Студопедия — Формулювання теми НДДС
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Формулювання теми НДДС






 

Формулювання теми є виключно важливою частиною НДД студента, оскільки саме вибір теми визначає мету, задачі, об’єкт, предмет досліджень та зумовлює хід та напруженість науково-дослідної роботи.

Студент самостійно обирає тему НДДС і погоджує її з науковим керівником. Для того, щоб затвердити тему, необхідно:

1. Проконсультуватися із науковим керівником щодо кола проблем, які рекомендуються на розгляд (знайти наукового керівника можна за розкладом консультацій, щодо можливих тематичних напрямків НДДС – див. Додаток А).

2. Зробити попередній огляд літератури (через електронні або звичайні каталоги бібліотек) з метою визначити, наскільки широко обговорюваною є дана тема і чи достатнім є обсяг доступних публікацій по темі.

3. Сформулювати письмово тему з урахуванням специфіки базової галузі (базова галузь визначається напрямом, за яким студент навчається по денній формі) та подати на розгляд науковому керівнику (під час консультацій).

4. Після погодження теми з науковим керівником написати заяву про затвердження теми, підписати її у наукового керівника і здати на кафедру «Економіка підприємства».

Увага! Останній строк здачі підписаної заяви – 1 грудня! Студент, що не здав заяву, буде вважатися таким, що не приступив до НДДС!

При виборі теми рекомендується дотримуватися наступних вказівок:

1. Слід обирати тему, яка не представляє для студента надмірної складності. Вибір важливої, актуальної, науково значущої, але незнайомої теми призведе до необхідності набувати первинні знання, що, в свою чергу, може вилитися у порушення строків НДДС.

2. Тема має бути актуальною, на розробки з даної проблеми має існувати попит в суспільстві. Якщо тема актуальна, в науковій літературі і періодиці будуть широко представлені публікації з цієї теми, тому студенту буде легше зробити ґрунтовний аналіз літератури і розробити власні рекомендації. Однак не слід обирати теми, щодо яких ідуть гострі дискусії в ЗМІ і такі, які потребують негайного рішення. Існує вірогідність, що до завершення НДДС такі рішення будуть знайдені, і робота студента втратить наукову і практичну цінність.

3. Тема має бути дискусійною. Наявність великої кількості поглядів на дану проблему не тільки відкриває широке поле для дослідницької діяльності, але й допомагає студенту сформувати власне бачення і розробити методичні рекомендації щодо вирішення окремих елементів наукової проблеми. Навпаки, вибір теми, яка є добре дослідженою і основні положення якої є загальновизнаними, хоча і полегшує для студента перший етап дослідницької роботи (огляд літератури), але значною мірою ускладнює четвертий, п’ятий та шостий етапи, пов’язані із розробкою власних пропозицій і рекомендації.

4. Не рекомендується обирати тему, над якою вже працювали інші дослідники. Однак в тому випадку, якщо студент обрав раніше досліджувану тему, йому необхідно запропонувати нові способи вирішення наукової проблеми, враховуючи напрацювання своїх попередників.

 

4. Робота з літературою

Робота з літературними джерелами є основою НДДС. Для підвищення її ефективності слід дотримуватися наступних етапів.

Етап 1. Складання переліку джерел, що планується опрацювати.

Оскільки огляд літератури має включати не менше 30 джерел, необхідно сформувати попередній список, що буде включати не менше 40 одиниць, оскільки не всі вони будуть в наявності в бібліотеці, а також не всі будуть враховувати специфіку обраної теми. Слід пам’ятати, що одне джерело – це 1 стаття, або 1 монографія, або 1 дисертація. Тому, наприклад, дві статті з одного й того ж номеру наукового журналу вважатимуться різними джерелами. Навпаки, дві глави однієї книги будуть вважатися одним джерелом.

Для попереднього формування списку можна скористатися електронними каталогами:

1) посилання на електронний каталог бібліотеки ДонНТУ:

http://194.44.183.14/MarcWeb/Work.asp?ValueDB=18467&DisplayDB=DonNTU

2) посилання на електронний каталог бібліотеки ім. Крупської:

http://www.library.donetsk.ua/catalog/index.php.

Корисними також можуть бути сайти наукових журналів. Найчастіше, там не можна скачати статтю, але можна переглянути зміст журналу і короткі анотації статей. Посилання на сайти деяких економічних журналів України:

1) Актуальні проблеми економіки –

http://www.eco-science.net

2) Економіка промисловості –

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/eprom/index.html

3) Економічна теорія –

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/et/index.html

4) Економіка України –

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/EkUk/index.html

5) Статистика України –

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/su/index.html

6) Фінанси України –

http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/category/system?cat_id=35691

Також при формування попереднього списку джерел рекомендується звернутися до переліку літератури в підручниках, навчальних посібниках, монографіях або статтях.

Студент має використовувати в НДДС не тільки вітчизняні, а й закордонні джерела. Можливість використовувати Інтернет-публікації необхідно попередньо обговорити з науковим керівником.

Після формування попереднього списку літератури доцільно переходити до бібліотечного пошуку.

Етап 2. Бібліотечний пошук.

Бібліотечний пошук рекомендується починати не з монографій і дисертацій, а з журнальних статей. Це допомагає дослідити останні досягнення з обраної теми і визначити майбутні напрямки власних досліджень.В бібліотеці ДонНТУ представлені всі найбільш авторитетні вітчизняні наукові журнали економічного спрямування у паперовій формі (повний перелік доступних в бібліотеці ДонНТУ журналів економічного спрямування - див. в Дод. Б). Також рекомендується користуватися фондами Обласної бібліотеки ім. Крупської.

Журнали доцільно переглядати, починаючи з останнього доступного номеру. Як правило, в останньому номері за кожен календарний рік наводиться повний перелік виданих в даному році статей, що полегшує пошук. Доцільно робити ксерокопії статей, які відповідають обраній темі. Ксерокопії рекомендується підписувати (автор, назва джерела, повні вихідні дані), оскільки до звіту з НДДС завжди додається список опрацьованої літератури, оформлений відповідно до ГОСТів.

Оскільки економічна інформація є порівняно швидко застаріваючою, не рекомендується використовувати статті віком понад 4 роки.

Після опрацювання журналів слід переходити до роботи із спеціалізованими книгами, а також монографіями та дисертаціями. Не рекомендується повністю вивчати публікацію, оскільки це може призвести до порушення строків НДДС. Доцільно вивчати ті глави і розділи, які безпосередньо можуть бути використані студентом в роботі над темою.

Для пояснення окремих термінів, які зустрічаються в публікаціях, необхідно використовувати як спеціалізовані економічні словники (вони надають загальні тлумачення), так і визначення в нормативних актах України (вони надають діючі юридичні тлумачення). І словники, і нормативні акти можуть бути включені в перелік досліджених джерел при формуванні звітів на всіх етапах НДДС.

Етап 3. Обробка літератури.

Правильна робота з обраною літературою дозволяє сформувати всебічний і повний погляд на обрану наукову тему, сформулювати і дослідити проблемні моменти теми, дослідити існуючі і створити власні методичні розробки.

Робота з літературою має починатися з найбільш загальних джерел (законодавчі акти, економічні словники, загальновизнані теоретичні праці, як, наприклад, роботи А. Сміта, К. Маркса, Д. Рікардо, Й. Шумпетера, Н. Кондратьєва), потім можна переходити до аналізу найбільш авторитетних сучасних праць, що враховують специфіку обраної теми, а згодом – висвітлювати останні розробки, розкриті в статтях. Відповідно, рекомендується розсортувати ксерокопії джерел на три групи (доцільно розподілити їх по трьох окремих папках), щоб на кожному етапі працювати зі своєю групою джерел (це дозволяє зберегти час на пошуки необхідної інформації у масі ксерокопій).

При формуванні чернетки звіту з НДРС доцільно вказувати джерело кожного факту, цифри одразу після них в дужках. В подальшому прийдеться формувати список літератури, в якому джерела слід наводити за порядком посилань. Однак, оскільки студент може неодноразово міняти місцями окремі частини звіту, посилання можуть бути переплутані, і знадобиться значний час, щоб відновити їх порядок. Тому формування переліку посилань доцільно проводити після того, як сформований текст звіту.

До закінчення навчання рекомендується зберігати всі зроблені ксерокопії, оскільки матеріали, використані у звітах за перші семестри, можуть знадобитися при підготовці останнього звіту на четвертому курсі.

 

5. Вимоги до оформлення звіту з НДДС

Звіт повинний бути оформлений з дотриманням усіх технічних вимог до наукових робіт. Текст роботи має бути надрукований на принтері (машинці) через 1,5 інтервали на одному боці аркуша білого паперу формату А4, шрифт Times New Roman – розмір шрифту 14 пт. Текст розміщується на сторінці, яка обмежується полями: лівим – не менше від 25 мм, правим – не менше від 10 мм, верхнім та нижнім – не менше від 20 мм.

Відстань між заголовком та текстом має бути не менше від одного міжрядкового інтервалу.

У змісті зазначають початкові сторінки кожного розділу і підрозділів. Назви розділі і підрозділів у змісті та тексті мають бути однаковими.Титульний лист не нумерують.

Вступ, кожний розділ, висновки та перелік посилань починаються з нової сторінки, а підрозділи – одразу після закінчення попереднього.

Текстова частина звіту, рисунки та таблиці мають бути одного кольору надруковані на принтері (машинці).

Розділи та підрозділи слід нумерувати арабськими цифрами та друкувати з вирівнюванням за центром. Після номеру розділів та підрозділів крапка не ставиться.

Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах всього тексту за винятком додатків.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 275. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия