Студопедия — Словник нових термінів і понять. 1. Валютний курс – ціна грошової одиниці певної країни в грошових одиницях інших країн.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Словник нових термінів і понять. 1. Валютний курс – ціна грошової одиниці певної країни в грошових одиницях інших країн.






1. Валютний курс – ціна грошової одиниці певної країни в грошових одиницях інших країн.

2. Валютні резерви – кожна країна зберігає принаймні частину своїх ресурсів у такій формі, як золото, валюта інших країн і СДР. Валютні резерви використовуються як світові гроші, а також тоді, коли країна стикається з труднощами в платіжному балансі.

3. Відкрита економіка – економіка країн, яка експортує та імпортує товари і послуги.

4. Вільна торгівля або фритредерство – вид зовнішньоторговельної політики, за якого держава не втручається в торговельні відносини з іншими країнами через мита, квоти або інші засоби.

5. Гнучкий валютний курс – система обмінних валютних курсів, коли останні визначаються вирішальною мірою приватними ринковими силами (тобто пропозицією і попитом) без встановлення і підтримання урядами валютних курсів. Інколи гнучкі валютні курси називаються плаваючими. Коли уряд утримується від втручання у функціонування валютних ринків, то маємо чисту систему плаваючих валютних курсів.

6. Девальвація – зменшення офіційної ціни грошової одиниці країни у грошових одиницях інших країн або у золоті. Отже, коли офіційна ціна долара була знижена щодо золота у 1971 p., долар було девальвовано. Протилежністю девальвації є ревальвація, яка означає, що країна піднімає свій офіційний обмінний курс стосовно золота або інших валют.

7. Експорт – товари і послуги, вироблені в країні і продані покупцям інших країн.

8. Експортні операції – продаж товарів або послуг, що збільшують кількість іноземних грошей у громадян, фірм або уряду певної країни.

9. Ефект імпортних закупівель – обернена залежність між чистим експортом країни і наявним в ній рівнем цін щодо рівня цін в інших країнах.

10. Європейський Союз (ЄС) – асоціація європейських держав, утворена в 1958 р. з метою поступової ліквідації мита та імпортних квот в торгівлі між країнами-членами, запровадження спільного мита на імпорт товарів із третіх країн, переходу, зрештою, до вільного переміщення праці і капіталу в межах країн-членів асоціації та узгодження економічної політики в інших сферах.

11. Закрита економіка – економіка, в якій відсутній експорт та імпорт товарів та послуг.

12. Захисне мито – мито, що призначене захистити вітчизняних виробників певного товару від конкуренції іноземних виробників.

13. Знецінення (валюти) – валюта країни знецінюється, коли її курс стосовно валют інших країн падає. Наприклад, якщо валютний курс долара падає з 6 до 4 французьких франків, то долар знецінюється. Протилежністю до знецінення валюти є її поцінування, яке має місце тоді, коли курс валюти країни зростає.

14. Зовнішньоторговельний баланс – співвідношення між вартістю експорту та імпорту товарів за певний період часу; включаються товарні операції як в кредит, так і фактично оплачені.

15. Зовнішньоторговельний дефіцит – сума, на яку імпорт товарів у країну перевищує їх експорт з країни.

16. Зовнішньоторговельний надлишок – сума, на яку експорт товарів з країни перевищує їх імпорт в країну.

17. Імпорт – ввіз із-за кордону товарів, послуг і капіталу для реалізації і розміщення на внутрішньому ринку країни-імпортера; на основі цього - отримання від іноземних партнерів послуг виробничого чи споживчого призначення.

18. Імпортна квота – запроваджене урядом кількісне обмеження на ввіз до країни певного товару з іншої країни упродовж певного проміжку часу.

19. Іноземні інвестиції – розміщення капіталу в грошовій чи товарній формі за кордоном з метою отримання прибутку, а також отримання політичної вигоди.

20. Інтервенція – діяльність щодо купівлі або продажу своєї валюти урядом країни на ринках, щоб впливати на обмінний курс своєї валюти.

21. Кероване плавання – найбільш поширена система валютних обмінних курсів сьогодні. В цьому режимі країна через свій центральний банк періодично здійснює інтервенції, щоб стабілізувати свою валюту.

22. Лібералізація міжнародної торгівлі – процес зниження митних і нетарифних бар’єрів на шляху розвитку міжнародної торгівлі.

23. Митні тарифи – систематизоване зведення товарів, які обкладаються митом; класичний засіб загальнодержавного економічного управління імпортом.

24. Мито – грошовий збір чи інструмент адміністративно-кількісного регулювання імпорту, який здійснює держава через сітку митних установ з товарів, майна і цінностей при перетині ними кордону.

25. Міграційна політика – політика держави в галузі міграції населення і трудових ресурсів.

26. Міграція населення – переміщення населення між країнами.

27. Організація світової торгівлі (СОТ) – організація, заснована в 1994 році Генеральною угодою з мита і торгівлі з метою нагляду за використанням статей Уругвайського раунду і вирішення суперечностей, що виникають в ході їх реалізації.

28. Плаваючий валютний курс – означає, що його величина визначається повністю ринком, силами попиту і пропозиції. Для плаваючих валютних курсів характерні різкі і значні коливання. Більшість валют розвинених країн «вільно плаває».

29. Платіжний баланс – баланс, що розкриває всі операції країни з рештою країн протягом певного періоду. Він містить купівлю і продаж товарів і послуг, рух капіталів тощо.

30. Протекціонізм – економічна політика держави, що спрямована на захист вітчизняної економіки від іноземної конкуренції. Найважливішими знаряддями політики протекціонізму є мито (оподаткування іноземних товарів високим митом), а також квоти.

31. Ревальвація – збільшення офіційного обмінного курсу валюти. В умовах золотого стандарту ревальвація означала збільшення золотого вмісту грошової одиниці. В системі плаваючих валютних курсів ревальвація, як і девальвація, стали неможливими. Вони нині можуть мати місце лише щодо валют, між якими існує фіксований режим валютних курсів.

32. Світова ціна – ціни світових товарних ринків чи великих експортно-імпортних операцій, що встановлюються на ринках відповідних товарів в основних центрах світової торгівлі.

33. Світові товарні ринки – сукупність стійких, що повторюються, операцій з купівлі-продажу товарів і послуг, які мають організаційні міжнародні форми (біржі, аукціони, ін.) чи виражаються в систематичних експортно-імпортних операціях великих фірм-постачальників і покупців.

34. Спеціальні права запозичення (СДР) – нова міжнародна грошова одиниця, яка існує у вигляді записів на рахунках країн-членів МВФ.

35. Торговельні бар'єри – будь-який з протекціоністських заходів, за допомогою якого уряди прагнуть зменшити імпорт. Мита і квоти є цими бар'єрами, проте в недавні роки розвинулися і немитні бар'єри, такі як обтяжливі регуляційні процедури, що витісняють традиційні засоби.

36. Умови торгівлі – поняття, яке зазвичай застосовується для характеристики міжнародної торгівлі, відображати ті реальні умови, за яких певна країна продає свої товари і купує імпортовані. Умови торгівлі визначаються як співвідношення індексів експортних та імпортних цін.

 

Контрольні питання

1. Які характерні риси сучасних світових економічних відносин?

2. В чому полягає зміст економічної інтеграції?

3. Основні показники міжнародного виробництва.

4. Методи виміру обсягів світового виробництва.

5. Які розходження в підрахунку ВМП на основі валютних курсів і паритетів купівельної спроможності валют, чому вони виникають?

6. Назвати особливості середньострокових і тривалих загальноекономічних циклів.

7. Що знаходиться в основі виділення окремих типів світових товарних ринків?

8. Подумайте, чому в світовій економічній системі співіснують різні ринкові структури?

9. Видділіть основні особливості світового ринку товарів.

10. Дайте пояснення дії закону попиту і закону пропозиції на світовому ринку.

11. Знайдіть особливості у функціонуванні ринкового механізму в умовах світової економічної системи.

12. Як утворюються ціни на світовому ринку?

13. Яка основна різниця між «ринком покупця» і «ринком продавця»?

14. Чи пов’язане функціонування світового ринку ресурсів з обмеженістю ресурсів?

15. Визначте суть прямих інвестицій і їх вплив на світовий бізнес.

16. Назвіть особливості у функціонуванні ринку капіталу в теперішніх умовах.

17. Які основні причини міграції робочої сили?

18. Проаналізуйте кон’юнктуру сучасного світового ринку робочої сили.

19. Приведіть приклади основних світових валютних ринків.

20. Що таке кредитний євроринок?

21. Подумайте, яка причина того, що в сучасній торговельній політиці є дві тенденції, а не одна (перша чи друга)?

22. Охарактеризуйте діяльність СОТ (Світової організації торгівлі).

23. Яка перспектива розвитку світового ринку?

24. Які види валют Ви можете назвати? За яким критерієм визначено кожний з видів валют, названий Вами?

25. Що таке конвертованість валюти, які види конвертованості валюти Ви знаєте?

26. Яке економічне значення має вільна конвертованість валюти? У чому вона проявляється?

27. Що таке валютний курс, які види валютних курсів Ви знаєте?

28. Що таке паритет купівельних спроможностей валют і чи має він зв'язок з курсом?

29. Які чинники впливають на величину валютного курсу та викликають його коливання?

30. Які види курсової політики Ви знаєте? До яких наслідків приводить кожний із напрямів курсової політики?

31. Що таке валютний ринок, які види валютних ринків Ви знаєте? У чому полягають переваги децентралізованого валютного ринку перед централізованим?

32. Назвіть усі функції валютних ринків та види операцій, що виконуються на них.

33. Що таке «валютна система», «валютна політика», «валютне регулювання»?

34. Що таке Ямайська валютна система? Поясніть механізм її функціонування.

35. Визначте поняття та основні елементи світової та міжнародної валютних систем.

36. Які Ви знаєте сучасні типи режимів валютних курсів?

37. Як визначається паритет купівельної спроможності валют?

 

Задачі

1. Темп інфляції (Р) в країні А дорівнює 9 %, а в країні Б — 5 %. В країні А ставка процента (і) дорівнює 12 %. Якою повинна бути ставка процента в країні Б, щоб між цими країнами не було переливу капіталу?

2. Модель світового господарства складається з економік двох країн, які торгують одна з одною. В першій із них гранична схильність до споживання вітчизняних(с1.) та імпортних (с2.) благ, відповідно, дорівнює 0,4 та 0,3, а в другій — c1¢ = 0,9 та c2¢ = Q,l. Визначіть, як зміниться НД в кожній країні, якщо в першій автономні інвестиції зростуть на 100 (у.г.о.).

3. Дайте оцінку такому твердженню: «Широке використання захисного мита руйнує здатність системи міжнародних ринків ефективно розподіляти ресурси».

4. Уявіть, що вам потрібно довести необхідність участі України в світовій торгівлі. Які із наведених аргументів ви би використали?

1) Україна має значний науковий потенціал і розвинуті технології у деяких сферах;

2) 25 % світових чорноземів розташовано в Україні;

3) Україна має значний дефіцит платіжного балансу;

4) обсяги виробництва в Україні низькі.

5. Дайте оцінку такому твердженню: «З огляду на швидкість поширення у світі досягнень технічного прогресу, вільна торгівля неминуче спричиняє структурні диспропорції, безробіття і проблеми платіжного балансу в розвинутих країнах».

6. У 1981-1985 рр. Японія погодилась на добровільне обмеження експорту, що зменшило американський імпорт японських автомобілів приблизно на 10 %. Які це мало наслідки, на вашу думку, для американської та японської автомобільних галузей у короткостроковому періоді? За умови, що обмеження стало помітним, як би воно вплинуло у довгостроковому періоді на: а) розподіл ресурсів; б) рівень зайнятості; в) рівень цін; г) життєвий рівень в обох країнах?

7. Обмінний курс (еп) гривні до долара на початку n-го року дорівнював 1,8 грн./дол. На початку (n+1)-го року рівень цін (Р) у США зріс в 1,4 раза, а в Україні (Р) - у 2 рази. Яким повинен бути на початку (n+1)-го року номінальний курс (еп+1) гривні до долара, щоб реальний курс залишився без змін?

8. Припустимо, що в країнах А та Б прийнятий золотий стандарт. Одиниця валюти країни А дорівнює 1/20 унції золота (унція = 28,3 грн.), а одиниця валюти країни Б дорівнює 1/10 унції золота.

а) скільки коштує одиниця валюти А у валюті Б?

б) скільки коштує одиниця валюти Б у валюті А?

в) якщо одна одиниця валюти Б буде продаватися за 1 одиницю валюти країни А, то яким буде при цьому рівноважний­ обмінний курс?

9. В таблиці 12 наведені дані про попит на гривні та їх про­позицію (млн.):

Таблиця 12







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 709. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия