Студопедия — Види сучасної проекційної техніки.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Види сучасної проекційної техніки.






Проекційні рідкокристалічні (РК) панелі. Проекційну панель використовують у комплексі з графопроектором. Це дає змогу проектувати зображення з комп'ютера та відеомагнітофона просто на екран (без проміжного друкування плівок). Принцип роботи: проекційну панель під'єднують до комп'ютера чи відеомагнітофона (це потребує спеціальних знань). При проходженні світла через панель зображення проектується на екрані. Основні характеристики РК-панелей: роздільна здатність екрана; кількість кольорів, що передаються (від 200 тис. до 16,7 млн.); наявність відеовходів; тип матриці – активна/пасивна (впливає на швидкість змінюваності зображення на екрані). Придбати РК-панель доцільно тим, хто вже має потужний графопроектор. При цьому можна проектувати як з плівок (продовжувати використовувати раніше створені уроки), так і з комп'ютера або відеомагнітофона. Недолік РК-панелей полягає в тому, що вони поглинають більшу частину світлового потоку проектора, тому зображення виходить недостатньо яскравим і приміщення необхідно затемнювати. Перевага РК-панелей – порівняно невисока ціна (від 3,5 тис. грн.).

Електронні мультимедійні проектори (відеопроектори). Більшість електронних проекторів має інтегровану РК-матрицю і за принципом дії не відрізняється від РК-панелей: потужний світловий потік проходить через матрицю і проектує зображення на екран. Проте потужність світлового потоку електронних проекторів набагато вища, тому їх можна використовувати в приміщеннях без затемнення.

Мультимедійний проектор – це сучасний проекційний апарат, призначений для демонстрування на екрані із звуковим супроводом відеоінформації, записаної на: жорсткому комп’ютерному диску (вінчестері); оптичних дисках; відеомагнітній стрічці; флеш-дисках (флеш-носіях); дискетах, а також відеоінформації безпосередньо з: комп’ютера; телевізора; відеокамери; відеомагнітофона; інтерактивної дошки; цифрового фотоапарата; DVD-плеєра; мобільного телефона.

Мультимедійний проектор (використовується ще термін «Цифровий проектор») – з появою і розвитком цифрових технологій це найменування отримали два різного класу пристроїв: 1. На вхід пристрою подається відеосигнал у реальному часі (аналоговий або цифровий). Пристрій проектує зображення на екран. Можливо при цьому наявність звукового каналу. 2. Пристрій отримує на окремому або вбудованому в пристрій носії або з локальної мережі файл або сукупність файлів (слайдшоу) – масив цифрової інформації. Декодує його і проектує відеозображення на екран, можливо, відтворюючи при цьому і звук. Фактично, є поєднанням в одному пристрої мультимедійного програвача і власне проектора.

Електронний відеопроектор на вигляд схожий на діапроектор, хоч як раз слайди він показувати не може. У ньому також є джерело світла, зазвичай потужністю 200-400 Вт і проекційний варіооб'єктив, а з механіки – тільки вентилятор, що охолоджує оптичну систему. В найпростішому варіанті вихідне зображення створюється електричними сигналами на оптико-електронному компоненті, крізь який проходить світловий потік проекційної лампи.

Значення мультимедійного проектора полягає у тому, що його використання дає можливість позбутися недоліків апаратів статичної проекції і значно розширити види носіїв зорової та звукової інформації. Мультимедійний проектор забезпечує на екрані зображення високої якості в затемненому і незатемненому приміщеннях. Мультимедійний проектор складається з таких основних частин: 1. Корпус. 2. Проекційна лампа. 3. Об’єктив. 4. Вентилятор. 5. Гучномовець. 6. Меню. 7. Блоки для перетворення електронних сигналів у відеосигнали та електричні сигнали звукової частоти. 8. Підсилювачі відео та аудіо сигналів. 9. Органи управління. 10. Гнізда для під’єднання. Мультимедійний проектор має пульт дистанційного управління за допомогою якого можна виконувати 17 різноманітних операцій.

До мультимедійних проекторів незалежно від моделі і технології виготовлення можна під’єднувати такі джерела відео та аудіо продукції: комп’ютер; телевізор; відеомагнітофон; DVD-плеєр; відеокамера; цифровий фотоапарат; мобільний телефон; гучномовець. Для під’єднання проектор і названі апарати мають спеціальні гнізда і роз’єми. В комплект проектора входять різні аксесуари, які дають можливість під’єднати до нього різні джерела інформації.

Проектор під’єднується до комп’ютера будь-якої моделі, в тому числі і до ноутбука. До проектора під’єднується також мишка. Проектор під’єднується до телевізорів у яких є гнізда «video» і «audio». Під’єднання проектора до відеомагнітофона: безпосередньо до відеомагнітофона або відеомагнітофон під’єднується до телевізора, а телевізор – до проектора, телевізор використовується як контрольний пристрій.

Під’єднання проектора до DVD-плеєра: безпосередньо до DVD-плеєра або DVD-плеєр спочатку під’єднується до телевізора, який використовується як контрольний пристрій, а від нього – до проектора. Під’єднання проектора до відеокамери: безпосередньо до відеокамери або відеокамера під’єднується до телевізора як до контрольного пристрою, а від телевізора – до проектора. Під’єднання проектора до цифрового апарата. Для перегляду на великому екрані фотографій, які знаходяться у фотоапараті, проектор під’єднується до цифрового фотоапарата, який має для цього спеціальний вихід.

Під’єднання проектора до мобільного телефону. В сучасних мобільних телефонах, в яких вбудовано відеокамери і цифрові фотоапарати, є спеціальне вихідне гніздо. Як відомо, розмір зображення на екрані дисплея телефону складає від 1 до 1,5 дюйма. Для того, щоб побачити зображення на великому екрані, потрібно під’єднати мобільний телефон до проектора. При цьому розмір зображення збільшиться до 7 дюймів. Під’єднання проектора до гучномовців. Для відтворення аудіоінформації, яка супроводжується відеоінформацією, до проектора під’єднують гучномовці. Для цього кожний проектор має спеціальні вхідні аудіогнізда.

У мультимедійних проекторах використовують такі носії та способи передачі інформації: При під’єднанні проектора до: 1. комп’ютера – комп’ютерні оптичні диски; дискети; вінчестери; флеш-диски; інформація, введена безпосередньо через клавіатуру; 2. телевізора: відеофільми; відеозаписи; відеодиски; прямі телепередачі; 3. відеомагнітофона: відеофільми; відеозаписи; 4. DVD-плеєра: оптичні диски DVD; оптичні диски CD; 5. відеокамери: відеозаписи; прямі відео передачі; 6. цифрового фотоапарата: флеш–накопичувачі; фотографії; відеозаписи; 7. мобільного телефона:·флеш-накопичувачі; відеозаписи.

Всі мультимедіа-проектори володіють набором характеристик, що описують їх можливості і ймовірну сферу застосування. Основні характеристики – це світловий потік, дозвіл, технологія формування зображення, вага.

Вага проектора визначає основну сферу його застосування. Наприклад, якщо проектор буде завжди знаходитися на одному місці, то вага його особливо не важлива. Якщо проектор буде потрібно час від часу переносити (навіть якщо мова йде про те, щоб прибирати його зі столу в шафу), варто задуматися про більш мобільний проектор.

Існує усталена класифікація мультимедійних проекторів:

1. Стаціонарні проектори (маса понад 10 кг).

2. Портативні проектори (маса від 5 до 10 кг).

3. Ультрапортативні проектори (маса від 2 до 5 кг).

4. Мікропортативні проектори (маса менше 2 кг).

Природно, що різниця між даними класами проекторів полягає не тільки у вазі, але й у функціональності і технічних можливостях. Портативні мультимедіа-проектори пропонують максимум технічних можливостей, якості та функціональності, властивих переносним моделям в цілому. Досягти розумного компромісу між функціональністю і мобільністю дозволяють ультрапортативні проектори, і, нарешті, мікропортативні проектори, при дуже малій вазі і наборі найнеобхідніших функцій, – справжня знахідка для ділових людей, часто здійснюють поїздки по всьому світу.

Наступна важлива характеристика – це світловий потік. Він визначає, наскільки великим може бути екран при збереженні прийнятної яскравості зображення. Також світловий потік визначає, наскільки яскравим може бути освітлення в приміщенні, в якому використовується мультимедіа-проектор. Одиницею виміру світлового потоку є люмен (Lm). На даний момент для мікропортатівних і ультрапортативних моделей характерний світловий потік в межах від 1100 до 2000 Lm. Світлового потоку в 2000 Lm вистачає, щоб проектувати яскраві зображення на екран розміром 1,5 на 2 метри незалежно від освітлення (це вірно для роботи в приміщеннях і за умови, що на екран не потрапляє пряме сонячне світло). Верхня планка світлового потоку для портативних моделей, а тим більше для стаціонарних на сьогоднішній день вимірюється вже десятками тисяч люмен.

На сьогоднішній день при виробництві мультимедійних проекторів використовується в основному 2 технології формування зображення – це рідкокристалічна технологія (LCD, Liquid Crystal Display) і технологія цифрової обробки світла (DLP, Digital Light Processing).

Загальний принцип пристрою LCD-проекторів у чомусь нагадує кіно-або слайд-проектор, тільки замість плівки застосовується прозора рідкокристалічна панель, на якій за допомогою цифрової електронної схеми створюється картинка. Світло від лампи проходить через панель і об'єктив, і на екрані відтворюється зображення, збільшене в багато разів.

У DLP-проекторах світло відбивається від поверхні спеціального чіпа (мікросхеми) розміром приблизно 15х11 мм, на якій знаходиться близько мільйона мікродзеркал, які формують зображення і також через об'єктив потрапляє на екран.

Відеопроектор LCD на рідкокристалічних матрицях – невеликий настільний апарат вагою близько семи кілограмів. Його максимальний розмір – довжина разом з об'єктивом – не перевищує 50 см. Його призначення, демонстрування на великому екрані телевізійних передач, відеофільмів, комп'ютерної інформації. За допомогою цього проектора, незважаючи на його незначні розміри, можна одержати яскраве кольорове зображення розміром до 16 метрів за діагоналлю. Високу якість і велику яскравість картинки забезпечує винятково проста і дотепна будова відеопроектора. Відеопроектор LCD може замінити не тільки домашній телевізор, але і устаткування для лекцій, доповідей, естрадних і сценічних вистав. Сьогодні відомо вже більше сотні моделей LCD відеопроекторів, що випускаються десятками фірм. Всі вони можуть працювати від будь-яких джерел видеосигналу, зокрема від низькочастотного телевізійного, відеомагнітофону і персонального комп'ютера.

Для отримання кольорового зображення в LCD-проекторах використовуються три панелі – для червоного, зеленого і синього кольорів роздільно. У недорогих DLP-проекторах складові кольору один за іншим проектуються на екран з великою частотою (одночіпова схема). Три мікродзеркальних чіпа для складових квітів застосовуються у високоякісних, професійних мультимедіа-проекторах.

Кожна з цих технологій має низку власних переваг: для LCD-проекторів характерний високий світловий потік і колірна насиченість зображення. DLP-проектори відрізняються високою контрастністю зображення, крім того, саме DLP-технологія дозволяє створювати надлегкі ультрапортативні і мікропортативні моделі проекторів.

Мінімальний елемент, що формує зображення на LCD-панелі або DLP-чіпі називається піксель. Кількість пікселів розміщених по горизонталі і вертикалі LCD панелі або DLP чіпа задають наступну характеристику проектора – дозвіл. Дозвіл проектора характеризує, наскільки деталізоване зображення він здатний відобразити. Найбільш якісне зображення вийде, якщо дозвіл зображення з комп'ютера відповідає дозволу LCD-панелі або DLP-чіпа, при більш високому або низькому дозволі зображення буде проектуватися з невеликими спотвореннями.

Основні рекомендації по використанню проектора: обов'язково закривати об'єктив кришкою, коли проектор не використовується; корпус проектора необхідно протирати вологою м'якою тканиною, або спеціальними серветками; встановлювати в проектор тільки ті лампи, які рекомендовані виробником; чітко слідувати інструкції.

Проекційні дисплеї. Серед сучасних пристроїв відображення інформації все більшого значення набувають проекційні дисплеї. Застосовують їх у найрізноманітніших галузях – і для реклами на вулицях, і для виведення інформації на стадіонах, і для відтворення телевізійних програм на великих екранах. А в недалекому майбутньому повинні з'явитися і електронні кінотеатри, які, як передбачається, різко скоротять витрати на тиражування і прокат кінофільмів. Зображення в цьому випадку буде спочатку перетворене у цифровий код, а після цього воно може передаватися в кінотеатри, школи, інші заклади освіти і культури – на компакт-дисках, магнітних носіях або через супутники зв'язку прямо в кіноапаратну. Відтворюватися фільм буде за допомогою цифрового проектора.

Око замість дисплея. Звичні для нас електронні і рідкокристалічні комп'ютерні монітори мають багато суттєвих недоліків. Їх роздільна здатність, яскравість і контрастність зображення майже досягли своїх граничних значень, а спроби досягти повноцінного об'ємного зображення не призвели до суттєвих результатів. Тому, декілька років тому співробітники лабораторії Human Interface Technology (HIT lab.) Вашингтонського університету запропонували принципово новий спосіб отримання зображення безпосередньо на сітківці ока скануванням лазерним променем. Метою роботи було отримання повнокольорового, яскравого, об'ємного зображення високої якості.

Нині виготовлено уже декілька моделей такого пристрою, який отримав назву Virtual Retinal Display (VRD) – віртуальний очний дисплей. Це досить легка, невелика і зручна конструкція, що нагадує окуляри. Вона має сектор огляду 120 градусів, роздільну здатність близько кутової секунди (майже таку ж, як і око) і значно кращу, ніж у стандартних моніторів кольоропередачу. Зображення виходить об'ємним і дуже реалістичним: дефлектор має дві проекційні системи, окремо для лівого і правого ока, які формують стереопару. А висока яскравість дозволяє працювати з дисплеєм при денному світлі, спостерігаючи комп'ютерну картину поверх предметів у полі зору.

«Електронна дошка». Сьогодні шкільна дошка, на якій пишуть крейдою і стирають написане мокрою ганчіркою, помітно застаріла. Сучасні технології дозволяють створювати електронні дошки, під'єднані до комп'ютера, так, що при рисуванні на їхній поверхні спеціальними маркерами зображення зразу надходить в ПК і потім може-бути оброблене (наприклад, програмами розпізнавання рукописного тексту), збережене в файлі, роздруковане в потрібній кількості копій (що б роздати учням) або відправлене за допомогою електронної пошти.

Нещодавно американська фірма Virtual Ink. випустила портативний пристрій Мітіо, який дозволяє легко і швидко перетворити звичайну білу дошку (з розмірами 1,25x2,5 м) в електронну. Достатньо закріпити на краю дошки невеличкий приймач-передавач і під'єднати його до комп'ютера через послідовний порт (або USB). Розміщені на панелі пристрою інфрачервоні та ультразвукові датчики відслідковують процедури запису і стирання. В комплект Мітіо входять чотири кольорових маркери і спеціальний ластик, а також вбудована в один із маркерів указка mimioMouse, що замінює комп'ютерну мишу.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1973. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия