Студопедия — Сутність та основні функції фінансового менеджменту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сутність та основні функції фінансового менеджменту






В системі управління різними аспектами діяльності будь-якого підприємств в сучасних умовах найскладнішим і відповідальним ланцюгом є управління фінансами. В країнах з ринковою економікою принципи і методи цього управління на межі ХІХ-ХХ сторіч сформувались в спеціалізовану галузь знань, яка отримала назву «фінансовий менеджмент».

Фінансовий менеджмент на сучасному етапі включає практично всі напрями управління фінансами підприємства. Ряд проблем фінансового менеджменту за останні роки отримали поглиблений розвиток в нових, відносно самостійних галузях знань – фінансовому аналізі, інвестиційному менеджменті, ризик-менеджменті, антикризовому управлінні підприємством при загрозі банкрутства.

Теорія і практика фінансового менеджменту становлять організаційну цілісність. Природно, фінансовий менеджмент не існує ізольовано від інших економічних дисциплін. Передусім він є складовою загального менеджменту і з нього походить основними категоріями.

Фінансовий менеджмент представляє собою систему принципів та методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів підприємства і організацією обігу його грошових коштів.

Структурно фінансовий менеджмент включає такі функціональні елементи:

– система прийняття управлінських рішень;

– планування використання короткострокових фінансових ресурсів:

- незабезпечене короткострокове фінансування;

- забезпечене короткострокове фінансування;

- фінансування короткострокової оренди;

– планування використання довгострокових фінансових ресурсів:

- бюджетування капіталу;

- довгостроковий кредит і лізинг;

- випуск звичайних і привілейованих акцій;

- визначення вартості грошей з урахуванням доходів майбутнього періоду;

– аналіз фінансового ризику;

– прийняття і виконання рішення;

– контроль за виконанням рішення;

– звіт про виконання і розгляд ходу реалізації рішення.

Така структура фінансового менеджменту орієнтована на його сприйняття з точки зору управлінських рішень.

У процесі організації фінансового менеджменту здійснюються планування, прогнозування, регулювання, координація, стимулювання, контроль та аналіз.

Основні принципи та загальна структура фінансового менеджменту.

Ефективне управління фінансовою діяльністю підприємства забезпечується реалізацією принципів, основними з яких є (рис. 1.1):

Рис. 1.1.Основні принципи фінансового менеджменту

1. Інтегрованість із загальною системою управління підприємством. В якій би галузі діяльності підприємства не приймалось управлінське рішення, воно безпосередньо або опосередковано впливає на формування грошових потоків та результати фінансової діяльності. Фінансовий менеджмент безпосередньо пов’язаний з виробничим менеджментом, інноваційним менеджментом, менеджментом персоналу та деякими іншими функціями менеджменту. Це визначає необхідність органічної інтегрованості фінансового менеджменту з загальною системою управління підприємством.

2. Комплексний характер формування управлінських рішень. Всі управлінські рішення щодо формування, розподілу та використання фінансових ресурсів і організації грошового обігу підприємства тісним чином взаємопов’язані і прямо або опосередковано впливають на результати його фінансової діяльності. Фінансовий менеджмент повинен розглядатися як комплексна система управління, яка забезпечує розробку взаємозалежних управлінських рішень, кожне з яких здійснює свій внесок в загальну результативність фінансової діяльності підприємства.

3. Високий динамізм управління. Навіть найефективніше управлінське рішення не завжди можуть бути використані повторно на наступних етапах фінансової діяльності. Перш за все, це пов’язано з високою динамікою факторів зовнішнього середовища на етапі переходу до ринкової економіки, і насамперед – зі змінами кон’юнктури фінансового ринку. Змінюються також і внутрішні умови функціонування підприємства, особливо на етапах переходу до наступних стадій життєвого циклу. Тому фінансовому менеджменту повинен бути притаманний високий динамізм, який би враховував зміни факторів внутрішнього середовища, ресурсного потенціалу, форм організації виробничої та фінансової діяльності, фінансового стану та інших параметрів функціонування підприємства.

4. Багатоваріантність підходів до розробки окремих управлінських рішень. Реалізація цього принципу передбачає, що підготовка кожного управлінського рішення в сфері формування та використання фінансових ресурсів і організації грошового обігу повинна враховувати альтернативні можливості дій. За наявності альтернативних проектів управлінських рішень їх вибір для реалізації повинен ґрунтуватися на системі критеріїв, які визначають фінансову ідеологію, стратегію або конкретну фінансову політику підприємства. Система таких критеріїв визначається самим підприємством.

5. Орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства. Якими б ефективними не здавались ті чи інші управлінські рішення в сфері фінансової діяльності в поточному періоді, вони повинні бути відхилені, якщо вступають в протиріччя з місією підприємства, стратегічними напрямами його розвитку, підривають економічну базу формування високих розмірів власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел в майбутньому періоді.

Ефективний фінансовий менеджмент, організований з урахуванням викладених принципів, дозволить сформувати ресурсний потенціал високих темпів приросту виробничої діяльності підприємства, забезпечити стабільне зростання власного капіталу, суттєво підвищити його конкурентну позицію на товарному та фінансовому ринках, забезпечити економічний розвиток в стратегічній перспективі.

В процесі організації фінансового менеджменту здійснюються планування, прогнозування, регулювання, координація, стимулювання, контроль та аналіз. В цілому процес управління складається з наступних етапів (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Схема етапів процесу управління

Як суб’єкт управління фінансовий менеджмент підприємства включає:

- органи державного управління;

- фінансові й податкові органи;

- власника;

- апарат управління підприємством.

Основні елементи механізму фінансового менеджменту

Процес управління фінансовою діяльністю підприємства базується на певному механізмі. Механізм фінансового менеджменту представляє собою систему основних елементів, які регулюють процес розробки та реалізації управлінських рішень в сфері фінансової діяльності підприємства. В структуру механізму фінансового менеджменту входять наступні елементи (Рис.1.4):

· Державне нормативно-правове регулювання фінансової діяльності підприємства. Законодавчі та нормативні основи державної політики регулюють діяльність підприємства в різних формах.

· Ринковий механізм регулювання фінансової діяльності підприємства. Формується насамперед в сфері фінансового ринку в розрізі окремих його видів та сегментів. Попит та пропозиція на фінансовому ринку формують рівень цін та котирувань по окремих фінансових інструментах, визначають доступність кредитних ресурсів, виявляють середню норму доходності капіталу, визначають систему ліквідності окремих фондових і грошових інструментів, які використовуються підприємством в процесі фінансової діяльності.

· Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів фінансової діяльності підприємства. Формується в межах підприємства, відповідно регламентуючи ті чи інші оперативні управлінські рішення. Зокрема, ряд аспектів фінансової діяльності підприємства регулюються вимогами статуту підприємства.

· Система конкретних методів та прийомів здійснення управління фінансовою діяльністю підприємства. До основних методів відносяться: техніко-економічні, економіко-математичні та економіко-статистичні розрахунки, балансовий метод, метод порівняння та інші.

Деякі науковці пропонують такі елементи фінансового механізму: фінансові методи; фінансові важелі; правове, нормативне та інформаційне забезпечення.

Ефективний механізм фінансового менеджменту дозволяє в повному обсязі реалізувати цілі та задачі, які стоять перед підприємством, сприяє результативному здійсненню функцій фінансового управління підприємством.

Рис. 1.3. Характеристика основних елементів

механізму фінансового менеджменту

Питання для самоконтролю і самопідготовки

1. Розкрити поняття фінансового менеджменту.

2. Елементи фінансового менеджменту, орієнтовані на сприйняття з точки зору управлінських рішень.

3. Основні принципи фінансового менеджменту, їх характеристика.

4. Схарактеризувати елементи механізму фінансового менеджменту, що регулюють процес розробки та реалізації управлінських рішень в сфері фінансової діяльності підприємства.

5. Основні складові фінансового менеджменту та їх характеристика.

6. Які джерела інформаційного забезпечення фінансового менеджменту Ви знаєте?

Література.

- Бланк И.А. Основы финансового менеджмента: [підручник]. К.: Ника-Центр. – 1999. – т.1.

- Юргутіс І.А., Кравчук І.І. Основи менеджменту: [Навчальний посібник]. – К.: Освіта. – 1998. – С.20-22.

- Крайник О.П., Клепкова З.В.. Фінансовий менеджмент: [Навч. посібник]. – К.: Дакор. – 2000. – С.9.

- Фінансовий менеджмент: [підручник] / за ред. А.М. Поддєрьогіна. –К.: КНЕУ, 2005. – С.9-13.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2243. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия