Студопедия — Фінансових інструментів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фінансових інструментів






Під час розміщення капіталу у інвестиційні проекти, цінні папери, нерухомість, комерційні банки тощо, важливо правильно запланувати вчасне повернення вкладеної суми та одержання очікуваного економічного ефекту. Тут має місце теорія переоцінки грошей або концепція зміни вартості грошей у часі, яка ґрунтується на тому, що під дією різних факторів вартість грошей з плином часу змінюється з урахуванням норми прибутку на грошовому ринку, в ролі якої виступає норма позичкового процента. В даному разі позичковий процентце сума доходів від використання грошей на грошовому ринку. Ключову роль при трансформації вартості коштів у часі, тобто порівнюючи вартість грошових коштів при їхньому інвестуванні і поверненні відіграють два основних поняття: майбутня вартість грошей і їхня дійсна (теперішня, поточна) вартість.

Майбутня вартість грошейце сума, в яку перетворюється через певний період часу з урахуванням певної ставки процента інвестовані сьогодні (у теперішній час) кошти. Визначення майбутньої вартості грошей пов’язане з процесом нарощування цієї вартості. Нарощування – метод зведення реальної вартості коштів до їх вартості в майбутньому періоді, що використовується для оцінки майбутньої вартості інвестицій; це поетапне збільшення суми вкладу шляхом приєднання до первісного його розміру суми процента (процентних платежів). Ця сума розраховується за так званою процентною ставкою.

З нарощуванням, як методом збільшення суми коштів, пов’язаний і метод дисконтування – це спосіб приведення майбутньої вартості коштів до їх вартості в поточному періоді (до реальної вартості грошей).

Майбутні грошові потоки можуть бути таких видів:

· одиничний грошовий потік – сума, що виплачується одноразово;

· ануїтет – рівномірні грошові потоки, що регулярно надходять (платежі за

закладними, преміальні внески по страхуванню, купонні або процентні виплати по облігаціям, орендні платежі тощо).

Теперішня (поточна) вартість грошей це сума майбутніх грошових надходжень, зведених з урахуванням певної процентної ставки (так званої «дисконтної ставки, коефіцієнта дисконту», до теперішнього (поточного) періоду. При проведенні фінансово-економічних розрахунків, пов’язаних з інвестуванням коштів, процеси нарощування та дисконтування вартості можуть здійснюватися як за простими, так і за складними відсотками. Техніка простих відсотків використовується, коли необхідно визначити вартість грошових потоків за короткостроковими фінансовими інструментами, тобто, коли термін погашення позички менший року, а за складними відсотками – коли термін погашення більший року.

Прості відсотки – це метод розрахунку доходу кредитора, який він отримує від позичальника за надані в борг гроші. Вони нараховуються на ту саму суму позикового капіталу протягом усього терміну погашення позики.

Прості відсотки визначаються за формулою:

І = Со r t, де

І – величина прибутку з капіталу (величина прибутку власника інвестицій) у грошових одиницях (прості проценти);

Со – сума позики, або капітал (початкова кількість (вартість) грошей, позичених, або взятих у позику, або інвестованих куди-небудь;

r – дохідність капіталу, ставка процента за рік (річний показник);

t – час (тривалість кредиту або термін вкладу в роках).

Якщо інвестор на початку року розміщує на рахунку в банку суму Со під відсоток r, то через рік він одержить нарощену суму Сн1, яка дорівнює початково інвестованим коштам плюс нараховані відсотки, або:

Сн1 = Со + Со r = Со (1 + r).

Через два роки нарощена сума на рахунку складатиме:

Сн2 = Со + Со r + Со r = C (1 + 2r).

В кінці t-року вона складе:

Сн3 = Со(1 + rt).

Загальна сума (основна сума + прибуток) або нарощена сума, яка виникла на кінець обумовленого проміжку часу t визначається за формулою:

Сн = Со(1 + rt).

Величина (1 + rt) називається множником нарощування простих відсотків.

При використанні простих відсотків, коли термін угоди не відповідає цілому числу років, період нарахування відсотків виражається дробовим числом, тобто як відношення числа місяців (днів) функціонування угоди до числа місяців (днів) у році:

t = , де m – кількість місяців функціонування угоди; або

t = , де d – кількість днів функціонування угоди.

В даних випадках формула буде мати такий вигляд:

Сн = Со(1 + r ) або Сн = Со(1 + r ).

В ряді країн для зручності обчислень тривалість року приймають за 360 днів (Німеччина, Франція), в Англії – 365 днів.

Використовуючи формулу розрахунку нарощеної суми, можна розрахувати первинну суму капіталу (Со), термін вкладу (t), ставку процента (r):

Со = ; t = ; r = ; d = , де Т = 360 або 12.

Складний відсоток – це сума прибутку, яка утворюється в результаті інвестування за умови, що сума нарахованого відсотка (простого) не виплачується після кожного періоду, а додається до суми основного внеску і в наступному періоді платежу сама дає прибуток. Такий метод підрахування прибутку в майбутньому періоді називається компаундингом, або розрахунком майбутньої вартості. Кожний крок цього процесу називається компаундом (нарахуванням), а результат нарахування – складними відсотками.

Існують два методи нарахування складних відсотків: декурсивний (наступний) – передбачає нарахування відсотків наприкінці кожного тимчасового інтервалу нарахування із врахуванням величини капіталу і антисипативний (попередній) – передбачає нарахування відсотків на початку кожного тимчасового інтервалу. Антисипативний застосовується не так часто, тільки у періоди високої інфляції. За декурсивним методом нарахування відсотків нарощена сума боргу (внеску) визначається за формулою:

Сн = Со(1 + s) ,

де Со – первинна сума; s – ставка складних річних відсотків; n – період нарахування, років.

Виходячи з зазначеної формули, можна знайти:

а) первинну суму (Со):

Со = ;

б) ставку складних річних відсотків:

s = ;

в) період нарахування:

n = .

Якщо кількість розрахункових періодів у році перевищує одиницю, то для розрахунку нарощеної суми користуються формулою:

Сн = Со(1 + ,

де m – кількість розрахункових періодів у році.

При оцінці величини грошових потоків з урахуванням фактора часу найбільш поширеними проблемами є складність вибору відповідної процентної ставки і непослідовність у користуванні показниками процентних ставок.

Процентна ставкаце ціна, яку сплачують інвестору за залучені грошові кошти. Для інвестора вона відображає дохідність його інвестицій, а для позичальника – витрати, які він має понести у зв'язку із залученням коштів. Крім того ринковій економіці властива інфляція тому для визначення ефективності фінансових операцій необхідно розрізняти номінальні та реальні величини.

Реальна процентна ставка – реальний дохід інвестора на вкладені кошти і зміни купівельної спроможності грошей у зв’язку з інфляційними процесами.

Номінальна процентна ставка – дохід, отриманий з однієї грошової одиниці капіталовкладень; перебуває під впливом попиту і пропозиції і виражає абсолютну плату за використання коштів.

Із врахуванням того, що на рівень процентних ставок (ціну капіталу) має вплив інфляція, американський економіст І.Фішер ввів поняття «номінальна ставка», що складається з двох частин: очікуваної процентної ставки за безризиковим цінним папером та очікуваної премії за можливе знецінення грошової одиниці (тобто за інфляцію).

Інфляційна премія – це компенсація для страхування ризику при втраті частини грошових коштів через знецінення грошової одиниці; це премія, яку інвестори додають до реального, вільного від ризиків, рівня доходу (норми прибутку). Формула Фішера, що в літературі має назву «ефект Фішера», виглядає таким чином:

Ri = Rf + IP, де

Ri – ціна капіталу з урахуванням ризику (процентна ставка в умовах інфляції);

Rf – номінальна ставка;

IP – інфляційна премія (рівень інфляції).

Дохідність будь-якого фінансового активу визначається дохідністю безризикового активу та премією за ризики, характерні для такого активу. Тобто, будь-як процентна ставка (Ri) на ринку є сумою безризикової процентної ставки (Rb) та премії за ризик (Rk):

Ri = Rb + Rk

Безризикова процентна ставка – це номінальна процентна ставка по короткострокових державних цінних паперах, яка є сумою двох складових – реальної процентної ставки (Rr) та поправки на інфляцію (IP):

Rb = Rr + IP.

Так як на формування ціни на фінансові активи впливають різні ризики, за кожним з них визначається премія, яка додається до номінальної ставки.

Премія за ризик (Rdf) – невиконання боржником своїх зобов’язань (дефолт) – у країнах з ринковою економікою складаються рейтинги на акції та облігації, за якими вони класифікуються залежно від якості: найвищої, дуже хорошої та хорошої, середньої та нижче середньої, низької якості та спекулятивні цінні папери. Чим нижче клас цінного папера, тим вищою буде премія.

Премія за ліквідність (Rl) (ринковості) – ліквідний цінний папір можна швидко реалізувати без втрат або з мінімальними втратами. Низьколіквідний цінний папір несе ризик великих втрат при його продажі, що спричиняє вищий процент на такий цінний папір.

Премія за строковість (Rt), (термін обігу фінансового активу). Вкладення в цінні папери на довгий строк звичайно пов’язане з більшим ризиком, тому додається премія за ризик строковості.

Складова процентної ставки (Ri) відображає ризик інвестування в конкретний фінансовий актив і є сумою всіх премій, що пов’язані з ризиком.

Ri = Rb + Rdf + Rl + Rt, де Rb = Rr + IP.

В Україні, де фінансовий ринок знаходиться в стадії розвитку, основою для формування ринкових процентних ставок, орієнтиром ціни на гроші виступають ставки рефінансування та облікова ставка НБУ.

Облікова ставка НБУ, що є найнижчою серед ставок рефінансування – це виражена у процентах плата, яку утримує з номінальної суми векселя НБУ за позики, видані під заставу комерційних векселів.

Механізм оцінювання фінансових активів. Оцінювання фінансових активів здійснюється як на первинному так і навторинному ринках. На первинному ринку під час випуску нових цінних паперів проводиться організаційна робота, пов'язана з певними витратами: вибір видів, категорій цінних паперів, що випускаються, визначення обсягу випуску і ціни цінних паперів, методу розміщення випуску (аукціони, торги, конкурс, передплата), оплата емітентом послуг інвестиційного інституту тощо. Оцінювання полягає у встановленні такої ставки доходу за фінансовим активом, яка б відповідала ступеню його ризиковості, ринковим процентним ставкам, кредитному рейтингу емітента.На вторинному ринку здійснюються угоди купівлі-продажу цінних паперів юридичним і фізичним особам через посередництво інвестиційних інститутів після первинного розміщення цінних паперів за певною ціною.

Оцінювання фінансових активів здійснюється за допомогою їх переоцінки, коригування ринкової ціни так, щоб фінансовий актив певного рівня ризику забезпечував відповідний рівень доходу.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 982. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия