Студопедия — Повноваження Президента України щодо органу законодавчої влади
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Повноваження Президента України щодо органу законодавчої влади






Відносини між Президентом України та Верховною Радою України, іншими словами можна назвати відносинами по розпо­ділу між ними повноважень. А сам розподіл повноважень є по­хідним від встановленої у країні форми державного правління. Встановлена в Україні президентсько-парламентська форма дер­жавного правління визначає і характер взаємних відносин між главою держави і її представницьким органом. У цих відносинах Президент України наділений досить значними повноваженнями по відношенню до парламенту. У той же час зворотній вплив не можна назвати значним.

Щодо формування Верховної Ради України Президент України конституційно наділяється правом призначення позачергових ви­борів, правом розпуску парламенту та правом вимагати скликан­ня позачергової сесії парламенту. Право вимоги позачергової се­сії взагалі не є похідним від встановленої у країні форми держав­ного правління. Це скоріше данина традиціям наділяти такими правами глав держав. В Україні не існує норми, яка б регулювала усю процедуру скликання позачергової сесії на вимогу Президента України. Її порядок передбачений ч. 2 ст. 83 Конституції України, де сказано, що «позачергові сесії Верховної Ради України, із за­значенням порядку денного, скликаються Головою Верховної Ради України, на вимогу Президента України або на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційно­го складу Верховної Ради України».

Право Президента України вимагати скликання позачергової сесії не можна вважатися досить значним, яке тяжіє над пар­ламентом. Таке ж право мають і президенти у інших республі­ках. Наприклад, ст. 39 Конституції ФРН наділяє Президента ФРН правом «вимагати від Президента Бундестагу достроково­го скликання його сесій» [13, с. 171]; ч. 5 ст. 95 Конституції Республіки Білорусь встановлює, що «Палата Представників, Рада Республіки у випадку особливої необхідності скликаються на позачергову сесію за ініціативою Президента». Президент Грузії, крім права скликання позачергової сесії в період між сесіями має право скликати позачергове засідання в період роботи чергової се­сії (ч. 2 ст. 61 Конституції) на вимогу Голови парламенту, не мен­ше 1/4 членів парламенту чи за власною ініціативою.

Існування цього права у президентів багатьох країн поясню­ється можливістю використання президентами парламентів для прийняття відповідних потрібних президентам законів. Однак, відсутність правових норм, які мають детально регулювати пи­тання скликання позачергових сесій, є недоліком інституту прези­дентства. У цих нормах мають бути урегульовані питання: з яких питань Президент України має право вимагати скликання поза­чергових сесій; як часто; чи це право Президента є дискреційним, чи він має його узгодити попередньо з Головою Верховної Ради України тощо.

Маючи право вимагати скликання позачергової сесії, Президент України не наділений правом скликання чергової се­сії парламенту та правом відкриття першої сесії парламенту піс­ля його чергових виборів. Останні права, наприклад, закріплені за Президентом Італії (як право визначати день першого засідан­ня палат — ч. 2 ст. 87 Конституції) [11, с. 261], за Президентом Казахстану (як право «скликання першої сесії Парламенту і при­йняття присяги його депутатів народу Казахстану» (п. 2 ст. 44 Конституції). Право президентів розпускати парламент є похід­ним від форми державного правління. Це право є характерним для парламентарних та змішаних республік, де праву розпуску парламенту президентом кореспондує право висловлення парла­ментом вотуму недовіри уряду.

У випадку розпуску парламенту, Президент України призна­чає позачергові вибори до Верховної Ради України, які проводять­ся у період 60 днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення її повноважень.

На підставі матеріалів, отриманих від Адміністрації та РНБО, інших органів державної влади, що втілюють положення зако­нів у практичну площину, зокрема Генеральної прокуратури, су­дів загальної юрисдикції, Конституційного Суду України, місце­вих державних адміністрацій, глава держави має змогу узагаль­нити наявні галузеві проблеми правозастосування. Лише в прак­тичній діяльності очевидними є прогалини положень законо­давчих актів, зміст яких необхідно донести до законотворця че­рез мінімальну кількість посередників й у найкоротший термін. Безперечно, згадані органи державної влади можуть ініціювати внесення змін до законодавства через народних депутатів. Проте звернення до глави держави, враховуючи їхній конституційний зв'язок з Президентом, є більш «природними».

Глава держави має реальні важелі участі в законотворенні (ви­значає доцільність і черговість законодавчих змін, володіє апара­том, що кваліфіковано здійснює законопроектну роботу), чим забез­печує взаємозв'язок і взаємообмін між законотворчим і правозасто- совним процесом. Адміністрація спроможна планувати та прогнозу­вати законопроекти! роботи з урахуванням стану, перспектив і про­блемних питань розвитку окремих галузей народного господарства. Плани такої діяльності ґрунтуються на основі статистичних даних, наукових досліджень, концепції розвитку законодавства, перспек­тивних програм соціально-економічного розвитку держави.

Законопроекти, зініційовані Президентом, беруться на контр­оль в Управлінні з питань забезпечення зв'язків з Верховною Радою України, Конституційним Судом України та Кабінетом Міністрів України, що сприяє проходженню законопроектів у ко­мітетах, депутатських групах і фракціях, підрозділах апарату Верховної Ради України та на пленарних засіданнях. За потреби у попередньому розгляді законопроектів на засіданнях комітетів, депутатських груп і фракцій беруть участь працівники відповід­них структурних підрозділів Адміністрації і Кабінету Міністрів України, котрі є розробниками цих документів. На пленарному засіданні законопроект представляє посадова особа, спеціально уповноважена Президентом [13, п.п. 17-19]. Отже, реалізація пра­ва законодавчої ініціативи не припиняється фактом подання за­конопроекту, доповіддю представника глави держави у головно­му комітеті чи спеціальній тимчасовій комісії з питань підготов­ки й попереднього розгляду законопроектів (у разі її створення). І це є позитивним. Представник суб'єкта права законодавчої іні­ціативи має змогу супроводжувати свій проект закону протягом всієї законодавчої процедури. Навіть на стадії другого читання за його наполяганням може проводитися обговорення відхилених го­ловним комітетом пропозицій і поправок, що стосуються окремих статей законопроекту [14, ч. 2 ст. 120].

Крім того, Президент як суб'єкт права законодавчої ініціати­ви наділений можливостями вносити проекти найважливіших за­конів, розроблених в Секретаріаті Кабінету Міністрів України, мі­ністерствах та інших центральних органах виконавчої влади, а та­кож в Національному банку України [13, абз. 2 п. 2]. Усе це свід­чить про особливий правовий статус глави держави, адже й уряд, і Національний банк України згідно з законодавством є рівноцін­ними йому суб'єктами права законодавчої ініціативи і, відповід­но, в змозі самостійно його реалізувати. Проте розроблені ними та подані від імені Президента проекти законів фактично можуть визнаватися невідкладними, що значно прискорює їхнє прохо­дження всіх стадій законодавчої процедури. Крім того, такий ста­тус законопроектів сигналізує парламентській більшості про необ­хідність їх ухвалення як таких, що здобули попередню підтрим­ку глави держави.

Для набрання чинності закон має бути промульгований Президентом, тобто підписаним протягом визначеного терміну і опублікований.

Хоча Президент України не є присутнім у сесійному залі Верховної Ради під час обговорення того чи іншого закону, од­нак право на існування кожного закону залежить від Президента України (при цьому Конституція України не встановлює винятків ні щодо самої Конституції, ні щодо Закону «Про Державний бю­джет України»), Тобто, після прийняття законопроекту Верховною Радою, він стає законом і за підписом Голови Верховної Ради України направляється Президенту України для промульгації (підписання і обнародування). Сам термін «промульгація» означає обнародування, офіційну публікацію певного закону. Водночас, як відмічає Л.Кривенко, промульгація закону включає в себе де­кілька етапів: засвідчення закону і того факту, що він прийнятий за належною процедурою, підписання закону, розпорядження про його опублікування і виконання [12, с. 40]. Загальний термін під­писання і оприлюднення закону Президентом України становить 15 днів (для прикладу, у Греції — ЗО днів, у США — 10 днів). Скорочений термін промульгації закону щодо якого подолано пар­ламентом вето Президента становить в Україні 10 днів. Оскільки між парламентом і Президентом України виникали конфлікти з приводу підписання і оприлюднення законів, Конституційний Суд України своїм рішенням № 11-рп/98 від 7.07.1998 року ви­значив порядок перебігу 10-ти і 15-ти денного строку, передбаче­ного для підписання направленого Президенту України закону.

Крім промульгації закону, впродовж 15 днів (загальний тер­мін) чи 10 днів (скорочений термін), Президент України може по­годитись з законом (ст. 94 Конституції України, «якщо протягом 15 днів Президент не повернув закон для повторного розгляду», то такий закон вважається схваленим Президентом і має бути під­писаний та офіційно оприлюднений). З тексту цієї норми випли­ває, що підпис під законом і його оприлюднення має відбутися не пізніше 16-го дня з дня отримання закону Президентом України.

Встановлення 15-денного загального терміну для підписання закону є строком, необхідним Президенту України з залученням Адміністрації Президента та уряду прорахувати можливість реалі­зації закону його безпосередніми виконавцями — органами вико­навчої влади. Таке вивчення є тим більше необхідним для України, оскільки у нас ще не створена парламентська практика при при­йнятті закону погоджувати і заходи щодо його реалізації, які ма­ють надаватися органами, наділеними правом законодавчої ініці­ативи, одночасно із законопроектом. Також не завжди існує узго­дження між прийнятим законом і уже діючими законами. Порядок вивчення законів, що надійшли на підпис главі держави регулю­ється розпорядженням Президента України «Про порядок проведен­ня експертизи і підготовки на підпис Президенту України законів України» № 221/97-рп від ЗО травня 1997 року. У розпорядженні передбачені органи, які приймають участь у підготовці на підпис главі держави закону та їх повноваження у цій сфері.

Після підписання закону Президент України оприлюднює його в офіційних друкованих виданнях чи іншим способом. На сьогодні, в Україні, такими офіційними друкованими видання­ми є «Відомості Верховної Ради України», «Офіційний вісник України», «Офіційний вісник Президента України», «Урядовий кур'єр», «Голос України».

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 815. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия