Студопедия — Форма № Н - 3.04. Затверджено наказом МОН України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Форма № Н - 3.04. Затверджено наказом МОН України






Затверджено наказом МОН України

від “___” ___________ 20 __ р. №___

Миколаївський національний університет імені В.О.Сухомлинського

Кафедра фізики

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор (заступник директора)

з навчальної роботи

 

___________________________

“______”_______________20___ р.

 

РОБОЧА ПРОГРАМА ВАРІАТИВНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

Сучасна фотографія

(шифр і назва навчальної дисципліни)

напряму підготовки_0101 Педагогічна освіта

(шифр і назва напряму підготовки)

для спеціальності 6.010101 Дошкільна освіта

(шифр і назва спеціальності (тей)

спеціалізації_____________________________________________________________

(назва спеціалізації)

Інститут педагогічної освіти (назва інституту, факультету, відділення)

 

Кредитно-модульна система

організації навчального процесу

 

 

-2010-

Сучасна фотографія. Робоча програма навчальної дисципліни для студентів

(назва навчальної дисципліни)

за напрямом підготовки 0101 Педагогічна освіта, спеціальністю 6.010101 Дошкільна освіта „___” ________, 2010__.- __ с.

 

Розробники:доцент кафедри фізики Хейфець І.М.

 

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри (циклової, предметної комісії)_________

_______________________________________________________________________________

Протокол № ___ від. “____”________________20__ р.

 

Завідувач кафедрою (циклової, предметної комісії)________________________

 

_______________________ (__________________)

(підпис) (прізвище та ініціали)

“_____”___________________ 20___ р

 

Схвалено методичною комісією за напрямом підготовки (спеціальністю)_______________________________________________________________

(шифр, назва)

Протокол № ___ від. “____”________________20___ р.

 

“_____”________________20__ р. Голова _______________(_____________________)

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

 

Ó__________, 200_

Ó __________, 200_

 

1. Опис навчальної дисципліни

 

Найменування показників Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
денна форма навчання заочна форма навчання
Кількість кредитів –2 Галузь знань _______________ (шифр і назва) за вибором
Напрям підготовки 0402 Філологія _ (шифр і назва)
Модулів – 1 Спеціальність (професійне спрямування): _ 6.020303 Українська мова і література. Рік підготовки:
Змістових модулів –4 2-й 2-й
Індивідуальне науково-дослідне завдання ___________ (назва) Семестр
Загальна кількість годин - 72 3-й 3-й
Лекції
Тижневих годин для денної форми навчання: аудиторних – 24 самостійної роботи студента - 12 Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр   12 год. год.
Практичні, семінарські
год. год.
Лабораторні
12год. год.
Самостійна робота
год.12 год.
ІНДЗ: год.
Вид контролю: залік

 

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить:

для денної форми навчання – 30/70

для заочної форми навчання -

 

 

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: викладання навчальної дисципліни “Сучасна фотографія” є дати майбутнім вчителя і вихователям достатньо повне уявлення про технічні можливості сучасної фотографії як невід'ємний компонент візуальної інформації, що відтворює наочний, документально точний і виразний образ дійсності, яка нас оточує.

Завдання: вивчення дисципліни “Сучасна фотографія ” є отримання знань про сучасну фотографічну техніку, отримання навиків роботи з фотоапаратом, опанування різними видами зйомки та обробки зображень за допомогою комп’ютера.

У результаті вивчення даного курсу студент повинен:

знати: принципову схему сучасних процесів отримання фотознімку і образотворчий потенціал чорно-білої і кольорової аналогової і цифрової фотографії, розуміти принципи дії і функції основних вузлів і механізмів аналогової і цифрової фотокамери, бути знайомими з технічними і творчими можливостями фотографії.

вміти: заряджати фотоплівку у фотоапарат. Визначати видержку і діафрагму. Здійснювати наведення на різкість. Здійснювати різні види зйомки. Мати уявлення про негативний і позитивний процес. Знати устрій минилабораторий. Мати уявлення про принцип дії цифрового фотоапарата. Освоїти фотографування за допомогою цифрового фотоапарата. Освоїти комп'ютерну обробку зображень, які отримано за допомогою цифрового фотоапарата.

 

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1.Фотографія в системі масової комунікації

Тема 1. Соціокультурні функції фотографії

Фотографія як феномен візуальної культури і як особливий спосіб отримання і розповсюдження інформації, заснованої на світлописі. Універсальний, такий, що не вимагає перекладу інтернаціональна мова фотографії. Фотографія як мистецтво зупиненої миті і як документ історії. Наукова, медична, криміналістична, прикладна, любительська, хронікально-документальна і художня фотографія. Фотографія і Інтернет. Місце і призначення фотографії в періодичному друці, на телебаченні і в кіно. Інформаційна і публіцистична фотографія. Фотографія в рекламній справі і паблик рилейшнз.

Технічні засоби фотографії як базовий інструментарій, необхідний для творчого відтворення зримих предметів, подій і явищ дійсності. Курс «Сучасної фотографії» як навчальна дисципліна, що вивчає фізичні і хімічні основи фотографії, конструктивні особливості і функціональне призначення сучасної фотоапаратури і фото аксесуарів, властивості і різновиди сучасних світлочутливих матеріалів, практику фотографування аналоговою і цифровою фотокамерою, лабораторної обробки негативних матеріалів і виготовлення фотознімків.

Уміння фотографувати, а також оцінювати і готувати знімки до друку.

Тема 2. Основні етапи становлення і розвитку фотографії

Короткий огляд історії винаходу і розвитку фотографії. Витоки і обставини зародження фотографії. Внесок Ньепса, Дагера, Тальбота. Етапні віхи в розвитку знімальної апаратури від камери-обскури до сучасних портативних багатопрограмних фотоапаратів. Вдосконалення фотоматеріалів і освітлювальних приладів.

Основні напрями розвитку фотографічної техніки на рубежі кінця ХХ – почала ХХI вв. Типи конструкцій сучасних фотоапаратів. Любительські і професійні камери. Деякі достоїнства і істотні недоліки компактних любительських фотоапаратів типу «навів-і-зняв» (так званих «мильниць»). Найближчі і віддалені перспективи розвитку фотографії.

Змістовий модуль 2. Технічні засоби і способи запису оптичної інформації

Тема 3. Фотографічний апарат

Сучасний фотоапарат як складний оптико-механічний і електроний прецезійний пристрій. Класифікація фотоапаратів залежно від формату кадру і фотоматеріалу, який використовується: великоформатні камери, середньоформатні, малоформатні, полуформатні і мініатюрні фотоапарати, їх функціональне призначення.

Устрій фотоапарата, його основні і додаткові компоненти (вузли і механізми).

Світлонепроникна камера як конструктивна основа фотоапарата. Об'єктна дошка (передня панель) і касетна частина камери. Фільмовий канал, кадрове вікно і притискний столик. Замковий пристрій.

Затвор, його призначення і принцип дії. Різновиди затворів: центральний затвор, шторний (шторно-щілинний) затвор, затвор-діафрагма. Управління затвором.

Видошукач, його призначення і основні різновиди: рамковий, по матовому склу, телескопічний, дзеркальний надкамерный і внутрішньокамерний, із знімною шахтою.

Фокусуючі пристрої, їх призначення і принцип дії. Пристрої ручного фокусування: за шкалою відстаней або символами, по матовому склу, далекомірний механізм, дзеркальна система. Пристрої автоматичного фокусування: автофокусування активного типу, автофокусування за допомогою інфрачервоних променів, ультразвуковий локатор. Пасивні системи автофокусування: автоматичні далекоміри з скануванням зображення; далекомір з ПЗЗ-приймачем; автоматичні далекоміри дзеркальних фотоапаратів; автофокус з вимірником контрасту зображення і по методу «нульового контрасту».

Транспортуючий пристрій, його блокування з механізмом взводу затвора. Взвод затвора і переклад знятої (експонованою) плівки на приймальну котушку. Механізм зворотного перемотування плівки. Ручний механічний привід і моторний привід.

Додаткові вузли: автоспуск, система синхронізації затвора і лампи-спалаху, вбудований експонометр, вбудована фотоімпульсна лампа, блок живлення.

Тема 4. Фотографічна оптика

Призначення, принцип дії і конструкція фотооб'єктива як системи лінз, зібраних в жорсткій розсувній оправі. Оптична аберація (сферична, хроматична, дисторсия, астигматизм, кома, кривизна поля і зображення) і способи їх корегування. Прояснення оптики. Оптична схема об'єктиву, наочний простір і простір зображень. Конструктивні різновиди об'єктивів по оптичній схемі: лінзові і дзеркальні, симетричні і асиметричні.

Діафрагма, її призначення і принцип дії. Різновиди діафрагмових пристроїв: елементарна діафрагма, діафрагма з поворотним кільцем попередньої установки, стрибаюча діафрагма, нажимна діафрагма, моргаюча діафрагма.

Призначення і типи оправ об'єктивів, настановні кільця: діафрагмове і фокусуюче; шкали діафрагми, відстані і глибини різко зображуваного простору. Різьбове і байонетне (штикове) кріплення об'єктивів. Поняття робочого відрізку.

Основні властивості і головні характеристики об'єктиву: головна фокусна відстань, поле зору і кут зображення, світлосила. Відносний отвір, роздільна здатність. Масштаб зображення. Глибина різко зображуваного простору, її визначення і творче використання.

Класифікація об'єктивів по головній фокусній відстані і куту зображення. Основні властивості нормального, ширококутного і довгофокусного об'єктивів. Телеоб'єктиви (об'єктиви з дзеркально-лінзовою схемою). Об'єктиви із змінною фокусною відстанню – трансфокатори і вариооб'єктиви (зуми). Поняття «штатного» і змінних об'єктивів. Використання змінних об'єктивів для зйомки репортажу.

Короткі відомості про найбільш поширені об'єктиви.

Правила поводження з оптикою.

 

Тема 5. Особливості цифрової фотографії

Нові носії інформації в цифровому столітті. Аналог і цифра. Система числення і цифрові коди. Мікропроцесор. Можливості цифрових технологій. Оперативна пам'ять. Загальні принципи роботи цифрового фотоапарата і його устрій. Світлочутливі елементи ПЗС («прилади із зарядовим зв'язком»), KMOP, Live-MOS принцип перетворення оптичної інформації в цифровий сигнал. Аналого-цифровий перетворювач. Реєстрація кольорового зображення. Система енергопостачання цифрового фотоапарата. Кольоровий рідкокристалічний дисплей. Формати запису зображення. Пристрої зберігання запису. Система запису цифрової інформації на карті флеш-пам’яті (карти пам'яті Compact Flash, Smart Flash, Memory Stick, Multy Media Card, Secure Digital. Жорсткі диски IBM Microdrive і Iomega Click. Система редагування (використання функцій скасування окремих зображень, декількох кадрів або очищення плати цілком). Прості, аматорські (полупрофесійні) і професійні цифрові фотокамери, їх характеристики. Достоїнства і недоліки цифрової фотографії в порівнянні з традиційною аналоговою.

 

 

Змістовий модуль 3.Технологія фотографування







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 468. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия