Студопедия — Склад виробничих фондів підприємства.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Склад виробничих фондів підприємства.

Лекція 1.

Основні засоби (фонди) підприємства й ефективність їхнього використання.

План лекції.

1. Склад виробничих фондів підприємства.

2. Поняття про основні засоби (фондах) підприємства.

Визначення терміна “основні засоби (фонди)”

3. Класифікація основних засобів (фондів).

1. Класифікація О.С. по натурально-речовинному складі.

2. Класифікація основних засобів (фондів) по

функціональному призначенню (по їхній участі в процесі виробництва)

3. Класифікація О.С. по галузях народного господарства України

4. Класифікація О.С. по ступені використання у виробничій і господарській діяльності підприємства.

5. Класифікація основних засобів по приналежності.

6. Класифікація основних засобів (фондів) підприємства

бухгалтерського і податкового обліку.

4. Структура основних виробничих фондів.

5. Динаміка основних фондів.

 

Склад виробничих фондів підприємства.

Процес виробництва передбачає наявність засобів праці предметів праці і самої праці. Призначення і роль кожного елемента праці в процесі створення готового продукту неоднакові. Засобу праці - виконують непродуктивну функцію і, отже, характеризуються параметрами, що визначають їхньої можливості у виконанні технологічних операцій. Предмети праці – це об'єкти, над якими виробляються технологічні операції і які використовуються для створення продукції.

Праця, тобто процес використання робочої сили, визначається в основному складом кадрів підприємства, їхнім розподілом по структурних підрозділах, даними нормування відповідно до технологічних процесів на всіх етапах перетворення матеріалів і сировини в заданий по номенклатурі й асортименту продукт виробництва.

Засобу виробництва - це матеріальні, речовинні елементи виробничого процесу (машини, устаткування і т.п., транспортні засоби, сировина, матеріали).

 

 

 
 

Схема 1. Угруповання основних об'єктів виробництва в системі

 
 

“гірничорудне підприємство”.

           
     
 
 

 

На гірничорудних підприємствах взаємозв'язок елементів процесу праці має свою специфіку.

Безупинне переміщення людини і знарядь праці стосовно нерухомого предмета праці (корисній копалині) викликає необхідність організації допоміжних і обслуговуючих підрозділів. Так, для вивчення запасів родовища, потужності покладів, змісту корисної копалини в руді і характеристик порід, що вміщають, вимагаються додаткові витрати на геологорозвідувальні і маркшейдерські роботи. У зв'язку з переміщенням робочих місць у підземних умовах, де постійно змінюються гірський тиск, температура повітря, приплив води, створюють спеціальні служби по ремонті і підтримці гірських вироблень, провітрюванню, водовідливу, висвітленню робочих місць, а також інші служби. Усе це обумовлює значні капітальні вкладення інвестиції, високу трудо- і фондоемкость продукції, що випускається, при винятково великий фондовооруженности працівників і керування виробництва на гірничорудних підприємствах.

Таким чином, взаємозв'язок простих елементів процесу праці на гірничорудних підприємствах характеризуються наступними особливостями....

добычным характером виробництва... територіальною концентрацією підприємств (розташування шахт і гірничо-збагачувальних комбінатів у районі родовищ).... високої фондоемкостью,.складною організацією виробництва і зв'язку з цим щодо високою трудомісткістю виробничих процесів,. надзвичайно великою диференціацією природних факторів,. Постійним переміщенням робочих місць,. Складністю забезпечення безпечних умов праці.

У гірничорудній промисловості виробничі процеси відрізняються значним фондообразованием, що визначає його структуру. При виконанні різних процесів використовують різне устаткування (прохідницьке, бурове, транспортне, збагачувальне і т.д.), різні види матеріалів і сировини. Засобу виробництва беруть участь у процесі створення готового продукту по-різному. Будинки і спорудження здатні функціонувати десятки років. Термін служби машин і устаткування, експлуатованих в агресивних умовах, менеедлительный, а предметів праці – всего один виробничий цикл. У залежності від рівня техніки і якості засобів праці, обсягів і видів продукції, методів і структури виробництва змінюється ефект від використання виробничих фондів.

 

Розходження між основними й оборотними фондами.

Таблиця 1.

Основні фонди Оборотні фонди
1.Обслуговують багато виробничих циклів 1.Цілком споживаються в кожнім новому виробничому циклі.
2.Переносять свою вартість на готову продукцію вроздріб у плині тривалого часу (терміну експлуатації). 2.Переносять свою вартість на готову продукцію цілком відразу.
3.Зберігають у процесі виробництва свою натуральну форму. 3.Не зберігають у процесі виробництва своєї натуральної форми.

 

Різні елементи основних фондів відіграють неоднакову роль у виробництві.

Одні з них (машини, устаткування, верстати, прилади) активно беруть участь у виробництві матеріальних благ, тому що людина з їхньою допомогою безпосередньо впливає на предмет праці і виготовляє нову продукцію (активна частина О.Ф.).

Інші ж елементи основних фондів (будинку, спорудження, дороги і.т.д.) служить для створення нормальних умов виробничого чи процесу захисту устаткування від атмосферних впливів.

Вони не безпосередньо впливають на обсяг продукції, що випускається, і на рівень продуктивності праці (пасивна частина О.Ф.).

Правда в ряді галузі нафтовидобувної, газової, вугільної, а так само гірничорудної промисловості, у складі основних фондів особливо значна роль споруджень.

У цих галузях вони являють собою активно діючу частину основних фондів і поряд з машинами є важливим чинником виробництва.

Активна частина О.Ф. – машини устаткування, робочий інструмент, силові машини й устаткування, транспортні засоби, вимірювальні і регулюючі.

Пасивна частина О.Ф. – будинку, спорудження, передатні пристрої, господарський інвентар.

 

2. Поняття про основні засоби (фондах) підприємства.

Визначення терміна «основні засоби (фонди)».

Основні виробничі фонди – це та частина виробничих фондів, що обслуговує багато виробничих циклів, переносить свою вартість на готову продукцію вроздріб і зберігає в процесі виробництва свою натуральну форму.

Методичні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначені П(З)БУ7 «Основні засоби» (липень 2000 рік).

Згідно цього положення …

Основні засоби – це матеріальні активи, що підприємство містить з метою використання в процесі чи виробництва постачання товарів, надання послуг, здачі в оренду іншим чи обличчям для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій. Очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яким більш одного чи року операційного циклу якщо він довше року.

У зв'язку з тим, що продовжує діяти Закон про прибуток, під терміном «Основні фонди» згідно Закону про прибуток варто розуміти…

-матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання в плині періоду 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей і вартість яких поступово зменшується в зв'язку з фізичним чи моральним зносом.

 

 

2. Класифікація основних засобів (фондів)

 

Основні засоби підприємств різноманітні по складу і призначенню.

Для правильного їхнього обліку і звітності вони класифікуються по різних ознаках.

 
 

Класифікація основних засобів.

 

Класифікація основних засобів.

 
 

Схема № 2.

 

Група виробничих фондів   Вид Об'єкт
1.Будинку Будинку піднімальних машин,вентиляторів,компресорів,адміністративно- побутового комбінату,соціально-культурного призначення Інвентарні одиниці
2.Спорудження Гірничо-капітальні вироблення (виїзні і розрізні траншеї, стовбури шахт, околоствольные камери,водовідливні і вентиляційні вироблення),наземні спорудження (шахтні копри, бункери, під'їзні колії і т.д.) і т.п. Те ж
3.Передатні пристрої Пристрою для передачі енергії, транспортування рідких і газоподібних речовин (лінії електропередач, трубопроводи і т.д.), вимірювальні, сигналізаційні,телефонні, телеграфні мережі радіозв'язок і перетворювачі електричного струму і т.д. Те ж
4а.Силові машини й устаткування Теплотехнічне устаткування, генератори, електродвигуни, трансформатори, компресорні установки, двигуни внутрішнього згоряння та інше силове устаткування. Те ж
4б.Робочі машини й устаткування Машини й устаткування для буравлення шпурів, шпар, збирання,навантаження і доставки гірської маси, горнопроходческое устаткування, устаткування для вентиляції, воотлива, дроблення, збагачення, агломерації й окускования руди і т.д. Інвентарні одиниці по групах замінного устаткування
4в.Вимірювальні і регулюючі пристрої і прилади,лабораторне устаткування Прилади й апаратура сигналізації, централізації і блокування на внутрішахтному транспорті, прилади й апаратура автоматизації водовідливних і вентиляційних установок, контролю рівня завантаження бункерів, щільності пульпи, зарядки шпар і т.д.     Те ж
4р.Обчислювальна техніка Машини й електронно-обчислювальна техніка, призначена для автоматизованих систем керування, обліку і планування.   Те ж
5.Транспортні засоби Електровози, тепловози, вагони, автомашини, шахтні електровози, вагонетки, думпкари і т.д. Інвентарного одиниці
6,7,8.Інструмент,виробничий і господарський інвентар, предмети виробничого і господарського призначення Механізовані і немеханізовані знаряддя ручної праці, пристосування до машин, стелажі, конторський інвентар, столи, верстати, устаткування охорони праці, різного роду ємності й інвентарна виробнича тара й ін.  

 

1. Класифікація основних засобів (фондів) по натурально- речовинному складі.

Будинку – до цієї групи відносяться архітектурно будівельні об'єкти, призначенням яких є створення умов для нормального здійснення процесу праці, соціально-культурного обслуговування, для житла і збереження матеріальних цінностей (Приклад надшахтні будинки, будинки піднімальних машин, компресорних станцій, головних вентиляторів, адміністративно-побутові комбінати, підстанції різного призначення, складські приміщення, гаражі, лабораторії, і ін., а також будинку рудоуправлінь, складів, пожежний депо).

У вартість будинків включається також і вартість внутрішніх санітарно-технічних пристроїв (водопроводу, каналізації, опалення, вентиляції, електричних мереж, висвітлення, телефонних мереж, сигналізації і т.д.).

Спорудження – це група поєднує інженерно-будівельні об'єкти, що створюють умови для здійснення виробничого процесу, виконуючи ті чи інші технічні функції, не зв'язані зі зміною предмета праці.

(Приклад стовбури шахт, в'їздні і роз'їзні траншеї, гірські вироблення для водовідливу і вентиляції, штольні, околоствольные двори, камери, естакади, залізничні колії, бункери, копри, підвісні дороги і т.д.). У вартість споруджень включається вартість гірничо-капітальних вироблень, гребель, дамб, каналів, мостів, тоннелей, льохів, водонапірних башт, заборів, доріг, димарів, печей газгольдерів.

 

Передатні пристрої.

У дану групу включаються об'єкти основних фондів, призначених для передачі електричної, теплової чи механічної енергії від місця виробництва до місця споживання.

Крім цього, до цієї групи відносяться основні фонди, що служать для передачі рідких і газоподібних речовин від одного інвентарного об'єкта до іншого (Приклад газопроводи, лінії електропередачі, що знаходяться поза будинком, теплопроводи на збагачувальних фабриках, водопроводи, нафтопроводи і газопроводи, однак магістральні нафтопроводи і газопроводи, відносяться до групи «Транспортні засоби»).

Група «Машини й устаткування» – включає найбільшу кількість найменувань об'єктів основних фондів, що приймають саму активну участь у процесі праці.

Підгрупа «Силові машини й устаткування» – це об'єкти що виробляють, перетворюючі чи распределяющиеі той чи інший вид енергії. (Приклад силові трансформатори, перетворювачі лінії, розподільні пристрої, електродвигуни, компресори, парові машини, турбіни, електроапаратура, пускачі, фідерні автомати).

Підгрупа «Робочі машини й устаткування» – включає об'єкти основних фондів призначені для механічного, термічного і хімічного впливу на предмет праці в процесі виробництва готового чи продукту надання послуг виробничого характеру. (Приклад очисні механічні комплекси, выемочные і прохідницькі комбайни, стрічкові і скребкові конвеєри, бурильні машини, клетьевые і скіпові підйоми, верстати глибокого буравлення шпар НКР-100М, екскаватори, дробарки, млини, флотационные машини, комплекси для проходки що повстають, навантажувальні машини, гідравлічні установки).

Підгрупа «Вимірювальні регулюючі прилади, пристрої і лабораторне устаткування» – складається з об'єктів О.Ф. які призначені для усіляких вимірів з метою регулювання виробничих процесів ручним і автоматичним способами. (Приклад пульти автоматичного керування, лінійні пристрої диспетчерського контролю, прилади для визначення вологості повітря і корисної копалини, амперметри, вольтметри, ваттметры, ваги, лабораторне устаткування).

Підгрупа «Обчислювальна техніка»- поєднує машини, прилади і пристрої, що служать для прискорення й автоматизації процесів, зв'язаних з рішенням математичних задач по заданому алгоритмі, для одержання економічної інформації, необхідної для удосконалювання планових розрахунків і керуванням виробництва. (Приклад: электронно- обчислювальні, керуючі, і аналогові машини, засоби збору, передачі, збереження й обробки інформації).

Група «Транспортні засоби»- до неї відносяться об'єкти основних фондів, призначених для перевезення працюючих, а також устаткування, готової продукції й інших вантажів.(Приклад: електровози, вагони, автомобілі, пароплави, баржі, самоскиди, автобуси.)

Група «Інструмент»- включає об'єкти, що у виробничому процесі виконують функції технічного обслуговування; усі види інструментів, використовуваних при ручній чи праці встановлюваних на машинах (термін служби більш 1 року, вартістю більш 1000 гривень. (Приклад: бурильні молотки, різні електричні і пневматичні відбійні машини, різні пристосування.)

Група «Виробничий інвентар і приналежності»- це основні фонди сприятливі охороні праці (це огородження машин, складські стелажі, світлокопіювальні рами, ємності для збереження рідких і сипучих тел.)

Група «Господарський і конторський інвентар». Шафи, стелажі, стільці, що пишуть і рахункові машини. Сюди відносяться предмети протипожежного призначення. Господарський і конторський інвентар повинний бути вартістю більш 1000 грн. і терміном служби більш одного року (якщо ця умова не виконується, те вони відносяться до малоцінного і быстроизнашивающимся предметам - оборотні фонди).

Група «Робітник і продуктивна худоба».

Група «Багаторічні рослини»

Група «Капітальні витрати по поліпшенню земель» – по цій групі враховуються різні витрати неінвентарного характеру, по плануванню земель, корчуванню пнів, зрізанню купин, очищення водойм.

Група «Інші основні фонди» – до цієї групи відносяться основні фонди не ввійшли в зазначені групи (бібліотечні фонди, незалежно від вартості окремих екземплярів книг і т.д.).

 

2. Класифікація основних фондів по функціональному призначенню

(по участі в процесі виробництва).

Основні засоби (фонди) підприємства по їхньому функціональному призначенню підрозділяються на промислово – виробничі і невиробничі фонди.

Промислово – виробничі фонди – функціонують у середовищі матеріального виробництва.

Невиробничі фонди – не беруть участь у процесі виробництва і призначені для невиробничого споживання, для обслуговування працівників у невиробничій сфері. До них відносяться:

- будинки і приміщення, господарський інвентар і устаткування житлових будинків, адміністративних установ;

- школи;

- стадіони;

- клуби;

- театри;

- палаци культури;

- санаторії;

- лікарні;

- поліклініки;

- інші фонди тривалого користування нематеріальної сфери виробництва.

 

Вони належать підприємствам. Витрати на їхній зміст покриваються за рахунок прибутку підприємства, тобто їхня вартість у міру зносу, чи не включається не відбивається в собівартості продукції.

Законом не передбачене нарахування амортизації на фонди, що не використовуються у виробничій діяльності.

Витримка з закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»- під терміном «невиробничі фонди» варто розуміти капітальні активи, що не використовують у господарській діяльності платника податків. До таких невиробничих фондів відносяться:

- капітальні активи (чи їхні структурні компоненти), що попадають під визначення групи 1 основних фондів відповідно до пункту 8.2.2 ці статті, включаючи орендовані;

- капітальні активи, що попадають під визначення груп 2 і 3 основних фондів відповідно до підпункту 8.2.2 ці статті, що є невід'ємною частиною, розміщені чи використовуються для забезпечення діяльності невиробничих фондів, підпадають під визначення групи 1 основних чи фондів вилучених з місця ведення господарської діяльності платника податків і переданих у безкоштовне користування обличчям, що не є платниками цього податку.

 

3. Класифікація основних фондів по галузях народного

господарства України.

Основні засоби (фонди) підрозділяються:

- основні засоби промисловості;

- сільського господарства;

- транспорту;

- зв'язку й інші.

 

4. Класифікація основних фондів по ступені використання у виробничій і господарській діяльності підприємства.

Основні засоби (фонди) по ступені використання у виробничій і господарській діяльності підприємства підрозділяються на:

- діючі – функціонуючі у виробничому процесі;

- бездіяльні – не працюючі протягом визначеного періоду;

- находящиеся в запасі – цілком укомплектованого устаткування, призначене для заміни выбывающего внаслідок зносу, аварій і передачі в капітальний ремонт;

- здані в оренду –, що знаходяться на балансі підприємства, але передані в тимчасове користування іншому підприємству;

- на консервацію – функціонування яких тимчасово припинено. Консервація основних фондів підприємства – це комплекс мір, спрямованих на довгострокове (але не більш ніж три роки) збереження основних фондів підприємств у випадку припинення виробничої й іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їхнього функціонування (п.2 Положення №1183).

Існує безліч причин, у зв'язку з який підприємство приймає рішення про консервацію основних фондів. Це насамперед припинення виробничої і господарської діяльності, а також зниження обсягів продукції, що випускається.

Однак рішення про консервацію основних фондів може бути прийняте також у випадку, якщо їхнє використання визнане тимчасово недоцільним.

З метою встановлення єдиного порядку підготовки до консервації, проведення консервації (расконсервации) основних виробничих фондів підприємств Кабінетом Міністрів України затверджене Положення №1183.

Вищезгадане Положення обов'язкове для підприємств, заснованих на державній формі власності, що мають стратегічне значення для економіки безпеки держави.

Для інших підприємств, а також для консервації основних невиробничих фондів дане Положення носить рекомендаційний характер.

Про єдиний порядок консервації.

Для підготовки техніко-економічного обґрунтування необхідності тимчасового висновку основних фондів з виробничого процесу на підприємстві створюється комісія на чолі з керівником підприємства. Пропозиції даної комісії з консервації подаються за формою відповідно до додатка №1 до Положення №1183 для узгодження:

- с Міжвідомчою комісією – підприємствами, що мають стратегічне значення (крім підприємств, заснованих на державній власності),

- с органом, уповноваженим керувати майном підприємства, - підприємствами, заснованими на державній власності.

 

Техніко-економічне обґрунтування необхідності проведення консервації основних фондів підприємства включає...

- зведення про основні фонди підприємства, що підлягають консервації,

- проект консервації,

- акт технічного стану основних фондів на момент консервації,

- дані про облік основних фондів з поділом по групах (балансова вартість).

 

Проект консервації складається з наступних документів...

- пояснювальної записки,

- технологічної документації проведення консервації,

- переліку робіт, ресурсів (матеріальних і трудових) і кошторису витрат, зв'язаних із проведенням консервації і расконсервации основних фондів, за формою відповідно до додатка....2 до Постанови.. 1183.

У пояснювальній записці приводиться..

- вид і річні обсяги продукції, що виробляється на потужностях основних фондів підприємства, що підлягають консервації, зведення про вплив консервації на такі показники діяльності підприємства, як виконання планів протягом терміну консервації, використання потужностей, ціноутворення, рентабельність, прибуток, реалізація, фінансовий стан підприємства,

- порядок і графік висновку з виробничого процесу основних фондів підприємства і їхньої консервації

- тривалість консервації основних фондів (не більш трьох років),

- заходу для забезпечення безпеки робіт під час консервації і збереженню законсервованих основних фондів протягом усього терміну консервації,

- план-графік расконсервации.

 

Технологічною документацією про проведення консервації визначаються

технологічні процеси її здійснення, обслуговування основних фондів у законсервованому стані і расконсервация.

Після закінчення робіт, зв'язаних з консервацією, при участі вищезгаданої комісії складається акт про прийом основних фондів на консервацію.

Дату, з яким основні фонди підприємства, основного на державній власності, вважаються законсервованими, визначає орган, уповноважений керувати його майном для інших підприємств – власник (власники).

Керівник підприємства, основні фонди якого законсервовані, несе встановлену чинним законодавством відповідальність за

їхня схоронність.

 

5. Класифікація основних фондів по приналежності.

Основні фонди підрозділяються на власні й орендовані.

Власні О.Ф. – це фонди, що складаються на балансі підприємства тобто закріплені за ним.

Орендовані О.Ф. – узяті в тимчасове користування в іншого чи підприємства організації з виплатою встановлених сум орендної плати (Закон України «Про лізинг»).

 

5. Класифікація основних засобів (фондів) для

бухгалтерського і податкового обліку.

Методичні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби й інших необоротних матеріальних активах (далі – основні засоби) визначені П(З)БУ7 «Основні засоби».

П(З)БУ7 уведено з 1 липня 2000 року.

Таким чином, у зв'язку з тим, що продовжує діяти закон про прибуток і набрало сили П(З)БУ7, утворилися два напрямки (виду) обліку основних засобів (фондів),

- податковий облік основних фондів,

- бухгалтерський облік основних засобів.

Але незалежно від обліку основних засобів (фондів) первісна їхня класифікація здійснюється за наступними критеріями

- по приналежності – на власні й орендовані,

- по використанню – на діючі (основні засоби в експлуатації) і бездіяльні (щознаходяться на складі, у запасі, на консервації і т.д.).

У податковому обліку в залежності від характеру участі основних фондів у господарській діяльності вони поділяються на виробничі і невиробничі.

У залежності від цільового призначення і характеру виконуваних функцій основні засоби (фонди) підрозділяються на групи (табл. 3)

- у податковому обліку – на чотири,

- у бухгалтерському – на шістнадцять груп.

Облік по групах. Таблиця 3.

П (З)БУ (бухгалтерський облік) Закон про прибуток (податковий облік)
Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікуються по наступним групах: Основні засоби 1.Земельні ділянки. 2.Капітальні витрати на поліпшення земель. 3.Будинку,спорудження і передатні пристрої. 4.Машини й устаткування. 5.Транспортні засоби. 6.Інструменти, прилади, інвентар (меблі). 7.Робітник і продуктивна худоба. 8.Багаторічні насадження. 9.Інші основні засоби. Інші необоротні матеріальні активи 10.Бібліотечні фонди. 11.Малоцінні необоротні матеріальні активи. 12.Тимчасові (нетитульні)спорудження. 13.Природні ресурси. 14.Інвентарна тара. 15.Предмети прокату. 16.Інші необоротні матеріальні активи. Основні фонди підлягають розподілу по наступним групах: Група1- будинки, спорудження, їхні структурні компоненти і передатні пристрої, у тому числі житлові будинки і їхні частини (квартири і місця загального користування); вартість капітального поліпшення землі. Група2- автомобільний транспорт і вузли (запасні частини) до нього; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади й інструменти, інше конторське (офісне) устаткування, пристрої і приналежності до них. Група3- яких-небудь інших основних не включені до складу груп 1 і 2, 4. Група 4 – электронно – обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, їхнього програмного забезпечення, зв'язаними з ними способи чи зчитування печатки інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує, вартість малоцінних товарів (предметів).

 

 

3. Структура основних виробничих фондів.

Під структурою основних виробничих фондів розуміється частка вартості окремих груп О.Ф. у їхній загальній вартості.

Структурними одиницями можуть бути основні фонди, що враховуються по приведених класифікаційних групах, або пасивна чи активна їхньої частини, або окремі частини основних виробничих фондів, згруповані по інших ознаках.

Структура О.Ф. гірничодобувних підприємств залежить від гірничогеологічних умов родовища, способів розробки, технології робіт, рівня механізації й автоматизації виробництва, виробничої потужності підприємства й інше.

 

 

З дані таблиці №5 видно, що частка активної частини О.Ф. відносно невелика.

Структура О.Ф. гірської промисловості характеризується високою питомою вагою споруджень, особливо при підземному способі розробки.

Таблиця 6.

Структура основних виробничих фондів на

шахтах і кар'єрах, %

 

З таблиці №6 видно, що на кар'єрах активна частина О.Ф., значно вище, ніж на шахтах.

Приклад 1. На вугільних кар'єрах 47,4%

На шахтах 19,5%

2. 28,7

16,7%

3.колір. металург. кар'єр 42,5%

на шахтах 31%

Поліпшити структуру основних виробничих фондів – це значити збільшити частку активної частини О.Ф. У гірській промисловості поліпшення структури зв'язане зі збільшенням масштабів відкритого способу видобутку руди

Динаміка основних фондів – це зміна в часі основних фондів, виражених у грошовому чи натуральному вираженні.

Основними причинами збільшення вартості основних фондів на підземних підприємствах за 1989 рік як і 1999 – 2003роках.

1. Систематичне поглиблення гірських робіт у зв'язку – із крутим падінням рудних покладів і погіршення гірничо-геологічних умов підземної розробки родовища, що спричиняє постійне збільшення довжини гірничо-капітальних вироблень (стовбурів шахт, квершлагів) і реконструкції піднімальних, водовідливних і вентиляційних установок, поверхневого комплексу споруджень і ін.

2. Здійснення технічного переоснащення підземних гірських робіт новою технікою (вартість активної частини основних фондів – машин, устаткування, транспортних засобів – на рудниках басейну зросла з 97,5 на 1.1.1975 р. до 131,8 млн.руб. на 1.8.1986 р., тобто на 33,3 млн.руб. чи 34,2%.

3. Збільшення цін на гірське устаткування.

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Контакты сотрудников пресс-службы МЧС по Курской области | Сущность, классификация и структура основных фондов

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1481. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия