму справедливої вартості, за якою вони оприбутковані на баланс підприємства. Потім одночасно з нарахуванням зносу по безоплатно отриманих необоротних активах підприємство відображає дохід у розмірі нарахованого зносу.

В регістрах бухгалтерського обліку ці операції відображаються наступним чином:

Таблиця 15.10.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1. До складу основних засобів зараховано безоплатно отримані основні засоби за їх справедливою вартістю 10, 12  
2. Нараховано знос по безоплатно отриманих основних засобах 23, 91, 92, 93  
3. Відображаємо дохід пропорційно сумі нарахованого зносу    

 

В балансі залишок по субрахунку 424 “Безоплатно отримані активи”, тобто кредитове сальдо відповідає залишковій вартості безоплатно отриманих підприємством необоротних активів і відображається по статті “Інший додатковий капітал”.

Для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства, створеного відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку у Плані рахунків призначено рахунок 43 “Резервний капітал”.

По кредиту цього рахунку відображається створення резерву, по дебету – використання резервного капіталу. Сальдо по рахунку 43 відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду.

Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його видами і напрямками використання.

 

Таблиця 15.11.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1. Збільшено статутний капітал за рахунок резервного капіталу    
2. Погашено непокриті збитки минулих років за рахунок резервного капіталу    
3. Створено резервний капітал за рахунок додаткового капіталу    
4. Формування резервного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку    






Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1792. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия