Студопедия — Малого та середнього підприємництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Малого та середнього підприємництва






 

Положеннями Закону України від 22.03.2012 № 4618 «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» передбачено створення умов для забезпечення ефективної державної підтримки малого і середнього підприємництва, зокрема ресурсного та інформаційного забезпечення розвитку підприємництва.

Протягом 2013 року місцевими органами виконавчої влади надавалася матеріально-технічна допомога суб’єктам малого підприємництва, які забезпечувалися вільними нежитловими приміщеннями, устаткуванням, сільськогосподарською технікою, запчастинами, паливно-мастильними і посівними матеріалами.

Вживалися заходи щодо спрощення процедур передачі нерухомого майна
в оренду, виділення земельних ділянок, отримання дозволів на будівництво
та реконструкцію об’єктів, перегляду ставок та пільг з орендної плати для підприємців-початківців і тих суб’єктів підприємницької діяльності, що працюють у пріоритетних напрямах на пільгових умовах.

У регіонах постійно оновлюються бази даних про наявність вільних виробничих та невиробничих приміщень, що пропонуються для викупу або передачі в оренду суб’єктам підприємництва для провадження ними підприємницької діяльності. Зазначена інформація розміщувалась на офіційних веб-сайтах та в регіональних засобах масової інформації.

Проводиться робота щодо залучення суб’єктів малого підприємництва до участі
у виконанні державних регіональних замовлень. Підприємницькі структури приймали участь в конкурсах (тендерах) по закупівлі товарів на виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг для потреб регіону.

Так, у Донецькій області станом на 01.01.2014 для потреб підприємницької діяльності передано в оренду більше 2,2 тис. вільних приміщень комунальної власності площею майже 219,1 тис. м2.

У Луганській області підприємцям передано в оренду або у власність
1 023 одиниці вільних приміщень загальною площею 366,9 тис. м2.

В АР Крим у 2013 році загальна площа приміщень, переданих підприємцям
в оренду, становить 3 486,3 тис. м2, переданих у власність – 32,3 тис. м2.

У м. Києві підприємцям надано в оренду та пролонговано договори оренди нежитлових приміщень комунальної власності міста на загальну площу 20,0 тис. м2, у власність передано 16,3 тис. м2 нежитлових приміщень комунальної власності м. Києва.

За обсягами розміщених серед суб’єктів малого бізнесу державних (регіональних) замовлень найкращі показники у м. Київ, АР Крим, Вінницькій, Хмельницькій, Сумській, Волинській та Закарпатській областях.

У м. Київ станом на 01.10.2013 з метою залучення суб’єктів малого підприємництва до виконання робіт/послуг за державні кошти укладено 2 032 договори на загальну суму 3,0 млрд. грн.

В АР Крим у 2013 році з метою залучення суб’єктів малого підприємництва
до виконання робіт/послуг за державні кошти укладено 3 589 договорів на загальну
суму 1 230,1 млн. грн.

У Вінницькій області у 2013 році укладено 1 395 договорів на закупівлю товарів, робіт (послуг) із суб’єктами малого підприємництва, що становить 44,4 % від загальної кількості укладених договорів.

У Хмельницькій області укладено 763 договорів із суб’єктами малого підприємництва, що становить 81,9 % до загальної кількості договорів.

На Сумщині у 2013 році до закупівель товарів, виконання робіт/послуг за рахунок бюджетних коштів залучено 14 342 суб'єктів малого та середнього підприємництва,
що у 2 рази більше, порівняно з 2012 роком (у т.ч. залучено 8 566 суб’єктів мікропідприємництва, 4 518 суб’єктів малого підприємництва, 1 258 суб’єктів середнього підприємництва). Загальна сума закупівель склала 628,6 млн. грн.

На Закарпатті протягом звітного року укладено 822 договори на суму 399,7 млн. грн. До виконання робіт/послуг за державні кошти залучено 1 018 суб’єктів підприємництва.

У регіонах в рамках реалізації регіональних та місцевих програм розвитку малого підприємництва проводилась робота щодо інформаційного забезпечення суб’єктів малого підприємництва. На офіційних веб-сайтах облдержадміністрацій постійно розміщується та оновлюється актуальна інформація з питань підприємництва.

В АР Крим на інформаційно-консультаційному порталі для підприємців у розділі «Підприємництво» web-сайту Міністерства економічного розвитку і торгівлі Автономної Республіки Крим у 2013 році розміщено 157 інформаційних статей.
За звітний період інформаційно-консультаційний портал відвідали більше 46 тис. осіб, частка постійних відвідувачів становить 29 %.

У Львівській області на веб-сторінці «Підприємництво Львівщини» (www.lvivbiz.com) розміщується інформація щодо інвестиційних пропозицій, виробничих площ, об’єктів незавершеного будівництва, вільних земельних ділянок та вільних приміщень комунального майна, які можуть передаватися в оренду або у власність.

У Донецькій області на базі регіонального фонду підтримки підприємництва створені сайти «Інформаційний портал для підприємців - Діловий ресурс» (resurs.rfppdn.org.ua) та «Донецька відкрита бізнес-школа» (school.rfppdn.org.ua), які пропонують нові інноваційні підходи у наданні послуг для підприємців, передбачають можливість пошуку широкого асортименту ділових послуг, консультації та навчання. В рамках цих проектів в online-режимі проведено 11 семінарів та тренінгів, в яких взяли участь біля 200 підприємців, надано 780 консультаційних послуг.

 

З метою поліпшення інформованості суб’єктів підприємництва Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва співпрацює з засобами масової інформації, які оперативно висвітлюють заходи щодо виконання регіональної Програми сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на 2011-2015 роки.

На сайтах облдержадміністрацій розміщується та оновлюється інформація про виставково-ярмаркові заходи, які проводяться в Україні та за її межами.

Суб’єкти малого підприємництва на селі (фермерські та приватні господарства) приймають участь у проведенні на території областей ярмарок-виставок з реалізації сільськогосподарської продукції. У Волинській області у 2013 році проведено 2 700 ярмарків сільськогосподарської продукції.

В АР Крим у 2013 році проведено 6 020 ярмарок і розширених продаж, що на 8,1 % більше, у порівнянні з 2012 роком.

Для оперативного вирішення актуальних питань, що стосуються підприємницької діяльності та з метою забезпечення діалогу між місцевою владою і представниками бізнесу в регіонах функціонують телефонні мережі «гарячих ліній» та консультаційні пункти, інформація про роботу яких оприлюднюється в засобах масової інформації.

В АР Крим створено інформаційно-консультаційний портал (www.business-crimea.gov.ua), в рамках якого для підприємців функціонує інтерактивна «гаряча лінія», за допомогою якої підприємці отримують відповіді в online-режимі.

У Закарпатській області (м. Ужгород) для підприємців працює Асоціація розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій «Ужгород-ХХІ вік», на базі якої функціонує «гаряча лінія», що забезпечує надання підприємцям безкоштовних консультацій стосовно змін в податковому законодавстві.

Держпідприємництвом України запроваджено різні форми обміну інформацією з бізнесом за допомогою мережі Інтернет. На офіційній інтернет-сторінці Служби розміщуються оперативні анонси заходів, новини, проводиться опитування щодо якості надання адміністративних послуг, запроваджено систему електронного спілкування. Протягом 2013 року Держпідприємництвом України надано близько 170 відповідей на електронні звернення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

На офіційному сайті Держпідприємництва України серед іншого створені популярні серед підприємців рубрики, а саме: «Корисна інформація для початківців і підприємців», «Що робити, якщо...», «Розвиток та підтримка підприємництва», «Актуально для підприємця», «Пам'ятка підприємця» (розділ «державний нагляд (контроль»), «Актуальні теми для обговорення» та «Питання - відповідь». Матеріали для зазначених рубрик формувалися, у тому числі за результатами аналізу звернень, що надходять до Служби від суб'єктів господарювання та громадян.

У Держпідприємництві України працює «Телефон довіри» для суб'єктів підприємницької діяльності та громадян, щодо яких посадовими особами органів державної влади допущено порушення законних прав та інтересів. Організовано роботу телефонної «гарячої лінії».

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 424. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия