Студопедия — II. Практична частина.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

II. Практична частина.






1. Підготуватися до обговорення основних теоретичних положень.

2. Підготуватися до мікровикладання: “Пояснення нового матеріалу” (3-5 хв.).

ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА:

  1. Кандыба Д.В. Закон внушения и саморегуляция. – К.: РИО Облполиграфиздат, 1990.
  2. Липецкий М.Л. Внушение, знание, вера. – К.: Радянська школа, 1988.
  3. Методика воспитательной работы / Под ред. Рувинского Л.И. – М.: Просвещение, 1989. – С. 99 – 107.
  4. Педагогічна майстерність / За ред. Зязюна І.А. – К.: Вища школа, 1997.
  5. Слободяник А.П. Психотерапия, внушение, гипноз. – К.: Знання, 1983.
  6. Хеллер Ст., Стил Т.Л. Монстры и волшебные палочки: Пер. с англ. – К.:Тест,1995.
  7. Шварц И.Е. Внушение в педагогическом процессе. – Пермь, 1971.
  8. Семиченко В.А. Психология эмоций. – Луганск: Осирис, 1996.

 

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА:

  1. Макаренко А.С. Методика виховної роботи. –К.: Радянська школа, 1990.
  2. Иванов И.П. Методика коммунарского воспитания. – М.: Просвещение, 1990.
  3. Антонова Г.П., Антонова И.П. Обучаемость и внушаемость младших школьников //Вопросы психологии. – 1994. - № 4. – С. 42 – 56.
  4. Карнеги Д. Как завоевывать друзей и оказывать влияние на людей: Пер. с англ. – Минск: Дело (Восток + Запад), 1992. – С. 121, 222, 262 – 456.
  5. Шерток Л. Гипноз: Пер. с франц. – М.: Медицина, 1992.

 

Завдання для студентів:

1. Підготуватися до обговорення теоретичних положень теми.

2. Підготувати повідомлення за роботами А.С.Макаренка “Методика організації виховного процесу” та І.П.Іванова “Методика комунарського виховання”.

3. Підібрати прислів’я, приказки, звичаї, ритуали, ігри з джерел народної педагогіки, які мають сугестивний вплив.

4. Підготуватися до мікровикладання: “Пояснення нового матеріалу” (3 – 5 хв.).

 

 

Методичні рекомендації.

В.М.Бехтерев писав, що на кожну людину можна впливати різними способами: особистим прикладом, прямим наказом, переконанням і навіюванням. Великого значення вчений надавав навіюванню у процесі виховання. Він писав: “Наше виховання взагалі ґрунтується в значній мірі на навіюванні та наслідуванні, як неминучих засобах впливу батьків і взагалі дорослих осіб на дітей та підлітків”.

Фізіологічні основи виховання і навіювання фактично однакові. Система виховних впливів у педагогіці спрямована на те, щоб створити у людини стійкі переконання і звички, або, кажучи мовою фізіології, динамічний стереотип. Він забезпечує необхідну поведінку людини в обставинах, коли вихователь відсутній і людина діє самостійно, керуючись лише наслідками попереднього виховання (закріплення умовними зв’язками).

Навіювання є не що інше, як втручання в свідомість або прищеплення до неї сторонньої ідеї, - прищеплення, яке проходить без участі волі й уваги сприймаючої особи і часто без ясної з її боку свідомості.

Навіюваність – це контрольоване підпорядкування людини вимогам інших людей, слідування зразку, прикладу, вказівці без усвідомлення факту впливу, схильність людини сприймати вплив без критичної оцінки.

Поняттям навіювання об’єднуються три послідовні процеси:

Перший – прищеплення програми поведінки, яка може виходити від однієї людини або групи людей і передаватись одній особі чи групі людей. У випадку самонавіювання джерело і виконавець програми поєднуються в одній особі.

Другий – мозкові психофізіологічні механізми, які забезпечують виконання прищепленої програми поведінки.

Третій – вихід психонервового процесу на виконавчі системи. Поведінка сприйняття і виконавчі функції стають адекватними прищепленій програмі. Навіювання завершується перевтіленням програми в дію.

Виступаючим засобом соціально-психологічної взаємодії між людьми, навіювання являє собою процес психологічного впливу, розрахований на некритичне сприйняття інформації; сугестія (навіювання лат.) здійснюється з метою зміни, пробудження, актуалізації установок, орієнтацій, вчинків особистості, на яку спрямований акт навіювання.

Ефективність сугестивного впливу зростає в процесі наслідування емоційного зарядження та уподібнення. В силу цих особливостей навіювання впливає на світогляд, на формування стереотипів, стандартів поведінки та оцінювання, формує позитивне ставлення до ідеалу, загальноприйнятого авторитету.

Для об’єкту навіювання характер прийому інформації, або сугестія в стадії її переживається як щось особисте, інтимне, те, що пробуджує до дії. Механізм навіювання проявляється в тому, що людина, яка сприймає, починає діяти не завдяки роздумам, а в основному наче підштовхується в свідомості уявленням про наступ такої дії.

Навіювання, яке проводять за допомогою дії або іншим немовним способом, називають реальним, якщо ж використовують мову, то маємо вербальне навіювання.

Розрізняють пряме, опосередковане навіювання. При навіюванні має місце безпосередній влив прямої мови з певним словесним значенням і, як правило, наказом. Говорячи про прямий вплив, потрібно зазначити, що він може мати і свої негативні сторони, якщо не буде підкріплений опосередкованим впливом. При опосередкованому навіюванні на суб’єкта впливають не прямо, а створюють певні умови, зв’язок з тією чи іншою процедурою, за допомогою чого навіювання реалізується.

В. М. Бехтерев відзначає, що так зване навмисне навіювання в стані бадьорості впливає не на всіх людей, але ненавмисне при природньому спілкуванні одного суб’єкта з іншим проходить непомітно для особи, на яку він діє, а тому, звичайно, і не викликає з його боку ніякого опору.

Опосередковане навіювання в педагогічному процесі полягає в тому, що педагог, адміністратор відходить на задній план, утримуючись від прямого впливу, створюючи таку емоційну ситуацію, яка самостійно впливає на людину і збуджує її діяти таким чином, як це необхідно для формування та корекції її поведінки.

Виділяють адекватне та неадекватне навіювання. Адекватне правильно відображає реальну діяльність і відповідає потребам людини, яка піддається сугестії. Це можуть бути прищеплені дійсні знання, професійні звички і т. п. К. Д. Ушинський писав, що виховання лише тоді може бути процесом підготовки до життя, якщо воно дає, перш за все, істинні знання про дійсність, на основі яких розвиваються і вдосконалюються розумові сили дитини. Всі навіювання, які спрямовані на розвиток дитини – адекватні.

Неадекватними є ілюзорні навіювання (інформативно перекручують реальну дійсність). Вони мають бути відсутніми в педагогічному процесі.

Дуже часто навіювання супроводжує переконання (між ними не існує межі). Логічні переконання мають не тільки інформаційно-інтелектуальне значення, а й силу навіювання, викликаючи емоції, впливаючи на почуття. Самостійно вони існують лише в ідеалі, на полюсах своїх проявів.

Три психологічні феномени беруть участь під час навіювання: емоційне уявлення, психологічна установка і конформність. Вони нерівнозначні. Поєднання уяви з сильними емоціями – це заводний механізм навіювання. Саме ж навіювання – похідна від уяви. Без останнього навіювання не здійснюється.

 

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 471. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия