Студопедия — ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ






МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

 

 

“Затверджено”

На методичній нараді

кафедри патоморфології

Завідувач кафедри

Професор ____________________

Благодаров В.М.

“______” _____________ 2007 р.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

 

Навчальна дисципліна Патоморфологія
Модуль №  
Змістовний модуль №  
Тема заняття Пухлини: загальна характеристика. Епітеліальні органонеспецифічні пухлини.
Курс  
Факультет медичний

 

 

Київ 2007


1. Актуальність теми:

 

Пухлина - це патологічний процес, який характеризується безмежним та бурхливим розмноженням клітин. Найбільш характерною ознакою пухлинного росту є катаплазія, яка може бути: морфологічною, біохімічною, гістохімічною та імунною. В її основі лежить набуття пухлинними клітинами особливих, нових властивостей, не притаманних їм в нормі.

2. Конкретні цілі:

1. Вивчити закономірності розвитку та основні властивості пухлини.

2. Пояснювати суть пухлинної прогресії та її морфологічні ознаки.

3. Вивчити класифікацію пухлин.

4. Класифікувати пухлини за гістогенетичним та клініко-морфологічним принципами.

5. Знати клініко-морфологічні риси добро- та злоякісних пухлин.

6. Аналізувати вірогідні шляхи розповсюдження первинної пухлини в залежності від її локалізації та визначати її можливу локалізацію за місцем розташування метастазів.

7. Трактувати медичну термінологію, що використовується при написанні діагнозів та оформленні медичної документації.

  1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
Назви попередніх дисциплін Отримані навики
1. Нормальна анатомія 2. Гістологія, цитологія, ембріологія 3. Нормальна фізіологія     Зобразити схематично ультраструктурну будову клітини, її органел. Описати складові елементи гістіона (структурної одиниці сполучної тканини) Порівняти морфологію та функцію різноманітних тканин. Класифікувати та ідентифікувати типи епітеліальних покривів. Знати напрями кровотоку та лімфотоку.
  1. Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

Вивчити та записати в альбом (лекційний зошит) класифікацію видів росту та типів будови пухлин, схему метастазування пухлини, патогенез та морфогенез пухлини, порівняльну характеристику добро- та злоякісних пухлин, класифікацію епітеліальних пухлин без специфічної локалізації (органонеспецифічних пухлин).

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Аденокарцинома Злоякісна пухлина, яка виникає із залозистого епітелію
Аденома Загальна назва доброякісних пухлин, що виникають із залозистого епітелію або формують залозисті структури.
Анаплазія Структурно-функціональні зміни клітин, що проявляються недостатнім ступенем їх зрілості, який виникає в результаті порушення диференціювання їх в процесі розвитку пухлини.
Дисплазія а) пе­редраковий стан, при якому серед клітин епітелію з'являються ознаки атипізму, зникає полярність епітеліального шару, втрачається розміщення клітин у вигляді шарів при збереженні цілісності базальної мембрани та відсутності значних змін у навколишній тканині; б) загальна назва порушень розвитку органів або тканин в ембріо­нальному або постнатальному періоді.
Змішані пухлини (діморфні пухлини) - це пухлини, що розвиваються із клітин одного герміногенного клітинного шару, але диференціюються в більш ніж один тип паренхіматозних клітин.
Карцинома, carcinoma Злоякісна пухлина епітеліального походженння
Метастаз Вторинна пухлина, що розвивається в органах та тканинах внаслідок розповсюдження окремих пухлинних клітин з током крові або лімфи з первинного пухлинного осередку в інші органи.
Онкогенез механізм виникнення та розвитку пухлин.  
Онкогени Гени, що обумовлюють пухлинну трансформацію клітини.  
Папілома Доброякісна пухлина, що розвивається з плоского або перехідного епітелію, яка формує на поверхні епітеліального покриву папілярні (сосочкові) розростання.
Поліп Доброякісна пухлина у вигляді папілярних структур, що розвивається з епітелію слизових оболонок порожнистих органів (шлунок, кишечник) і росте у їх просвіт.
Прогресія пухлини Незворотне асинхронне посилення властивостей пухлини в напрямку підвищення її злоякісності.
Рак Загальна назва злоякісних пухлин, що розвиваються з епітелію.
Саркома Загальна назва злоякісних пухлин мезенхімального походження.  
Carcinoma "in situ" Рання стадія раку, при якій клітини сформованої пухлини епітеліального покриву не проростають за базальної мембрани.
Тератома Пухлина, що складається із різноманітних типів паренхіматозних клітин з більш ніж одного герміногенного клітинного шару (тобто із клітин, що є похідними тканин ендодермального, ектодермального та мезенхімального походження). Найчастіша локалізація – яєчники та яєчки.
Цистаденома Аденоми, що утворюють великі кістозні порожнини вистелені атиповим епітелієм; найчастіше зустрічаються в яєчниках.

4.2. Теоретичні питання до заняття:

1. Визначення поняття “пухлина” та особливості пухлинного росту.

2. Характеристика канцерогенезу.

3. Морфогенез пухлин.

4. Характеристика пухлинної прогресії.

5. Характеристка катаплазії та анаплазії.

6. Класифікація пухлин.

7. Порівняльна характеристика добро- та злоякісних пухлин.

8. Види росту та будови пухлин.

9. Класифікація епітеліальних пухлин без специфічної локалізації (органонеспецифічні пухлини).

10. Морфологія та значення для клініки органонеспецифічних

епітеліальних пухлин.

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

  1. Діагностувати пухлинний процес по макроскопічній картині. Розглянути макропрепарат: «Рак шлунка», звернути увагу на локалізацію, форму, колір, рельєф пухлини та стан навколишньої слизової оболонки шлунка. Макропрепарат описати.

 

  1. Діагностувати пухлинний процес по макроскопічній картині. Розглянути макропрепарати: «Метастази рака в селезінку та легені», звернути увагу на поверхню розрізу органів, локалізацію, кількість, розмір, колір, форму та контури метастазів. Макропрепарати описати.

 

  1. Діагностувати пухлинний процес по мікроскопічній картині. Розглянути, замалювати та описати мікропрепарат: «Папілома шкіри». На рисунку позначити: 1- стромально-судинну ніжку пухлини; 2 – епітеліальний покрив; 3 – базальну мембрану епітеліального покриву.

 

  1. Діагностувати пухлинний процес по мікроскопічній картині. Розглянути, замалювати та описати мікропрепарат: «Плоскоклітинний рак із зроговінням». На рисунку позначити: 1 – пласт розростання атипового епітелію; 2 – «ракові перлини».

 

  1. Діагностувати пухлинний процес по мікроскопічній картині. Розглянути, замалювати та описати мікропрепарат: «Аденокарцинома шлунка». На рисунку позначити: 1 – атипові залозисті структури; 2 – гіперхромний атиповий епітелій; 3 – ділянки інвазивного росту пухлини.

 

  1. Діагностувати ультраструктурні ознаки клітинної атипії. Розглянути електронограми: «Ультраструктура пухлинної клітини (саркома)», «Аденокарцинома тіла матки», «Плоско клітинний рак без зроговіння (шийка матки)». Звернути увагу на форму пухлинних клітин, структурні зміни ядра та органел.

 

  1. Діагностувати морфологічні ознаки клітинної атипії. Розглянути слайди: «Метастаз раку в лімфатичний вузол», «Залозистий рак», «Плоскоклітинний рак стравоходу (без зроговіння)», «Простий аденоматозний поліп шлунка»,»Некроз пухлини».

Зміст теми:

 

Пухлина це є патологічний процес, який характеризується нестримним ростом. Виникнення її обумовлене дією на організм ендо- та екзогенних фізичних та хімічних факторів – канцерогенів, а також вірусів та спадкових генетичних порушень.

Патогенез пухлин включає декілька стадій (Серов В.В., Пальцев М.А., Ганзен Т.Н., 1998):

1. Зміни в геномі соматичної клітини під дією різноманітних канцерогенних агентів або спадкової патології.

2. Активація клітинних онкогенів або супресія антионкогенів.

3. Експресія клітинних онкогенів.

4. Пухлинна трансформація клітини і набуття нею властивостей безмежного безконтрольного росту.

Протоонкогени – нормальні гени клітин, які за звичайних умов знаходяться в неактивному стані; активація протоонкогенів і перетворення їх в онкогени, які кодують певного виду білки, супроводжується проліферацією клітин. Цей процес має місце в ембріогенезі при розвитку і регенерації органів та тканин.

Антионкогени (канцеросупресори) – це гени, яким у фізіологічному стані притаманні властивості регулювання проліферації клітин. Однак слідує пам’ятати, що продукти генів-супресорів гальмують проліферацію. Патологічна активація онкогенів (або супресія антионкогенів) може приводити до виникнення пухлини.

Серед механізмів активації онкогенів розрізняють: інсерційний (забудова вірусними генами геному клітини призводить до активації поруч з ними розташованих протоонкогенів); хромосомні транслокації (спостерігаються при багатьох пухлинах – лімфома Беркіта, хронічний мієлолейкоз); крапчасті мутації; ампліфікація (збільшення кількості копій гена).

Однією з основних властивостей пухлин є атипізм (морфологічний, біохімічний, антигенний, функціональний). Морфологічний атипізм буває тканинним та клітинним. У першому випадку спостерігається порушення тканинної організації пухлини, що характерно для добро- та злоякісних пухлин (наприклад, втрата полярності та стратифікації епітеліальних шарів), у другому - мова йде про різну форму та величину клітин і їх структур, а саме ядерний та клітинний поліморфізм, плейоморфізм, порушення ядерно-цитоплазматичного індексу, появу патологічних мітозів, гіпертрофію ядерця, гіперхроматоз ядер. Досить чітко клітинний атипізм виявляється на ультраструктурному рівні. Особливо демонстративний він при злоякісних новоутвореннях.

У цих випадках ядро пухлинної клітини має неправильні контури, з нерівномірними інвагінаціями плазмолеми, багате гетерохроматином, з дифузним або маргінальним розташуванням його в каріоплазмі. Кількість хромосом збільшена, вони з ознаками аберацій, тільця Бара зустрічаються нерегулярно. Найчастіше в ядрі виявляються декілька ядерець, ядерно-цитоплазматичні співвідношення порушуються за рахунок збільшення розмірів ядра, з’являються патологічні фігури мітозів та чисельні контакти каріолеми з органелами.

У цитоплазмі пухлинної клітини змінюється кількість мітохондрій, вільних та мембранозв’язаних полірибосом, а також форма та розміри органел, які нерівномірно розташовуються в цитоплазмі. З’являються різноманітні цитогранули, фрагменти клітини (аутофагія). Свідченням катаплазії пухлинної клітини є тісні контакти ядра, мітохондрій та ендоплазматичної сітки.

Залежно від того, якою мірою пухлина впливає на навколишні тканини і організм в цілому розрізняють доброякісні та злоякісні пухлини. Подібний розподіл носить клінічний характер. Доброякісні пухлини характеризуються повільним ростом (експансивний тип), є відносно зрілими, як правило, не дають рецидивів та метастазів. Злоякісні пухлини, навпаки, ростуть швидко, за інфільтративним (інвазивним) типом, складаються з менш зрілих елементів, дають метастази та рецидиви. Крім того, злоякісним пухлинам характерна властивість викликати виснаження (кахексію) організму, що пов’язано з порушенням функції окремих органів та самоотруєнням організму в результаті нагромадження в ньому продуктів розпаду клітин або виділення пухлиною речовин з ферментативними властивостями (інтоксикація організму).

В результаті того, що новоутворена тканина, як правило, має недостатнє кровопостачання та внаслідок порушень в ній обміну речовин, виділення тих або інших “факторів росту” в пухлині виникають вторинні зміни у вигляді дистрофії та некрозу. Останні найчастіше спостерігаються в тих пухлинах, які дуже швидко ростуть.

Окреме місце серед пухлин займають так звані “ напівзлоякісні пухлини ”, або пухлини з місцево-інвазивним ростом. Це пухлини, які мікроскопічно мають будову зрілих, але клінічно можуть давати рецидиви, рідше метастази (десмоїд, фіброма носоглотки, аденоми щитовидної залози).

Вивчення проблеми пухлин передбачає врахування наступних обставин: тип будови пухлини, ступінь зрілості її елементів та їх походження, характер росту, розвиток катаплазії та інш. Такий підхід використано при створенні сучасної класифікації, в основу якої покладено три принципи: гістогенез, ступінь зрілості та органну специфічність пухлин.

У зв’язку з тим, що в більшості випадків вони побудовані за типом материнської тканини, то як і тканини організму, бувають чотирьох груп: пухлини сполучної, м’язової, нервової та епітеліальної тканин. Пухлини перших трьох груп побудовані із елементів однієї тканини, в побудові епітеліальних пухлин значну участь приймає сполучна тканина.

Сучасна морфологічна класифікація пухлин побудована за гістогенетичним та органоспецифічним принципами. Розрізняють: епітеліальні пухлини без специфічної локалізації (органонеспецифічні пухлини); пухлини з екзо- та ендокринних залоз, епітеліальних покривів із специфічною локалізацією (органоспецифічні пухлини); пухлини з меланінутворюючої тканини; пухлини нервової системи та оболонок мозку; мезенхімальні пухлини; пухлини системи крові; тератоми.

У морфогенезі пухлин розрізняють два варіанти їх виникнення:

а) без попередніх змін тканини – “de novo”.

б) як результат послідовних змін тканини – передпухлина, неінвазівна пухлина, інвазівний рост пухлини, метастазування.

В основі пухлинної прогресії (клональна еволюція) лежать уявлення про те, що більшість пухлин виникають з однієї клітини, тобто з моменту свого виникнення вони є моноклоновими. В процесі росту пухлина поступово стає гетерогенною, а подальша селекція щойно утворених клітин підвищує злоякісність самої пухлини.

В клініці для визначення стадії пухлинного процесу використовується класифікація TNM (від латинських слів: tumor – пухлина, nodulus – лімфатичний вузол, methastases – метастаз), яка враховує розміри та розповсюдження пухлини (Т), наявність метастазів у регіонарних лімфовузлах (N), віддалені метастази (M), за якою визначаються прогноз захворювання та тактика лікування.

Tx – первинна пухлина не може бути оцінена;

To –ознаки первинної пухлини достоменно відсутні;

Tis – карцінома in situ;

T1- T4 – відповідні збільшення розмірів пухлини та/або місцеве розповсюдження первинного вузла в органі та навколишніх тканинах;

Nx – наявність метастазів в регіонарних лімфовузлах неясна;

No – метастази в регіонарні лімфовузли відсутні;

N1-N2-N3 – ступінь вираженості регіонарного метастазування;

Mx – наявність віддалених метастазів неясна;

Mo – віддалені метастази достеменно відсутні;

M1 – є віддалені метастази у внутрішні органи.

Відповідно класифікації TNM, всі карціноми “in situ” розглядаються як пухлини І стадії, а будь-яка злоякісна пухлина, що має віддалені метастази – як IV стадія.

Серед пухлин найчастіше зустрічаються такі, що виникають з епітелію. Залежно від органної специфічності вони бувають без специфічної локалізації та органоспецифічні епітеліальні пухлини.

Подібний поділ носить умовний характер, тому що для більшості епітеліальних пухлин знайдено тканинні органоспецифічні маркери, але для їх визначення потрібні більш тонкі, додаткові методи дослідження (імунногістохімічні, електронномікроскопічні).

 

Матеріали для самоконтролю:

Тестові завдання вихідного рівня знань «Претест», 2004 р., с. 102-118

Тестові завдання «КРОК-1», 2002 р., с. 50-61 та 2004 р., с. 111-136

Задачі для самоконтролю «Керівництво до практичних занять», 2003 р., с. 271-301







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1717. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия