Студопедия — Прямі витрати праці, тобто заробітну плату та інші виплати ос­новному виробничому персоналу фірми.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прямі витрати праці, тобто заробітну плату та інші виплати ос­новному виробничому персоналу фірми.






Операційні витрати — це всі інші витрати, які необхідні для забезпечення нормальної діяльності фірми. Вони включають:

• заробітну плату адміністративно-управлінського, допоміжного та обслуговуючого персоналу фірми;

• нарахування й податки на заробітну плату цих категорій пер­соналу;

• додаткові виплати, які передбачені колективним договором (дотації на харчування, медичне обслуговування тощо);

· рентні платежі;

· платежі за комунальні послуги;

· витрати на офіс;

· витрати на відрядження;

· витрати на рекламу;

· страхові платежі;

· амортизаційні відрахування;

· інші операційні витрати.

У процесі розрахунків вартості проданих товарів та опера­ційних витрат важливо якомога повніше передбачити можливі стат­ті витрат і правильно спрогнозувати їх динаміку по місяцях. Річ у тому, що витрати на ту саму статтю можуть суттєво відрізнятися протягом розрахункового періоду. Наприклад, витрати на рекламу, комісійні торговим агентам, витрати на відрядження будуть значно більшими в перші місяці виходу фірми на ринок.

4. Визначається валовий прибуток фірми. Валовий прибуток об­числюється як різниця між загальним обсягом продажу фірми і вар­тістю проданих товарів (сумою прямих витрат фірми на виробницт­во та реалізацію продукції).

5. Обчислюється операційний прибуток фірми відніманням від валового прибутку суми операційних витрат.

6. Розраховуються суми сплати процентів за отримані кредити.

7. Обраховується прибуток до сплати процентів як різниця між операційним прибутком і сумою сплати відсотків за кредит.

8. Обчислюються згідно з чинним законодавством суми податків з прибутку фірми.

9. Визначається чистий прибуток фірми як різниця між прибут­ком до сплати податків і сумою податків з прибутку фірми.

Розміри прибутків і збитків фірми значною мірою залежать від обсягів продажу її продукції. Обсяги продажу, як уже зазначалося, це параметр, що його рідко коли можна точно спрогнозувати. Саме для того, щоб з'ясувати, якими мають бути обсяги продажу продукції фірми, щоб досягти прибутковості, і проводиться аналіз беззбитковості. Ось чому інвестори й кредитори вимагають, щоб у підрозділі «План доходів і видатків» було проведено аналіз беззбит­ковості та обчислено точку беззбитковості.

Точка беззбитковості характеризує таку ситуацію, за якої за­гальні доходи від продажу продукції фірми повністю покривають витрати на її виробництво й реалізацію (ситуація, коли фірма не от­римує прибутків, але не має і збитків). Таким чином, точка беззбит­ковості показує, скільки одиниць продукції має продати фірма, щоб її витрати окупилися її доходами. Продаж кожної наступної одиниці продукції приноситиме фірмі прибуток. Навпаки, зменшення об­сягів продажу продукції нижче за рівень, визначений точкою без­збитковості, означає, що фірма нестиме збитки.

Для визначення точки беззбитковості необхідно знати:

• ціну продажу одиниці продукції фірми;

• прямі витрати (змінні витрати) на одиницю продукції;

• загальні операційні витрати.

Обчислення точки беззбитковості здійснюється за формулою

Тбовопп

де Зов — загальні операційні витрати фірми;

Цоп — ціна одиниці продукції фірми;

Вп — прямі витрати на одиницю продукції.

Точку беззбитковості можна визначити і графічним методом. У процесі обчислення точки беззбитковості підприємець має можливість моделювати різні ситуації (змінювати ціну одиниці продукції, рівень прямих та операційних витрат) і спостерігати, як такі зміни впливатимуть на прибуток фірми. Таким чином, аналіз беззбитковості є дуже корисним інструментом фінансового плану­вання. При цьому він має більше значення для кредитора, ніж для інвестора. Кредитора передовсім інтересує питання про здатність фірми обслуговувати борг, тоді як інвестор шукає підприємницькі проекти з високою нормою прибутку.

 

ПЛАН ГРОШОВИХ НАДХОДЖЕНЬ І ВИПЛАТ

План грошових надходжень і виплат складається на такі самі терміни, що й план доходів і видатків, тобто на три роки: на перший рік — із розподілом по місяцях, а на другий та третій ро­ки — з виокремленням кварталів.

Щоб скласти план грошових надходжень і виплат, необхідно послідовно здійснити такі дії.

1. Визначити готівкові кошти, що будуть у розпоряджені фірми на початок першого місяця розрахункового періоду (для другого третього і подальших місяців ця сума являтиме собою готівкові кошти на кінець попереднього місяця).

2. Обчислити загальну суму всіх передбачуваних грошових над­ходжень на фірму протягом кожного місяця (надходження від про­дажу продукції чи надання послуг; кошти, отримані від дебіторів; готівка від продажу акцій; кошти, які власники додатково інвестують у фірму; отримані позички тощо).

3. Розрахувати загальну суму всіх обов'язкових платежів фірми протягом кожного місяця (перелік усіх платежів достатньо широкий, у процесі розрахунків важливо не пропустити жодного з них).

4. Визначити чистий потік готівки за кожний місяць як різницю між загальною сумою всіх передбачуваних грошових надходжень і загальною сумою всіх обов'язкових платежів фірми за місяць. Якщо грошові надходження за місяць перевищують платежі, то фірма має так званий додатний потік готівки. Навпаки, коли грошові надход­ження за місяць менші за платежі, фіксують, що фірма має від'ємний потік готівки, який прийнято записувати в плані руху готівки у круглих дужках.

5. Розрахувати суму готівкових коштів на кінець кожного місяця. Для цього до готівкових коштів на початок кожного місяця додають додатний потік готівки або відраховують від'ємний потік готівки за відповідний місяць.

У процесі планування руху готівки завжди виникають певні труднощі при визначенні обсягів грошових надходжень і платежів. Такі розрахунки грунтуються на передбаченнях та припущеннях, які не повинні бути надто оптимістичними. Рекомендується створювати так званий запас фінансової міцності, тобто дещо занижувати оцін­ки грошових надходжень, щоб вистачило коштів на сплату рахунків фірми. У текстовій частині плану грошових надходжень і виплат усі ці передбачення та припущення мають бути чітко сформульовані (як правило, тут обговорюються передбачення щодо методів збору дебі­торської заборгованості, цінових знижок, циклічності обсягів про­дажу тощо).

Складаючи план руху готівки, слід усвідомлювати, що діяль­ність новоствореної фірми, як правило, асоціюється зі збитками. Ось чому фінансування фірми у перші місяці після старту за раху­нок лише внутрішніх ресурсів часто є неможливим. Для цього пері­оду, який має вирішальне значення, слід шукати якісь способи залу­чення зовнішніх джерел фінансування. Складений план руху готівки саме й уможливлює своєчасне передбачення таких ситуацій, дає змогу заздалегідь підготувати документи для отримання кредитів.

 

 


План грошових надходжень і виплат, гривень

Показник Місяці Разом за рік
                       
А. Готівкові кошти на початок місяця  
Б. Грошові надходження — усього,    
зокрема:    
виторг від продажу    
надходження за рахунками за продажу в кредит    
позика    
інші надходження    
В. Грошові платежі на сторону — усього,    
зокрема:    
купівля товарів    
заробітна плата    
нарахування та податки на заробітну плату    
рентні платежі    
платежі за комунальні послуги    
рекламні витрати    
страхові платежі    
купівля машин та устаткування    
виплата боргу та процентів    
інші платежі    
гроші, що взяті на потреби власників бізнесу    
Г. Чистин потік готівки (Б - В)    
Д. Готівкові грошові кошти на кінець місяця (А + Г)    
                           

 

ПЛАНОВИЙ БАЛАНС

На практиці фінансовий стан фірми постійно змінюється. Але для ефективного управління фірмою треба постійно мати чітку кар­тину її фінансового стану. З цією метою щорічно на певну дату (як правило, за станом на 31 грудня) складається баланс фірми (підприємства, організації).

Баланс є фінансовим документом, що в ньому кошти фірми (у грошовій формі) згруповано як за їхнім складом і розміщенням, так і за джерелами їх надходження. Баланс складається для того, щоб отримати «фотографію» фінансового стану фірми на певну дату, яка має зафіксувати фінансові позиції фірми на даний момент. Баланс, зокрема, показує:

• що фірма має у своєму ропорядженні (активи);

• скільки вона винна постачальникам і кредиторам (пасиви);

• що в неї залишається (власний капітал = активи — пасиви).

У балансі активи й пасиви протистоять одне одному згідно з універсальним бухгалтерським рівнянням:

Активи = Пасиви + Власний капітал.

У бізнес-плані складається баланс, форма якого пот­ребує вертикального розміщення інформації (верхня частина — ак­тиви; середня — пасиви; нижня — власний капітал (зобов'язання перед власниками)).

Розглянемо детальніше статті планового балансу.

Активи — це майно й ресурси, які має фірма у своєму розпоря­дженні і завдяки яким створюється її прибуток. При цьому розріз­няють поточні та постійні активи.

Поточні активи — це ресурси фірми, які відносно швидко (протягом одного року) можуть бути переведені в готівку. До поточ­них активів, зокрема, належать:

• готівка — гроші в касі та на банківському рахунку;

• ринкові цінні папери — акції, облігації, інші цінні папери;

• дебіторська заборгованість — кошти, які фірмі заборгували споживачі її продукції (послуг);

Плановий баланс фірми (на 31 грудня 200_ року)

Активи    
Поточні активи:    
Готівка    
Ринкові цінні папери    
Дебіторська заборгованість    
Матеріальні запаси    
Попередньо сплачені витрати    
Інші поточні активи    
Загальні поточні активи    
Постійні активи:    
Земля    
Будівлі та споруди за мінусом нарахованої амортиза­ції (залишкова вартість споруд)    
Обладнання за мінусом нарахованої амортизації (залишкова вартість обладнання)    
Нематеріальні активи за мінусом старіння    
Загальні постійні активи    
Загальні активи    
Пасиви    
Поточні пасиви:    
Кредиторська заборгованість    
Заборгованість податковим органам    
Видатки, що нараховані до виплати    
Інші поточні пасиви    
Довгострокові пасиви:    
Векселі до оплати    
Кредити під заставу майна    
Інші довгострокові пасиви    
Загальні пасиви    
Зобов'язання перед власниками (акціонерами)    
Прості акції    
Привілейовані акції    
Нерозподілений прибуток    
(акціонерами)    
Загальні пасиви та зобов'язання перед вла­сниками (акціонерами)    

• матеріальні запаси — вартість сировини, матеріалів, напівфабри­катів, комплектуючих, готової, але ще не реалізованої продукції тощо;

• попередньо сплачені витрати — рентні платежі, страхові вне­ски, авансові платежі за товари й послуги іншим фірмам.

Постійні активи — це ресурси фірми, тривалість використання яких перевищує один рік і які не можуть бути швидко трансформо­вані в готівку. До пості йних активів належать: земля, будівлі та спо­руди, обладнання. Слід зауважити, що всі ці постійні активи, за ви­нятком вартості землі, відображаються в балансі за залишковою вартістю (початкова вартість за мінусом нарахованої амортизації).

До постійних активів належать також і нематеріальні активи. Так само як і інші постійні активи, нематеріальні активи здатні при­носити фірмі дохід. Проте для них характерні: відсутність матері­альної основи отримання доходу та невизначеність розмірів май­бутнього прибутку від їх використання. До нематеріальних активів належать:

1) права використання об'єктів промислової власності (патентів, ліцензій, промислових зразків, корисних моделей, товарних знаків, знаків обслуговування);

2) права використання об'єктів інтелектуальної власності (автор­ські права на використання та видання наукових праць, літера­турних творів, програмних продуктів);

3) права користування земельними ділянками та іншими при­родними ресурсами;

4) права використання «ноу-хау», найменування місця поход­ження товару, здобутої репутації фірми (доосЬуШ), її ділових зв'язків, а також організаційні витрати на створення фірми.

Пасиви — це сума зобов'язань фірми перед кредиторами, іншими фірмами, організаціями, банками. Пасиви поділяють на по­точні та довгострокові.

Поточні пасиви — це зобов'язання фірми, які мають бути спла­чені протягом одного фінансового року. До поточних пасивів, зок­рема, належать:

• кредиторська заборгованість фірми — кошти, які фірма заборгу­вала своїм постачальникам, придбавши їх товари (послуги) в кредит;

• заборгованість податковим органам. Фірма регулярно отримує прибуток від реалізації своєї продукції (послуг). Але податки фірма сплачує в певні заздалегідь визначені строки. Через це фірма прак­тично завжди виступає як боржник податкових органів;

• видатки, що нараховані до виплати — це різноманітні вже на­раховані, але ще не сплачені виплати (нарахована, але невиплачена заробітна плата персоналу фірми, проценти по кредитах, страхові, пенсійні нарахування тощо).

Довгострокові пасиви — це зобов'язання фірми, термін пога­шення яких перевищує один фінансовий рік:

• векселі до оплати — це кошти, які фірма позичила в банків, інших фірм, приватних осіб під письмове зобов'язання - вексель. Залежно від термінів погашення векселя (протягом одного року чи більше) статтю «Векселі до оплати» відносять відповідно до поточ­них або довгострокових пасивів;

• кредити під заставу майна — це кошти, отримані фірмою від інших організацій під заставу власного майна.

Зобов'язання перед власниками (акціонерами) — це власні кошти фірми:

• акціонерний капітал — вартість фактично реалізованих акцій (звичайних та привілейованих). Акціонерний капітал формується за рахунок коштів засновників фірми, їхніх подальших внесків, а та­кож внесків інших акціонерів;

• нерозподілений прибуток — це та частина прибутку, яку буде інвестовано в розширення бізнесу фірми (чистий прибуток за міну­сом суми сплачених дивідендів).

Плановий баланс на момент започаткування бізнесу фірми скла­сти порівняно легко, оскільки він відбиває потреби фірми у старто­вому капіталі. Конкретно він показує:

1) як передбачається залучати необхідний капітал (пасиви та зо­бов'язання перед власниками);

2) на що залучені кошти передбачається витратити (які активи будуть придбані).

Планові баланси на другий і третій роки безпосередньо залежать від балансу на перший рік і очікуваних фінансових результатів ді­яльності фірми у відповідні періоди.

У текстовій частині фінансового плану подаються пояснення, які розшифровують припущення щодо окремих статей планового балансу.

У процесі передбачення очікуваних показників балансів слід звернути увагу на такий момент. Підприємці-початківці іноді помил­ково вважають, що на своєму старті фірма може використовувати тільки (або переважно) позичені кошти. Проте кредитори та інвес­тори завжди вимагають, щоб певна частка капіталу фірми була створена за рахунок власних коштів підприємця. Тоді підприємець буде «тісно прив'язаний» до свого бізнесу. Якщо для фірми настане скрутна доба, то він не втече, не зазнавши відчутних особистих ут­рат. Такий підприємець робитиме все залежне від нього, аби вийти з кризи і забезпечити подальший розвиток фірми.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 537. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия