Студопедия — Махді — особа, яка йде правильним шляхом під керівництвом Аллаха і має сповістити про кінець світу; мусульманський Месія.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Махді — особа, яка йде правильним шляхом під керівництвом Аллаха і має сповістити про кінець світу; мусульманський Месія.

Медресе — релігійна ісламська школа, де готують мулл, суддів шаріатських судів, викладачів і навіть окремих службовців державного апарату.

Мечеть — ісламський храм, культова споруда в ісламі.

Милостиня — допомога нужденним.

Миро — суміш оливкової олії, білого вина та ароматичних речовин, що використовується під час здійснення таїнства миропомазання у православній церкві.

Митра — позолочений головній убір, що його у православ'ї і католицизмі надіває вище духовенство під час богослужіння.

Митрополит — у православ'ї — сан та звання єпископа, який стоїть на чолі церковно-адміністративної одиниці — митрополії. У церквах з патріаршим управлінням — другий чин після патріарха.

Мінеї четьї, четьї мінеї — церковний збірник життєписів святих, богослужбових пісень, повчань, канонів, молитов на кожний день року.

Мітра — давньоіранський бог сонця, чистоти і правди.

Молебень — у християнстві — одне з церковних богослужінь, змістом якого є молитва з подякою або проханням стосовно подій чи потреб суспільного та приватного життя.

Молитва — звернення священика чи самого віруючого до Бога з проханням про дарування блага і відвернення зла.

Монастир — форма об'єднання чернецтва у громади з єдиним статутом життя, спільним володінням житловими, господарськими та культовими приміщеннями.

Монах, чернець — особа, яка прийняла обряд постригу в чернецтво і дала обітницю вести аскетичний спосіб життя в монастирі.

Монотеїзм — релігійне уявлення та вчення про єдиного Бога, єдинобожжя, на противагу політеїзму — багатобожжю.

Монофізитство — богословсько-догматичний напрям у християнстві, який вчить, що Христу властива лише одна божественна сутність, а не дві — божественна і людська. Монофізитів було засуджено на Халкідонському соборі (451). До монофізитських (нехалкідонських) церков належить Вірменська апостольська церква та ін.

Мощі — останки тіла святого, що збереглися нетлінними. Предмет релігійного шанування у католицькій і православній церквах.

Музика церковна — один із видів релігійно-культурної, духовної музики, що створюється на традиційні тексти релігійного змісту. В українському православ'ї — це одноголосні чи багатоголосні (партесні) співи церковнослов'янською мовою без інструментального супроводу. Основні жанри — літургія (обідня), всеношна, молебень, літія, панахида, духовний концерт. Більшість пісень музики церковної, що виконуються колективами (окремими представниками) українського православ'я, написано композитором Д.С. Бортнянським. Українське православ'я виробило в середині ХУП ст. власний розспів — київський, що спирається на народну музикальну мову і традиції піснетворчості. Музикальні форми співів регламентує "Типікон". Музику і тексти церковних служб викладено у книгах "Обхід", "Октоїх", "Тріодь" та ін.

Мулла — служитель культу в ісламі.

Муфтій — вища духовна особа у мусульман-сунітів, очолює духовне управління мусульман.

Мученики — в католицизмі та православ'ї — особи, які зазнавали страждань від гонінь на християн, але залишилися вірними своєму віровченню. Першими мучениками в українському православ'ї є Борис і Гліб.

Мюридизм — напрям в ісламі, що поширився на Північному Кавказі у 20—60-х роках XIX ст. як форма протистояння підпорядкуванню Росією. Закликав горців наслідувати суфізм, вимоги шаріату і вести війну (газават) проти невірних (тобто росіян). Відомим в історії керівником мюридів був Шаміль.

Накази релігійні — вимоги, що висуваються віросповіданням або церквою від імені бога, пророків та ін. Можуть регламентувати не тільки культ, а й різноманітні сфери життя людини: побут, сімейні і статеві взаємовідносини тощо.

Намаз, салят — п'ятиразова щоденна молитва у мусульман.

Наставник — виборний керівник старообрядницької безпопівської громади.

Начотчик — у православ'ї — людина, яка знає зміст церковних книг, церковний читець.

Нетрадиційні культи, неорелігїі — нові релігійні течії, що виникли у XX ст.

Нечестивий — атеїст, іновірець або грішник, який виступає проти релігії та духовенства.

Німб — сяйво навколо голови на зображеннях богів, у християнській іконографії — також Богородиці, святих, ангелів, пророків. На зображеннях ангелів і святих німб — блискуче коло, у Богородиці це коло часто прикрашене зірками, у Бога-Отця німб зображений переважно у формі шестикутної зірки.

Нірвана — термін, що у буддизмі і джайнізмі означає відсутність бажань, абсолютний спокій, розрив у ланцюгу перетворень; у брахманізмі та індуїзмі — стан злиття з Брахмою.

Номоканон — збірник візантійського канонічного права щодо діяльності церкви та церковних правил. Наприкінці XIII ст. у Київській державі цей збірник було перероблено і покладено в основу "Кормчої книги", що стала нормативною для української церкви й церковного суду.

Норми релігії — вид соціальних норм, які установлює церква чи релігія в цілому. Будь-яка релігія має певну сукупність таких норм для регулювання суспільних відносин. Складаються з правил поведінки (дозвіл, наказ, заборона певних дій), вказівок на їхнє надприродне походження та на засоби, що забезпечують їхнє виконання (обіцяння нагороди або кари, погрожування церковною карою). В окремих випадках забезпечуються також засобами державного примусу.

Нунцій — постійний дипломатичний представник Папи Римського у країнах, з якими Ватикан підтримує дипломатичні відносини. Поєднує дипломатичне представництво з наглядом за католицькою церквою в певній країні.

Обідня — християнське богослужіння, під час якого здійснюється таїнство причастя.

Обновленство — опозиційний рух усередині російського православ'я у 20-х роках XX ст. у зв'язку з незадоволенням частини віруючих і духовенства антибільшовицькою діяльністю патріарха Тихона. Існувало до 1946 р. у різноманітних формах: "Жива церква", "Церковне відродження", "Союз громад давньоапостольської церкви" та ін.

Обрізання — релігійно-магічний обряд відрізання крайньої плоті чоловічого статевого органу, поширений в іудейському (здійснюється на 8-й день після народження малюка спеціальним оператором — моелом) і мусульманському (здійснюється над хлопчиками 7—10 років) культах, а також у багатьох народів Австралії, Америки, Океанії та Африки.

Оглашенні — люди, які готуються прийняти християнство, але ще не хрещені.

Омовіння —"обряд ритуального очищення водою різних частин тіла перед священними діями, поширений у прихильників іудаїзму, ісламу, деяких християнських течій.

Оракул — 1) у Стародавніх Греції і Римі — пророкування, що було відповіддю божества на запитання віруючого, передане через жерця; 2) місце, храм, де відбувалися такі пророцтва; 3) жрець-віщун.

Оранта — іконографічний образ Богоматері, яка зображувалася на повний зріст із піднятими на рівень лиця руками з повернутими від себе долонями.

Організація релігійна — об'єднання віруючих, громад на базі єдиного віровчення та належності до конфесії, якій властиві всі ознаки соціальної групи.

Освячення — магічні слова та дії, що виконуються з метою надання сакральності тому чи іншому предметові, наприклад, освячення будівлі, житла, води та ін.

Пагода, ступа — буддійський храм, культова споруда.

Паламар — у православ'ї — церковнослужитель, який допомагає священику під час богослужінь. Інша назва — дячок, причетник.

Паломництво — похід віруючих (паломників, прочан, пілігримів) до святих місць (місць паломництва) в надії отримати божественну святість. Найвідоміші у християнській культурі місця паломництва — Палестина, Лурд (Франція), Афон (Греція); в Україні — Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра та ін.

Панагія — невеличка кругла ікона Богоматері, що носиться на грудях як відзнака архієрейського сану.

Панахида — християнська заупокійна служба над тілом небіжчика або після його поховання на 3, 9, 20, 40-й день, а також у дні народження і смерті.

Панікадило — у православному храмі — центральна люстра з багатьма свічками або лампадами.

Паперть — підвищений майданчик перед входом до православного храму.

Паранджа — жіночий верхній одяг, який, згідно з настановами шаріату, носять дорослі мусульманки поза домівкою.

Парафія — у православній і католицькій церквах — первинна територіальна адміністративна одиниця церкви на чолі з церковною радою, яку обирають віруючі на зборах релігійної громади.

Парсизм — сучасна форма зороастризму, для якої характерне уявлення про єдиного всемогутнього Бога при збереженні старих, традиційних дуалістичних ідей. Назва пов'язана з Персією, країною, в якій виник зороастризм.

Паска — святкове тісто, що випікається і освячується на Великдень.

Паства — у християнстві — сукупність віруючих, об'єднаних церквою. Як правило, термін застосовується до віруючих однієї парафії (парафіян).

Пастор — служитель церкви у протестантських течіях християнства.

Пасхалії — складені християнською церквою на багато років наперед таблиці дат святкування Великодня відповідно до рішення Нікейського собору (326), за яким Великдень відзначається у перший тиждень після повного Місяця, що збігається з весіннім рівноденням або передує йому, але в жодному разі не може збігатися з іудейською Пасхою. Розрахунок пасхалій робиться за юліанським (православна церква) або григоріанським (католицька церква) календарями. (Різниця календарів на 2000 р. становила 13 діб.)

Патер — у католицькій церкві — чернець у сані диякона, священик.

Патерик — у православній церкві — збірник життєписів, розповідей про монахів (наприклад, "Києво-Печерський патерик"). Термін походить від слова — патер (батько, отець). Перші патерики з'явилися у Візантії в IV ст.

Патристика — сукупність теологічних, філософських і соціально-політичних доктрин християнських богословів II— VIII ст., відомих як "отці церкви".

Патріарх — 1) у православній церкві — найвищий духовний сан; глава автокефальної церкви; 2) у католицизмі — глава окремої єпархії.

Патріархат — християнська церква, керована патріархом.

Патріархія — 1) церковно-територіальна одиниця, підлегла патріархові; 2) вища влада окремих автокефальних церков у православ'ї.

Патрологія — розділ християнського богослов'я, присвячений творам і біографіям так званих "отців церкви". Його змістом є вивчення і коментування доктрин "отців церкви" та інших учителів християнства, опис їхнього життя та діяльності.

Пекло — у системі уявлень більшості релігій світу (християнство, іслам, брахманізм та ін.) — місце під землею, де перебувають душі грішників, засуджені до посмертних мук. За Біблією, пекло розташоване на околиці Єрусалима в долині Гінном (звідси синонім пекла — геєна).

Піст — релігійна заборона на скоромну їжу (м'ясну, рибну, молочну, яйця та ін.), весілля й розваги, що встановлюється християнською церквою на певний час.

Плюралізм релігійний — поліконфесійний характер релігійності соціальних груп, підданих однієї країни, держави.

Подвижник — людина, яка за релігійними мотивами піддає себе всіляким нестаткам та стражданням (пустельництво, відмова від різноманітних вигод земного життя). Багатьох подвижників канонізовано католицизмом та православ'ям як святих.

Помазаник — пророк, первосвященик або монарх, помазаний миром на знак одержання влади нібито від Бога.

Помісні собори — з'їзди представників вищого духовенства певної автокефальної церкви або її окремих складових, що скликаються для обговорення і вирішення питань віровчення, культу, церковного управління тощо.

Понтифіки — 1) у Стародавньому Римі — члени жрецької колегії, яка здійснювала загальний нагляд за релігійними обрядами, виробляли релігійні настанови, судові правила, стежили за календарем, вели хронологічні списки консулів; 2) титул Папи Римського.

Послання — ранньохристиянські твори, листи, адресовані громадам, приватним особам чи всім християнам, написані подвижниками раннього християнства.

Послушник — людина, яка, прислуговуючи в монастирі чи окремій духовній особі, готується стати ченцем (монахом).

Постриг — у православ'ї і католицизмі — обряд, що ним супроводжується посвята у духовний сан або чернецтво. Бере початок від звичаю вистригати волосся на голові раба у Стародавній Греції та Стародавньому Римі. Обряд постригу символізує перетворення новопостриженого на раба Божого.

Праведник — людина, яка виконує всі вимоги релігії і не грішить.

Право канонічне — церковно-правові норми, постанови і приписи, що регулюють устрій життя церкви.

Право релігійне — форма узгодженої взаємодії релігії та права, специфічний синтез релігійних та юридичних норм і уявлень, виконання яких забезпечується державно-церковним примусом. До нього відносять біблійні (старозавітні), талмудичні, давньоіндуїстські, мусульманські та інші системи правих норм.

Православне сектантство — сукупність релігійних конфесій, об'єднань, що виникли як опозиція до православної церкви. У руському православ'ї це христовіри, духобори, молокани, скопці, іоанніти та ін.

Православний культ — сукупність свят і обрядів, пов'язаних із віровченням православ'я і регламентованих православною церквою.

Православні автокефальні церкви — самостійно керовані православні церкви, спадкоємиці візантійської релігійної традиції. Мають спільне віровчення, що його основні догматичні положення, вироблені ще до розколу християнства, викладені в Символі віри та інших документах Вселенських Соборів (IV— VIII ст.) і вченнях "отців церкви". Спільними є й основні норми церковного життя (характер, послідовність проведення богослужіння, зовнішній вигляд священнослужителів і т. ін.), важливі елементи культової практики (зміст і форма обрядів, співи без музичного супроводу, внутрішній вигляд храму тощо). Автокефальні церкви відрізняються політичною орієнтацією, соціальними доктринами, оцінкою явищ суспільного життя. Вони підтримують взаємні контакти, узгоджують питання загально-православного значення, входять до Всесвітньої ради церков.

Православні автономії — відносно самостійні православні церкви, що з питань церковно-адміністративного управління залежать від автокефальних церков. До них належать Синайська, Фінляндська, Японська, Критська церкви, а з 1995 р. — Естонська церква. Обрання голови православної автономної церкви санкціонує керівництво автокефальної церкви, в юрисдикції якої вона перебуває. Всі православні автономні церкви — члени Всесвітньої ради церков.

Православні свята — дні урочистого відзначення пам'яті видатних подій або осіб, пов'язаних з православним культом. Залежно від того, кого вшановують, поділяються на Господні, Богородичні та святих. Між ними розрізняються перехідні (Великдень та ті, що залежать від дня святкування його) і неперехідні (з незмінною датою святкування). Залежно від урочистості вважаються більшими або меншими. Найважливіші з них — Великдень та 12 дванадесятих свят. До великих належать п'ять свят: Обрізання Господнє, Різдво Іоанна Богослова, Петраі Павла день, Усікновення глави Іоанна Богослова та Покрова Пресвятої Богородиці. На великі православні свята, крім урочистих богослужінь, влаштовують також хресний хід. З відзначенням пам'яті святих у народі пов'язані різні погодні й сільськогосподарські прикмети.

Право церковне — сукупність релігійних та юридичних норм, що регламентують структуру, організацію і діяльність церкви. Перевага юридичних або релігійних норм у системі права церковного зумовлена відносинами між церквою та державою в країні. В окремих країнах це право санкціонується державою та підтримується державним примусом, тому є повністю юридичним. Складовою права церковного є канонічне право.

Пресвітер — керівник громади в протестантських церквах і сектах, який обирається з числа активних віруючих і затверджується вищими органами церкви.

Престол — чотирикутний стіл посередині вівтаря у католицькому і православному храмі, на якому розміщуються антимінс, Євангеліє, один або декілька напрестольних хрестів. Біля нього здійснюється таїнство причастя, проводяться богослужіння.

Примас — у католицькій та англіканській церквах — титул глави церкви. Наприклад, Папа Римський є також примасом Італії, а архієпископ Кентерберійський є примасом англіканської церкви у Великобританії.

Причт — штатні священнослужителі і церковнослужителі одного храму або парафії у християнстві. Інша назва — клір.

Прозеліт — людина, яка прийняла нову віру.

Проповідь — промова релігійно-настановчого змісту, що виголошується священнослужителями в храмі під час або після богослужіння.

Псалми — короткі та порівняно нескладні за формою релігійні гімни і пісні, що входять до Псалтиря.

Псаломник — у православ'ї — церковнослужитель, до кола обов'язків якого входять читання і спів на криласі.

Псалтир — старозавітна книга, що містить 150 молитов, співів. Традиція приписує авторство Псалтиря царю Давиду. Біблійна критика стверджує, що йому належить лише 9 псалмів. Лінгвістичний аналіз свідчить, що авторство молитов Псалтиря належить не одній, а кільком особам.

Пуритани — англійські кальвіністи, прихильники рішучого втілення ідей Реформації в Англії XVI—XVII ст. і перетворення англіканської церкви на засадах послідовного протестантизму. Вимагали відокремлення церкви від держави, спрощення обрядовості, загального священства; відіграли значну роль у підготовці та проведенні Англійської революції XVII ст.

Пуруша — в індійській міфології—першолюдина, з якої утворився Всесвіт.

Пустинь — православний монастир у безлюдних, віддалених місцях; місце, де живе пустельник.

Рабин — служитель культу в іудаїзмі, суддя з питань релігійного та сімейного життя в єврейській громаді.

Рай — місцеперебування душ померлих праведників як винагорода за дотримання приписів релігії, вимог духовенства. Протиставляється пеклу. Поняття "Рай" характерне для багатьох релігій.

Рамадан, рамазан — дев'ятий місяць мусульманського календарного року, коли віруючі, згідно з Кораном і шаріатом, дотримуються посту — урази. Вважається, що цього місяця Мухаммеду передано одкровення Аллаха.

Релігійна картина світу — сукупність загальних уявлень про світ, його походження, будову й майбутнє; важливий елемент релігійного світогляду. Кожна релігія має своє уявлення про картину світу.

Релігійність — орієнтація індивіда або групи людей, що визначається сукупністю релігійних властивостей свідомості, поведінки, відносин між ними. Загальною ознакою релігійності є релігійна віра, яка охоплює знання релігійних ідей, уявлень, міфів і переконань у реальному існуванні надприродних істот.

Ризниця — приміщення у християнському храмі або монастирі, де зберігаються богослужбове вбрання священиків і церковні предмети.

Ритуал — сукупність і порядок обрядових дій, церемоній релігійного культу.

Ритуальні процеси — судові процеси, на яких розглядалися звинувачення у вбивствах, що нібито були вчинені з метою людського жертвопринесення. Найвідоміший ритуальний процес у Російської імперії — справа Бейліса в Києві (1913).

Розп'яття — 1) за Євангеліями — страта і мученицька смерть Ісуса Христа на хресті; 2) хрест з фігурою розіп'ятого Христа.

Ряса — повсякденний верхній одяг православних і католицьких священнослужителів і ченців — довгополе вбрання темного кольору з широкими рукавами.

Саваоф — одна з назв Бога-Отця в християнстві.

Сакралізація — надання матеріальним предметам, істотам, діям, нормам поведінки тощо магічних властивостей, святості, а також поширення впливу релігії на сферу соціальних відносин та інститутів.

Сатана (диявол, шайтан) — злий дух, супротивник Бога, уособлення зла на землі, володар пекла в іудаїзмі, християнстві та ісламі.

Свічки церковні — предмет культу, атрибут богослужіння у християнстві, буддизмі та інших релігіях, пов'язаний з вірою у містичну силу вогню. У православ'ї їх запалюють під час хрещення, поховання, причащання та інших обрядів.

Святки — 12 днів (з 7 по 19 січня), встановлені православною церквою в пам'ять народження Христа.

Священик — у християнстві сан служителя культу, котрий має право здійснювати богослужіння і таїнства, крім таїнства священства. Інша назва — ієрей.

Священнослужителі —термін для позначення служителів релігійного культу в православній і католицькій церквах, які мають духовний сан: єпископів, священиків, дияконів. Священнослужителі (крім диякона) мають право самостійно відправляти богослужіння, обряди, таїнства (таїнство священства здійснює лише єпископ).

Священство — 1) у православ'ї і католицизмі — одне із семи таїнств, через яке відбувається посвята в сан священнослужителя. За християнським віровченням, це таїнство наділення посвячуваного через покладання рук вищої за саном духовної особи благодаттю Святого Духа, що робить його посередником між Богом і людьми; 2) священики, священнослужителі.

Секта — релігійне об'єднання, що відокремилося від панівного релігійного напряму, не погоджуючись із його віровченням, висуваючи ті або інші доповнення, пропонуючи зміни в системі культу.

Секуляризація — процес звільнення різних сфер життя суспільства, свідомості людини, соціальних відносин та інститутів від впливу церкви, релігії. Охоплює цілий комплекс процесів у суспільному житті.

Септуагінта — переклад Старого Завіту грецькою мовою, здійснений у III—II ст. до н. е. в Александрії, згідно з легендою, за 72 дні 72 перекладачами. Септуагінта складається з книг і окремих текстів, 10 із яких зникли. 50 книг, що збереглися, православ'я визнає канонічними (іудаїзм визнає 39 книг).

Символ віри — стисле зведення головних догматів, що становлять основу віровчення будь-якої релігії. Загальнохристиянський Символ віри складається з 12 догматів; розроблений "отцями церкви" і затверджений на Нікейському (325) і Константинопольському (381) Вселенських Соборах.

Симфонія — книга, що містить в алфавітному порядку слова, фрази і вислови із зазначенням місця їх знаходження у Біблії.

Синагога — молитовний дім в іудаїзмі, громада віруючих, яка молиться в ньому.

Синедріон — вищий політичний і судовий орган влади в Єрусалимі в І ст. до н. е. — І ст. н. е. у складі представників жрецтва, світської аристократії і законовчителів Іудеї.

Синкретизм релігійний — змішане, неорганічне поєднання різноманітних віровчень і культових положень у процесі взаємовпливу релігій на певних етапах історичного розвитку.

Синод — дорадчий орган при патріархах православної церкви та Папі Римському в католицизмі. Складається з вищих церковних ієрархів. В Україні діють синоди Української православної церкви Київського Патріархату, Української автокефальної православної церкви, Української греко-католицької церкви.

Синопсис — збірник біблійних уривків та їх богословських тлумачень, творів релігійних філософів і церковних діячів.

Синоптичні Євангелія — перші Євангелія (від Матфея, від Марка, від Луки), що містять в основних рисах однаковий опис земного життя Ісуса Христа.

Сіон — частина Єрусалима (гора, пагорб), де, згідно з Біблією, знаходилося місто царя Давида і храм Яхве.

Скит — невеликий старообрядницький монастир у глухому місці, де віруючі ведуть самітнє життя. У православ'ї — філія монастиря, що розташовується зазвичай у пустельному і безлюдному місці. В Україні нині діє близько 10 скитів.

Спокута, спокутування — догмат у християнстві, сутність якого полягає в тому, що Бог-Отець нібито приніс у жертву свого Сина для спокути людських гріхів.

Страждання — почуття, пов'язане з терпінням болю, достатків, тягостей. Страждання начебто було дане Богом як кара людству за гріхопадіння.

Ступа пагода — вид буддійських пам'ятних споруд, що призначалися для збереження реліквій чи позначення святих місць.

Суд церковний — релігійно-правовий інститут і система судово-слідчих закладів у християнських церквах. До юрисдикції суду церковного належали питання шлюбу, відступництва, дисципліни священиків та ін. У країнах, де церква не відокремлена від держави, суд церковний є частиною державної судової системи.

Суна — Священний Переказ ісламу, складається з висловів Мухаммеда та оповідей про його діяння. Суна пояснює і доповнює Коран та є другою (після нього) основою мусульманського права. Суна створена у другій половині УП — на початку УТП ст., 6 її збірок складено у IX ст.

Сура — глава у Корані.

Схизма — будь-які церковні поділи, розколи в результаті суперечностей між послідовниками різних поглядів усередині церкви. Поняття закріпилося спочатку для позначення конфлікту між західною і східною християнськими церквами, в результаті якого в 1054 р. відбувся поділ християнства на православ'я і католицизм. Пізніше схизмою почали називати тільки розбіжності, не пов'язані з відмовою від визнання церковних догматів (на відміну від єресі).

Схима — найвищий ступінь чернецтва у православній церкві. Посвячені в схиму ченці-схимники дають обітницю дотримуватися суворіших аскетичних правил, ніж звичайні ченці. Буває великою і малою.

Табу — у народів первісного суспільства — релігійно-магічна заборона. її порушення призводить до неминучого тяжкого покарання з боку надприродних сил. Табу накладається на певні речі, дії, слова, рослини, харчі, місця, на тварин тощо. Пережитки табу зберігаються в сучасних релігіях у вигляді певних заборон і приписів. їх порушення вважається гріхом.

Таємна вечеря — 1) за Біблією — вечеря Ісуса Христа з апостолами напередодні його страти, під час якої він омив ноги апостолам і встановив таїнство євхаристії; 2) у католицизмі — церемонія Святого четверга, під час якої вище духовенство (в тому числі Папа Римський) прислуговує бідним, омиває їм ноги в пам'ять про діяння Ісуса Христа.

Таїнство — у християнстві обрядові дії, через які, за вченням церкви, віруючі отримують Божу благодать.

Талмуд — зведення догматичних релігійно-етичних і правових законоположень іудаїзму. В усній традиції виник у II— І ст. до н. е. Його письмове оформлення датується III—V ст.

Тантризм — спільна назва різних шкіл і напрямів у буддизмі та індуїзмі, які, застосовуючи методи йоги, розробили специфічну систему езотеричної практики. За тантризмом, людина розглядається як мікрокосмос, її тіло побудоване з того самого матеріалу, що й космос, і аналогічне йому. Вважається за можливе, з використанням практики йоги, звільняти сили людини, що дрімають у ній. Тантризм поширений в Японії, Непалі, Китаї, особливо в Тибеті.

Тартар — пекло, нижня частина підземного світу; розташована на такій самій відстані від поверхні землі, як земля від неба.

Теїзм — релігійне вчення про існування богів або єдиного бога, трансцендентного світу, його творця і управителя. Теїзм є внутрішньою ідейною основою політеїстичних та монотеїстичних релігій. Найрозвинутішими системами теїзму є іудаїзм, християнство, іслам.

Телеологія — концепція, згідно з якою у світі одвічно існують наперед встановлені цілі і раціональність, заради яких у світі відбуваються всі процеси.

Теогонія — сукупність притаманних політеїстичним релігіям міфів про походження і родовід богів. Згідно з міфологією давніх греків, вона є також і космогонією. Перший відомий систематизатор теогонії — Гесіод. Теогонічні сюжети можна знайти у міфологіях багатьох народів, у тому числі — давньоруського.

Теодицея — релігійно-філософське вчення. Доводить, що існування у світі зла не змінює релігійних уявлень про Бога як про абсолютне добро.

Теократія — форма держави і державного правління, за якої управління державою здійснюється жрецтвом або духовенством, а голові церковної ієрархії належить вища духовна і світська влада. До теократичних держав у різні часи належали: Іудея (V—Іст. до н. е.), халіфати Омеядів і Лббасидів, Папська область в Італії, Швейцарія за часів правління Кальвіна (XVI ст.), Ємен до революції 1962 р., Ватикан.

Теолог — особа, яка практикує теологію, богослов.

Теологія — вчення про Бога, побудоване на підставі текстів, що сприймається як свідчення Бога про себе самого, тобто божественне одкровення. Теологія пов'язана з концепцією особистого абсолютного Бога, який передає людям знання про себе через власне слово, а тому можлива лише в рамках теїзму. В точному значенні слова про теологію можна говорити стосовно трьох релігій — іудаїзму, християнства, ісламу. В індуїзмі та буддизмі теологія можлива як форма мислення лише тією мірою, якою вони містять елементи теїзму. Стосовно інших релігійних систем (конфуціанство, даосизм, дзен-буддизм тощо) термін теологія у сучасному розумінні застосовувати не можна. Цей термін частково відповідає поняттю "богослов'я".

Теософія — релігійно-філософське вчення про можливості безпосереднього осягнення Бога за допомогою містичної інтуїції та одкровення, що доступні обраному колу осіб.

Томізм — напрям у схоластичній філософії та теології католицизму. Назва походить від імені засновника — Фоми (Томи) Аквінського. Томізм застосовує докази існування Бога, а також інші положення, висунуті ним. Томізму притаманне прагнення поєднати суворо ортодоксальну позицію у релігійних питаннях з визнанням значення розуму за умови пріоритету віри над ним. Нині цей напрям існує у формі неотомізму.

Тора — давньоєврейське найменування П'ятикнижжя. У культових діях використовується тільки рукописний текст Тори, виконаний на сувої пергаменту.

Тризна — 1) частина обряду поховання у східних слов'ян періоду язичництва. Складалася з оплакування померлого, помину на його честь, змагань, військових ігор, пісень тощо. Під час християнізації слов'ян тризна довго зберігалася у вигляді пісень і банкетів; 2) церковна відправа, пов'язана з похованням.

Тримурт і — в індуїзмі та брахманізмі — три іпостасі єдиного неперсоніфікованого космічного духовного начала — брахмана, які відображають три його основні функції: Брахма — боготворець Всесвіту, Вішну — його охоронець, Шива — руйнівник. На скульптурних зображеннях члени тримурті або стоять тісною групою, або їх тіла нібито виростають одне з одного. Триптих — ікона, що складається з трьох частин. Трійця — 1) у християнстві — три особи Бога: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух Святий. Догмат про існування єдиного Бога у трьох іпостасях сформульовано на церковному соборі (381) в Константинополі; 2) християнське свято, що відзначається у православ'ї.

Тропар — у християнському богослужінні — молитовний урочистий спів (декламація) на честь свята чи святого.

Українські православні церкви за кордоном — створені у Канаді 1918 р., у США —1919 р. Віруючими були українці-емігранти. УІЩ за кордоном провадили активну роботу, спрямовану на збереження української культури, відстоювали незалежність української держави, мали досить широку систему навчальних закладів, видавництв тощо.

Улеми — мусульманські законознавці та богослови. Унітарії — течії у протестантизмі, що обстоюють ідею єдиного Бога на противагу догматові про Трійцю.

Унія церковна — об'єднання православних і католицьких церков на умовах визнання православною церквою верховенства Папи Римського, католицького Символу віри та збереження нею своїх традиційних обрядів і богослужіння рідною мовою. У світі існує понад ЗО уніатських церков — грецького, маронітського, вірменського, коптського та інших обрядів.

Ураза — 30-денний мусульманський піст під час рамадану. Переривається щодня з вечора до ранку.

Факір — мусульманський чернець, жебрак, дервіш — спеціаліст з релігійного права, вправний у казуїстиці.

Фанатизм релігійний — сліпе, доведене до крайніх проявів визнання релігійних ідей і намагання наслідувати їх у практичному житті; нетерпимість до іновірців та інакодумців. Типи фанатизму — від пасивно-споглядального до активно-екстремістського. Крайнім проявом є бузувірство релігійне. Фатіха — назва першої сури Корану.

Фетва — письмовий умовивід, думка релігійного авторитета (муфтія) з богословсько-юридичних питань в ісламі.

Фікх — мусульманське правознавство, що ґрунтується на Корані, Су ні, іджмі.

Хадж — паломництво мусульман до Мекки.

Халіф — духовний і світський глава теократичної мусульманської держави (халіфату).

Хасидизм — релігійна течія серед євреїв Польщі та Правобережної України на початку XVIII ст. Існує в Україні, Ізраїлі, США.

Хедер — початкова релігійна школа в єврейській громаді.

Херем — прокляття, відлучення від синагоги тих, хто порушив настанови і правила єврейської громади, бере під сумнів Тору і Талмуд.

Ходжа — титул мусульман, які ведуть своє походження (як правило, фальсифіковане) від одного з чотирьох "правильних" арабських халіфів.

Храм — культова споруда, призначена для відправлення богослужінь і релігійних обрядів.

Цадик — у хасидизмі — глава громади.

Царські врата — у храмах візантійського обряду — двійчаста брама, що веде з притвору в середню частину храму. Назва пов'язана з тим, що візантійський імператор знімав із себе перед входом сюди вінець і зброю та відпускав охорону. Згодом так стали називати невисоку браму в іконостасі, що слугує входом до вівтаря. Це своєрідна ікона, поділена навпіл. У католицизмі назва тлумачиться в такий спосіб: крізь Царські врата у вигляді святих дарів проходить Цар царів Ісус Христос, щоб наситити паству своїм тілом і кров'ю.

Целібат — безшлюбність, обітниця, що її дають католицькі священики.

Цензура духовна — система нагляду з боку церкви за друкованими виданнями з правом заборони їх виходу.

Церква — тип релігійних організацій, а також християнська культова споруда, що має вівтар і приміщення для богослужіння.

Чадра — вид покривала, яке, згідно з настановами шаріату, зобов'язані носити жінки-мусульманки.

Чалма — головний убір з полотнища тканини, що обертається поверх іншого головного убору — фески, тюбетейки тощо, рідше — просто навколо голови.

Часослов — церковно-богослужбова книга, що містить псалми, молитви, пісні та інші тексти добового кола богослужіння.

Чорне духовенство — частина духовенства, на відміну від білого — не ченців. Поширене головним чином у християнстві (католицизмі, православ'ї, Українській греко-католицькій та Вірмено-Григоріанській церквах). Назва пов'язана з тим, щ




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Консорціуми – це об'єднання юридично та господарсько самостійних компаній, які утворюються з метою виробничо-збутового кооперування, а також надання підрядних та ін. послуг. | 

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 338. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия