Студопедия — Поняття податкового права
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття податкового права






5. Податкові правовідносини - врегульовані нормами права суспільні відносини пов`язані з акумуляцією податків до державного та місцевого бюджетів, в яких одного з суб`єктів наділено владними повноваженнями.

Владні повноваження стосуються встановлення, введення, зміни або скасування податків (платежів податкового характеру), а також відносини, які виникають в процесі виконання податкового обов`язку, здійснення податкового контролю при встановлені та реалізацій прав і обов`язків платників податків, податкових органів та інших учасників.

Об`єкт податкових правовідносини - сума грошових коштів, які підлягають сплаті до бюджету в обов`язковому порядку у формі податку збору, мита іншого платежу податкового характеру, виходячи з підстав закріплених в податковому кодексі

Податкові правовідносини - завжди владні, що знаходить свій прояв в специфіці прав та обов`язків суб'єктів цих правовідносин в особливостях їх правосуб'єктності, владний характер передбачає обов'язковість для платника податку, податкового агента одностороннього волевиявлення уповноваженого державного органу чи органу місцевого самоврядування у вигляді правового припису, щодо встановлення, введення чи справляння податку.

Основний зміст податкових правовідносин - забезпечений державним примусом обов`язок платника внести до державного бюджету певну суму коштів.

Суб'єкти, які володіють владними повноваженнями

Ст. 12 Податкового Кодексу України - владні повноваження ВР, ВР АРК. Органи місцевого самоврядування: встановлення на своїй території місцевих податків та зборів, КМУ, Мінфін, Державна казначейська служба, Міністерство доходів та зборів.

Суб'єкти перед якими стоїть обов'язок виконання податкового обов'язку:

-- Платники (фізичні особи, юридичні особи - резиденти й нерезиденти, відокремлені структурні підрозділи юридичних осіб, консолідований платник податку).

-- Установи банків та інші фінансові установи.

-- Податковий агент.

-- Представники платника податку (законні та уповноваженні) - ст. 99 Податкового кодексу.

Платник податку - особа наділена податковою правосуб'єктністю.

Податкова правосуб’єктність - встановлена нормами податкового права здатність суб'єкта бути носієм та реалізовувати юридичні права та обов'язки в сфері оподаткування.

Податкова правосуб'єктність завжди є спеціальною, тобто передбачає здатність бути учасником лише чітко визначеного кола правовідносин в рамках податкового права. Зміст податкової правосуб'єктності визначається:

-- Правоздатність - здатність мати права та обов’язки в сфері оподаткування.

-- Дієздатність - здатність суб'єкта самостійно реалізовувати податкові права та обов'язки. Фізична особа стає додатково дієздатною з моменту, коли вона набуває здатності отримувати майно та доходи.

-- Деліктоздатність - податкова деліктоздатність наступає з 16 років та свідчить про можливість особи самостійно нести відповідальність за свої дії в сфері оподаткування. Відповідальність не можна розцінювати як юридичний обов'язок платника.

 

 


Правове регулювання оподаткування фізичних осіб

1. Загальна характеристика податку на доходи фізичних осіб.

2. Основні елементи податку на доходи фізичних осіб.

3. Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

 

НПА:

Податковий кодекс України 2 грудня 2012 року.

 

1. Перші згадки про податок на доходи фізичних осіб датуються 18 століття (1798 рік - Англія) На території України такий податок був введений лише у 1916 році.

У СРСР цей податок мав назву - "Прибутковий податок з громадян" ("Про податковий податок з населення"). Ставка - 8 крб.13 коп. + 13% від суми, що перевищувала 100 крб.

Платники податку - фізичні особи (резиденти й нерезиденти)

Для фізичної особи резидента підлягають оподаткуванню доходи як отриманні на Території України так і поза нею.

Особи-нерезиденти сплачує податок з доходів отриманих в Україні. При колізії щодо подвійного оподаткування використовується норма міжнародного договору.

Резиденти - особа, яка має постійне місце проживання в Україні, однак на сьогодні постійне місце проживання, має не лише в Україні, але й в інших країнах.

Критерії резиденства:

-- Постійне місце проживання в Україні

-- Центр життєвих інтересів в Україні - постійне проживання членів сім'ї, або місце реєстрації фізичної особи-платника в Україні, як суб'єкта підприємницької діяльності

-- Проживання в Україні - не менше 183 днів протягом податкового року.

-- Громадянство

Резиденти мають право на податкові пільги (заліки, знижки)

 

Об'єкт податку на доходи фізичних осіб - - загальний місячний оподаткований дохід

Загальний річний оподаткований дохід визначається як об'єкт оподаткування для тих осіб, хто зобов'язаний подавати декларацію. (премії, доходи від орендної плати, гонорари, отриманні послуги, матеріальні об'єкти)

Ст. 164 дає невичерпний перелік доходів, які підлягають оподаткуванню

ст. 165 визначає вичерпний перелік доходів, які не підлягають оподаткування (державні премії, суми на відрядження, аліменти, вартість безоплатного харчування, надання робочого одягу, стипендія, яка не досягає прожиткового мінімуму).

Формула визначення ставку податку:

Оподатковувана частина заробітної плати = заробітна плата-сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування(єдиний соціальний внесок) - внески до накопичувального фонду(будуть враховуватись із набранням чинності відповідного законодавства) - обов’язкові страхові внески до недержавного пенсійного фонду у випадках передбачених законом, якщо внески сплачуються за рахунок заробітної плати працівника - податкова соціальна пільга.

Загальна ставка - 15%

Якщо заробітна плата в місяць перевищує в десять раз розмір мінімальної заробітної плати (11470) - ставка 17%.

Пільгова ставка - 10%, коли мова йде про оподаткування доходів осіб, які належать до шахтарів та працюють на інших підземних роботах (Постанова КМУ № 36 16.01.2003 - список робіт, які оподатковуються за пільговою ставкою).

Прямих пільг не передбачено. Існують певні пільгові виключення:

-- Податкова знижка

-- Податкова соціальна пільга

 

Податкова знижка - право платника зменшити загально річний оподаткований дохід на суму витрат понесених протягом календарного року в зв'язку із здійсненням платником податку діяльності за чітко окресленими напрямкам в Податковому кодексі, а саме (ст. 166 ПК):

-- Частина сплачених платником процентів за одним іпотечним кредитом протягом 10 років.

-- Сума пожертвувань на рахунок неприбуткової організації, яка не повинна перевищувати 4% річного оподаткованого доходу

-- Оплата навчання в закладах професійної освіти

Буде застосовуватись:

-- Вартість лікування

-- Витрати пов'язанні з усиновленням дитини

-- Витрати щодо оплати допоміжних репродуктивних технологій

Податкова знижка надається на підставі річної податкової декларації.

Витрати, які включаються до податкової знижки лише враховуються ті витрати, які були здійсненні резидентом.

Право на знижку має виключно резидент.

До складу податкової знижки включаються включається лише частина витрат, обмеження встановлюється для кожного випадку конкретно

Найбільш поширеним є застосування податкової знижки у зв'язку з оплатою навчання.

Умови надання знижки:

-- Послуги з надання освіти незалежно від форми навчання та форми власності

-- Середня професійна й вища освіта

-- Платник включає витрати на особисте навчання а також на навчання членів своєї сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік і дружина, діти)

-- Податкова знижка зараховується платнику податку лише в випадку, якщо особа, яка навчається не одержує заробітну плату.

Обмеження податкової знижки 1173 грн.

Податкова знижка надається при побудові доступного житла.

 

Податкова соціальна пільга - зменшення місячного оподаткованого доходу малозабезпеченого громадянина платника податку.

Умови надання пільги:

-- Розмір доходу не повинен перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня поточного року.

Обчислюється за підсумками звітного місяця.

В тому випадку, якщо платник податку отримає виплати з бюджету - він не зможе отримати податкову соціальну пільгу.

Розміри пільги:

-- В розмірі 50% прожиткового мінімуму, надається будь-якому платнику податку, якщо він відповідає переліченим вимога, тобто його місячний дохід не перевищують прожиткового мінімуму 1610 грн. надається пільга в розмірі 573.5 грн. Цю ж пільгу можуть отримати батьки, які мають двох і більше дітей віком до 18 років.

-- Пільга в розмірі 150% від 573.5 грн. надається одиноким батькам, вдовам, вдівцям, які мають дітей до 18 років. Особи, які утримують дитину інваліда, чорнобильця 1, 2 категорії, учні, студенти, аспіранти, учасники бойових дій.

-- Пільга в розмірі 200% надається Героям України, Героям СРСР, Герої соціалістичної праці, інваліди 1-ї групи, учасники бойових дій ДСВ, блокадники Ленінграду.

 

Коли особа має право на кілька пільг - надається одна на вибір.

При спадкуванні податок для осіб першого ступеня спорідненості застосовується 0-ва податкова ставка, а також для інвалідів та осіб, які мають статус інваліда, а також для сиріт. Для всіх інших податкова ставка встановлюється на рівні 5%.

Ставка 15% при спадкуванні застосовується коли спадкоємець або спадкодавець - нерезиденти.

Всі вищезазначені положення стосуються дарування.

Резиденти сплачують податок за підсумками податкової декларації за рік.

Нерезидент отримує свідоцтво про право на спадщину лише сплативши податок.

 

При продажі квартири, будинку, садового будинку оподаткування при продажі одного разу на рік не здійснюється при умові, що таке житло було у власності не менше 3-х років. В іншому випадку ставка - 5% для нерезидентів - 15%. Відносно даних операцій оподаткування здійснюється для затвердження нотаріальних дій нотаріусом.

Декларування в Україні здійснюється на обов'язковій та добровільній основі:

Обов'язкове:

-- При отриманні іноземних доходів

-- Особа-іноземець, який отримав статус резидента протягом поточного року

-- Спадкоємці

-- Особи, які отримали доходи в дарунок.

-- Якщо орендодавець та наймач - фізичні особи

-- Якщо особа бажає виїхати за кордон на постійте місце проживання.

-- Якщо особа має кілька місць роботи і ЇЇ доходи перевищували 10 мінімальних заробітних плат за місяць.

 

Добровільно декларація надається, для отримання податкової знижки.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 430. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия