Студопедия — Злежування зерна, борошна, крупи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Злежування зерна, борошна, крупи






4.1.Характеристика процесу самозігрівання

Самозігрівання - це підвищення температури в зерновій масі в наслідок фізіологічних процесів в ній та поганої теплопровідності зерна. Осередок самозігрівання сприяє прискоренню фізіологічних процесів та утворення тепла в сусідніх (суміжних) ділянках насипу.

Фізіологічною основою процесу самозігрівання є дихання всіх живих компонентів зернової маси. Фізичною - погана теплопровідність зернової маси, а також здатність до самозігрівання.

Самозігрівання - це дуже негативний процес, що призволить до:

- значних втрат маси сухих речовин,

- зниження харчових та насіннєвих якостей зерна.

Щоб його не допускати в практиці зберігання зерна потрібно досконало вивчити природу його виникнення. По-перше, про джерела виникнення тепла в зерновій масі:

Основне - це тепло, що виділяється самим зерном в наслідок його життєдіяльності, головним чином - дихання. Тепло, що виділяється при проростанні зерна, в основному використовується на синтез тканин зародка і в навколишнє середовище майже не виділяється.

Тепло, утворене мікроорганізмами - це друге найголовніше джерело тепло в зерновій масі. Виділяють тепло плісневі гриби, актіноміцети та бактерії.

Тепло, що виділяється в процесі життєдіяльності насіння сміттєвих рослин, які мають вище вологість, інтенсивніше дихають та швидше зігріваються.

Тепло, яке утворюється під час життєдіяльності комах та кліщів. Вони не тільки самі утворюють тепло, але й пошкоджують здорове зерно і сприяють тим розвитку мікроорганізмів.

Але при цьому треба знати, що не всяке підвищення температури зернової маси пов’язане з процесом самозігрівання. Може бути природне підвищення температури як наслідок прогріву зерна в весняний та літній період.

Умови, які сприяють виникненню та розвитку процесу самозігрівання:

Стан зернової маси:

- вологість,

- температура,

- фізіологічна активність,

- склад мікрофлори.

Стан зерносховищ та їх конструкція:

- якість гідроізоляції зерносховищ,

- теплопровідність їх конструкцій,

- циркуляція повітря в зерносховищах.

Умови зберігання зернової маси:

- висота насипу,

- дотримання правил під час очистки, сушки та транспортування зернової маси.

 

4.2. Види та стадії самозігрівання

Розрізняють такі види самозігрівання зернової маси:

Гніздове - може утворитись в будь-якій частині зернової маси, причинами її утворення може бути:

- зволоження окремих ділянок (дірявий дах, погана гідроізоляція підлоги),

- засипка зерна з явно різною вологою,

- накопичування комах та кліщів в тому чи іншому місці.

Такий вид самозігрівання виникає в зерносховищах досить рідко, тільки, якщо при порушенні основні правила розміщення та догляду за зерном.

Пластове виникає в зерносховищах, елеваторах та бунтах у вигляді пластів. В залежності від розміщення цих пластів розрізняють:

Верхове - виникає на глибині 0,7-1,5 м від поверхні зернової маси. Основна причина - рідкий перепад температури. Найчастіше має місце навесні та пізньою осінню, коли утворюється конденсаційна волога. Може виникнути навіть в вагонах під час транспортування зерна.

Низове - виникає в шарі на відстані 20-50 см від підлоги. Це найбільш небезпечний вид самозігрівання, тому що дуже швидко може розповсюджуватись вгору та сторони зернової маси. Головна причина виникнення - завантаження теплого зерна на холодну підлогу або недостатня її гідроізоляція.

Вертикально - пластове характерне для силосного зберігання зерна. Причина - нерівномірний обігрів (охолодження) стін сховища та накопичення біля стін легкого сміття, пилу, насіння сміттєвих домішок, які є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів та шкідників, розвиток яких призводить до підвищення температури саме в цих шарах.

Суцільне - проявляється зразу в усій масі зерна з високою вологістю та великою кількістю домішок. Це дуже небезпечний вид самозігрівання,тому ще розвивається дуже швидко. Тут потрібно вживати термінових заходів.

Взагалі будь-яке самозігрівання потребує негайного вживання заходів по його усуненню, що вимагає великих енерго - та працевтрат, тому краще не допускати виникнення процесу самозігрівання, ретельно стежити за найменшими змінами температури у всіх шарах зернової маси.

Розрізняють чотири стадії самозігрівання зернової маси:

Температура насипу підвищується до 24-30 °С. Колір зерна не змінюється, якість зберігається. Може виникнути солодовий запах. Зерно можна використовувати за призначенням.

Температура за 3-7 діб підвищується до 34-40°С. Зерно “запотіває”, зменшується його сипкість, виникає солодовий запах, зерно темніє, виникають колонії плісені. Знижується схожість, зменшується кількість клейковини, підвищується кислотність. Таке зерно можна використовувати на кормові цілі.

Температура зернової маси досягає 50°С і перевищує її. Зерно набуває різкого гнилісного запаху, вкривається плісенню, набуває коричневого або темно-зеленого кольору. В такому зерні втрачається сипкість, схожість. Починаються гнильні процеси. Зерно можна використовувати тільки на технічні цілі.

Температура досягає 65-70°С, проходить подальше розкладання зерна. Воно повністю втрачає сипкість. Утворюються грудки. Зерно непридатне для використання.

4.3.Самозігрівання свіжозібраного зерна

Свіжозібране зерно дуже нестійке до зберігання, процес самозігрівання в ньому може носити швидкоплинний характер, спостерігатись вже на 2-4 день зберігання.

Такий розвиток процесу самозігрівання свіжозібраного зерна залежить від:

- вологості зернової маси,

- кількості та складу сміттєвих домішок,

- початкової температури зернової маси.

Умовно всі випадки самозігрівання свіжозібраного зерна поділяють:

- самозігрівання зернових мас з невеликою вологістю. Під час збирання врожаю в південних районах зернова маса може мати температуру 20-30°С. За цих умов всі компоненти зернової маси енергійно дихають, виділяють тепло та вологу. При перепаді температур в нічний період або при завантаженні в охолодженні зерносховища утворюється конденсаційні волога і утворюються сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів і початку процесу самозігрівання зерна. У цих випадках тепле сухе зерно необхідно як найшвидше охолодити.

- самозігрівання зернових мас з високою вологістю. Такий вид самозігрівання характеризується дуже швидким розвитком процесу, особливо в умовах теплої та вологої осені. У цих випадках теплоутворення іде так інтенсивно, що підвищення температури спостерігається у насипах висотою всього 1 м і навіть менше. Зерно з підвищеною вологістю має бути негайно висушене і очищене. Але навіть після цого необхідно ретельно спостерігати за температурою свіжозібраного зерна в різних ділянках та шарах щоденно.

 

4.4. Зміна якості зерна при самозігрівання

Будь-який, навіть початковий, процес самозігрівання призводить до втрат сухих речовин зерна та зниження його якості. Розмір цих втрат знаходиться в прямій залежності від температури нагріву та часу, на протязі якого зернова маса знаходиться під впливом підвищення температур.

В процесі самозігрівання змінюються такі показники якості зерна:

- ознаки свіжості (блиск, колір, запах),

- технологічні, харчові та фуражні показники,

- насіннєві якості.

Все це є результатом змін, які відбуваються в зерновій масі:

- руйнуються органічні речовини зерна; іде гідролітичний розпад вуглеводів, білків; збільшується кількість цукрів та амінокислот, а також вільних жирних кислот,

- посилюється активність ферментів, головним чином, гідролітичних,

- підвищується кислотність водорозчинних речовин,

- іде теплова денатурація білків.

В результаті цього змінюються всі показники якості зерна; г:

показники до самозігрівання після самозігрівання
маса 1000 зерен, г 25,2 20,0
натура, г/л    
сміттєві домішки, % 1,8 2,5
зернові домішки, % 5,2 36,6
вміст сирої клейковини, % 21,4 5,3

 

Для процесу самозігрівання характерно потемніння або навіть почорніння (обвуглювання) зерна. Це відбувається з двох причин:

Розвиток мікроорганізмів (бактерій, термофільних грибів),

Результат взаємодії цукрів та амінокислот при підвищених температурах (реакція меланоїдиноутворення).

Таким чином, в результаті самозігрівання в зерновій масі проходять такі необоротні процеси, які погіршують технологічні та харчові якості, а саме: хліб, випечений з такого зерна має невеликий розмір та пористість, підвищену кислотність, темний колір.

 

4.5. Міри боротьби з самозігріванням

По - перше, головне - це не допустити виникнення процесу самозігрівання, для цього треба:

- утримувати в полагодженому стані зерносховища,

- дотримуватись всіх умов санітарії,

- своєчасно очищувати свіжозібране зерно від сміттєвих домішок,

- своєчасно обеззаражувати зернові маси від шкідників,

- своєчасно сушити зерно, не допускати підвищення температури вище критичної (14°С).

При виникненні ознак самозігрівання зерна слід негайно:

- переміщати зерно з метою цого охолодження, використовуючи для цього очисні машини та транспортні механізми (транспортери, норії, пневмотранспорт),

- для зменшення температури зерна використовувати стаціонарні вентиляційні установки (ПВУ-І, ПВУ-2 та інші).

Головне - виконати ці роботи своєчасно і якісно, ретельно доглядати за найменшими змінами температури зернової маси.

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3198. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия